Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

> yoachim

Nie wspominam, bo za wczesnie zeby oceniac jak graja, a zupelnie brak czasu aby nimi dalej sie zajac. Na razie tylko pierwszego wieczora, jak je zlozylem nie moglem wytrzymac i od razu bez rur b.r.podpiolem i cos puscilem :-) Oczywiscie jakosc basu, jaka uslyszalem mnie zalamala - chyba nie musze pisac czym sie on charakteryzowal. Natychmiast wlozylem w otwory rury - o dlugosci takiej jak kupilem - ktore nie bardzo chcialy sie w nich trzymac (nieco za duze otwory w obudowach) i od razu zmiana na plus, ale jakosc basu jeszcze nadal nie taka jakiej bym sobie zyczyl - jaka jest np. z oryginalnych monitorow SRM. No i zaczelo sie zatykanie rur skarpetkami :-). Zatkalem po jednym otworze - lepiej..., nastepnie zatkalem po dwa otwory - jeszcze jakosciowo bas lepszy... i wreszcie zatkalem wszystkie otwory - jakosciowo bas rowniez dobrej jakosci ale jakby mniej i plyciej. Tak na szybko sadze, ze z zostawionym jednym otworem jest najbardziej optymalnie. Nie mialem jeszcze czasu postawic obok oryginalnych monitorow - zrobilem tylko krotkie porownanie stawiajac obok jednej podlogowki jeden monitor, odtwarzajac oczywiscie na obu ten sam kanal. Jednak warunki zarowno akustyczne jak i "fizyczne" dla obu kolumn byly rozne, bo np. podlogowka stala na czterech podkladkach filcowych umieszczonych na cokole granitowym, natomiast monitor bezposrednio na podlodze, a jak wiemy, jednak to na czym stoja kolumny, ma wplyw na dzwiek, zwlaszcza, ze mieszkam w starym budynku z drewnianymi podlogami na legarach. Po takim porownaniu na razie uwazam, ze jedne aspekty dzwieku sa lepsze z podlogowki a inne z monitora. Np. srednica i wysokie z monitora sa bardziej bezposrednie, otwarte, rozdzielcze, jakby mniej przymulone, mniej przysloniete, natomiast bas z podlogowki nieco glebszy, no i nizej schodzi. Z plyty gdzie mam niski bas, te najnizsze fragmenty sa glosniejsze.

Edytowane przez Lutek

Z kolei ja miałem bardzo podobną sytuację z HPD295 w budach Stirling'ów, sytuacja również została trochę opanowana... ale nigdy do końca.

Bas zawsze pozostawiał sporo życzenia w kwestii kontroli.

Nawet teraz gdy już słucham na oryginalnych SRM12X, mam wrażenie że można zacznie lepiej na tym głośniku...

... ale powodem, moim zdaniem jest słabej jakości obudowa i stare komponenty, więc ostatnio pojawił się plan zbudowania replik tych kolumn, tak bez kompromisów.

Wszystko bez zmian, ale wszystko zrobione z wysokiej jakości materiałów i tyle.

Oczywiście nowa zwrotka na oryginalnym schemacie, tylko bez możliwości regulacji wysokich.

Będzie dużo lepiej, jestem pewien.

Generalnie zastanawiam się czy projekt replik zrealizować na podstawie Eaton'ów czy SRM12X.

Ciekaw jestem jak to Tobie wyjdzie i jaki będzie efekt końcowy...

Kibicuję :)

podzr.

joa.

Edytowane przez yoachim

Z kolei ja miałem bardzo podobną sytuację z HPD295 w budach Stirling'ów, sytuacja również została trochę opanowana... ale nigdy do końca.

Bas zawsze pozostawiał sporo życzenia w kwestii kontroli.

Nawet teraz gdy już słucham na oryginalnych SRM12X, mam wrażenie że można zacznie lepiej na tym głośniku...

... ale powodem, moim zdaniem jest słabej jakości obudowa i stare komponenty, więc ostatnio pojawił się plan zbudowania replik tych kolumn, tak bez kompromisów.

Wszystko bez zmian, ale wszystko zrobione z wysokiej jakości materiałów i tyle.

Oczywiście nowa zwrotka na oryginalnym schemacie, tylko bez możliwości regulacji wysokich.

