Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka zwrotnica do TONSIL GDN 20 / 40 8R + 4 * GDWT 9 / 80 8R ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kolega prosi o pomoc. Postanowiłem zapytać tu.

"Potrzebuję porady specjalisty odnośnie sprzętu audio, więc jeśli mógłbyś mi doradzić, byłbym wdzięczny za pomoc.

Posiadam 8 głośników TONSIL GDN 20/40 40W 8 omów, 4 x GDWT 9/80 8 omów

oraz wzmacniacz Technics SU-V45A

Zamarzyło mi się zrobienie dwóch kolumn głośnikowych z połowy tych głośników (3 na kolumnę). Słyszałem, że wskazana w tym przypadku byłaby zwrotnica. Niestety nie posiadam wiedzy w tym temacie. Czy mógłbyś mi doradzić jaką zwrotnicę powinienem zastosować i pokazać ewentualny schemat podłączenia ?(Biorąc pod uwagę niezbyt wygórowane wymagania audiofilskie :)

Czy wystarczy jakaś gotowa do kupienia zwrotnica czy powinienem coś samemu zlutować ?

Gdybyś miał jeszcze jakieś wskazówki odnośnie np. obudowy tych kolumn to byłyby mile widziane.

Specyfikacja sprzętu:

Wzmacniacz Technics SU-V45A:

moc ciągła przy 1khz 2x85W (4ohm)

moc ciągła 20Hz - 20kHz 2x45W (8ohm)

THD:

pełna moc przy 20Hz - 20kHz 0,003%(8ohm)

pełna moc przy 1kHz 0,005%(4ohm)

pełna moc przy 1kHz 0,0009%(8ohm)

połowa mocy przy 20Hz - 20kHz 0,003%(8ohm)

połowa mocy przy 1kHz 0,002%(4ohm)

połowa mocy przy 1kHz 0,0008%(8ohm)

Impedancja głośników:

MAIN lub REMOTE 4ohm - 16ohm

MAIN i REMOTE 8ohm - 16ohm

Pobór mocy: 420W

Wymiary 430 x 104 x 290 mm

Waga 6,7kg"

Jakby trzeba było dokładniejsze dane ad. tych przetworników to mam je na @ - mogę wklepać.

Jakby był potrzebny kontakt do pytającego - udostępnię @ na PW.

Z góry dzięki za pomoc.

>Posiadam 8 głośników TONSIL GDN 20/40 40W 8 omów, 4 x GDWT 9/80 8 omów

Sprzedaj to wszystko w cholerę i zrób (kup) normalne kolumny dwudrożne. Te głośniki prawie do niczego się nie nadają w kontekście domowego audio. To będzie męczarnia, a nie przyjemność słuchania.

Jeden GDN 20/40 potrzebuje obudowy (zamkniętej) co najmniej 50-litrów, a i 100 litrów jest nie za dużo. Przy tym i tak będzie grał do kitu. Niskiego i kontrolowanego basu z tego nie będzie. Chyba, że można by dać po 4 sztuki na stronę w ogrodzie... Nie wiem. Nie znam się na odgrodach. Jakbym je miał, to bym spróbował takiego rozwiązania.

Z jednego 18cm głośnika W170S Visatona w obudowie (bass-refleks) około 30 litrów uzyskasz lepszy, głębszy, szybszy bas niż z tych dwóch Tonsili w obudowie 200 litrów albo większej.

GDWT 9/80 to też badziewie. Sto razy lepszym głośnikiem jest GDWK 10/80/7.

Bezsensowne mnożenie głośników jest często wynikiem nie wiedzy.

Dołożenie drugiego głośnika do danej obudowy powoduje, że niskiego basu jest mniej! Pogarsza się ogólnie jego jakość.

>Słyszałem, że wskazana w tym przypadku byłaby zwrotnica. Niestety nie posiadam wiedzy w tym temacie.

Nawet konieczna. Inaczej kolumna najczęściej skrzeczy, jęczy i jazgocze, a nie gra.

>Czy mógłbyś mi doradzić jaką zwrotnicę powinienem zastosować i pokazać ewentualny schemat

>podłączenia ?(Biorąc pod uwagę niezbyt wygórowane wymagania audiofilskie :)

Nie ma co doradzać. Szkoda nawet brać się za robienie obudów do takich słabych (jakościowo) głośników.

>Czy wystarczy jakaś gotowa do kupienia zwrotnica czy powinienem coś samemu zlutować ?

Gotowe zwrotnice do niczego się nie nadają i niech korzystają z nich ci, co je wyprodukowali.

Dzięki w imieniu kolegi za dotychczasowe odpowiedzi.

* * *

Ja wiem, że z g... bicza się nie ukręci ale rozumiem też ciekawość początkującego w temacie.

