Skocz do zawartości
IGNORED

uzywany gramofon -czy ma to sens

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zacząć przygodę z czrnymi płytami.Szukam więc czegoś taniego.Czy to ma sens:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Andrea29

a ja właśnie wstrzymałem zamówienie na tego reloop'a i postanowilem jeszcze raz przemyśleć zakup gramofonu lub zlecenie komuś zrobienie (widziałem w którymś wątku fotki i jestem pod wielkim wrażeniem!!!).Wiem że koszty się zwiększą przy takim "robionym" gramograju w stosunku do tego reloopa jednak jestem ciekawy czy różnica w cenie przekłada sie na jakość brzmienia??? dzis oglądałem ramię Pro Ject'a za niecałe 1000 PLN (notabene to koszt reloop'a;)))a gdzie tu silnik, talerz,podstawa...no i masz rację Andrea! pozostaje jeszcze pre!!??

pozdrawiam

Los Pavikos: Chciałbym, byś moja wypowiedź zrozumiał tak: nie kupuj niczego, jeśli nie jesteś pewien efektu czy Cię sprzęt zadowoli. Nie stawiaj na autorytety, bo łatwo można się zawieść/przejechać. Sprawdź WPIERW wszystko nausznie PRZED zakupem.

Po pierwsze zobacz ile możesz naprawdę przeznaczyć pieniędzy na realizację zachcianki. Twardo, maksymalnie.

Potem posłuchaj, na co Cię stać. Mogą być używki, byle w b.db. stanie. Wybierz faworyta, posłuchaj z czymś znacznie droższym i jeszcze raz się zastanów: kupujesz go czy czekasz i zbierasz kasę na coś lepszego.

* * *

Oddając swój patefon w ręce darkula, liczyłem, że chociaż zbliżę się do dźwięku, jaki słyszałem u Leszka. (Thorens + pre darkula za ok.1500(?)zł.) Tam grało - jak dla mnie - super. (Patefonu zamierzałem używać okazjonalnie i nie chciałem wydać więcej, niż uznałem, że to konieczne.)

Teraz - u mnie - jakość dźwięku mnie nie zadawala zupełnie. Wydałem ponad 800zł i... tylko wydałem pieniądze.

Satysfakcji zero.

Mogłem odkupić patefon i pre od Leszka, jednak było dla mnie za drogo. No, tak mi się wydawało, chiociaż z dzisiejszej perspektywy myśle, że warto było przeznaczyć więcej kasy i mieć frajdę. Wybrałem "rozsądniejszą" drogę, która okazała się klapą. Co zyskałem ? -Doświadczenie, którym nieodpłatnie się dzielę i nic poza tym.

Piszę ku przestrodze, a Darka i tak szanuję za umiejetności i praktyczną wiedzę.

Nawet jeśli będziesz musiał trochę pojeździć i "stracić" czasu i kasy, wybierz pewniejszą drogę.

Takie jest moje zdanie.

Pozdr.

>andrea29

moja wypowiedz nie była żadnym przytykiem do Twojej!z tym co napisałeś zgadzam sie w 100%. Konsenus mojej wypowiedzi jest taki, że uważałem ze zakup tego reloopa za cene 750 PLN to naprawde dobry wybór, jednak wycofałem sie z powodu chęci porównania innych produktów (w tym DIY).narazie sie zastanawiam i jestem w dużej rozterce co zrobić!może być tak, że po namyśle i tak uznam tego reloopa za dobry wybór!jednak z tym poczekam do jeseni!

a swoją drogą to jaki gramofonik kupiłeś?

aha! i co to za pre "od Leszka"?

napisz prosze coś więcej!

pozdrawiam

-> Los Pavikos:

"...zakup tego reloopa za cene 750 PLN to naprawde dobry wybór, jednak wycofałem sie z powodu chęci porównania innych produktów (w tym DIY).'