Będzie dużo lepiej, jestem pewien.

Generalnie zastanawiam się czy projekt replik zrealizować na podstawie Eaton'ów czy SRM12X.

Ciekaw jestem jak to Tobie wyjdzie i jaki będzie efekt końcowy...

Kibicuję :)

podzr.

joa.

Budowa replik bez kompromisów niewiele może zmienić. Duża zmiana odczuwalna byłaby po zmianie zwrotnicy, ale nie może to być zmiana przypadkowa.

W tym temacie we wpisie #37 zamieściłem zdjęcia kolumn na głośnikach SRM 12X plus dodatkowe głośniki dające niski bas (po 2 szt Tesla ARN-200-05/4), obudowa - sklejka konstrukcja band pass 4th + isobaric, zwrotnica specjalnie robiona. Efekt - doskonały dzwięk Tannoy + kontrolowany nisko schodzący bas. Nie był to zlepek przypadkowych połączeń lecz wykonana wstępna próbna obudowa, zmierzona i wypróbowana.

Aktualnie jest wykonywany następny komplet kolumn podobnej konstrukcji - zmianie ulegają głośniki główne z Tannoy-a SRM 12X na wykonywane na zamówienie ale oparte na dual concentric. Próbna obudowa z nowymi głośnikami już sprawdzona i osłuchana z b.dobrym wynikiem. Kwestia kilku dni i będą gotowe.

Eaton czy SRM12X - gdybym miał wybierać wybrałbym SRM12X -mają lepszą górę.

Edytowane przez padobi

Budowa replik bez kompromisów niewiele może zmienić. Duża zmiana odczuwalna byłaby po zmianie zwrotnicy, ale nie może to być zmiana przypadkowa.

Sugerujesz zbudowanie całkowicie nowej zwrotnicy wg. zupełnie innego schematu, tak?

To znaczy, że oryginalny nie jest dobry?

Nie rozumiem dlaczego ta zmiana miałaby nic nie zmienić.

Nowa zwrotnica, zbudowana wg. oryginalnego schematu (lub podobnego) na bardzo dobrych komponentach... a nie na jakiś nędznych.

Kapitalna wymiana kabli... a nie jakieś nędzne.

Nowe terminale... a nie jakieś nędzne.

Nowa obudowa z podwójnej sklejki brzozowej... a nie jakaś nędzna z wiórów, litraż ten sam.

Remont jednostek w Lockwood, z wymianą kabli, resorów, cewek, nowe gniazdo.

Wytłumienie kolumn wełna + len... a nie gąbki.

Wytłumacz mi jakim cudem te zmiany mają nie przynieść korzyści ;)

Po prostu jestem przekonany, że konstruktorzy w Tannoy'u wiedzieli jak się buduje kolumny i pomiary zrobili rzetelne, a ja chcę to tylko wykorzystać.

Niestety materiały użyte pozostawiają wiele do życzenia.

Wg. mnie zmiana będzie piorunująca.

Innym możliwym rozwiązaniem jest budowa konstrukcji otwartych...

Eaton czy SRM12X - gdybym miał wybierać wybrałbym SRM12X -mają lepszą górę.

Ale HPD295 ma doskonałą, o wiele bardziej nasyconą średnicę i dużo bardziej plastyczny bas, a góra w Tannoy'ach i tak jest delikatnie mówiąc średnia, więc sam nie wiem ...

Zobaczymy, obie jednostki są świetne.

Swoją drogą bardzo ciekawy jest twój pomysł z tymi teslami na basie, zaawansowany projekt. Ciekawe jak to gra...

pozdr.

joa.

>>>yoachim

pisząc o zmianie zwrotnicy miałem na myśli dobre elementy tak jak chcesz zrobić, schemat zbliżony do oryginału z niewielkimi poprawkami, lutowanie punkt-punkt (bez płytek drukowanych), jedno ustawienie (bez możliwości korekty zwrotnicy przeciwnie niż ma to miejsce w serii HPD). Taka właśnie zwrotnica (kondensatory olejowe, specjalnie winięta cewka, korekta użytych elementów) zastosowana została w kolumnach o których wspomniałem w poście wyżej. Są one użytkowane w Warszawie i nie ma problemu z ich sprawdzeniem.

