Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  132 członków

Sonus Oliva Klub
IGNORED

SONUS OLIVA - Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Tak grają już chyba od 4 lat. Mam 2 pary IC jedne z bateryjną polaryzacją a drugie bez. Oba komplety są na Bullet Plug

A słyszysz różnice w tych z polaryzacją?
Ja mam w JBL zwrotnice prądowa czyli defacto baterie polaryzują kondy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nigdy nie porównywałem:) Są różnych długości i nie bardzo mogę zamienić miejscami. Szczerze wątpię abym usłyszał różnicę. Kupowałem używki i akurat takie się trafiły.

• 1 rok później...
W dniu 25.11.2021 o 16:44, Qban napisał:

Tak grają już chyba od 4 lat. Mam 2 pary IC jedne z bateryjną polaryzacją a drugie bez. Oba komplety są na Bullet Plug

Te baterie polyrazycjne mają jakoś określoną trwałość? 

Czy ktoś używa kabla zasilającego SO ? Nadaje się on bardziej do źródeł czy do końcówek mocy też się nadaje ?

5 godzin temu, kacpero_1 napisał:

Te baterie polyrazycjne mają jakoś określoną trwałość? 

Czy ktoś używa kabla zasilającego SO ? Nadaje się on bardziej do źródeł czy do końcówek mocy też się nadaje ?

Którego kabla SO?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Godzinę temu, kacpero_1 napisał:

Srebrnego zasilającego. Kupiony ok 6 lat temu, ale mam wrażenie  że był tylko jeden model

Srebrny (srebro), cienki i w czarnym oplocie jest do źródeł, urządzeń małej mocy. 

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

• 1 miesiąc później...

No to po latach odświeże swą aktywność :). Parę lat temu miałem przyjemność zainwestowac kilka razy w wiedze Pana Andrzeja. Kupilem jego listwe, kable, zrobil nową zwrotnicę do moich kolumn tannoy stirling plus wymienil cale okablowanie. Bylo wiele atakow i zarzutów ze na robi wszystko na ucho, bez "laboratorium". Oby w tannoy mieli taki sprzęt jak Pan Andrzej ma ucho jak to juz pisalem. Ostatnim zakupem byl jego przedwzmacniacz gramofonowy. Minelo kilka lat i stwierdzilem ze czas na kolejny krok. Zakupilem wiec chwalony pre Arrow 1 arc se. Niby tyle powietrza. Niby must have :). I co? I niestety poległ. Przynajmniej u mnie. Podpowiem potencjalnym klientom że ze wzmacniaczami o malej mocy jak moj feliks audio arioso 2a3, arrow gra jak po lekach na wyciszenie. Podpiąlem wiec go pod mocniejszy taga harmony - hybryda. I fakt ze muzyka ożyła. Przybylo mocy. Niestety tym razem pewnie wyszły nidoskonalosci taniej  Tagi ale gdzie to powietrza? Gdzie ta przestrzeń? Podpiąlem ponownie Sonus Oliva i jest wszystko. Pozdrawiam

Dwa lata temu p. Adrzej wykonał dla mnie zwrotnice wg projektu Nelsona Passa do JBL L-300. Zrobil ja w wersji Charge-Coupled Linear Definition na Kona prośbę. Plus do tego jego propozycja kabli wewnątrz i gniazd głośnikowych i potencjometrów L-pad . Wszystkie komponenty zwrotki jego wybór i możliwie najlepszy poziom .
Kolumny dostały drugie nowoczesne życie. Genialny bas i generalnie równowaga tonalna. Ostatnio miałem możliwość pomierzyć je i charakterystyka niemal wzorcowa.
Polecam tego człowieka bo profesjonalizm ograszony wyjątkowa kultura osobista. Ci co mieli kontakt wiedzą o czym mówię.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 lata później...

Panowie , wygrzebałem z szafy top model interkonektu Sonus Olivy na srebrnych Eichmann Bullet Plug.

Kabel ma ponad 10 lat i bolec na wtykach pociemniał i nie przypomina już sreberka. Ponoć nie ma to wpływu na dźwięk ale może się mylę i czekam na Wasze opinie?

