Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO INNOVATIONS P1- NOWE LAMPY

capri

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mysle o wymianie lamp w moim przedwzmacniaczu gramofonowym. lampy ma dwie: ECC83 i 6922 a przynajmniej tak jest napisane w tabelce na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem jakie wybrac lampy, ani jak je zmienic, kupilem go bez papierow. czy ktos ma jakies sugestie? bede dozgonnie wdzieczny za wszelkie informacje na temat P1. moze jakies modyfikacje?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/6854-audio-innovations-p1-nowe-lampy/

Jak podoba ci się dzwięk to nie ma sensu ruszać.

Lampy to nie jest coś co gra pare godzin i trzeba wymienić. Lampy o przedłużonej żywotniści grają 10000 godzin.

Możesz poeksperymientować i włożyć lampy innego producenta Philips, Siemens, Telefunken, JJ i zobaczyć jak to wpływa na dzwięk.

... ja akurat przestrzegam przed ,, ślepą,, wymianą lamp na inne . Trzeba by się wysilić i ustalić przez pomiary

punkt pracy lamp w preampie, bądź wziąć go ze schematu . Następnie kupić nowe lampy tak dobrane, żeby napięcia po zamianie były zbliżone do punktu pracy przed zamianą. To też może nie być proste. Wcale nie jest łatwo kupić nowe lampy dobrane pod kątem emisji i do tego parowane. Lampy posiadają duże rozrzuty parametrów. Wsadzenie po prostu innej lampy - akurat będzie miała 200 % katalogowej emisji może zaowocować wiekszym pradem płynącym w obwodzie, co może skutkować spaleniem się jakiegoś rezystora i mamy awarię. Można samemu zmieniać parametry elektryczne układu pod kątem nowych lamp, ale do tego trzeba mieć sporo wiedzy. Jeśli układ pracuje właściwie, a nie masz możliwości zrobić tego, o czym pisałem na wstępie to lepiej nie ruszaj niczego przynajmniej będzie grało.

Lisor.

Nie jest tak strasznie z wymiana lamp jak Lisor pisze. Wymiana lamp, nawet gdy sa jeszcze dobre, jest jedna z popularniejszych rzeczy jakie robia ze sprzetem posiadacze sprzetu lampowego. Zapewniam, ze wiekszosc z nich nie siedzi z mirnikiem i nad schematem sprzetu zanim to zrobia. Wymiana lamp pozwala na zmiane brzmienia i jego dopasowanie do indywidualnych gustow. Wynika to z roznego brzmia lamp nawet o tym samym oznaczeniu a pochodzacych od roznych producentow. Biorac pod uwage , ze mamy do czynienia z profesjonalnie zaprojektowanym sprzetem zmiana lamp jest doskonala zabawa.

Pozdrawiam,

Parsec

hmmm

to ja juz nie wiem co zrobic. owszem, wzaczniacz gra dobrze. czy moze grac lepiej?- nie wiem. troche mnie postraszyliscie wiec na razie zostawie wszystko tak jak jest. lampy sa oryginalne a wzmak piecioletni.

tak na marginesie: czy ktos wie gdzie moge kupic uzywana rege p2 albo p3 albo thorensa td-295?

Parowane lampy kupisz u Floriana Szczęśniaka. Pisałem o wymianie lamp na te same ale od innego producenta.

Wymiana lamp ze złego wzmacniacza nie zrobi Hi Endu i odwrotnie. Zmieni się tylko charatker dzwięku. Coś może być uwypuklone, coś lekko przytłumione. A wymiana lamp na inne o innych charakterystykach to już lepiej zrobić wzmacniacz od nowa.

Do Parseka. Pewnie, że nie jest strasznie, ale nie można włożyć przypadkowego zamiennika, bo punkty pracy

mogą się zmienić, a wtedy może nastąpić to, o czym pisałem wyżej. Osobiście często bawię sie w zamianę lamp.

Wcześniej jednak je dokładnie dobieram do parametrów układu. W przedwzmacniaczach można sobie pozwolic na pewne niedokładności. W końcówkach mocy pracujacych w głębokiej klasie A przypadkowa wymiana może dać

katastrofalne skutki.

Lisor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.