Pomysł z Teslami jest firmy Audio-Akustyka, ja tylko częściowo pracowałem przy projekcie.

Edytowane przez padobi
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich miłośników kolumn Tannoy.

Duuuuży szacun dla Brasta i kolegów którzy sami budują kolumny-mistrzostwo świata. Jestem początkującym audiofilem. Zafascynowały mnie filmy Brasta-kapitalny dźwięk taki jakiego szukam. Mam pytanie do kolegów czy do pokoju 23m2 kolumny tannoy turnbery HE i yamaha serii 2000 to dobry wybór. Jeżeli tak to proszę o podpowiedź dotyczącą kabli. Jeżeli źle wybrałem to doradźcie a może mógłbym wprosić się na odsłuch. Będę wdzięczny. A na początku roku życzę Wam wszystkim miłego odbioru i niech WAM GRA.

Ale HPD295 ma doskonałą, o wiele bardziej nasyconą średnicę i dużo bardziej plastyczny bas, a góra w Tannoy'ach i tak jest delikatnie mówiąc średnia, więc sam nie wiem ...

Zobaczymy, obie jednostki są świetne.

puść sobie ten horn przez goły 2,2uF i wtedy powiedz jaka jest góra w hpd 295, zwrotnica jest do dupy, jak w prawie każdym tannoyu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

puść sobie ten horn przez goły 2,2uF i wtedy powiedz jaka jest góra w hpd 295, zwrotnica jest do dupy, jak w prawie każdym tannoyu

I nic mi o tym przez tyle lat nie powiedzioales, a ja slucham z taka zwrotnica !!! Taki z Ciebie kolega :-))) Tym bardziej teraz potrzebuje informacji i porady co do strojenia i zwrotek, jak zbudowalem te nowe, podlogowe obudowy

Zafascynowały mnie filmy Brasta-kapitalny dźwięk taki jakiego szukam.

Zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze zafascynowal Cie dzwiek w takiej jakosci jak na filmikach zamieszczanych w necie :-)

Mysle, ze lepiej jak takiego dzwieku (jak na tych filmikow) przestaniesz szukac, a zaczniesz sluchac z zestawow na zywo i z takich kolumn jak na tych filmikach jak najbardziej.

Mam pytanie do kolegów czy do pokoju 23m2 kolumny tannoy turnbery HE i yamaha serii 2000 to dobry wybór. Jeżeli tak to proszę o podpowiedź dotyczącą kabli. Jeżeli źle wybrałem to doradźcie a może mógłbym wprosić się na odsłuch. Będę wdzięczny. A na początku roku życzę Wam wszystkim miłego odbioru i niech WAM GRA.

Nie wiem, czy myslisz o nowych Turnberry czy uzywanych, ale sadze, ze nawet taniej dostaniesz stare monitory SRM 12X czy tez SGM 12X na glosnikach 12-to calowych, ktore moga Cie bardziej zadowolic niz Turnberry. Kiedys sluchalem ich na glosnikach goldach - ktos takie sobie wlozyl i o zamianie na moje SRM-y nie byloby mowy.

Nie wiem jak by bylo na glosnikach oryginalnych, ktore w nich siedza. Dlatego najlepiej i wrecz koniecznym jest, abys posluchal obydwu modeli, a nawey jak mialbys mozliwosc, to i innych z Tannoy-a. Co do wzmaka, to akurat moje SRM-y maja spora skutecznosc, niewielki spadek impedancji i graja juz ze slabymi mocowo wzmakami, a kablami to juz w ogole nie zaprzataj sobie glowy - gwarantuje Ci..., czy kupisz taniutkie czy za tysiace i tak nie masz zadnych szans aby je rozpoznac, na ktorych aktualnie gra :-)

Na stronach 1 i 7 zamiescilem pare zdjec, na ktorych mozesz zobaczyc jak wygladaja te SRM-y, natomiast te wielkie podlogowe obudowy, to nie oryginaly - takie do tych glosnikow teraz sobie zbudowalem i wymagaja jeszcze sporo dopieszczania - zwrotki, strojenie obudow, okleinowanie, barwienie, lakierowanie, kolce, cokoly - choc juz niezle graja. Moze przy moim ciaglym braku czasu uda sie je skonczyc jeszcze w tym roku :-)

"...a może mógłbym wprosić się na odsłuch. "

Na odsluch mozesz sie oczywiscie wprosic np do mnie..., jesli Cie odleglosc nie przeraza ( nie wiem gdzie mieszkasz)

Dzięki za podpowiedzi. Wiem że muszę ruszyć na odsłuchy i sam wybrać cały system. Z tymi Twoimi kolumnami to kawał świetnej roboty i jaka będzie satysfakcja jak dokończysz dzieła.

