Skocz do zawartości
IGNORED

Corel Draw x3 na allegro - legalność programu

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

aliasx, 19 Sie 2010, 21:28

>Kwestia czy uwierzą

Nie ma obowiązku przechowywania żadnych faktur.

A poza tym jest chyba domniemanie niewinności więc to oni powinni udowodnić mi winę a nie ja niewinność.

Gość

(Konto usunięte)

>Proszę pamiętać, że faktura nie jest dowodem w sądzie a jedynie dokumentem księgowym, który ważny

>jest 5 lat,...

Poniekąd masz racje, jeśli kupiłes ten w/w towar w sklepie to po 5 latach jaki dokument poświadczający zakup pokarzesz? Chyba że na wszystko co kupujesz zawierasz osobna umowe kupna sprzedaży bo na całym świecie FV za taką robi?

>(w umowie musi być napisane dokładnie że

>poprzedni właściciel zrzeka się praw do programu i oddaje wszystkie kopie oraz wszystko co było w

>zakupionym oryginale KUPUJACEMU)

To się tyczy po pierwsze oprogramowania gdzie jest obowiązkowa rejestracja, a przy oprogramowaniu OEM to raczej rzadkość(nie dotyczy microsoftu i pewnie o nim piszesz), a po drugie spotkałem sie już z programem gdzie podczas rejestracji dane osobowe nie były obowiązkowe natomiast podawało się rodzaj i nr.seryjny sprzętu z którym to oprogramowanie kupiłem.

Gość

(Konto usunięte)

>Nie ma obowiązku przechowywania żadnych faktur.

Nie ma, ale czasem może się to okazać kłopotliwe, bo FV jak pisałem wyżej, to dowód zakupu, a bez niej nawet umowy gwarancyjnej nie zrealizujesz.

>A poza tym jest chyba domniemanie niewinności więc to oni powinni udowodnić mi winę a nie ja

>niewinność.

No niby tak, ale zapomniałes o jednym, Ty nie jesteś włascicielem używanego oprogramowania, a jedynie licencjobiorcą, przeczytaj umowę licencyjną to się dowiesz czy warto przechowywać dowód zakupu.

piszę odsprzedaży nawet nie używanego programu firm corel i adobe (z nimi mam do czynienia) - windowsy nie wiem jak się mają. Obie firmy corel i adobe wymagają przy odsprzedaży od osoby trzeciej (jaki się wydaje być firma sprzedająca program OEM bez skanera - inaczej sprzedawali by wszystko jak corel przykazał) - umowy kupna / spredaży między poprzednim właścicielem a kupującym.

NA potwierdzenie moich słów tak pisze dystrybutor Corel Polska o odsprzedaży oprogramowania:

Przy zakupie oprogramowania z drugiej ręki należy zadbać o udokumentowanie takiego zakupu poprzez spisanie umowy kupna sprzedaży, która będzie zawierała niezbędne informacje do identyfikacji, kto, co i komu przekazuje (w szczegóności co wchodzi w zakres transakcji:dokumentacja, CD i ich ilość, numer seryjny oprogramowania, itp).

Z adobem jest jeszcze ciężej , ale to już temat na inną dyskusję.

Słucham tylko muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.