Ja na jego miejscu kupiłbym najlepsze na jakie byłoby mnie stać, oczywiście po odsłuchach i po porównaniach, i nie brałbym się za żadne DIY.

(No ale to ja.)

Każdy ma inną sytuację i ma prawo zapytać.

Kolega poprosił mnie o pomoc to próbuję przez to forum.

Pozdrawiam.

PS. A może tak ktoś konkretnie coś doradzi na tych głośnikach ?

Te wooferki mają 0.65T w szczelinie - może doklejenie magnesów obniżyłoby im nieco Qts.

Tak czy siak łączenie 20cm woofera z tubką która poniżej 3.5kHz nie zejdzie, da jazgot na wyższym środku od modów membrany woofera. Gorszy nawet niż w Altusach - gdzie taka tuba współpracuje z mniejszym średniakiem, a i tak jest tragedia. Byłem kiedyś na imprezie nagłaśnianej Altusami - ileśmy się equalizerem nakręcili żeby dało się wytrzymać... Dlatego dołączam się do rady pozbycia się tych głośników.

Co do konkretnych rad - bez pomiarów chociaż impedancji (producent pożałował) trudno doradzić cokolwiek o walorach praktycznych.

Tak czy siak gdybym naprawdę musiał, próbowałbym podziału przy 3.5k z wykorzystaniem naturalnego (i niestety poszarpanego od modów membrany) zbocza lowpass woofera widocznego na charakterystyce powyżej 3k. Baffle step można by kompensować albo układem R||L w szereg albo 2.5-way. Być może trzeba by pułapkować mod przy 8kHz, do tego potrzebna byłaby pewnie kompensacja indukcyjności układem RC - dobór tylko na podstawie pomiarów impedancji. Inna historia to ucywilizowanie (podbicie najwyższej góry) i filtracja tuby - też niełatwe zadanie.

Buda - pewnie zamknięta 25 - 35dm3 na jeden woofer, mocno wytłumiona. Może doklejone magnesy (ostrożnie, mogą przyciąć paluchy) obniżą nieco Qtc.

Ogólnie to przy projekcie będzie dużo roboty, a efekt niestety żałosny. Może konstruktorowi będą grały (dopóki nie usłyszy czegoś lepszego), ale goście to już będą się zmuszali do komplementów.

>PS. A może tak ktoś konkretnie coś doradzi na tych głośnikach ?

Misimor i ja mamy dobre chęci, ale naprawdę nie warto. Twój Kolega sobie nie poradzi z zestrojeniem tego. Tu zresztą nie ma czego z czym zestrajać. Szkoda zachodu, czasu, pieniędzy. Sprzedać to i pieniądze zainwestować w coś lepszego. Gotowego albo DIY, ale przemyślanego diy, a nie dobór głośników i reszty na chybił-trafił. Nawet nie doradzam żadnych prostych rozwiązań, bo efekt końcowy i tak będzie mierny. I kolega będzie zawiedziony z rad udzielonych na tym forum. Dlatego szczerą i dobrą radą jest pozbycie się tego z możliwie najmniejszą stratą pieniędzy.

Jak się dobrze postarać, to można za 1/3 ceny zbudować coś na kształt AA Phoebe III. Oczywiście jak się chce ekstra wykończenia obudowy, to koszty wzrosną.

I to jest rozsądne DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok.

Przekażę Wasze odpowiedzi koledze - DZIĘKI raz jeszcze za odpowiedzi.

Stare Phoebe - świetny wybór, uważam.

Poza tym nie tak dawno ktoś wystawił na tym forum, niedrogo EPOSY M12.2. (Nie wiem w ilu m2 mają te kolumny grać.)

W kwestii basu chłopaki mają trochę racji ale pod względem średnich tych GDN bym nie przekreślał .

Z tubą też da się jakoś to połaczyć z przyzwoitym efektem.

Robiłem kiedyś taki zestaw i to na szybko i efekt był powiedzmy dobry .

Te GDN mają łatwą char. na średnich nie wymagającą specjalnej korekcji.

Hej

Po małym resecie forum (zdążyłem przeczytać to co było przed resetem)chce tylko zaznaczyć że nie twierdzę że z tych głośników będzie super Hi-End i trzeba się liczyć z ich wadami i ograniczeniami.

W porównaniu do nowoczesnych konstrukcji te GDN mają mniejsze liniowe wychylenie membrany, mniejszą moc (głownie w sensie termicznym) i słabe parametry dotyczące zakresu basowego (duża objetość obudów, słaby impuls itp).

Jednak myślę ze w objetościach rzędu 30L lub wiecej na głośnik da radę to zagrać z nie deskowatym basem.