Ja mieszkam w malowniczej Kotlinie Kłodzkiej w okolicach Polanicy Zdrój i z przyjemnością skorzystam z zaproszenia.

Witam wszystkich miłośników kolumn Tannoy.

Duuuuży szacun dla Brasta i kolegów którzy sami budują kolumny-mistrzostwo świata. Jestem początkującym audiofilem. Zafascynowały mnie filmy Brasta-kapitalny dźwięk taki jakiego szukam. Mam pytanie do kolegów czy do pokoju 23m2 kolumny tannoy turnbery HE i yamaha serii 2000 to dobry wybór. Jeżeli tak to proszę o podpowiedź dotyczącą kabli. Jeżeli źle wybrałem to doradźcie a może mógłbym wprosić się na odsłuch. Będę wdzięczny. A na początku roku życzę Wam wszystkim miłego odbioru i niech WAM GRA.

Dziekuje, bardzo mi milo, ze moje filmy mialy na kogos tak pozytywny wplyw. Bardzo mnie to cieszy.

Dzwiek na zywo jest o wiele lepszy. Sluchalem tych klockow w bardzo malym pomieszczeniu i bylo calkiem przyjemnie. Pare tygodni temu sie przeprowadzilem i mam je teraz w troche ponad 20m2. Graja o niebo lepiej. Odkrywam duzo kawalkow na nowo.

Mysle, ze w 23m2 Monitor Gold 12, przynajmniej w 100L obudowach zagraja bardzo dobrze. Little Gold Monitor w 23m2 moga miec troche problemow z basem. Sa dosyc skromne jeslich chodzi o ten aspekt, wiec jesli chcialbys posluchac rady Lutka, to polecalbym wyjac z nich glosnik i wstawic do obudowy BR 100L badz wiecej. Podobny rezultat z bardzo dobra odpowiedzia impulsowa mozesz uzyskac z 200L obudowy zamknietej. Kwestia tylko czy nie przeszkadzal by Ci rozmiar.

Nie jestem zbyt dobry w opisywaniu brzmienia uzywajac roznych, wymyslonych na potrzeby marketingu okreslen. Nie slysze tez ogromnych roznic pomiedzy wzmacniaczami dobrych firm, dobrej klasy. Kable glosnikowe to dla mnie wogole jakies ScFi, poniewz nigdy nie slyszalem zadnej róznicy pomiedzy kablami za 10zl/m a 230zl/m.

Muzyke odbieram emocjonalnie, I jezeli leci jeden z moich ulubionych kawalkow a na mojej twarzy pojawia sie usmiech, a moja stopa zaczyna mimowolnie tupac, to wtedy wiem, ze jest dobrze. To wlasnie robia dla mnie moje Tannoje (czy to Little Gold Monitor czy Monitor Gold). Mysle, ze czegokolwiek nie wybierzesz, to bedziesz zadowolony.

Jelsi chodzi o wzmaka... Yamahe kupilem z czysto racjonalnych powodow - dostajesz naprawde duzo za dobre pieniadze. Jak patrze na to jak zbudowana jest Yamaha, z jakich komponentow i na to ile wazy, to ciezko jest znalezc cos z podobnymi mozliwosciami w tej klasie cenowej. Brzmienie to juz sprawa subiektywna - jak dla mnie i moich gosci, Yamaha gra zadziwiajaco neutralnie.