________________________________________________________________________________________

Ok. To sprawdź/działaj-porównuj. /W głowie to nie ma praktycznego sensu./ Posłuchasz, część odsiejesz, poczujesz się lepiej ;) Wyrobisz sobe zdanie/pogląd i będziesz dużo "mądrzejszy" w sensie bagatszy w KONKRETNE doświadczenia. Nie ma co teoretyzować (choć można, bo ponoć to nic nie kosztuje) tylko słuchać.

________________________________________________________________________________________

narazie sie zastanawiam i jestem w dużej rozterce co zrobić!może być tak, że po namyśle i tak uznam tego reloopa za dobry wybór!jednak z tym poczekam do jeseni!

_________________________________________________________________________________________

Posłuchaj tego, owego - jw. napisałem. Śmiało. No chyba, że z kasą cienko to z nowych nie masz chyba wielkiego wyboru.

_________________________________________________________________________________________

a swoją drogą to jaki gramofonik kupiłeś?

Żadnego jeszcze. Odpuściłem temat. Bardziej zaprzątają mi głowę nowe kolumny. Trochę się to ciągnie... Powinny być gdzieś takie jedne za m-c, więc cierpliwie czekam/czaję się na możliwość odsłuchu.

Zahaczę też z ciekawośći o ProAc 130 i 140. Powinny polubić się z moim wzmakiem. (Coś o tym wiem ;) Jednak ceny nowych trochę mnie przerażają (6,5 oraz 8,5kzł). Jak to nadal nie będzie "to" - nie będze problemu.

aha! i co to za pre "od Leszka"?

Hmm. Kolega forumowy o nicku "Leszek". Znajdź sobie... Sympatyczny gość i fajnie grał jego system. Nie jestem pewien, chyba jego pre gramofonowe użytkuje teraz "profes" albo "profil".

Zapytaj na priva Leszka...

Pozdr.

• 1 rok później...

Witam serdecznie i mam pytanie:czy można i z jakim skutkiem zastosować niżej wymieniony układ w gramofonie GS 500 :

Ukryta Zawartość

Posiadam amplituner Pioneer VSX-D514.

Będę wdzięczny za odpowiedż lub podpowiedż.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Który warto(?) kupić ?

1. BASF BELT DRIVE:

napęd paskowy (BELT DRIVE)

obroty 33 i 45

regulacja nacisku igły na płytę

regulacja ANTI SCATING

stroboskop

funkcję PITCH – regulacja obrotów w zakresie +-6%

Miekko zawieszony talerz

wkładka z igłą

wymiary: dł.- 48,5 cm; wys. 14,9 cm; gł. – 36,8 cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2. DUAL CS 630Q DIRECT DRIVE QUARTZ FULL - AUTOMATIC.

napęd bezpośredni (DIRECT DRIVE)

obroty 33 i 45

obroty stabilizowane kwarcem

regulacja ANTI SCATING

przełącznik wyboru wielkości płyty (17 i 30 )

wyświetlacz obrotów

funkcję PITCH – regulacja obrotów w zakresie +-6%

wkładka z igłą

wymiary: dł.- 43,5 cm; wys. 11 cm; gł. – 36 cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3. ITT HIFI 8012 Direct Drive Automatic

- napęd bezpośredni (DIRECT DRIVE)

- regulacja nacisku igły na płytę

- regulacja obrotów 33 i 45

- regulacja ANTI SCATING

- opcja powtarzania płyty, bądź pojedyńczego odsłuchu

Wymiary: dł.- 47,5 cm; wys. 13 cm; gł. – 35 cm.

Gramofon w 100% sprawny.

