Skocz do zawartości
IGNORED

stereo o podłączeniu cyfrowym

Paris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki mały dylemat posiadam KD /Onkyo TX-SR805 Przód Q Acoustics 1050, subwoofer Q Acoustics 1000si/ i chciałbym za pomocą tego kina posłuchać muzyki stereo w tym celu chciałem zakupić jakiś odtwarzacz. Sprawa CD jest prosta gdyż podłączamy go analogowo i wszystko zagra tak jak ten CD. Jednakże wszystko komplikuje się gdy zdecyduje się na podłączenie cyfrowe HDMI. Czy prawdą jest że w takim przypadku zagra amplituner, który przetworzy tą muzykę po swojemu i wypuści na głośniki? Jeśli tak to jaki sens jest kupowanie drogiego firmowego odtwarzacza DVD np. Onkyo, HK itd. jeśli można zakupić jakieś proste DVD za 200 czy 300 zł które będzie napchane takimi bajerami jak czytnik USB na przednim panelu itd. i spokojnie odtwarzać muzykę z takiego urządzenia bo i tak przerobi ją amplituner. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii zupełnemu laikowi:) pozdrawiam.

Jednakże wszystko komplikuje się gdy zdecyduje się na podłączenie cyfrowe HDMI. Czy prawdą jest że w takim przypadku zagra amplituner, który przetworzy tą muzykę po swojemu i wypuści na głośniki?

Tak. W takim przypadku wykorzystany zostanie przetwornik cyfrowo-analogowy w amplitunerze i to właśnie on będzie decydował o tym, w jaki sposób zostanie odtworzona muzyka. W tym momencie odtwarzacz będzie służył tylko jako transport, którego zadaniem będzie bezbłędne odczytanie nośnika i przesłanie danych cyfrowych do amplitunera.

Jeśli tak to jaki sens jest kupowanie drogiego firmowego odtwarzacza DVD np. Onkyo, HK itd. jeśli można zakupić jakieś proste DVD za 200 czy 300 zł które będzie napchane takimi bajerami jak czytnik USB na przednim panelu itd. i spokojnie odtwarzać muzykę z takiego urządzenia bo i tak przerobi ją amplituner.

Moim zdaniem nie ma sensu kupowania w tym momencie drogiego odtwarzacza. Trzeba kupić taki, który nie ingeruje w sygnał cyfrowy (jest "bit perfect"), potrafi bezproblemowo odczytywać wszystkie możliwe nośniki oraz oferuje odpowiadającą nam funkcjonalność.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Prawdopodobnie lepszą jakość uzyskasz z DACów w amplitunerze podłączając DVD/BD kablem HDMI niż z wyjść analogowych odtwarzacza BD/DVD, po analogu warto podłączyć odtwarzacz CD.

Oczywiście odtwarzacz CD można podłączyć też cyfrowo SPDIFem przez wejście koaksjalne lub optyczne Toslink, wtedy odtwarzacz będzie służył za transport. Ma to o tyle sens że obsługa odtwarzacza CD jest znacznie wygodniejsza i czytelniejsza niż DVD/BR do odtwarzania muzyki.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No to i ja się podepnę z zapytaniem. Mam CD onkyo integra 7911 podpiętę analogowo(Argenteus II) do ampli Onkyo 905. Czy tak zostawić czy podłączyć kablem optycznym lub koaksjalnym?

Gość Gość

(Konto usunięte)

No właśnie zakupiłem Harman Kardon HK 980 i do tego cd HD 980. Mam to jako stereo w sypialni podpięte pod Aelite 2. I muszę się nisko pochylić przed Onkyo 905. Może to jest zasługa Aelite 3 które tam są ale Onkyo gra lepiej. A podobno amplitunery nie grają. Jeszcze co prawda czeka mnie zabawa z rozstawieniem kolumn ale myślę że kolosalnej poprawy nie będzie. Coś czuję że czeka mnie zakup suba do tego zestawu.

-> HQ150

Wypadałoby porównać oba wzmacniacze (a raczej wzmacniacz z amplitunerem) dokładnie w tym samym pomieszczeniu na tych samych kolumnach, żeby można wyciągać było jakieś wnioski.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość Gość

(Konto usunięte)

-> HQ150

Wypadałoby porównać oba wzmacniacze (a raczej wzmacniacz z amplitunerem) dokładnie w tym samym pomieszczeniu na tych samych kolumnach, żeby można wyciągać było jakieś wnioski.

Masz rację ale różnica jest duża.

Masz rację ale różnica jest duża.

A różnica między graniem dwóch różnych zestawów głośnikowych w dwóch różnych pomieszczeniach może być ogromna.

Dlatego jeśli chcesz rzetelnie porównać oba wzmacniacze, to musisz to zrobić dokładnie w takich samych warunkach.

Porównanie bebechów ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54-022161200 1284057610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Miałem jeszcze ze starego systemu kina domowego sub Yamahy YST SW 105. Nie jest może wybitny ale też i nie beznadziejny. Podłączyłem go z wyjść na drugą parę głośników. Teraz mogłem obniżyć podbicie basów we wzmaku i lekko podbić treble(+3). Na subie głośność prawie na full a obcięcie na minimum. I teraz jest naprawdę OK. Wreszcie zagrało. Może jeszcze popróbuję z lepszym subem. Teraz jeszcze kwestia doboru kabli i ustawienia. W niedzielę jeszcze podepnę ten zestaw Harmana w salonie gdzie mam Onkyo 905 z zestawe Aelite 5.1 i porównam jakość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.