Popatrz sobie na wnetrz Naima Nait XS, ktory kosztuje tyle co Yamaha A-S2000. I do tego jeszcze ten 'high endowy' wlacznik Naima, ktory znajduje sie od tylu wzmacniacza i jest bardz nie praktyczny. Przepraszam jesli urazilem jakis Posiadaczy Naima, zapewne sa tu osoby, ktore doceniaja to jak on gra a nie to jak jest zbudowany. Jak dla mnie jednak, potrzebuje czuc, ze to na co wydaje pieaniadze jest ich warte pod wzgledem koszow konstrukcji i funkcjonalnosci.

Pozdrawiam i zycze dobrej nocy

Brast

• 1 miesiąc później...

Witam szacowne grono tych którzy odkryli jak fantastyczne są Tannoy-e.

Zgłaszam swój akces do klubu z moimi skromnymi Eatonami . Słucham ich dopiero od kilku dni i jestem pod dużym wrażeniem.

Czy wy też byliscie zachwyceni po pierwszym dłuższym kontakcie z klasycznymi starymi Tannoyami ? Ja jestem ,nareszcie coś innego . Duża frajda warta dużo większych pieniędzy.

post-2900-0-98108100-1361654509_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Stało się ! Kupiłem Tannoy m 2 , a teraz jaki wzmacniacz , bo obecny HLLY TAMP-20 (Radmor do remontu) jest zbyt liniowy (jednak lubię V). Dźwięk z HLLY jest niezły (kontrolowany bas,delikatne wysokie,stereofonia,dobra średnica - nic z cyfry!) . Ciepły ''radmorowy'' dźwięk - za 400zł. możliwe ? Pomocy !

Dla wzmacniacza jestem gotów pójść na wymianę (lub sprzedać za 380zł) - M2Tech HiFace , praktycznie nowy (mój DAC ma bardzo dobry dźw. po USB, ale tylko do 48kH-przeżyje).

Są chętni ?

Edytowane przez vit67
Gość vasa

(Konto usunięte)

a kablami to juz w ogole nie zaprzataj sobie glowy - gwarantuje Ci..., czy kupisz taniutkie czy za tysiace i tak nie masz zadnych szans aby je rozpoznac, na ktorych aktualnie gra :-)

Lutek dzięki za te słowa.

Pod zmasowaną nawałą znawców kablarstwa wszelakiego zaczynałem już wątpić w swój słuch, rozsądek i wszystkie klepki :)

Przyłączam się do klubu razem z oryginalnymi Tannoy SRM12X. Przyznam że słuchanie tych kolumn jest nieporównywalne z niczym innym co do tej pory słyszałem. Kolumny te jednak potrzebują dużego pomieszczenia, a u mnie jet zaledwie 20 m2, dlatego chyba się z nimi rozstanę choć z wielkim żalem. Może ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany?

Przyłączam się do klubu razem z oryginalnymi Tannoy SRM12X. Przyznam że słuchanie tych kolumn jest nieporównywalne z niczym innym co do tej pory słyszałem. Kolumny te jednak potrzebują dużego pomieszczenia, a u mnie jet zaledwie 20 m2, dlatego chyba się z nimi rozstanę choć z wielkim żalem. Może ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany?

Witamy w klubie..

Monitory studyjne zaprojektowane do tego zeby grac w malych pomieszczeniach, potrzebuja pomieszczenia wiekszego niz 20m2 zeby dobrze zagrac? Dziwne to. Sluchalem ich w 12m2, 20m2 i 25m2 i wcale nie moge powiedziec zeby cos sie poprawialo wraz w rozmiarem pomieszczenia, no moze za wyjatkiem sceny...

Masz zamiar zakupic inne Tannoye po rozstaniu sie ze swoimi? Tak z ciekawosci to co spowodowalo, ze kupiles SRM12X?

Z Pozdrowieniami

Brast

Brast, nie nazwałbym tych kolumn monitorami ;) Dla mnie są to pełnowymiarowe kolumny, które oczywiście wymagają niskich standów, ale grają w zasadzie jak podłogowce pełnym pasmem. Kupiłem SRM12X ponieważ urzekła mnie ich niesamowita prezentacja przestrzenna, wspaniała dynamika, niespotykana rozdzielczość a przy tym ciepła barwa. No i szukałem kolumn do Lebena cs300xs a Tannoye ze skutecznością na poziomie 93-95dB świetnie się nadawały. Jak dla mnie te kolumny grają z wielkim rozmachem i dużym dźwiękiem. By rozwinąć pełnię swoich możliwości potrzebują co najmniej 30 m2 albo chociaż dobrze wytłumione 25 m2. U mnie jest 20 m2 dobrze wytłumione ;)

Przyłączam się do klubu razem z oryginalnymi Tannoy SRM12X. Przyznam że słuchanie tych kolumn jest nieporównywalne z niczym innym co do tej pory słyszałem.

