Skocz do zawartości
IGNORED

Corel Draw x3 na allegro - legalność programu

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na Allegro ofertę sprzedaży COREL DRAW X3 Graphics Suite ENG OEM za 469zł (

link do aukcji -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) .

Sprzedawca zaklina się, że jest to legalna wersja do zastosowań komercyjnych.

Jednak jak zawsze przy niskiej cenie na allegro, kupujący ma wątpliwości i ja takowe posiadam.

Czy jest na forum użytkownik, który stwierdzi, że na 100% można bez problemu używać licencji programu z powyższej aukcji w firmie na terenie Polski?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz zdjęcie tyłu pudełka? Gość napisał, że umożliwia upgrade do wersji 4 - podejrzewam, że może jest to tylko upgrade...., same uaktualnienia do wyższych wersji były dość tanie....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wersja OEM oznacza, ze oprogramowanie dostarczane jest wraz ze sprzętem. Dla przykładu Windows OEM można sprzedać wyłącznie z komputerem, aczkolwiek kiedyś można było np. z myszką.

W przypadku Corela tym sprzętem jest (a raczej był)zapewne jakiś skaner lub tablet którego tu niestety nie widać. W związku z tym ja osobiście wątpię w legalność takiej transakcji.

Jestem Europejczykiem.

Wersje OEM oprogramowania to również kupno pakietu bez pudełka i inne takie rzeczy, więc nie wiadomo, czy był kupiony ze sprzętem, czy ze skanerem, czy jest to samo oprogramowanie w wersji OEM bez pudełka..., ale zgadzam się też raczej nie wierzę w legalność tegoż pakietu....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut napisał:

>(...) Gość napisał, że umożliwia upgrade do wersji 4 - podejrzewam, że może

>jest to tylko upgrade... (...)

Ale wtedy byłoby napisane, że potrzebna jest wersja wcześniejsza od x3, aby można ją było zainstalować ("upgradeować") - np. potrzebowałbym mieć którąś z poprzednich wersji Corela, np. 12 albo 9.

To, że gość napisał, iż można zrobić upgrade do wersji 4, nic ciekawego w zasadzie nie znaczy - każdy legalny program można aktualizować z wersji wcześniejszej na nowszą.

Jaro_747 napisał:

> Wersja OEM oznacza, ze oprogramowanie dostarczane jest wraz ze sprzętem.

A jeśli sprzedawca przyśle mi program np. z myszką albo klawiaturą, to mogę go używać legalnie na swoim komputerze kupionym gdzie indziej?

janek_dolas napisał:

>

Ukryta Zawartość

>look

Niestety z zagranicy obawiam się kupować :)

Poza tym, potrzebna jest mi polska faktura VAT.

Ukryta Zawartość

>suluben, 18 Sie 2010, 12:30

>A jeśli sprzedawca przyśle mi program np. z myszką albo klawiaturą, to mogę go używać legalnie na

>swoim komputerze kupionym gdzie indziej?

Tak, ale według mnie sama ta konkretna transakcja nie jest legalna. Wersje OEM (Original Equipment Manufacturer) są przez producenta (Microsoft, Corel) sprzedawane producentom sprzętu którzy podpisują umowę zobowiązującą ich do tworzenia pakietów soft+ ich sprzęt i niesprzedawania samego softu osobno (no bo jaki to by miało sens dla producenta softu).

Podam przykład: swego czasu można było kupić skanery (już nie pamiętam jakie) z Corelem w cenie takiej, że przebitka w stosunku do "pudełkowej" wersji była dwu czy trzykrotna". Nawet jak ktoś nie potrzebował skanera to i tak brał. Nie muszę chyba dodawać, ze skanery szły jak ciepłe bułeczki ale bez nich transakcja była niemożliwa.

Patent na Allegro moze polegać na tym, że facet takie bundle rozbundlowuje i osobno sprzedaje sprzet i osobno i nielegalnie soft.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Oprogramowania OEM dodawanego do sprzętu nie mozna się sprzedawać osobno, tzn. moza tyle, ze traci się licencję.

Na fakturze powinien być np. aparat foto + oprogramowanie.

Wtedy będzie legalnie.

Warunki licencji OEM określa tylko i wyłącznie producent oprogramowania i nie należy generalizować. Nie znam licencji OEM Corela natomiast znam Microsoftu, Windowsa mozna kupić w wersji OEM bez problemów i jest to legalne obecnie bez żadnych myszek itp. są za to inne ograniczenia.