Ukryta Zawartość

post-26-100008582 1170297044_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4. TELEFUNKEN HS 870 VOLL-AUTOMATIC DIRECT DRIVE QUARTZ.

napęd bezpośredni (DIRECT DRIVE)

obroty stabilizowane kwarcem

regulacja ANTI SCATING

obroty 33 i 45

przełącznik wyboru wielkości płyty (17 i 30)

wkładka z igłą

wymiary: dł.- 43,5 cm ; wys. 11,2 cm ; gł. – 38 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ostatnich kilku dniach poszły dwa Duale: 731 i 741 w dobrej cenie (490 i 290). To jedne z najlepszych konstrukcji. Mam D 721 - nie ustępuje za bardzo Thorensowi 318 ... that's why :-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nawet jeśli w DUALu ułamana jest górna część podstawki ramienia ? (Wg sprzedawcy nie wpływa to na walory użytkowe.) Na pokrywie jest też pęknięcie przy prawym zawiasie.

Chciałbym, by patek, oprócz tego by przyzwoicie grał, cieszył też moje oko. A wybór w sumie niewielki.

A BASF ? Wydaje się prosty i solidny. I chyba ciężki ?

Mnóstwo czytam. Na forum przewertowałem trochę wątków o analogach. Dużo przemyślałem z korespondencji na priva.

Ze staroci mocną pozycję mają Thorensy. A z nowych Goldring 1, no, już raczej G2. Wydaje się, że warte zainteresowania powinny być też Pro-Jecty ale - jak na mój gust - od 1.2 Comfort lub 1XPression w górę.

Trudno wyczuć co jest lepsze (a może bardzo porównywalne ?): Goldring 2 czy taki Pro-Ject 1XPression. Póki nie porównasz - nie wiesz.

Czyli nie da się tanio i przyzwoicie. Obawiam się, że z moimi oczekiwaniami i wymaganiami ad. patefonu, mogę skończyć na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ale nie skończę, bo ani tyle nie mam, ani nie mam ochoty tyle wydawać. Pozostaje szukać okazji. Jak nie trafię, zawsze można rzecz odsprzedać dalej.

Przemyślenia mam podobne do tych Yanoosha, z wątku:

Ukryta Zawartość

Wiem też, że kszałt TT "vintage" bardziej mi odpowiada ;) Ot, takie coś, co nabył Yanoosh - może być ;) BTW ładne - gratuluję, tym bardziej, że gra i spełnia jak rozumiem oczekiwania.

Widzę, że silną pozycję dzierży Goldring GR2, jednak rozumiem, że poziomowi Pro-Jecta RPM6.1 nie podskoczy.

I tyle moich przemyśleń. Aha, nie inwestujcie w Bernardy, itp. -To strata czasu i kasy, no chyba, że ktoś chce się pobawić w przeróbki by poeksperymentować lub "nie ma widoków na cokolwiek lepszego". NIE WARTO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Slav, 29 Lip 2006, 04:31

Ok., myślę, że masz rację. Ale jak by się tak głebiej zastanowić, to reszta też ważna ;)

Tak naprawdę na dziś, moje rozterki sprowadzają się do pytania:

ILE MINIMALNIE MUSIAŁBYM WYDAĆ, by mieć satysfakcję z dźwięku TT na swoim poziomie doświadczenia i osłuchania (żebym nie brąchał, a był zadowolony) ?

Oglądam się na opinię osób, które mnie znają - znają mój poziom oczekiwań i "czują" co mogłoby mnie usatysfakcjonować/rajcować. Sam czytam do oporu tę zakładkę i śledzę różne "okazje" ;)

Konieczne odsłuchy. Zdaje sobie sprawę i liczę się, że mogę się nie wstrzelić za 1x. Ale od czegoś trzeba zacząć... /Właściwie to zacząłem. Niefortunnie. Od posiadanego Bernarda, phono darkula (możliwe, że przywoite) iwkładki Goldring ELEKTRA (wkładka zdaje się, nie w moim typie ale jeszcze "się obaczy". W każdym razie wyszła klapa./

Chciałbym trafić PRZYZWOICIE i już nie zmieniać, ale to jest chyba mało prawdopodobne, bo do wszystkiego dochodzi się etapami. Jak w życiu. No i człek się wyżera ;)

* * *

Na jakimś etapie ważne będzie nawet chassis czy separowany, b.db. jakości silnik ze świetnie stabilizowanymi obrotami. Ale może nazbyt daleko (czyt.: za drogo) wybiegam. Wiem, że należy posłuchać i porównać samemu kilka wytypowanych TT, a jeśli nie można, trzeba zaufać opinii doświadczonych kolegów i praktycznie podejść do tematu.