...grają w zasadzie jak podłogowce pełnym pasmem. Kupiłem SRM12X ponieważ urzekła mnie ich niesamowita prezentacja przestrzenna, wspaniała dynamika, niespotykana rozdzielczość a przy tym ciepła barwa. No i szukałem kolumn do Lebena cs300xs a Tannoye ze skutecznością na poziomie 93-95dB świetnie się nadawały. Jak dla mnie te kolumny grają z wielkim rozmachem i dużym dźwiękiem.

Czegos tu nie rozumiem... Zadnych lepszych kolumn do tej pory nie slyszales (ja rowniez), urzekla Cie prezentacja i rozne inne aspekty dzwieku, co stwierdziles zapewne w tym swoim 20-to metrowym pokoju, wiec po licho chcesz sprzedac i na podstawie czego sadzisz, ze w wiekszym pomieszczeniu zagralyby lepiej ? Bodaj dwa razy swoich sluchalem w wiekszych pomieszczeniach - nawet ponad 30 m i nie bylo lepiej - wprost przeciwnie..., bylo gorzej ! Obys nie zalowal tej decyzji...

Obys nie zalowal tej decyzji...

Lutek, jak dla mnie to te kolumny grają tak otwartym i tak dynamicznym dźwiękiem, tworząc przy tym tak wielką przestrzeń że z łatwością mogę sobie wyobrazić jak grają w 100 m pomieszczeniu. Nie powiedziałem że nie słyszałem nic lepszego, tylko że nic podobnego. Chodziło mi tu o sposób budowania przestrzeni, dynamikę i kreację sceny muzycznej jakiej ciężko doszukać się współczesnych konstrukcjach, dlatego też Tannoye są jedyne w swoim rodzaju. Zdaję sobie sprawę że ich przeznaczenie to być może studia nagrań, ale czasy się trochę zmieniły i teraz w studiach używa się zupełnie innych monitorów, czy raczej rzeknę monitorków. Poza tym kolumny te mają w moim przekonaniu pewną wadę choć znam dużo osób które powiedzą że jest to jak najbardziej zaleta. Mianowicie Tannoye świetnie radzą sobie z dobrze zrealizowanymi nagraniami, jak również starszymi. Znacznie gorzej sytuacja wygląda z gorszymi nagraniami. Tannoye od razu pokazują niedostatki takiego nagrania.

Złe realizacje na każdym sprzęcie kiepsko słychać. Z jakiś powodów nie pasują Ci te kolumny i basta. Ja natomiast jestem już fanem marki Tannoy. W salonie przy Tv stoją Tannoy DMT 10, zamiast kina , w pokoju odsłuchowo sypialnianym Tannoy LRM a już wkrótce Tannoy Puma. Jak zobaczyłem pierwszy raz głośnik LRM to byłem pod wrażeniem natomiast przed wczoraj przyjechały Pumy. Opad szczeny murowany. Co prawda obudowy trzeba odświeżyć natomiast głośnik jest gigantyczny. Ilekroć patrzę na nie to nie mogę ogarnąć uśmiechu który pojawia się na mojej twarzy. Jeszcze tego nie słuchałem ( wtyczka xlr- i muszę rozwiązać zagadkę jak to podłączyć) ale sam widok powoduje dreszcz. Pytanie do forumowiczów. Przez otwory bass reflex zauwaźyłem brak wygłuszenia, wypełnienia w środku i muszę to poprawić. Jakie ono jest w oryginale i czy można je czymś zastąpić.

Mianowicie Tannoye świetnie radzą sobie z dobrze zrealizowanymi nagraniami, jak również starszymi. Znacznie gorzej sytuacja wygląda z gorszymi nagraniami. Tannoye od razu pokazują niedostatki takiego nagrania.

