Skocz do zawartości
IGNORED

Perkusja i elektryczny bas

Bronco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki co do płyt eksponujących tytułowe instrumenty? Interesują mnie klimaty przypominające to, co Charly Antolini prezentuje na płycie "Knock out 2000", choćby w utworze Cha Cha Bonita (zapraszam na amazona do posłuchania). Pomóżcie, kocham tego typu dźwięki, a mam problemy z namierzeniem płytek z taką muzą.... Pozdrawiam i czekam...

https://www.audiostereo.pl/topic/6791-perkusja-i-elektryczny-bas/

bronco, jak zobaczyłem "perkusja i elektryczny bas" i twoje pierwsze zdanie to juz miałem doradzać,

ale jak posłuchałem tego Antoliniego czy jak mu tam w amazonie zrozumiałem, że nie o to chodzi ;)

nie cierpię takiego podejścia do muzyki - efekciarskiego technicznego pitolenia!

no dobra... moze jednak sie skusisz na coś... lepszego ;)

proponuję Spaceways Inc. - Version Soul

ta płyta skopie Ci tyłek!

a przy okazji zapoznasz się z twórczością chyba najbardziej cenionego saksofonisty jazzowego młodego pokolenia - Kena Vandermarka

z tym, że na tej płycie jest on akurat troszkę w cieniu tego, co wyprawia sekcja - genialny perkusista Hamid Drake i basista Nat McBride dodają niesamowitego kopa tej groovy funk-punk-reggae-dub-freejazzowej maszynerii.

Płyta brzmiąca dość surowo i bez efekciarskich zagrywek, ale powalająca powerem, którego coraz mniej we współczesnym jazzie.

taki muzyczny redbull ;) i nie trzeba wcale być znawcą osłuchanym w jazzie, żeby dać się porwać!

Faktycznie, zgdzam sie ze Antolini jest nudny. Sprobuj moze tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam

Zestawienie bas i perkusji mnie kojarzy się zawsze z Panami Bilem Brufordem i Tonym Levinem. Pomine jednak płyty king crimson, na których obaj Panowie grają razem. Polecę natomiast ich solowy projekt 'Upper Extremities' (gościnnie David Torn na gitarce i Chris Botti na trąbce). Muzyka na tej płycie często ociera się o king crimson ale bardziej niż na płytach KC słychać ciągoty Bruforda do jazzu. Oczywiście Tony'emu Levinowi taki kierunek również pasuje. Płyta zawiera interesującą i dobrze zrealizowaną muzykę, która na pewno nie mogłaby znaleźć się na płycie KC ani na płycie jazzowej formacji Bruforda 'Eartworks'. 'Upper Extremities' leży gdzieś pośrodku.

Ukryta Zawartość

post-6776-100003062 1170275094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.