Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova Moonwalk

variet

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym reanimować ten wątkek (nie chcę mnożyć tematów o Audionovie). Mam pytanie, co myślicie o wyrobach Audionova? Bo mi wydaje się, że jest to jedna z najuczciwszych firm w kablarskim biznesie. Relacja cena/jakość niemal wzorowa i do tego polska (dla mnie to akurat duży plus, dla dużej części zawistnego narodu - raczej nie).

Czekam właśnie na Moonwalka single wire i jestem ciekaw jakie zbiera obecnie noty na tle innych kabli z niekryminalną ceną (wcześniejsze wpisy dotyczą okresu debiutu tego kabla). Używam właśnie Qed Silver Anniversary i wersję XT tego kabla, podoba mi się bardzo średnica, niesamowicie wysunięta, realistyczna, obfitująca w namacalność i detale, niektórym może wydać się zbyt "zalatująca" przesunięciem do góry, ale ja akurat to lubię, bo daje to bardziej wyczuwalny efekt obecności wokalisty w pokoju odsłuchowym niż zbyt ocieplona średnica, która na niektórych płytach może mulić. Góra czasem przywita nas sybilantami, ale coś za coś. Mój system na bas nigdy nie narzekał, ale fakt - Qed go dosłownie odrobinę osłabił wprowadzając za to niesłychaną kontrolę. Mam nadzieję, że AN Moonwalk to skoryguje. IC to VdH Integration Hybrid, reszta systemu - opis.

Czekam na feedback

Pozdrawiam

Od jakis 3 miesiecy lacze kolumny ze wzmakiem tymi kablami, na ta chwile na pewno ich zmienial nie bede, lekko wysunieta srednica do przodu dol i gora na rownym poziomie, po prostu nie przeszkadzaja , czy jest jakas wielka poprawa po wczesniejszych???na pewno w basie, moj poprzedni kimber mial go za duzo...reasumujac, jest zadowolony:)

Mag

>Rolandsinger bezpośrednio porównywałem Moonwalka bi-wire z Qed-em

Silver Anniversary bi-wire , kable o zbliżonym brzmieniu. Audionova trochę

bardziej "rozlazły" bas , Qed pełna kontrola basu /jest wtedy kiedy trzeba/,

reszta podobna. W moim systemie została Audionova ,Qed-a "sprezentowałem"

siostrzeńcowi z czego niewatpiwie jest bardzo zadowolony.

Przymierzam się w tej chwili do topowego kabla głośnikowego Audionovy

Quazarus-a i mam nadzieję ,że spełni pokładane w nim moje nadzieje.

• 3 miesiące później...
  • Redaktorzy

Hi. Przez ładnych parę miesięcy używałem Moonwalka. W porównaniu do Kimbera 8VS a później najtańszego XLO grał po prostu najbardziehj naturalni e i neutralnie. Jednak "delikatna" przebudowa mojego systemu (zamiana AA Hyperion II na Tethys II mk2) spowodowała, że zacząłem rozglądać się za czymś jeszcze lepszym. I na razie zrobiłem "krok", może nieduży ale w dobrym kierunku - Moonwalka zastąpił Illuminator.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Napisz coś po zmianie kabla. Posiadam Moowalk i myśle o zmianie na bi wire ponieważ posiadam w Kefach taką możliwość, i czy nie lepiej wymienić na model dużo lepszy?