Lesław01 - Z tym sie zgadzam w 100%. Na Tannoych roznice miedzy zlymi a dobrymi nagraniami sa o wiele bardziel slyszalne niz na wspolczesnych kolumnach w tej samej cenie. Do tego stopnia, ze po zakupie LGM'ow przestalem sluchac 60% swoich plyt bo razila mnie ich realizacja.

...Ilekroć patrzę na nie to nie mogę ogarnąć uśmiechu który pojawia się na mojej twarzy.

Znam to uczucie bardzo dobrze :))) Samo spojrzenie na glosnik przynosi niesamowita satysfakcje... :)

Przez otwory bass reflex zauwaźyłem brak wygłuszenia, wypełnienia w środku i muszę to poprawić. Jakie ono jest w oryginale i czy można je czymś zastąpić.

Pumy sa kolumnami do naglosnien pomieszczen (estradowymi to za duzo powiedziane), gdzie wazna jest jakosc i wysokie poziomy dzwieku. Jak rozumiem Twoje Pumy sa na 15" glosniku, ktory z konstrukcyjnego punktu widzenia wyglada podobnie do 15" glosnika w Super Red Monitor. Byc moze membrana ma inna mase i cewki wytrzymuja wyzsze temperatury, moze i magnes jest wiekszy.

Zawsze bylem ciekawy jak graja przetworniki z Pumy do 15" przetwornikow z SRM. Koniecznie cos napisz jak juz wszystko podlaczysz.

Wtyczka XLR - zakladam, ze nie sa to kolumny aktywne? Pasowalo by to rozebrac i zobaczyc czy jest za gniazdkiem. Czy to mozliwe, zeby wzmocniony sygnal doprowadzany byl do kolumny symetrycznie a dekodowany w kolumnie? Czy po prostu gniazdka XLR uzyte sa dla wygody i bezpieczenstwa?

Co do wytlumienia to moze w oryginalnych Pumach go wogole nie bylo? Albo jest ale nie na wysokosci rur, zeby nie zaslania wylotu? Nieraz w obudowach BR jest tak, ze tylko kilka scianek jest wytlumionych. Napewno do warunkow domowych, do obudow Bass Reflex wytlumienie czesci badz wszystkich scianek bedzie wskazane. Pobaw sie z filcem na podklad i z welna mineralna na wierzchu.

Cześć

Czy to autentyczne Turnberry -> http://allegro.pl/kolumny-tannoy-turnberry-i3148210906.html ?

Niepokoi mnie dziwny czarny grill (zupełnie nie w stylu linii Tannoy Prestige) jak również brak możliwości regulacji ustawień zwrotnicy na przedzie kolumny oraz dziwny tył - trudno uwierzyć by Tannoy wypuśił tak niedopasowaną skrzyneczkę - ale może się mylę?

To jakiś klon???

"Dear Adam,

Thank you for your enquiry. It looks as though these may be original Turnberry cabinets, however, they may have been modified by a previous owner as we have never issued them with black grilles, the driver is not an original Turnberry driver and the termination panel has been taken from a T185 Dorset loudspeaker which we made in the late 1970's / early 1980's.

Best Regards

Fraser - Tannoy Support"

Cześć

Czy to autentyczne Turnberry -> http://allegro.pl/kolumny-tannoy-turnberry-i3148210906.html ?

Niepokoi mnie dziwny czarny grill (zupełnie nie w stylu linii Tannoy Prestige) jak również brak możliwości regulacji ustawień zwrotnicy na przedzie kolumny oraz dziwny tył - trudno uwierzyć by Tannoy wypuśił tak niedopasowaną skrzyneczkę - ale może się mylę?

To jakiś klon???

Patrząc na inne przedmioty sprzedawane w Allegro: modyfikowane, tuningowane przez firmę KBL - końcówka mocy, preamp i kolumny Leak grające dwie klasy lepiej tylko nie powiedziane od czego poważnie bym się zastanowił nad autentycznością Tannoy-Turnberry.

Mam pytanie jaką elektonikę dobrać, do kolumn dct8t? Czy jest to wymagający głosnik? Ma dobrą skuteczność ale duże przetworniki, chcę uzyskać efekt dobrej kontroli, dynamiki z dobrą barwą? Proszę zorientowanych o konkretne propozycje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.