Może jakimś wyjściem była by obudowa zamknieta gdzie przy dwóch GDN na kanał zejście i maks. ciśnienie było by wystarczające ? (bass-reflex może "ciągnąć" bas przy częst. rezonansu otworu)

Kwestia tez zastanowienia (o ile mogą być to kolumny 4 Ohm) czy wykonać to jako zestaw gdzie obydwa GDN będą przetwarzać całe pasmo nisko średnie i czy wtedy wykonać wersję np. D'Apolito (GDN-GDWT-GDN) czy też 2,5 drogi gdzie głośniki były by: od dołu - GDN odtw.tylko niskie - GDN odtw. niskie i średnie - GDWT odtw. wysokie.

Zaletą użycia tych głośników jest stosunkowo duża prostota konstrukcji i duza ektywność podchodząca pod 90dB dla jednego GDN (ew. trochę mniej jeśli by trzeba zastosować jakąś korekcję baffle-step).

Trzeba też wiedzieć że przy tym zestawie głośnikow bedzie dość wąska kierunkowość promieniowania co dla tuby jest oczywiste bo to tuba taka a nie inna a dla woferów zwiększona kierunkowość wynika z ich rozmiaru membrany (czyli kolumienki miałyby swój "styl")

Pozdrawiam

Zejście gorsze niż z byle jakiego współczesnego 13cm woofera w obudowie B-R.

A Qtc ponad 1,3... Tego się najprawdopodobniej nie da słuchać bez nerwów. Oczywiście nie takiego szajsu ludzie słuchają...

Ten GDN absolutnie nie nadaje się do bass-refleksu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania

Racja, nie wygląda to ciekawie ale ja pamietam kolumienki cos ok. 25L jeden bas 20/40, membrana bierna i GDWK taki z Perfectów i grało to całkiem nieźle w całym pasmie. Zwrotki były 12dB/okt.

Inne kolumienki z tym samym GDN i tubą tyle że w obudowie powiedzmy gabarytów Space'a grały średnie i wysokie też ładnie ale tu oczywiście bas był bardzo oszczedny.

Wklejam posta od pytającego kolegi:

"Mam prośbę. Widzę, że na forum są chętni do pomocy ale zapomnieli jakie pytanie zadałem.

Jakbyś mógł delikatnie im przypomnieć. :)

PYTANIE BYŁO:

Jaką zwrotnicę powinienem zastosować ? Proszę o ew. schemat podłączenia.(Biorąc pod uwagę niezbyt wygórowane wymagania audiofilskie :)

Czy wystarczy jakaś gotowa do kupienia zwrotnica czy powinienem coś samemu zlutować ?

Pozdrawiam.

PS. Ufam poradom forumowiczów.

Wiem, że efekt nie będzie powalający ale chciałbym spróbować."

Kolega nie czyta co napisano i zapytuje sto razy o to samo.

Te głośniki (niskotonowy i tuba wysokotonowa) do siebie nie pasują! Woofer wymaga niskiego podziału, a ta tuba wysokiego. Jeśli już to należy zastosować głośnik kopułkowy, który nadaje się do w miarę niskiego podziału.

>Jaką zwrotnicę powinienem zastosować ? Proszę o ew. schemat podłączenia.(Biorąc pod uwagę niezbyt

>wygórowane wymagania audiofilskie :)

Jakbyś tego nie podłączył i tak zagra źle. Gotowe zwrotnice są do kitu, a sam dobrej nie zaprojektujesz. Przede wszystkim głośniki są niedopasowane do siebie. Trzeba by tu dołożyć głośnik średniotonowy, żeby zagrało z miarę poprawnie. Co zwiększa znacznie koszty, a poza tym niewiele ma sensu, bo te głośniki są do kitu, niemal niezależnie od ich aplikacji.

Jeśli bardzo się uparłeś to daj po jednym GDN na kolumnę. Zrób obudowy 40-50 litrowe, mocno wytłumione. Zamiast tej tuby zastosuj GDWK 10/80/7 i poproś kogoś z okolicy o pomoc w zestrojeniu tego. Najlepiej przy wsparciu pomiarami.

Osobiście uważam, że jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. GDN13 z Totem Mite albo ARN150 da lepszy dźwięk i więcej basu. I to w małej, 10 litrowej obudowie.

Andrea z tymi głosnikami to najlepiej zrobic cos takiego obudowe 100l dobrze wytłumic robiłem cos takiego i grało..no nazwijmy dyskotekowo..zamiast dwoch głosników mozna dac jeden.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie sprzedaj

Szczególnie Technics'a napisz na allegro że to HIEND i ktoś kupi

głośniki podchodzą idealnie do Space 86'

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek608, 30 Lip 2010, 06:40

>Andrea z tymi głosnikami to najlepiej zrobic cos takiego obudowe 100l dobrze wytłumic robiłem cos

>takiego i grało..no nazwijmy dyskotekowo..zamiast dwoch głosników mozna dac jeden.