Jeśli chodzi o Corela koniecznie zapoznaj się z tą licencja przed kupnem - mogą być różne ograniczenia np. terytorialne.

Gość

(Konto usunięte)

... bez problemów i jest to legalne obecnie bez żadnych myszek it...

Pod warunkiem, ze sam składasz(kupiłes) sobie komputer, a róznica w datach na rachunkach nie może przekraczać miesiąca.

Ale fakt, kupisz bez problemu.

a tak naprawde to całe 600zł wiecej kosztuje x3 w boxie bez zadnych głupich ograniczen , myszek itp, i tak komuś kto korzysta z tego programu w sposob komercyjny zwraca sie po pierwszym sprzedanym projekcie, po co komplikowac sobie lajfa.

Stanowczo odradzam kupować takie oprogramowanie z niewiadomego źródła i nieoficjalnych dystrybutorów. Z mojego doświadczenia powiem, że ryzyko jest zbyt duże - corel X3 to już starsza wersja (w tej chwili jest X5) i jako program do użytku komercyjnego nie wart jest tych oszczędności.

Od moje doświadczenie kupiłem dawno temu Photshopa 6 - w wersji OEM, okazało się że wydałem tylko kasę - oczywiście program dział poprawnie ale w licencji dopiero się dowiedziałem, że nie mam praw do jego użytkowania (wersja była na USA - i tylko tam była legalna - czyli w Polsce miałem bardzo ładnie działającego i wyglądającego PIRATA!)

Od tej pory kupuję tylko u licencjonowanych dystrybutorów - nawet drożej ale przynajmniej wiem, że mam 100% legal.

Słucham tylko muzyki.

O proszę - odpowiedź od corel-polska:

Czy można dokonać upgradu mając wersję OEM Corela ?

Nie. Wersje OEM nie uprawniają do dokonania upgradu

Wynika z tego że i owszem możesz sobie upgradować i program oczywiście na to pozwoli ale zgodnie z licencą będzie już nielegalny!

Słucham tylko muzyki.

Od sprzedawcy na Allegro dostałem taką odpowiedź:

"Jest na FV skaner, i wystarczy. Fizycznie go nie daję, bo nie ma takiej potrzeby. Sprawdza się dowód zakupu, a skaner może Pan równie dobrze wyrzucić do śmieci i nikt nic Panu nie może zrobić."

Czyli na start nie spełniasz licencji - bo jak przyjdzie kontrola to musisz go mnieć - opowiastki w styli skaner nie jest ci potrzebny można wsadzić między bajki.

I jak to w większości programów z alle... dostajesz "prawie" oryginał, czyli wersję piracką. Równie dobrzemożesz sobie ściągnąć tą wersję z torrentów lub innych takich - będziesz miał te same prawa.

Słucham tylko muzyki.

A to, że zgodnie z licencją, którą przyjmujesz wygrywając program musisz go mieć - choćby zepsuty, ale musi być "na stanie". Inaczej zrywasz umowę i stajesz się posiadaczem nielegalnej wersji.

Tak samo jak do tego OEM'u dograsz upgrate - mimo, że kupiony z legalnego źródła, staje się nielegalny gdyż jest użytkowana niezgodnie z licencją.

Słucham tylko muzyki.

Gość

(Konto usunięte)

>A co jak skaner sie zepsuje i bedziemy go chcieli wyrzucic? Bo poco trzymac grata...

Wystarczy, że będziesz posiadał oryginalną fakturę zakupu(tą pierwszą, nie tą od sprzedawcy z allegro) na której będzie widnieć nazwa zakupionego sprzętu i nazwa oprogramowania do niego dołączonego.

Jeśli na fakturze nie bedzie nazwy gratisowego oprogramowania, w razie kontroli sprawdzą u producenta po nr. seryjnym oprogramowania( stąd takie to ważne mieć oryginalne opakowanie)z czym było sprzedawane i zweryfikują z twoją fakturą.

A więc w zasadzie podstawa to stara(pierwsza) faktura zakupu sprzętu.

Nie wiem natomiast jak warunki licencji tego corela mają sie do sprzętu uszkodzonego, bo dajmy na to po zjaraniu sie laptopa twój oem-owy windows traci "moc" :) - przeznaczony był to tego konkretnego komputera.

