Skocz do zawartości
IGNORED

Wkladka Ortofon 510 MK II

mkorek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupiłem niedawno właśnie tą wkładkę. Poprzednio posiadałem om5 ale córka złamała mi igłę i kupiłem właśnie 510 MKII i jestem zadowolony. Gra trochę lepiej niż OM5. Słucham na Adamie. Myślę że warto .

Pozdrawiam

Mam wkładkę Ortofon 530MkII czyli trochę droższą (ok 500 zł). Używam jej z gramofonem G-8010 oraz preampem od Darka K. Brzmi nieźle choć trochę szkliście i nie wiem czy to wina wkładki czy czegoś innego.

Szczególnie fatalnie wypadają smyczki. Są takie nieprzyjemnie szkliste, że aż skóra mi cierpnie.

Ale detaliczność, stereofonia oraz dynamika są co najmniej dobre.

bruner->

Mam w teście 520, 530 i 540, więc mogę je porównać. 530 nie jest szklista w żadnym razie, a nawet można powiedzieć, że górna średnica jest minimalnie wycofana. Taki charakter ma ona bez względu na używany preamp - Pro-Jecta Phono Box LE, LAR MMP-02 czy Micro Basic Clearaudio. Myślę jednak, że rzeczywiście AT byłaby lepsza niż 510. Problem z tym, że 440 w Polsce jest dużo droższa. Warto więc spróbować 110 AT - jest to dynamiczna i "z werwą" wkładka.

Czy w cenie do 200zl istnieja lepsze bardziej uniwersalne (moze z ukierunkowaniem na ostrego rock'a )wkladki?

Jeśli tak to na co zwrócić szczególną uwagę? Jaki właściwości ma igła eliptyczna, a jakie sfreyczna?

Nie chcialem mnozyc wpisow, i stad dolanczam sie do tego, chodzi mi o kupno igly do wkladki SHURE 15 III L-M, gdyz kupilem gramofon DUAL 704 wlasnie z ta wkladka ale bez igly. Gdzie i czy jest ona wogule dostepna, jak nie to jaka wkladke do 250 zl szanowne grono sluchaczy czarnych plyt by polecalo do tego gramofonu jako przedwzmacniacz bede uzywal narazie WS 303 i wbudowany tam pre-amp. Prefernecje moje to podobne jak autora postu, glownie stary dobry rock. Jeszcze jedno pytanie, czy trzeba taki sprzet oddac do jakiegos przesmarowania i ew. regulacji - jest to DD. Jak tak to czy znacie kogos takiego we Wroclawiu. Pozdrawiam.

Do rocka to moze Goldring Electra cena 245 zl. Sluchalem Goldringa Elana jest to model nizszy i jak dla mnie do rocka nadaje sie lepiej. Ortofon 510 taki bardziej ulozony i stonowany, ubozszy w bas. Goldring zywy i rockowy. Wtej cenie to moze jeszcze Grado Black 190zl nie sluchalem tej wkladki.

Rock - właśnie Goldring, albo wspomniana przeze mnie Audio technica AT 110 - szybkie, dynamiczne brzmienie. Co do Sure,a, to jest oficjalny przedstawiciel tej firmy w Polsce. Niestety, handluje on przede wszystkim mikrofonami, ale spytać się warto.

Mam Goldringa: Elana i Elektrę. Teraz używam tej drugiej - ma wlaśnie i. o szlifie eliptycznym - krótko mówiąc te igły "odczytują" wiecej informacji z plyty. Do szeroko pojętego rocka jak dla mnie jest bardzo w porządku. Dodatkowe pieniądze lepiej przeznaczyć na preampa, który z niej więcej "wyciągnie" - tego sie na tym forum nauczyłem dzięki podpowiedziom innych forumowiczów.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Znalazlem na E bayu niemieckim igle do wkladki Shure V 15 III, ale kosztuje 33 euro, wiec chyba nie oplaca sie jej kupic, skoro za zblizona lub nieco wieksza sume mozna kupic nowa wkladke. Ale dzieki za rady, chyba zdecyduje sie na Goldringa. Pozdrawiam

Do Darka K

Darek czy możesz to zrobić w ramach poprawy swojego produktu. Gdyby wyeliminować ten problem to dźwięk z Twojego preampa byłby znakomity. Daj mi znać. Zadzwonię do Ciebie, żeby uzgodnić szczegóły.

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.