A jaka polaryzacja tweetera?

>> Piotrek608, 30 Lip 2010, 06:40

Może by chociaż jednego woofera podłączyć przez cewkę powiedzmy 3.9 - 4.7mH? Żeby na środku się nie wydzierało?

>> jozefkania, 30 Lip 2010, 15:12

Nieistotna, przy tak wysokim podziale oraz dużej odległości centrów głośników mała zmiana wysokości odsłuchu spowoduje rozjechanie się pracowicie dostrojonych faz. Ja tam bym robił spotkanie charakterystyk przy -3dB i liczył na to że akurat nie ma reverse null'a, 3dB górkę jeżeli akurat się zgrają idealnie da się wytrzymać. Zawężona kierunkowość woofera zresztą sprawi że lepiej w ten zakres wpompować nieco więcej energii - przynajmniej w odbiciach może coś zyskamy.

misiomor, 30 Lip 2010, 15:44

Pewnie warto dołożyć cewkę na dolny woofer. A do tej tuby nie potrzeba jeszcze jakiegoś rezystora? Nie wywierci to dziury w głowie? Dawno nie "obcowałem" z tym "cykaczem". Pamiętam go jeszcze z czasów, gdy koledzy dawali go bez tłumika i oczywiście loudness włączony i wysokie na max. No można i tak. Tyle, że to "trochę" nie o to chodzi...

Stosunek jakość/cena tej konstrukcji wyjdzie bardzo marny. Chyba, że obudowy chcesz złożyć z jakichś "odpadów". Jeśli nie masz taniego stolarza, tanich materiałów, to robienie solidnych, w miarę ładnych obudów mija się z celem.

Tak w ogóle nie wiadomo, jaka jest idea tych kolumn. Czy to ma grać, czy ma tylko wyglądać archaicznie i przy okazji brzęczeć.

Ja rozumiem stosowanie archaicznych, prostych głośników w przemyślany sposób. To jest fajna idea.

>> jozefkania, 30 Lip 2010, 18:32

0.68uF to mały kond - niewykluczone że oprócz filtracji wyrabia on jeszcze korekcję najwyższej góry (słabej wg. karty katalogowej) - tnie tam mało a przy 5k juz więcej zastępując tłumik. Ja robiłem takie filtry bez rezystorów w przypadku utubionych kopułek - choćby w koaksjalu Seasa.

misiomor, 30 Lip 2010, 18:47

>0.68uF to mały kond - niewykluczone że oprócz filtracji wyrabia on jeszcze korekcję najwyższej góry

Pomyślałem o tym samym. To akurat dobre tutaj rozwiązanie, tanie i proste. Choć nie wiadomo, jak to rzeczywiście po filtracji wygląda.

Tak czy siak bez pomiarów choćby impedancji, choćby z kart katalogowych można sobie gdybać. Np. jak Levc tej tuby oddziaływać będzie z kondkiem 0.68uF.

E tam, panikujecie ! :)

Jak widać po charakterystykach które wkleił cadam ten GDN jest jednym z bardziej przyjaznych pod względem umiarkowania rezonansów i liniowości pasma woferkiem :) (a w klasie 20cm na pewno).

Podział dałbym na 3-4kHz

Jak dla mnie starczy prosty filtr 6dB/okt z regulowaną wartością indukcyjności cewki (wysuwany rdzeń) i kompensacją impedancji - ja ją nazywam nadmiarową - czyli R w układzie RC większe niż Z głośnika np 10 Ohm dla głośnika 8 Ohm. C dałbym na strzała 22uF. Za pomocą regulowanego L łatwo będzie dograć filtry.

ZASADNICZE PYTANIE - kolumny mogą być 4 Ohm czy muszą być 8 Ohm.

Tuba oczywiście z tłumikiem - najlepiej L-pad - no i kwestia zwrotki 6 czy 12 dB/okt - choć dla bezpieczeństwa głośnika chyba lepiej 12 dB/okt :)

A pomyslał ktoś że głośnik ten nawet przy 6 dB/okt będzie miał łatwiejsze życie niż większość kopułek w takich warunkach - zmniejszenie obciązenia mocą z powodu dużego tłumienia sygnału ? :)

Oczywiście pod warunkiem dobrego wykonania filtru.

O spadek przenoszenia na górnym krancu pasma GDWT bym się nie przejmował na razie bo jest to możliwe do pewnej korekcji.

Pozdrowionka :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.