Skocz do zawartości
IGNORED

bass/treble or direkt? SONDA

adher

Rekomendowane odpowiedzi

ha ha ha :))) Nikt sie nie chce przyznac;) Ja wlaczam jak mi sie przypomni, ze je mam (sredno raz na kwartal). Zdarza sie, ze zadaje sobie wowczas pytanie, czy ta ortodoksyjnosc jest sluszna, bo nie ukrywam, ze milo czasem posluchac podkolorowanego np. Milesa :0

Ja chyba mam... dokładnie nie pamiętam...

Ale tak na poważnie. Muszę przyznać, że te regulacja barwy jest zupełnie innej klasy niż w tanich wieżach, które kiedyś pewnie nas wszystkich były udziałem. Ale używanie ich jest dla mnie kompletną pomyłką. W jaki niby sposób miałbym poprawić bas "podbijając" go na jednej konkretnej częstotliwości.

Ja nie uwazam ze uzywanie galek to pomylka. Wazne z jakich powodow sie ich uzywa. Najczesciej powodem nie jest "podkrecenie basow i sopranow" ale raczej "wyciecie" srodka w ktorym ludzkie ucho jest najbardziej wrazliwe na znieksztalcenia. Na zlym wzmacniaczu galki okazuja sie niezbedne. Oczywiscie nie chec powidziec ze macie zle wzmacniacze:)

"Nikt sie nie chce przyznac" - no co ty... Używam, ale z obrzydzeniem. Robię to w samochodzie, jak nie potrafię się opanować. Po użyciu wcale nie jest lepiej :-( Niestety, szybko o tym zapominam i znów próbuję.

W domu takie świństwa mi nawet przez myśl nie przejdą ;-)

PS. Trzeba uzbierać i wymienić firmowe głośniki w aucie, ale to nie ten dział...

Jak mnie sąsiedzi denerwują to używam (tutaj proszę wszystkich o zajęcie miejsc siedzących w celu wyeliminowania niebezpieczeństwa upadku) gałki od basu i filtru loudness :> zapuszczając najbardziej "nabasowione" utwory jakie mam!Słucham sobie tak z pół godzinki poczym sąsiedzi się wyciszają,a ja z anielskim spokojem uruchamian direct i się relaksuję przy spokojnej nucie enigmy:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W domu nie używam nigdy, nawet do głowy by mi nie przyszło, w samochodzie-wstyd przyznać ale bas ląduje na +3 db, a sopran na +4 db, po prostu bez regulacji nie da się tego słuchać.....

Nagrodą w quizie jest zestaw kina domowego znanej i cenionej firmy "First" z mnóstwem funkcji DSP znacząco poprawiajacych brzmienie, który zostanie dostarczony przez samego Michała Wiśniewskiego wprost do domu zwycięzcy :D:D:D

Sadzac po waszych wypowiedziach mysle ze powinniscie zrobic konkurs na najbardziej audiofilskiego audiofila.dajecie się latwo podpuscic, jestem pewien ze gdyby pokrecenie galek treble i basu mialoby otworzyc wam drzwi do audiofilskiego nieba to i tak byscie tego nie zrobili bo to nie audiofilsko, a tak postepuje tylko idiota.nie lubie audiofili bo patrza na wszystko tylko nie na piekno muzyki.

Ps. Co do funkcji direct która podniecaja się pseudo audiofile to chcialem im powiedziec ze maja totalnie nieaudiofilski sprzet, ponieważ w sprzecie prawdziwie audiofilskim uklad korekcyjny powinien być przylaczany do toru a nie od niego odlaczany czyli powinno być dokladnie odwrotnie niż w przypadku funkcji direkt o czym wie każdy elektronik.pozdrawiam wszystkich audiofili.

Herr Himler, witamy w klubie zwolenników ortodoksyjnych audiofili. Klub liczy sobie już wielu członków, którzy często zamieszczają ważne i jakże pouczające wypowiedzi na forum. Niestety, słowo "idiota" pojawiało się już wielokrotnie w klubowych postach, podobnież jak zarzut o "niezwracanie uwagi na piękno muzyki". Prosimy o coś ciekawszego i intelektualnie frapującego. Za pomysłowość nagroda: superortodoksyjny wzmacniacz bez korekcji barwy i bez regulacji poziomu głośności. W ogóle bez.

Pzdr.

Jeżeli korekcja ma za zadanie wyrównanie (spłaszczenie) charakterystyki sprzętu to jestem ZA! W końcu jest to dążenie do jak najwierniejszego przenoszenia pasma:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Nie mam we wzmacniaczu żadnego z tych przycisków bądź pokręteł. Mniej znaczy więcej. Wszelkie takie wynalazki świadczą, iż producent tych sprzętów niezbyt jest pewien tego co zrobił.

Posiadacz Naima (koszt - Unitra 304S plus 100 złotych :-)

To pokrętło balansu jest nieco denerwujące. Nie ma żadnej kreseczki, która potwierdziłaby, iż jest w pozycji neutralnej...

Zresztą zobaczcie. Zdjęcie pożyczone, mój jest starszy i ma czerwone światełko.

[obrazekLUKASZ-97697_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I legenda:

Duże pokrętło głośności. Zero jest na godzinie siódmej. Dlaczego? By było inaczej. Maleńkie pokrętło balansu. Cztery identyczne przyciski: phono. tape. tuner i niczym nie różniący sie od tamtych przycisk mains włączający wzmacniacz. CD nie przewidziano, choć to już połowa lat osiemdziesiątych.

w stu procentach zgadzam sie z rafalem czego przykladem jest rowniez moj sprzet

[obrazekLUKASZ-97718_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.