Skocz do zawartości
IGNORED

porownanie polskich wzmacniaczy - apel

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

to juz gdzies wyzej pisalem : moze na przyklad dodawac panienki na fotkach ze sprzetem, jak np. w car-tunerskich magazynach brytyjskich :) wybor audiofilki miesiaca (z rozkladowka, a jakze) i takie tam... ;)

>>>Wojciecho: ależ to sam Jego Magnificencja Naczelny jeszcze przed przed "manewrem gospodarczym"= merkantylizacją w stronę KD,projektorów i muzy z kompa twierdził,iż od multimediów i to wielokanałowych nie ma odwrotu ! Zauważmy w ogłoszeniach coraz poważniejszą ilość KD z 2-giej ręki a na Forum tym czy innym (stereo) biadolenie nad dopiero co dokonanym zakupem KD:"mamo ,tato,żono,to nie gra !

Na rynku coraz więcej pism o KD i mp3 ! A bądż co bądż kultowe niegdyś AUDIO ginie między nimi.

W istocie, coraz więcej ludzi głosuje portfelami. Dlaczego w lokalnych Empikach pojawił się na nowo numer listopadowy ? Proszę spojrzeć na zawartość ! A po obraniu "trzeciej drogi", odrodzone AUDIO VIDEO chyba najlepiej się sprzedaje. Wnioski ?

wojciecho -

Nie mam powodu się denerwować - napisałem przecież, że nie ja podzieliłem rynek, jednak są ludzie za to "współodpowiedzialni", ponieważ chociażby nie piszą CO JEST CZYM - co jest ich PODSTAWOWYM OBOWIĄZKIEM. Jest więc, jak jest - i lepiej nie będzie....

Suponowanie, że należy działać sprzyjając gustom publiczności, głosowanie portfelami i inne populistyczne tekściarstwo - kończy się Idolami, BigBrotherami itp sieczką - nie widzisz punktów wspólnych z pracą mediów audio ? Media mają siłę oddziaływania i dlatego mogą z niej korzystać w imię interesów .............. / wpiszcie sobie / przypadkowo podobno zbieżnych z interesami "przeciętnego użytkownika" ?

I wszyscy są szczęśliwi - prawda ?

A sytuacja wygląda jak wygląda / nie tylko przecież w sprawach audio / i tylko ktoś "mało świadomy" mógłyby próbować ją gloryfikować... pardon... uzasadniać.....

Używam peryfraz, bo nie wypada treściwiej w miejscu bądź co bądź publicznym.....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Chłopaki!

Ni emylić pisania "o czymś" z pisaniem "jakoś". Każdy temat wymaga precyzyjnego języka i jasności przemowy. AV - rzeczywiście odbilo się od dna - i dobrze. Z tą sprzedażą to bym jednak nie demonizował. Myślę, że problem polega na wypośrodkowaniu - pamiętacie, jakie gromy posypały się na Audio po tym, jak opublikowali pierwszy test mini-wież? minęło parę lat i przy takim samym teście w HFiM na tym właśnie forum słyszę, że to potrzebne, że co jakiś czas itd. Czyli, że czas zmienia kryteria oceny.

-> audiograde

no i znowu - dlaczego audiofile widzą świat wyłącznie czarno-biały? W przyrodzie te kolory w ogóle nie występują, a zawsze są jakimś przybliżeniem, zabarwionym innymi odcieniami.

Nie zapominajmy jednak, że ten wątek dotyczy polskiego audio i zamiast bić pianę zróbmy coś konstruktywnego. Ja ze swojej strony mogę obiecać pomoc na stronach Audio. A co tam, może Andrzej Kisiel mi to jakoś puści płazem :-)

Myślisz, że puści? :-DD. Przecież to zbyt audiofilskie, a więc nie za bardzo pasujące do obecnego "wielobarwnego" profilu pisma. Mogą się nie zmieścić rekla... przepraszam - testy nowych mp3 playerów i grających suszarek do włosów. Przecież wszyscy czekają na test tych urządzeń - to nowy trend na rynku - chwytać okazję!.

Tak bardziej poważnie, to życzę jednak powodzenia, bo przedsięwzięcie samo w sobie jest godne poparcia.

Biorę to na siebie. Baltlab miał pecha (chociaż to nie sprawa pecha, a konstrukcji) z pomiarami - ostatecznie Audio jedną nogą stoi w technice. Można by jednak opisywać konstrukcje bez oficjalnej oceny. Wszyscy spali by wtedy spokojnie.

Wojciecho -

no co ty ? nie rób sobie tyłów u naczelnego: "naczalstwo wsio łuczsze znajet, oni gaziety czytajet i pa telefonu gawarit" jeszcze wyprzedzisz jego plany.... a to nierozważne jak uczą mądre podręczniki z Dilbertem na czele......

w firmie jest........dobrze. w ogóle jest dobrze - robiemy obiema ręcami społem wszędzie - żeby było jeszcze lepiej.... i tak 3mać, qmać......

no nie ?

