Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1734U co to za dac

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zapytać was czy wiecie coś na temat tej kostki PCM1734U,min mam taki w moim dvd yamaha-S795 jest to wysoki model starszego typu,gra bardzo jasnym i ostrym dzwiękiem,czy tenpcm1734 tak gra czy ma może złą aplikacje?

https://www.audiostereo.pl/topic/70564-pcm1734u-co-to-za-dac/

Nic nie ma na temat tego DACa w necie. To pewnie sprawa apliakcji, że tak gra.

Pewnie to jakiś inny popularny DAC BB/TI oznaczony na zamówienie producenta w ten sposób. To będzie jakiś 96/24 z serii delta-sigma o zaawansowanej architekturze, jak podobne PCM1716/32 czy PCM1730/38.

Znalazłem schemat na którym jest ten DAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na funkcjonalny odpowiednik PCM1716.

Ukryta Zawartość

Znalazłem schemat na którym jest ten DAC:

Ukryta Zawartość

Wygląda na funkcjonalny odpowiednik PCM1716.

Dokładnie tak.

Polecam ew. zmianę na WM8716 moim zdaniem jest bardzo dobry a jeszcze jakby rozdzielić zasilanie cyfry i analogu...

Ukryta Zawartość

Popatrzcie dokładnie w dane dotyczące rozmiarów obudowy,rozkręcałem to dvd i są tam właśnie 3szt tych daców do stereo oraz pozostałych kanałów,wzrokowo PCM1734U są trochę większe jak np:wm8716 więc jeśli parametrami były by kompatybilne,to obudową nie zabardzo,oczywiście jeśli WM1716 by był pin kompatybilny to mogę postarać się o jakieś polutowanie go na pająka w miejsce PCM1716U.

Muszę jeszcze ustalić która z trzech kostek odpowiada za przednie kanały stereo,wszystkich nie będę wymieniał bo odtwarzacz jak narazie robi za stacjonarne cd,i gdyby nie jego detaliczność ostrość,by by całkiem niezły bo scenę ma piękną.

No właśnie, wymiary, czy to jest obudowa SSOP28 czy SO28? Ta pierwsza jest super mała (odstępy między pinami 0,65mm) i ma jakieś 8mm szerokości, ta druga to szeroka SMD z rastrem 1/20mm (ca 1,3mm). Niektóre DACe BB były jeszcze w SO28 (PCM1732), ale te nowsze są w SSOP (PCM1716, PCM179x). Litera U w nazwie oznacza raczej obudowę SO.

dzięki za podpowiedzi,no niestety będzie problem z podmianą przez tą obudowę ale może coś się wykombinuje z kynarem:)

Piny wyglądają na schemacie idealnie kompatybilne, robiliby to w większej obudowie? po co?

Znajdź gdzieś w sieci schemat tego odtwarzacza.

Możesz zmierzyć tą kostkę?

tak wiem,ale oba układy WM8716 oraz WM8740 są tych samych rozmiarów,a wm8740jest trochę bardziej popularny jeśli chodzi o jego zdjęcia.

Jutro rozkręcę ponownie odtwarzacz i porobię zdjęcia wnętrza,może ktoś z was doceni to już wiekowe aczkolwiek zacne dzwiękowo dvd,z opisu użytkowników tego dvd wyczytałem że gra na poziomie całkiem przyzwoitych odtwarzaczy cd,może coś w tym jest.

Zanim zabierzesz się za wymianę DACa spróbuj wziąć sygnał z jego wyjść bezpośrednio, za kondensatorem sprzęgającym, z pominięciem stopni analogowych. Być może więcej nie będzie trzeba robić, choć można np. poprawić jego zasilanie i wymienić kondensatory tam obecne, dać bypassy do nich równolegle z MKP.

PS wcześniejsza wartość rastra wyprowadzeń dla obudowy SO to 1/20cala a nie mm jak błędnie podałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.