Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner AV + głosniki

Gość mordar

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mordar

(Konto usunięte)

Witam

zastanawiam sie nad zakupem amplitunera av wraz z głosnikami tak powiedzmy do 6 - 7 tys i tu moja prosba o rade.

nie jestem znawcą, ale wydaje mi sie ze lepszy do takiego pokoju bedzie zestaw 5.1 ale oczywiscie moge sie mylic.

Pokoj w ktorym chcialbym to ustawic ma ok. 26-28m kw. Odleglosc od telewizora wynosi ok. 5 m .

Dziekuję z gory za każdą podpowiec i rade:)

Pozdrawiam

Mordar

https://www.audiostereo.pl/topic/70528-amplituner-av-g%C5%82osniki/

Trudno tu się radzi, gdyż wymieniwszy jakąś konkretną markę można się spotkać z zarzutami, że jestem handlarzem i uprawiam marketing.

Ja osobiście mam Pioneera i jestem z niego bardzo zadowolony. Zajrzyj na ich stronę, jest tegoroczna oferta. Np. amplituner VSX-520 i odtwarzacz BDP-333 (sprzedawane razem jako zestaw kina domowego oznaczony HTB-520). Jeżeli nie chcesz w zestawie, a zależy Ci na odtwarzaniu płyt SACD i DVD-Audio - pozostań przy tym amplitunerze, a rozważ odtwarzacz DV-610 (to jest wieloformatowe DVD, dysków BD nie czyta). Głośniki - mając na uwadze Twój budżet pomyśl o Harman Kardon HKTS-60BQ (lauretat tytułu "Najlepszy Europejski Zestaw Głośników dla Kina Domowego" przyznawany przez EISA).

Nie bardzo rozumiem pytania czy najlepszy będzie 5.1? Czy masz na myśli 7.1? Odpowiadam: nie ma sensu iść w cokolwiek więcej niż 5.1. Tytułów filmowych w 7.1 jest na świecie mniej niż kot napłakał, u nas praktycznie całość jest w 5.1. Wielokanałowa muzyka jest wyłącznie w 5.1 (i tak pozostanie).

Odradzam 7.1 jako ten, który dał się zwieść syrenim śpiewom marketingowym i poszedł w to. Nie ma sensu. Przyrost efektu przestrzennego w porównaniu z 5.1 praktycznie niezauważalny (a są przypadki, że na 7.1 jest wręcz gorzej), za to koszt wyższy.

W takim razie zmieścisz się w budżecie rozważając głośniki B&W lub Monitor Audio. To już są głośniki całą gębą. Można dobrać zestaw 5.1, gdyż obydwie firmy mają w ofercie również centralny i sub-woofer dopasowane akustycznie i wzorniczo do pozostałych.

Gość mordar

(Konto usunięte)

Słuchaj a powiedz mi czy wartym rozwazenia jest zestaw

Denon AVR-2311 lub AVR-3311 ( tutaj tez nie wiem czy warto doplacic czy jest az taka duza roznica miedzy nimi) albo Onkyo TX-NR807 bo tez czytalem ze dostał nagrode wiec moze tez jest wart uwagii

oraz ten zestaw glosnikow Harman Kardon HKTS 60BQ.

Czy amplitunery denona są warte polecenia? Czy ich cena idzie za jakoscią czy poprostu placi sie za marke?

Zajrzyj na denon.pl. Tam jest funkcja porównywania różnych produktów. Podstawowa różnica pomiędzy 3311 a 2311 jest znikoma:

- trochę większa moc na każdy kanał, choć 2311 ma bardziej niż wystarczającą;

- funkcje sieciowe, ściąganie plików i radio Internetowe;

- jest srebrny i czarny (2311 tylko czarny)

Musisz sam odpowiedzieć sobie na pytanie czy te dodatkowe funkcje są dla Ciebie na tyle istotne, że gotów jesteś zapłacić za nie dodatkowe 2000 zł (3311 kosztuje 5995 zł, a więc wyczerpuje cały Twój budżet, 2311 - kosztuje 3995 zł, a więc zostają pieniądze na głośniki).

Onkyo mało znam, słuszałem wiele pochlebnych opinii o tym modelu, aczkolwiek niektórzy użytkownicy powiadają, że coś tam (nie pamiętam: wentylator czy zasilacz) głośno pracują (buczą w stopniu słyszalnym)

Gość mordar

(Konto usunięte)

W sumie tez tak myslalem i zgadzam sie z Tobą ze 2000 to chyba za duza jak za tak małą roznice.

Bylem na ich stronie i porownywałem i w sumie na to wlasnie wyszło co pisałes.

Dzieki za rade i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.