Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwania panelu - PDP vs LCD 46-50 cali -pytania i uwagi po wizytach w sklepie.

pitou

Rekomendowane odpowiedzi

> kyle

widze że preferujesz LCD, jakie modele powinny mnie zainteresować w Twojej opinii?

Ogladałem Sony EX500 i przyznaję, że jest bardzo dobrze, moim zdaniem. Niestety za 55 cali musiałbym sporo zapłacić...

pitou

28 Sie 2010, 02:20

>Ogladałem Sony EX500 i przyznaję, że jest bardzo dobrze

No co ty pitou, nie widzisz tej sztuczności?

mczaj, 28 Sie 2010, 08:53

>albo napisz wprost, że wiedzę czerpiesz z lektury AV i jak zwykle teoretyzujesz...

Napiszę wprost - jesteś plazmafanboyem podobnie jak wicuś.

Już dawno odpowiedziałem. Pisałem o tym chyba w tamtym roku (jak nie wcześniej) po wizycie w salonie (obok stał właśnie LCD i było widać jak na dłoni jak plazma wręcz gaśnie podczas wyświetlania bardzo jasnej sceny, przed tym testem wszedłem do menu stojącego obok LCD i wyłączyłem kontrast dynamiczny, by efektu nie wywoływało rozjaśnianie LCD).

ps. i mimo to uważam że plazma ma swoje zalety i jak komuś jej wady przeszkadzają mniej niż wady LCD to niech kupi plazmę (w tym temacie nawet poleciłem wybór plazmy w takim przypadku) ... a nie jak Wy fanatycy plazmy "LCD zawsze be"

>witek_z

nie zauważyłem niczego niepokojącego w obrazie tego Sony, ale przyznaję, co mnie odstrasza od LCD to panel Samsunga który kupiła moja siostra przed zeszłymi świętami Bożego Narodzenia. 42 cale i wykorzystuje LEDy. Oglądaliśmy film wieczorem (cztery pokoje) i

- bolały mnie oczy - nie wiem czy to jasność czy kontrast czy coś innego to spowodowało

- obraz był sztuczny, twarze wyglądały jak wlepione, dziwny efekt trudny do wytłumaczenia

zapytam jaki to model Samsunga i napiszę wieczorem.

Możliwe że ten samsung ma szeroki gamut (który czasem można przyciąć do wymaganego a czasem nie) i/lub aktywny filtr dla obrazu (jakieś usuwanie szumu lub coś podobnego) - trzeba by pogrzebać w menu. Jest możliwość że faktycznie nie potrafi on naturalnie wyświetlać ... ale jest też możliwe że po korekcji ustawień zacznie świecić jak należy. Ból oczu może być wywołany za dużą jasnością + jaskrawością - i od tego bym zaczął korekcję w menu.

Poszukaj czy jest w nim włączony kontrast dynamiczny, obniż jasność LED do wygodnego poziomu, poszukaj filtru "dynamiczny obraz" lub coś podobnego albo "usuwanie szumu/cyfrowe wygładzanie" lub coś podobnego i to powyłączaj. Pozostaw działanie procesora 100 Hz ale możliwe że trzeba wybrać mniej intensywny tryb.

Kyle

28 Sie 2010, 09:23

>Napiszę wprost - jesteś plazmafanboyem podobnie jak wicuś.

Przegiąłeś pałe, należy ci się mordobicie.

Nie ma to jak marketowy ekspert, który w warunkach ekspozycji saturna czy MM wyciąga wnioski nt rzekomego przygaszania plazmy vs LCD. Jak sam pisałem, obraz plazmy w tych warunkach wygląda po prostu źle i koniec. Jest globalnie przygaszony i mało co widać, bo wszystko jest wyblakłe. Idealne warunki testowe do wyciągania stanowczych wniosków...

Poza tym to kyle ma jakieś fobie czy kompleksy, nie wiem, kto tu napisał że LCD jest zawsze be? Przedszkole normalnie.

pitou, a Twoje obserwacje co do obrazu z LCD to też tak to odbieram. Gdy oglądałem u znajomych film na LCD Sharpa przy przyciemnionym świetle, to niestety, ale wrażenia były złe, głównie z powodu sztuczności ludzkich twarzy, ich woskowatości. Poza tym czerń była fioletowa i aktywna (w sensie, że świeciła), a przy tym niejednorodna.

mczaj, 28 Sie 2010, 10:59

Akurat tego co piszesz o plazmach nie zauważyłem (by były ogólnie przesadnie przygaszone i mało było widać w "marketach"). Wręcz przeciwnie - ich obraz jest całkiem jaskrawy i bym rzekł że nawet lekko przejaskrawiony - ale to może też wina danego materiału filmowego który miał wyglądać max atrakcyjnie, czasem z przegięciem. Natomiast co do jasnych scen to nie ma znaczenia czy jest to w markecie czy w domu bo liczy się różnica między stałą bielą na jasnej scenie a wygaszoną - tak samo będzie w pokoju w którym jest zupełnie ciemno jak i w oświetlonym markecie.