Pozdrawiam Stary

• Redaktorzy

stary - wersji Bi Wire Moonwalka nie słuchałem u siebie (Tethysy mają pojedyńcze terminale i dzięki im za to - mniej kombinowania). Po zmianie na Illuminatora rozszerzyła i pogłębiła się scena, dźwięk zyskał na bezpośredniości i .. " na górze" pojawiło się więcej "audiofilskich smaczków". Ma to też swoje wady, bo jeśli jakiś wokalista ma "soczystą wymowę" albo podczas nagrania trochę pomlaszcze to będzie to słychać. Jeśli w kolumnach mamy kiepską i szeleszczącą kopółkę, albo jakiegoś innego jazgotnika albo mocno uwypuklający sybilanty wzmacniacz to zalecam daleko idącą ostrożność, bo może zaboleć.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

tu jest bardzo trafna recenzja Illuminatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Morven - niestety nie (jeszcze), ale kolejnym krokiem w moim przypadku będzie firma na A, tylko że nie Audionova, a Albedo (chyba, że znajdę coś ciekawego na Audiogonie). Całe szczęście z IC mam spokój (na MITa na razie mnie nie stać) :)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz a nie mówiłem ;)

Illuminator przesuwa lekko cały balans tonalny w górę w stosunku do Moonwalka. Zwiększa rozdzielczość ale obnaża więcej błędów sprzętu i nagrania.

Miałem też długi czas Moonwalka w wersji Mono Wire w systemie sypialnianym. Sprzedając kolumny dodałem go do nich, a kupiłem sobie w to miejsce Moonwalka Bi Wire. Wpięty do głównego systemu (o mnie) jak narazie sprawuje się nadzwyczaj dobrze. Może nie ma takiej gładkości jak Quasarus ale rozdzielczością i dynamiką mu nie ustępuje. W stosunku do Moonwalka Mono Wire poprawiła się głównie rozdzielczość na górze i budowanie planów przestrzennych. Scena jest po prostu większa.

Uważam, że jak Moonwalk jest to Best Buy Audionovy to Moonwalk Bi Wire wart jest dodania pieniędzy. Tylko uwaga - przy kiepskim systemie albo słabej wysokotonówce będzie nieciekawie....

Wiem wiem, nadredaktor KoRnik napisal tez, ze Denon 1500AE gra cieplo i malo dynamicznie. Spedzilem troche czasu z tym odtwarzaczem i to kompletna bzdura! Dlatego tez mniemam, ze Quasarus moze byc swietnym kablem!

Jaroinnych kabli z tej polki - np. Audioquest Slate?

Ukryta Zawartość

Slate miałem długi i czas i przy Quasarusie to niestety cienki kabel.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odświeżam wątek.

Na Allegro pojawiła się nowa wersja tego kabla, cena wydaje się atrakcyjna - 35zł/m.

Ukryta Zawartość

Ponieważ nie jestem zbyt osłuchany w kablach mam do Was pytanie, czy wymiana wysłużonego DNM Reson na Moonwalka poprawi brzmienie mojego zestawu - chodzi mi głównie o stereofonię (przydałaby się lepsza gradacja planów wgłąb, ale i na szerokość mogło by być szerzej), bas (z Resonem jest go w sam raz a może nawet trochę mniej) no i ciekawy jestem wysokich tonów Moonwalka, czy też są lepsze niż w Resonie?

Ukryta Zawartość

bobaj, 9 Lip 2009, 12:58

Zajmij się akustyką pomieszczenia, to da wyraźną poprawę stereofonii, a nie jak w przypadku kabli zmianę z pogranicza percepcji - "dzisiaj słyszę, jutro nie, a w sumie to nie wiem, koledzy pomocy !".

pewnie masz rację z tą akustyką, gdybym wysunął bardziej do przodu kolumny to i stereofonia wgłąb byłaby może lepsza, ale mój pokój to tylko 18m2, dosyć mocno umeblowany, a kolumny muszą stać pod ścianą, jest to jedyna ściana i jedyne pod nią miejsce w pokoju gdzie mogą stać. A co z pozostałymi aspektami brzmienia - basik, wysokie?

A w czym pomogą mi piramidki, basrefleks dmucha w moich kolumnach do przodu, gdyby był z tyłu to rozumiem, że piramidki by pomogły, ale w moim przypadku czy to coś da? Kolumny stoją jakieś 40cm od ściany licząc od przedniej ścianki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.