Skocz do zawartości
IGNORED

Mocna, wydajna pradowo lampa

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jak w temacie: mocna integra, koncowka lub monobloki push pull, moc 70 watt i wiecej. Warunek: wzmacniacz musi byc HIGH CURRENT, czyli wydajny pradowo (cokolwiek w wypadku lampy by to znaczylo). Macie jakies godne uwagi propozycje?? Mi wpadly w oko koncowki omak jewel III. Nie sluchalem ich nigdy ale ich parametry sa odpowiednie, moc raczej wysoka, stabilne zasilanie i dobre recenzje.

Wzmacnaicz(e) docelowo mialyby napedzac kolumny dahlquist dq10 ktore raczej ciezko napedzic. Mam w tej chwili tranzystorowa integre w klasie A, ale brak mi troche brzmienia lampy do ktorego od jakiegos czasu zdarzylem sie przyzwyczaic. Nie ukrywam ze lubie dzwiek "lekko ocieplony" tym bardziej ze dahlquisty graja jasno. Jakie sa wasze typy??? KT88, EL34...???

Z gory dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/65086-mocna-wydajna-pradowo-lampa/

Na pierwszy strzał Gm70 - nie ma i nie będzie miał 70W (ma ok 30 -40 w zależności od aplikacji) - ale większość kolumn na 100% poprawnie napędzi wydajność tej lampy jest zadziwiająca.

Oczywiście przyjmujemy, że lampa jest poprawnie zaaplikowana!!!

Dzięki tej mocy można się cieszyć dźwiękiem SE z "ciężkonapędzających" się kolumn.

Słucham tylko muzyki.

Koobal nawet nie marzylem o SET :) ostatnio zainteresowaly mnie monobloki meixinga na lampie 805, okolo 40 wat na kanal. Obawiam sie ze niestety nie wycisna pelni mozliwosci z Dahlquistow :( MOzna gdzies w centralnej Polsce podjechac z kolumnami na odsluch takiej Lampy??

Zapytaj tych co zrobili sobie monobloki na GM70

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

nookie736, 21 Sie 2010, 20:31

>MOzna gdzies w centralnej Polsce podjechac z kolumnami na odsluch takiej Lampy??

Mozna..., tylko nie dokladnie w centralnej, a troche na polnocny-zachod.

A lampa, to monobloki Cayin 860 2x70W w PP. Powiadaja, ze te, to juz napedza wszystko :-)

lutek moze wkoncu do Ciebie dotre, z tego co pamietam to umawialismy sie na odsluch jakis dobry rok temu :) poki co czeka mnie podroz do Warszawy posluchac troche starego i wspolczesnego lampowego ustrojstwa :) Nie ukrywam jednak ze i cayina bym posluchal, wygladaja spektakularnie, napisz moze wiecej jak graja.

Hej Nookie. Słuchałem ostatnio tego SET'a:

Ukryta Zawartość

(chodzi o monobloki na dole strony)

Maja po 40W/kanał i odgrody o SPL 90db/W napędzały z baaaardzo dużym zapasem kontroli i mocy.

Dźwięk zajebisty. Bardzo czysty i szczegółowy, a jednoczesnie lampowy, rozwibrowany.

Ukryta Zawartość

Ha :) tez mi sie strasznie podobaja, model z lampa 2a3 lub 300b jako sterujaca. Czytalem wiele reviews

i ku zdziwieniu wszystkie bardzo pozytywne, wlaczajac jedno od czlowieka ktory napedza nimi podwojne elektrostaty quada. Do tego sa tanie. Widziales preamp na 2a3 do kompletu??? :-)))) komplet z koncowkami za 2000 euro to smiech na sali...

Podpięte to było pod ten preamp:

Ukryta Zawartość

Fajna zabawka. Z PILOTEM !!!!

Ukryta Zawartość

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Brzmienie na cieplejsze mozna zmienic bardziej lampami w przedwzmacniaczu

Ukryta Zawartość

Witam,

po pierwsze dzieki za wpisy i wiele prywatnych podpowiedzi :)))) widac mozna liczyc na wasza pomoc :)))

Ja jestem po pierwszych odsluchach moich Dahlquistow ze wzmacniaczem TRI na lampach KT88 (mala czerwona integra :). Powiem wam ze nie spodziewalem sie czegos takiego. Tri, mimo ze "tylko" 45 watt, rozjechal w drobny mak poteznego tranzystora jungsona ja88d. Co ciekawe, ludzie na forach w stanach, na roznych prywatnych stronach, wszedzie trabili ze dahlquisty TYLKO do solid state i najlepiej 200 watt...ta mala lampy miala nad nimi taka kontrole, jakiej nigdy nie mial jungson. Pomijam fakt slodkiego lampowego brzmienia bo to oczywiste, cala reszta od fundamentu basowego poprzez wysokie, byla ewidentnie lepsza. Jako zrodlo sluzyl zlampizowany behringer i przypadkowe kable. Dodam jeszcze ze dodatkowym obciazeniem byly moje nowe referencyjne subwoofery tesli o niskiej efektywnosci z uwagi na fakt miekkiego zawieszenia i zwiazanej z tym niskiej efektywnosci ok. 89db/1w. Mimo tego, wzmacniacz na godzinie 11, generowal takie cisnienie akustyczne i glosnosc, ze poraz pierwszy, moja jedyna sasiadka jaka poza mna mieszka w kamiennicy, przyszla sie poskarzyc :) Jestem pelen podziwu dla tego wzmacniacza a wiem ze mozna jeszcze lepiej :)

Poki co moja ciekawosc zostala zaspokojona, wiem ze mozna i to dobrze....teraz mam zamair skorzystac z uprzejmosci kilku kolegow z forum, i odsluchac pare bardzo ciekawych lamp :)

Zdam relacje z odsluchow...

pozdr

nookie736, 25 Sie 2010, 01:41

>...teraz mam zamair skorzystac

>z uprzejmosci kilku kolegow z forum, i odsluchac pare bardzo ciekawych lamp :)

No moze w koncu sie pojawisz :-)

Lutek, postaram sie tym razem do Ciebie dotrzec ;)

Pozatym zastanawia mnie jedna rzecz, skoro 45 wat z lampy kt88 bez najmniejszego trudu poradzilo sobie z moimi glosnikami, to dlaczego 35 wat z mojego fishera 500b nie dalo rady? Czy przyczyna tego moga byc lampy na wykonczeniu, slabej jakosci transforamatory, topologia wzmacniacza czy ki diabel???? Przypomne ze w koncowce mocy fishera siedza lampy 7591, jest to zdaje sie jakas odmiana lampy 6v6 (?).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.