Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory SCR - zloty srodek?!

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

PIOTREQ - Ja sie nie wyznaje na STXe. Zapewniali mnie kiedys że moga zrobić głosnik o zadanych parametrach pod zamówienie przekraczające 100szt. Jakos nie więrzę w ich mozliwości produkcyjne. Mają jedną solidna 13stkę (szkoda ze Qts ma za duży) i jeden ciekawy basowy z membraną karbonową (ale to jakis kompozyt nie plecionka) o "teoretycznie" super parametrach. I jeszcze nie spotkałem ich zadowolonego użytkownika - to też jako ciekowastka.

Coś mi sie po głowie kołacze że czytałem o tych membranach tkanych na specjalnych maszynach. Ale nie potrafię sobie przypomnieś gdzie, kiedy i przy jakiej okazji.

pozdr.

• Redaktorzy

Czy mógłbym na marginesie poprosić znawców, żeby pisali Maserati poprawnie? To się właśnie tak nazywa: Maserati, bez zdwojonych glosek s lub t. Nie mam takiego, ale jakiś czas temu stał jeden wedle synagogi Nożyków, więc przesylabizowałem.

Nie bądź małostkowy jozwa - nie skąp jednego "S" :) Zmawcy jeździli DeTomaso gdy Maserati 200 było w cenie Mirafiori ;))) (ten z pozłacaną głowicą cylindrów to był chyba Shamal).

pozdr.

Witam wszystkich tych co znaja mnie z innych for. Często się tu nie bede wypowiadał bo klimat jakiś dziwny. Za dużo "filzofów". Ten topic czytam dla relaxu bo jest on ewenenemtem w swoim rodzaju.

Myśałem ,że jest to forum DIY ale tu sie aż roi od samych (pseudo) fachowców i producentów ,że szkoda sie wypowiadać ,w końcu oni wiedzą najlepiej. W całym swoim profesjonaliźmie zapomnieli oni o jednej bardzo ważnej rzeczy w DIY - racjonaliźmie.

Co z tego ,że pomiary w komorze są najlepsze. Co z tego ,że metoda MLS jest niedokladna ? Na kogo stać na pomiary w komorze ? Na nikogo , a pc'ta z dobrą kartą dzwiękową ma teraz każdy. Układ pomiarowy , przepraszam pseudo układ - to zeby nie urazić profesjonalistów (i tych pseudo) - można zrobić za 200 zł i jest on wystarczający dla 90% amatorów budowy kolumn.

Ja mam taki i jestem z niego zadowolony. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Ludzie po co komu dokładność co do 0,1 dB ? Tym co usłyszą 3dB nierówności ch-ki kolumny stawiam zgrzewacza borwaru. Ci co nie rozumieja isoty problemu , nawet nie ograniajac w pełni skali logarytmicznej , klucą się o każde 0.1 dB bo w rzeczywistości nawet nie potrafią sobie wyobrazić ile to jest. NAwet nie wiedzą ,że ich doskonały narząd słuchu z trudem by wylapał to ,że w jedej kolumnie dałoby się na odwrót kopułkę i byłaby 10dB dziura w miejcu podziału.

Jeżeli człowiek mialby takie idealne narządy zmysłow jak to co niektórym się wydaje to niepotrzebne by były super czule mikrofony do pomiarów , lornetki czy czyjniki gazu.

Czy wydaje sie wam ,że sonus faber zrobił by gorszą zwrotnice na podstawie pomiarów metodą MLS? Nie wydaje mi się ,żeby którykolwiek z was to usłyszał.

Tyle krzyku o nic.

Yoshi80 - to co mówisz powtórzono tu wielokrotnie. Tylko jeden uparty osobnik próbuje ten pogląd zdyskredytować, przechwalając się że wie więcej, a reszta z nas to mali dłubacze, którzy mogą mu naskoczyć :)

Pytasz "po co komu taka dokładność w pomiarach kolumn"? Po to żeby zbudować głośnik który można sprzedać za 150tys.USD! torens i DiAural - robią takie kolumny. Zebrali rozwiązanie techniczne które się do tego słabo nadają a następnie pokonali trudności techniczne przy pomocy najnowszych zdobyczy technologii. Fajnie - tylko po co? To niewątpliwie wspaniały wyczyn - jak wspinaczka alpejska, tyle że po drugiej stronie góry jest już kolejka linowa. Sami stwarzają sobie problemy a następnie je zwyciężają przy pomocy najdroższych technologii i najprecyzyjniejszego sprzętu pomiarowego.

Jak zauważyłeś - tu jest DIY - czyli racjonalność. Można kupić Focala użyć normalnych zwrotnic (nawet i 4 rzędu). I będzie tak samo hi-endowo i z tą sama klasą dźwięku (oczywiście za taki produkt nie będzie można zawołać 150tys.USD - i w tym jest cały problem).