>Poza tym to kyle ma jakieś fobie czy kompleksy, nie wiem, kto tu napisał że LCD jest zawsze be?

... na prawdę mam zacząć cytować pewne wypowiedzi z tego foum? (szczerze trochę mi się nie chce) ... nie obiecuję że byłyby to cytaty Ciebie, ale są tu fanatycy którzy kategorycznie twierdzą że "LCD jest zawsze do bani" i ich ulubione "na LCD nie ma czerni"

Wręcz przeciwnie - ich obraz jest całkiem jaskrawy i bym rzekł że nawet lekko

>przejaskrawiony

... wyszło masło maślane ... ale chodzi o to że obraz jest ostry (OK), ziarnisty(tu już nie ok) (mówię co widziałem), z lekkim przesyceniem (nie grzebałem w menu).

mczaj, 28 Sie 2010, 11:04

>pitou, a Twoje obserwacje co do obrazu z LCD to też tak to odbieram. Gdy oglądałem u znajomych film

>na LCD Sharpa przy przyciemnionym świetle, to niestety, ale wrażenia były złe, głównie z powodu

>sztuczności ludzkich twarzy, ich woskowatości. Poza tym czerń była fioletowa i aktywna (w sensie, że

>świeciła), a przy tym niejednorodna.

Jak jest LCD z niskim kontrastem (np. IPS często mają dosyć niski) i/albo jest to starszy model LCD to czerń jest dosyć jasna.

Co do "woskowatości twarzy" to wina elektroniki - widziałem "woskowate twarze" na CRT nawet (był włączony filtr grzebieniowy/usuwający szumy). Tak więc to samo "woskowanie twarzy" można uzyskać na plazmie.

temat schodzi na psy więc

w cenie ~4000

sony ex500 - matryca 8bit od samsunga no i CFL (technologicznie stary), to może lepiej przyjrzeć się samsungowi C650 - sporo tańszy

poza tym do wyboru są

toshiba xv635, zv635

i LED

sharp LE700/705

toshiba sl733, vl733

poza tym za parę lat jak będziesz chciał wymienić tv, łatwiej będzie sprzedać LED-a i w tym segmencie bym dokonywał wyboru

co do czerni, gamy kolorów, ostrości itp... brać takiego który ma najwięcej możliwości ustawień, bo ustawić można praktycznie wszystko wg własnych preferencji i być zadowolonym, zresztą czytając opinie można to zauważyć że są nawet bardzo skrajne... odnośnie tego samego modelu, a wg moich spostrzeżeń wynika to z ustawień na jakich się ogląda i jakości sygnału (wcześniej oglądałem z analogowego sygnału i było OK, ale jako że tv ma tuner mpeg4 więc teraz oglądam z cyfrowego naziemnego i jest deko lepiej (stabilniejszy odbiór)

123... test

Weź pod uwagę że LCD z podświetleniem LED stosunkowo dużo kosztuje (za wiele trzeba dołożyć by go mieć, a zyskuje się głównie na mniejszym zużyciu energii). Podstawowe LED bywają gorsze niż przeciętne CCFL (producenci maksymalnie redukują grubość olewając równomierność, by podkreślić że to "LED"). Ja z tego powodu wybrałbym CCFL ... przynajmniej jeszcze na dzień dzisiejszy.

witek_z, 28 Sie 2010, 12:55

>Gówno widziałeś, piepszysz jak osrany Jacuś.

Widzę że wspinasz się na wyżyny swojego intelektu x-P

znowu to samo, zabójcze te tematy są... Kyle jak zwykle największy znawca plazm i LCD bo widział kiedyś kilka w sklepie i uświadamia użytkowników o wyimaginowanych wadach, które chyba tylko on sam widzi :)

na potwierdzenie dorzuci do tego kilka "trudnych" technicznie słów i pozamiatane :)

pomijając podświetlenie, tu można poczytać i zdecydować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poza tym w tv LED są nowsze, lepsze matryce

co do cen 46'

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

witek_z, 28 Sie 2010, 12:55

"Gówno widziałeś, piepszysz jak osrany Jacuś."

Kyle

28 Sie 2010, 14:39

Widzę że wspinasz się na wyżyny swojego intelektu x-P

A pewnie że tak, ty "również"

I pal licho że 75% swoich wypowiedzi to głupoty.

Chodzi mi o to że kpisz sobie z innych np. cyt. wicuś.

slayer, 28 Sie 2010, 15:14

>pomijając podświetlenie, tu można poczytać i zdecydować

>

Ukryta Zawartość

>

>poza tym w tv LED są nowsze, lepsze matryce

Z CCFL też wychodzą nowsze wersje matryc. Właściwie to zapewne te same matryce co modele z LED (fizyczne możliwości samej matrycy ciekłokrystalicznej te same tylko inne podświetlenie). Pewnie niebawem to się skończy i będą wychodzić tylko LED ... przy okazji ceny modeli z podświetleniem LED spadną.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.