:-}

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jest on-line ?

pozdrawiam

wojciecho>

profesorowie jezykoznawstwa steruja tym jak mowimy i piszemy. Niezly z ciebie lingwista i erudyta roku:)

Szkoda ze brakuje ci do nich z kilkadziesiat IQ bo tez bys se mogl skutecznie posterowac a wlasciwie przesterowac czytelnikow tych waszych pismidelek:)

Wiec jak to wkoncu jest z ta obrona interesow reklamodawcow o ktora kiedys pytalem a nie uzyskalem odp.?

Rozumiem ze trzeba z czegos zyc ale moze by tak wkoncu wziasc dupe i zabrac sie za prezentowanie dobrych urzadzen niekoniecznie komercyjnych. Podobnoz ma to byc pismo o sprzecie audio a nie wmuszanie co, za ile i gdzie maja kupowac czytelnicy. No chyba ze robisz habilitacje z jezykoznawstwa:)

dht, to juz od dawna nie jest pismo o audio. Dlatego twoje pytania są bezzasadne :-))))).

O testach lepiej nie mówmy, są pisane pod z góry ustaloną "ocenę". Pamiętam numer Audio (już dawno temu), w którym była oceniana płyta (o ile pamiętam Vannesy Mae). No i została oczywiście strasznie zjechana, bo o czym tu pisać. Recenzent podsumował ją prawidłowo i bez ogródek. I tutaj stała się rzecz niebywała. Mianowicie w kolejnym (albo dwa numery dalej) numerze pojawiła się ponownie recenzja owej płyty (nigdy nie widziałem wcześniej ani później podobnej praktyki) zupełnie inaczej oceniona. W pierwszej widocznie ktoś się zapędził i chciał napisać coś od siebie, szczerze. Ale czujny redaktor przypilnował i pojawiła się odpowiednia poprawka. Od tego czasu wszekie testy w Audio są dla mnie jedynie radosną twórczością redaktorów.

• Redaktorzy

No, panowie, jeno bez wyzwisk, bo się zrobi zbyt personalnie. Wojciecho trzyma się dzielnie, ale i jemu w końcu puści. Proponuję wrócić do tematu.

dht

nie zaniżaj poziomu forum, please.....

wojciecho -

zacytuję siebie samego / uwielbiam to, nikt nie rozumie mnie bardziej niż ja sam - też to masz ? :-} /:

"nie piszą CO JEST CZYM - co jest ich PODSTAWOWYM OBOWIĄZKIEM"

rozumiesz o co mi chodzi ?

podstawową funkcją MEDIÓW JEST INFORMOWANIE

bezpośrednią pochodną tej funkcji JEST INFORMOWANIE: CO JEST CZYM

Cała reszta - to mniej lub bardziej marketingowa piana.....

dam ci przykład: jestem jak najbardziej za praworządnością i demokracją - ale niekoniecznie przepadam za sposobem funkcjonowania SYSTEMU, który je jakoby reprezentuje

lubisz pianę ?

audiograde>

eee, przesadzasz z tym zanizaniem, do poziomu pisemek audio jeszcze daleko.

Poprostu uwazam ze takie postawy zasluguja na zdecydowana krytyke, tymbardziej jesli na takie wycieczki pozwala sobie redaktor (czy kto tam) pisma z jakims tam nakladem. A tak wogole o o co mu chodzilo. Krytykujac dokonania prof. jezykoznawstwa chcial powiedziec ze "jesli oni pisza bzdury to ja tez se moge" czy moze kreuje sie na jedynego sprawiedliwego posrod mediow:)

wtrącę trochę OT aktualny cytat z WP - żeby się audiofilom w głowach zupełnie niepoprzewracało, bo cóś widzę dziwne symptomy rozwodnienia temata:

"W przewidywalnej przyszłości płace w krajach środkowoeuropejskich nie zbliżą się do niemieckiego poziomu - uważa Sinn. Przyjmując, że różnica w wynagrodzeniach będzie zmniejszać się o 2% w skali rocznej, stawka godzinowa w Polsce w 2020 r. stanowić będzie jedynie 45% poziomu niemieckiego - wynika z jego wyliczeń."

także - wiecie chłopaki, na tego Krella za życia wnuków nie dozbieracie ..... pozostańcie spokojnie przy MP3 / jak radzą redaktory / - wygodny, pojemny - i na komputerek i na imprezkę, i do przechodzonego Black Man Wagon się nadawa......

naprawdę będzie dobrze.....

:-} ???