Edytowane przez Luk77

Pana Andrzej twierdził, że ma wpływ na dźwięk. Kiedyś kupiłem na OLX kabel głośnikowy SO, zawiozłem do Pana Andrzeja, żeby mi przerobił na zwykłe wtyki z jej strony. Pamiętam, że czyścił oryginalne końcówki z nalotu. To były czasy jak działał w Gdańsku Oliwie.  

Panowie , wygrzebałem z szafy top model interkonektu Sonus Olivy na srebrnych Eichmann Bullet Plug.
Kabel ma ponad 10 lat i bolec na wtykach pociemniał i nie przypomina już sreberka. Ponoć nie ma to wpływu na dźwięk ale może się mylę i czekam na Wasze opinie?

Wg mnie ma wpływ . Utlenil się a tlenki nie przewodzą tak jak czysty metal ale jest i dobra wiadomość
Kup na Allegro płyn Argentum 2 za grosze . Zanurz cały wtyk na ?? 40-50 sekund i patrz co się dzieje. Będziesz zaskoczony ale pozniej wyplucz w alko izopropylu a jak nie masz to pod kranem i dobrze wysusz. Jeśli srebro nie będzie pięknie lśniło - tak może być jak warstwa tego czarnego gruba - tylko będzie takie żółte to przetrzyj jakaś szmatką i po zawodach. Będzie jak nowe.

Mam od pana Witka zworki z jego srebrnej licy i co jakiś czas tak czyszczę

Wysłane z Wrocławia

Płyn Argentum zamówiony. W szafie jeszcze znalazłem dwie pary interkonektow od Pana Witka. Jeden na miedzianych bulletach i jeszcze jeden na Neutrik Profi. Było wiele eksperymentów ale  wracam do interkonektow Sonus Olivy.

Jak dojdzie płyn to wszystkie je poczyszcze bo pisze że do miedzi też się nadaje.

Edytowane przez Luk77
Płyn Argentum zamówiony. W szafie jeszcze znalazłem dwie pary interkonektow od Pana Witka. Jeden na miedzianych bulletach i jeszcze jeden na Neutrik Profi. Było wiele eksperymentów ale  wracam do interkonektow Sonus Olivy.
Jak dojdzie płyn to wszystkie je poczyszcze bo pisze że do miedzi też się nadaje.

Tak potwierdzam że do miedzi też. Jak ci się np gdzie złoto z miedzi starło to jak najbardziej a jak go nie było to tym bardziej . Tylko pamiętaj że to chemiczne czyszczenie więc trzeba "umyć po" . Ja tak robię i jest git. I plus taki że mechanicznie nic nie zedrzesz i wyczyscisz każdy zakamarek niedostępny.

Daj znać jak ci Sonus Oliva zagrały po latach poszukiwań bo masz porównanie do "innych"

A wrzuć fotkę tych kabli. Nigdy nie miałem

Wysłane z Wrocławia

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tylko pamiętaj że to chemiczne czyszczenie więc trzeba "umyć po" . Ja tak robię i jest git. I plus taki że mechanicznie nic nie zedrzesz i wyczyscisz każdy zakamarek niedostępny.

Wystarczy po zabiegu opłukać izopropanolem ?

Tak wyglądają. Nalot na srebrnym bolcu jest minimalny i sądzę że nie degraduje sygnału ale dla spokojności wyczyszczę.

IMG_0165.jpg

Edytowane przez Luk77
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Daj znać jak ci Sonus Oliva zagrały po latach poszukiwań bo masz porównanie do "innych"

A wrzuć fotkę tych kabli. Nigdy nie miałem

Wysłane z Wrocławia

Miałem w międzyczasie wiele interkonektów że już dokładnie nie pamiętam wszystkiego. Były VDH orchid , albedo blue , albedo monokristal  , chord clearway , vovox Vocalis , Stereovox HDSE , Furukawa.  Wydałem tylko kupe kasy aby odsprzedać za 50% ceny.

Sonusy mają wszystko co potrzeba . Jest detal , nasycenie i dociążenie. W zależności od wtyków słychać subtelne różnice. Do mojego systemu są aż nadto. Z tanich ic mam jeszcze Supra Effi , świetny kabel , nieco rozjaśniony ale nie ma dociążenia jakie mają SO. 

Edytowane przez Luk77
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.