Układam sobie listę pretendentów, uwzględniając opinie wielu osób i zakres cenowy (dość szeroki, bo można coś wyhaczyć z 2. ręki). Wpisuję sobie plusy i minusy przy każdej pozycji. (Jak myślałem o zakupie nowej cyfrówki, lista liczyła ok. 1. strony A4 ;) Ale z TT lista będzie znacznie krótsza.

Potem listę zawężam, aż wyłoni się hipotetyczny nr 1, 2, 3...

Nie napisałem, ale zastanawia mnie jaki wpływ na dźwięk ma ciężkie i stabilne chassis (np. z granitu albo konglomeratu), a jaki drweniane czy z HDFu. (Są różne koncepcje i chyba wszystkie jednako dobrze się sprawdzają.) Ale JAKI ?

W budżecie króluje widzę M - czy tam - HDF.

No i separacja silnika od reszty też nie jest głupia: ciężki, gruby np. akrylowy talerz i pasek grubości nitki...

Widziałem coś takiego kilka razy ale nie zawsze mi to grało (mimo zachwytu wielu osób).

No tak, rozpędziłem się ;)

Slav, dziękuję za opinię. Możesz rzucić swoją konkretną propozycją ? -Goldring GR2 ? Jego masz na myśli czy raczej coś innego ?

Pomarzyć - dobra rzecz ! :) Wystarczy kliknąć w wybrany model, a potem jeszcze raz i mamy patefon na cały ekran.

Miodzio :) nic to nie kosztuje ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

Dzisiaj dolaczam do analogowego grona, kupilem "chyba" okazyjnie pioneera pl-115d

Ukryta Zawartość

wkladke ma ortofon ff 15, plyta z ramieniem sa niezaleznie zawieszone.

czy jest to cos warte?

Ukryta Zawartość

Sam sprzęt wygląda zacnie . Jedynie radziłbym zrobic porownywalny odsłuch z inna wkładką .FF15 to dośc ciężka

mroczna w brzmieniu produkcja ortofona.Ale to ocena subiektywna, Posłuchaj w zestawieniu z innymi. .Zresztą wszysko zalezy od wzajemnych konfiguracji.

a dziekuje;) prawde mowiac to od roku czailem sie na gramofonik ale jakos tak szkoda bylo pieniedzy:) ten egzemplarz wpadl mi w oko sposrod kuupy sprzetu na gieldzie, dalem za niego 50zł:) niestety nie mam zielonego pojecia jak na razie o tym sprzecie podlaczylem go i mechanika pieknie smiga wkladka gra... na razie nie mam phono mysle nad jakims ciekawym diy. wkladke na 100% bede zmienial bo z tą nie wiadomo co sie dzialo. Chociaz na pierwsze starcie i eksperymenty moze sie nada.

Pozdrawiam

Takie coś znalazłem - może się komuś przyda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

unick, 29 Sie 2006, 02:40

masz racje chyba , ze ma sie duuuuuzy sentyment do plyt lp

lub chce sie zaszpanowac dziewczynie ,

to takie trendy miec taki oldskoolowy sprzet:-)

Hmm ja bym się akurat kłucił. Według mnie vinyl brzmi po prostu inaczej, nie jest kwestią to czy gorzej czy lepiej. Mnie jego dźwięk bardziej odpowiada niż cd nawet na słabszym sprzęcie. Sentymentu nie mam, nie ten rocznik, za młody jestem:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.