Skocz do zawartości
IGNORED

PIERWSZE KOLUMNY DIY + CA A500

baxteros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku chciałbym się przywitać, bowiem jest to mój pierwszy post na tym forum.

Lecz zaglądam tu od dłuższego czasu. Obecnie użytkuję zestaw CA A500 + Tannoy F4 w pokoju ~20m2 (głośniki stoją 20cm od ściany w odległości 2,5m od siebie, słuchacz 2m od ich linni – tego nie mogę ruszyć). Słucham głównie starszego rocka i nowszych propozycji starszej daty autorów Mark Knopfler, Eric Clapton. To co mi przeszkadza to kompletny brak dynamiki w przypadku cichego odsłuchu i dość natarczywa góra zawsze. Chciałbym zbudować swój pierwszy zestaw kolumn DIY, coś na bazie gotowego i sprawdzonego projektu tylko tu się pojawia problem.

Używając wyszukiwarki znalazłem wiele projektów i co wybrać. Nie chciał bym popełnić błędu wybierając coś, co jest za bardzo wymagające względem wzmacniacza jak i osoby budującej. Poprosiłbym szanownych kolegów o sugestie. Na same przetworniki nie chciałbym wydąć fortuny ~800PLN

Odpowiedzi na pytania towarzyszące:

1. Wiem że wiele problemów leży po stronie wzmacniacza lecz na razie nie mam zamiaru wymieniać, później chciałbym przejść na Rotla 971 MkII bądź 972, bądź NAD 300 BEE

2. Moje umiejętność jestem inżynierem, więc umiem czytać schematy, lutować, wiem co to układ RLC lecz nigdy w praktyce nie projektowałem zwrotnicy i nie stroiłem.

3. Mam znajomego stolarza i mu zlecę wykonanie obudów

4. Interesuje mnie konstrukcja podłogowa

PS.: Proszę o zmniejszoną dawkę krytyki za nowy wątek naprawdę szukałem odp. ale nie znalazłem nic co by wyczerpało moje pytania szczególnie biorąc pod uwagę ten słaby wzmak.

Pozdrawiam

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/70802-pierwsze-kolumny-diy-ca-a500/

Może pokusisz się na takie jak sam wykonałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na pierwszej stronie ta sama konstrukcja, tylko w innej wersji.

Ukryta Zawartość

Baxteros

Jeżeli wykażesz się odrobiną cierpliwości to możemy się umówić na odsłuch budowli którą mam u siebie. Wtedy wyrobisz sobie zdanie o przynajmniej jednym z popularnych wariantów. Haczyk polega tylko na tym że kolumny jeszcze nie są złożone ale do końca września będa gotowe. Konstrukcja Zapha na Seas L18 i 27TBFC tyle że w wersji podłogowej. Nie jestem pewien czy zmieściłbyś się w 800zł za same głośniki, pewnie będzie ciut powyżej. Schemat zwrotnicy jest, wszystkie graty możesz kupić w jednym miejscu w polinku, dokupić tylko maty bitumiczne, rurki PCV hydrauliczne do przedłużenia BR, trochę filcu do smaku z Allegro i tyle. Grało u mnie czas jakiś w formie monitora w 14-15mkw. Na skutek popsucia obudów zdecydowałem się na przejście w stronę solidnych skrzynek podłogowych za które zapłaciłem w sumie 750zł +przesyłka. Jeżeli nie musisz walczyć o przetrwanie do pierwszego to nie przejmuj się przekroczeniem budżetu. Jak się coś robi samemu dłubiąc po nocach, to nie warto potem żałować, że się zaoszczędziło 100zł a nie ma się 100% satysfakcji.

Dziękuje za propozycję jasne mi się nigdzie nie śpieszy (szczegóły na PRV). Po dyskusji z kolegą z forum już dziś rano doszedłem do takiego wniosku, że jako początkujący audiofil szczególnie w kwestii głośników - muszę się troszkę osłuchać z różnymi rozwiązaniami przed wybraniem tej właściwej.

Witam, to jest mój pierwszy post więc się przywitam, mam na imię Kamil. Tak się składa że ostatnio zbudowałem monitory na Seas 27tbfc/g i l18rnx/p, całość bez wykończenia mnie wyszło 1200zl, rzeczy kupione pol roku temu. jak to gra? góra bardzo czysta, nie gubiaca się i nie natarczywa jak sie można spodziewac po alu. Średnie bardzo delikatne, spokojna gitarke opanuja, lecz do ostrego rocka to może być problem. Wokal intymny, bardzo rzeczywisty. Bas jest nawet niski jak na tak małe kolumny i smiem twierdzić że w wielu przypadkach sub nie bedzie potrzebny. Uzywam ich w 9m2, ale słyszałem że sobie radzą nawet w 20m2. Warto je wykonać.

Witam,

Na początku chciałbym się przywitać, bowiem jest to mój pierwszy post na tym forum.

Lecz zaglądam tu od dłuższego czasu. Obecnie użytkuję zestaw CA A500 + Tannoy F4 w pokoju ~20m2 (głośniki stoją 20cm od ściany w odległości 2,5m od siebie, słuchacz 2m od ich linni – tego nie mogę ruszyć). Słucham głównie starszego rocka i nowszych propozycji starszej daty autorów Mark Knopfler, Eric Clapton. To co mi przeszkadza to kompletny brak dynamiki w przypadku cichego odsłuchu i dość natarczywa góra zawsze. Chciałbym zbudować swój pierwszy zestaw kolumn DIY, coś na bazie gotowego i sprawdzonego projektu tylko tu się pojawia problem.

Używając wyszukiwarki znalazłem wiele projektów i co wybrać. Nie chciał bym popełnić błędu wybierając coś, co jest za bardzo wymagające względem wzmacniacza jak i osoby budującej. Poprosiłbym szanownych kolegów o sugestie. Na same przetworniki nie chciałbym wydąć fortuny ~800PLN

Odpowiedzi na pytania towarzyszące:

1. Wiem że wiele problemów leży po stronie wzmacniacza lecz na razie nie mam zamiaru wymieniać, później chciałbym przejść na Rotla 971 MkII bądź 972, bądź NAD 300 BEE

2. Moje umiejętność jestem inżynierem, więc umiem czytać schematy, lutować, wiem co to układ RLC lecz nigdy w praktyce nie projektowałem zwrotnicy i nie stroiłem.

3. Mam znajomego stolarza i mu zlecę wykonanie obudów

4. Interesuje mnie konstrukcja podłogowa

PS.: Proszę o zmniejszoną dawkę krytyki za nowy wątek naprawdę szukałem odp. ale nie znalazłem nic co by wyczerpało moje pytania szczególnie biorąc pod uwagę ten słaby wzmak.

Pozdrawiam

Adam

Może ten link da Panu trochę pomysłów... te projekty są raczej dopracowanymi konstrukcjami które z powodzeniem każdy jest w stanie wykonać i biorąc pod uwagę relacje kosztów do jakości na pewno się na nich nie straci. Pozdrawiam i życzę owocnego wyboru :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Na forum www.diyaudio.pl w temacie „Gotowe projekty zwrotnic głośnikowych” jest wiele naprawdę dobrze zaprojektowanych zwrotnic pod poszczególne głośniki. Warto skorzystać szczególnie jeśli ma być to Pana pierwsze DIY. Pozdrawiam, Bartek

Nie znam bliżej, ale masa, naprawdę masa ludzi chwali sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.