No ale autor watku napisal wczesniej, ze sprzedawca daje fakture na ktorej jest skaner. Mysle ze chyba chodzi o fakture pierwotna, wiec wszystko bylo by w porzadku..

Najlepiej bylo by poprosic o owa licencje i ja przeczytac przed zakupem.

Jakieś pół roku temu potrzebowałem na gwałt legalnego XP Pro. Oczywiście kupiłem na allegro, bo o całe 150PLN taniej niż w empiku czy gdzieś tam. Po dwóch dniach odbieram przesyłkę, rozrywam fabrycznie zapieczętowane pudełko i zabieram się na instalację na fabrycznie nowy twardy dysk kupiony tydzień wcześniej i nietykany. Instalacja poszła, a jakże, wszystko OK... do pierwszego wyłączenia i ponownego uruchomienia komputera, po którym wyskakuje komunikat w stylu mniej więcej KLUCZ REJESTRACYJNY TEJ WERSJI SYSTEMU ZNAJDUJE SIĘ JUŻ W BAZIE - PODAJ PRAWIDŁOWY KLUCZ LUB SKONTAKTUJ SIĘ Z PRACOWNIKIEM INFOLINII POD NUMEREM... no to się kontaktuję, dostaję nowy klucz, rejestruję pod wskazanym adresem i gitara, wszystko gra. Do kolejnego wyłączenia i ponownego włączenia komputera... I tak chyba z osiem razy, cały pieprzony weekend spędziłem na rejestrowaniu pieprzonego systemu i dzwonieniu na pieprzoną infolinię po kolejne pieprzone klucze do pieprzonej rejestracji. W końcu szlag mnie jasny trafił i tym razem zadzwoniłem do gościa, który mi ten szajs sprzedał. Po kilku minutach otrzymałem maila, a w nim chyba z 12 podobno oryginalnych i podobno nigdy nie rejestrowanych kluczy, żebym któryś sobie wybrał i jak będzie działał bez problemu, to pozostałe "wolne" żebym odesłał przy okazji. W końcu któryś zadziałał, ale do tego nie była mi potrzebna płyta z hologramem windowsa za pięc stów, którą mogę sobie wsadzic w ... albo na ścianie powiesic, bo mam w szufladzie cztery piraty z tym systemem na cedeerach po 99 groszy za sztukę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

Jaro_747, 18 Sie 2010, 11:47

>Wersja OEM oznacza, ze oprogramowanie dostarczane jest wraz ze sprzętem. Dla przykładu Windows OEM

>można sprzedać wyłącznie z komputerem, aczkolwiek kiedyś można było np. z myszką.

>

>W przypadku Corela tym sprzętem jest (a raczej był)zapewne jakiś skaner lub tablet którego tu

>niestety nie widać. W związku z tym ja osobiście wątpię w legalność takiej transakcji.

W razie kontroli mozna chyba powiedziec ze skaner uegł zgubieniu uszkodzeniu ale kupilismy ze skanerem.

Panowi o czym wy mówicie - NIE MOŻNA!!!

wszyscy myślą że jak kupią oryginalne CD to mają oryginalny program - TO BZDURA!!!

To tylko nośnik. Każdy program ma LICENCJĘ , kupując oprogramowanie ważna jest legalność kupionego oprogramowania i spełnienie kryteriów opisanych w licencji - to taka UMOWA KUPNA - SPRZEDAŻY między UŻYTKOWNIKIEM a TWÓRCĄ OPROGRAMOWANIA.

I jak to w życiu - wszystko jest Ok do puki coś się nie stanie, wtedy okazuje się, że nie mając np. skanera na stanie, licencja nie jest ważna i ma się ładnego pirata.

Proszę pamiętać, że faktura nie jest dowodem w sądzie a jedynie dokumentem księgowym, który ważny jest 5 lat, dla tego przy kupnie np, używanego programu najistotniejszym dokumentem jest umowa kupna sprzedaży a w późniejszej kolejności stare faktury zakupów (w umowie musi być napisane dokładnie że poprzedni właściciel zrzeka się praw do programu i oddaje wszystkie kopie oraz wszystko co było w zakupionym oryginale KUPUJACEMU). Nikt z legalnych dystrybutorów nie "przelicencjonuje" wam oprogramowanie jeśli nie posiadacie takiej umowy.

Słucham tylko muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.