Trochę mnie nie było, więc piszę hurtem. dth ma chyba rzeczywiście problemy z percepcją, bo ze zrozumieniem tekstu u niego kiepsko. Habilitacji jeszcze nie mam, ale jestem doktorem nauk humanistycznych, ze specjalnością polska proza najnowsza - wystarczy? Audiograde -> to co piszesz - informować CO JEST CZYM to oczywiście ocena, a nie informacja. Osobiście myślę, że poiwinno się mówić prawdę o tym, co się pisze, ale personalnie odpowiadam wyłącznie za swoje teksty. Co do płyty - najwyraźniej w swojej wybióczości zapomnieliście o teście Stinga z HFiM... Ale, to wszystko piana - nikt z was nie zaproponował niczego konkretnego. Może zamiast walić we mnie (wszak łatwy cel jestem i już) walnijcie się w swoje piersi i powiedzcie, co oprócz stukania w klawisze komputera zrobiliście dla polskich firm. Zawiązaliście stowarzyszenie, alians, czy coś podobnego? Zorganizowaliście cykl pokazów? A może cykl pogadanek dla przyszłych (potencjalnych) audiofili? Co do stowarzyszeń - tylko grupa ma jakąś realną siłę przebicia. Myślę, że każdy naczelny spotykając się z jakąś formą grupy zupełnie inaczej podchodzi do sprawy. No i jak?

wojciecho

co jest czym - to wciąż jeszcze jest informacja....... np. dzisiejsze samobójcze ataki bombowe są zbiorowym morderstwem, ale nie oceniam - kto ma rację i czy te akurat środki są najbardziej adekwatne do sytuacji.

czujesz różnicę?

rozumiem, że "siła" tego forum nie jest dla naczelnego wystarczająco wiarygodnym źródłem informacji ? - potrzebuje statutu stowarzyszenia albo pikiety pod oknami ?

rozumiem....

Przecież Forum jest zbiorem wypowiedzi kilku ludzi na dany temat, z których każdy i tak ma swoje własne zdanie. Przykład który podałeś przekłada się w świecie audio na następującą frazę: odtwarzacz MP3 może pracować z głębokością kompresji taką, a taką, ma słuchawki i sprzedawany jest w sklepach tych i tych. Może ty to lepiej czujesz?

wojciecho -> cyt. "Zawiązaliście stowarzyszenie, alians, czy coś podobnego? Zorganizowaliście cykl pokazów? A może cykl pogadanek dla przyszłych (potencjalnych) audiofili? Co do stowarzyszeń - tylko grupa ma jakąś realną siłę przebicia. "

-> wszystko w swoim czasie, Panowie tu raczej od nie dawna to nie pamiętają ani nie wiedzą wszystkiego, w każdym bądź razie przedwcześnie aby mówić o konkretach, jeśli naczelny musi się zetrzeć ze "zbrojnym hufcem" to pewnie będzie miał okazję w przyszłości, tylko że to nie jest sens powołania takiego "czegoś"

audiograde -> cyt."pikiety pod oknami" :))) no, nieeee jeszcze nasi "antyglobaliści" przejęliby kontrolę nad manifestacją :) no i po co ??? a niech sobie naczelny pisuje co chce ... z czegoś żyć trzeba, a skoro kupują znaczy jest zapotrzebowanie :) osobiście nie mam potrzeby aby np. Gazeta Wyborcza pisała o hajendzie :)

A poza tym proszę nie zwracać na mnie uwagi i kontynuujcie Panowie dyskusję, miło się czyta :)

Pzdr.

wojciecho

przykład, który ty podałeś jest informacją techniczną - małoczytelną dla potencjalnie zainteresowanego, a nie znającego tematu.

w wersji najbardziej wyszukanej powinno się dodać:

MP3 nie należy do zbioru pod nazwą "hifi", nie jest możliwe odniesienie się porównawcze do pozostałych elementów tego zbioru / podobnie jak chłopskie smyczki nie będą nigdy grały pierwszych skrzypiec w orkiestrze symfonicznej / i nie czujemy się wystarczająco kompetentni, aby móc właściwie zaopiniować tego typu źródło.....

lub w wersji nieco uproszczonej / i wciąż jeszcze wyszukanej /:

jeśli ktoś nie chce wydawać pieniędzy, ceni wygodę i kompatybilność z nowymi technikami, nie szuka wzruszeń w muzyce, a jego słuch jest "wytrenowany" na basach z samochodowego woofera - MP3 może być optymalnym wyborem...

choć ja / idealista / we własnym piśmie / na własnej witrynie - napisałbym po prostu prawdę....

lolo

rzeczywiscie niektorzy krotko sa na forum,wlaczyli sie czynnie mniej wiecej w momencie kiedy lukar oglosil swoje sukcesy to jest liczbe odwiedzajacych (tysiace) i postujacych w ostatnim okresie,takze podejrzewam ze liczba 'niezaleznych' redaktorow i innych laskawcow bedzie sie zwiekszac,wczesniej forum nie bylo dla nich atrakcyjne mimo ze o wiele lepsze merytorycznie,teraz jest jak najbardziej atrakcyjne:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.