Jeżeli ktoś chce udowodnić że jego ośmiokątne "koło" toczy się lepiej po kanciastym bruku niż "koło" okrągłe - to niech tego nie robi w dziale DIY, bo tutaj drogi są gładkie.

pozdr.

Tak Qubric wiem wiecej ale nie o to mi chodzilo nawet przy diy obowiazuja standardy wiedzy a ty wybacz ze swoja swita gadacie bzdury caly czas nieprzerwanie ktos tu powiedzial ze nie tylko sa hobbysci ale producenci tez piotreq chyba.tez rozprowadza inny sprzet coo do standardow tozaczelo sie niewinnie od mojego do dupy ze filty w zwrotnicach blablabla jesli ktos z was to podtrzymuje a tak bylo to jest niedouczony. Staralem sie dac wam lekcje na temat starannosci nawet w diy ale upieraliscie sie w swoich standardach Moja przyszlosc finansowa jest spokojna z was konkurencji nie bedzie

Torens - co tak wczesnie dzisiaj? Zmieniłes strefę czasową?

Konkurencji??? Człowieku zastanów się zanim coś napiszesz? Tu nikt nikomu nie robi konkurencji. Projektowanie jest wystarczająco staranne. A że nie wszyscy są matematykami i inzynierami - to juz Ci powiedziałem że nie trzeba byc elektronikiem żeby obsługiwać komputer albo posługiwac się multimetrem.

A Ty nie masz na razie rynku, tylko kilku szejków. Wszedłeś w obszar nierynkowy. Sprzedasz ileś wyrobów i się skończy - i co dalej???

Zwrotnice DiAurala są do d... (nie oceniam ich technicznie). Dlatego że muszą pracować ze specjalnie do nich skonstruowanymi głośnikami. To jest takie działanie jak przysuwanie pianina do stołka pianisty. Oby efekt warty był tych 150tys.USD.

Czego Ci życzę - i pozdr.

Tak Qubric nie poszedlem jeszcze spac mialem meeting

Konkurencja to nie tylko glosniki dla arabow, ja produkowac bede tez inne i do Polski tez bardzo wysokiej jakosci

i tanie, jesli nie oceniasz zwrotnic technicznie to nie mow ze sa do dupy bo rozumiem ze powiedzialbys tak samo o nartach ktore sa do dupy bo czlowiek ktory nie umie jezdzic caly czas sie przewraca. Brak logiki u ciebie jest ogromny i nadal gadasz glupoty igodowi juz powiedzialem milczenie jest zlotem.

Powiedz tak: nie wiem dlaczego te zwrotnice sa tak skonstruowane i niechce ich oceniac bo nie wiem.

Widzisz to takie proste.

Torens - Daj chociaż program symulacyjny to Ci powiemy więcej na temat mozliwości zastosowań. Jak na razie żaden z wielkich producentów się na nie nie skusił.

Na razie mówię, że te zwrotnice są tak skonstruowane żeby było inaczej i mogło byc drogo. Twierdzisz że nie. Więc po prostu wytłumacz. Być może się zgodzę i inni też. To jest DIY i tu ludzie dyskutują nad konkretnymi rozwiązaniami nie po to by je kupować w sklepie.

To że chcesz robic głosniki dla "ludu" to się chwali jak najbardziej. W tej dziedzinie sa wszechobecni Duńczycy - i niestety bezpodstawnie drodzy. Konkurencja się przyda.

pozdr.

Qubric zartujesz z tym programem sa 4 kopie i kazda na key ja mam jedna , to jest wielka tajemnica handlowa obliczanie w algorytmie, sam obwod nie wiem jak to jest po Polsku substitute to nie tylko co zmierzymy

i podstawimy ale duzo szczegolow w dziedzinie pneumatyki glosnika.

To taka przenosnia "z czym do gości?". Wchodzisz na DIY, a w zasadzie nie chcesz (czy raczej nie moższesz) nic konkretnego powiedzieć. Więc nie dziw się że ludzie nie wierzą.

Tych zwrotnic nie mozna symulować w popularnych programach - choc moze ktoś spróbuje w jakims netcalcu? Ale to nie takie ważne.

Mając na uwadze ceny obecnych wyrobów bardziej interesujące są Twoje plany dotyczące produkcji tanich głośników.

pozdr.

jest symulator na Mac , liczenie jest bardzo dlugie bo przelicza rowniez po gradientach cisnienia po mikrodynamice po Polsku. Zwrotnica na jedna kolumne obliczana jest przez 4 godziny i sprawdzana.

plany to ja moge sobie z zona dyskutowac , tu nie moge takie sa prawa biznesu

Dowidzenia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.