Skocz do zawartości
IGNORED

rock i metal - kozacki zestaw?

Kvass86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w jednym ze sklepów ze sprzętem audio zaproponowano mi zestaw:

Yamaha CD-S2000 + A-S2000 +głośniki B&W CM9.

Co myślicie?

Wcześniej robiąc rozeznanie zwróciłem też uwagę na wzmacniacze firmy electrocompaniet.

Bardzo będę wdzięczny za radę :)

do grania przede wszystkim rocki metal

https://www.audiostereo.pl/topic/70866-rock-i-metal-kozacki-zestaw/

Do rocka i metalu moim zdaniem niegłupio, ale zastanawiam się czy nie będzie za ostro.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Yamaha to bardzo dobry sprzęt. B&W też. Czy razem to zagra - nie wiem, ale jeżeli będzie za ostro to zawsze można to trochę ocieplić np. interkonektem i kablami VdH. Moje zdziwienie budzi inny fakt - tyle kasy za sprzęt do słuchania metalu ? Nie szkoda ? Z drugiej strony - jak Cię stać ... to brać !

hej, dzieki za odpowiedzi :) hm.. bardziej do słuchania rocka - od akustycznego, balladowego, spokojniejszego do cięższego brzmienia. I do metalu, ale ani death, ani black. Byłem raz na odsłuchu tego sprzętu, tyle że nie było akurat tego wzmacniacza, była yamaha ciut słabsza. I grało hmm... kozak. Szczególnie spodobało mi się pokrętło od bassu.. ale z drugiej strony ten dodatek jest raczej ryzykowany bo można zajechać łatwo kolumny, nie?

Zastanawia mnie jeszcze trwałość tego sprzętu a także jego wydolność podczas niezbyt częstych imprez :>

oczywiscie jakbyscie mogli polecic jakies alternatywy to bylbym b. wdzieczny :)

pozdro

Co myślicie?

Wcześniej robiąc rozeznanie zwróciłem też uwagę na wzmacniacze firmy electrocompaniet.

Mam ten zestaw. Gra to z AA Phoebe III, a mój nick nie pochodzi od słowa "ironia". Wszystko.

Paradoksalnie, niedoskonałości tego zestawu zwłaszcza w zakresie budowania sceny i zlewania się na krawędziach poszczególnych zakresów powodują, że zarówno Ironi jak i cały ostry rock (zazwyczaj kiepsko zrealizowany) brzmi znośnie. Z inną muzyką, zwłaszcza z dobrymi realizacjami jest już inaczej. Tutaj akurat te cechy Yamahy nie są jej mocną stroną. Ale to głównie z uwagi na rocka dobrałem sobie to zestawienie.

Jest to tylko moja opinia i mój odbiór tego zestawu po wielu konfrontacjach. Pewnie za te pieniądze można by było wybrać lepszą konfigurację, ale osobiście:

- wolę słuchać niż latami biegać po salonach

- nie ma takiego salonu, który ma chociażby 50% oferty znajdującej się w kraju, dostępnej od ręki do posłuchania

- nasze salony nie zachęcały mnie do częstych odwiedzin

Nie polecam, ani nie zniechęcam. To Twoja decyzja. Powodzenia w poszukiwaniach.

racja, mam podobnie jak Ty, nie chce mi się tak długo latać po sklepach - tymbardziej za każdym razem umawiać się na odsłuch czegoś innego..

z tymi ofertami w sklepach też racja.. ja najchętniej kupiłbym coś ze sklepu który mam niedaleko od domu,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I według nich najlepszą konfiguracją jest ta którą wpisałem w temacie. No ale faktycznie nie zaszkodzi mi jeszcze poszperać w tym temacie, ale o Twoim poście będę pamiętać, dzięki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a który z tych Roteli? masz jakiś konkretny model na myśli? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a który z tych Roteli? masz jakiś konkretny model na myśli? :)

Ukryta Zawartość

No coś w podobnej kwocie do podanego zestawu Yamahy niech ci dobiorą.

Zawsze będziesz bogatszy o doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Kvass86

A dlaczego niższa seria z tych kolumn B&W?, cm to niżej, weź 800 serię, kolumny są ważniejsze a ewentualnie yamahe możesz wziąć 1000.

Tu jest zestaw dobrany klasowo, i od tych kolumn (jeśli seria diamond za droga) bym zaczynał, a gdybyś szarpnął się na diamond to masz w zasadzie docelowe kolumny jeśli w przyszłości przyszła by ci chęć zmian w systemie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli B&W to ja brałbym z diamentową kopułką, ale ja to nie znaczy że Ty też masz brać. Słyszałem największe 600stki, słyszałem 805s, wszystko fajnie, ale wysokie słabe.

D a Diamond to diamentowe kopułki, co do dokładniejszych różnic to musisz w klubie bowersa and w... zapytać tu na forum to Ci dokładnie odpowiedzą.

Ale Diamentowa kopułka gra inaczej , więc też musisz sam posłuchać, ja patrzę pod kątem realizmu brzmienia co Tobie wcale do niczego potrzebne być nie musi, dlatego... no powinieneś sam posłuchać i głównie polegać na własnych uszach bo, przecież to Ty będziesz czerpał z tego zestawu przyjemność lub się z nim męczył, dlatego to jest bardzo ważne.

Posłuchaj tego Rotela, może być tak że przypadnie ci do gustu i może jeszcze taniej będzie, kto wie.

hej, akurat w tym sklepie jak jakis czas temu bylem to polecili te cm9 :)

ten zestaw za drogi.. f*ck, 30 tys nie wytrzasne :/

Czasem warto dołożyć, jeśli jesteśmy pewni zakupu. Wstrzymać się i cierpliwie poczekać, a nie zadowalać się pół-środkami :)

a co powiecie na zestaw:

Electrocompaniet ECC1 + ECI3 + glosniki ESA Triton 1?

Witam,

Nie znam, nie słyszałem, więc nie wiem.

Jeśli chodzi o proponowany przez Ciebie zestaw to na pewno nie. Yamaha, w połączeniu z B&W= Krew, z uszu. Za ostro.

Sam mam Yamahę AX-396 (nie rewelacja, ale 700 też najniższa)oraz łagodzące ostrość Yamahy Wafle. Powiem tak:

1. Wafle nie dają rady łagodzić ostrości Yamaszki..Jest za ostro.

2. Na plus...Słychać wyraźnie perkusję, talerze i gra nieco jak "na żywo", więc Idealnie jak do tekiej muzyki....Gdyby nie ta męcząca i ostra góra:)

Możesz spróbować Yamachy,ale nie z B&W, z czymś "cieplejszym". Może..Rotel? Jedno jest pewne, bez odsłuchu to może być różnie.

Co myślicie?

Oboma konczynami gornymi podpisuje sie za wyborem Yamahy w tym zestawie ALE nie z B&W :)

Jesli kupisz taki zestaw stoczysz ciezki boj z okablowaniem, a efekt moze nie byc zadowalajacy :)

Ze swojej strony polecam Paradigm (moj zestaw w "o mnie"). Jesli Signature bedzie poza zasiegiem rozejrzyj sie za Studio, z drugiej reki juz spokojnie do kupienia za rozsadne pieniadze.

Pamietaj tez, ze klocki z serii 2000 pokazuja caly swoj urok dopiero w polaczeniu zbalansowanym, a Paradigm uwielbia biwire :)

Do takiego zestawu mozesz poszukac IC: XLO, Ultralink, Acoustic Zen, HDSE i glosnikowych tych samych film.

Generalnie (baaardzo pobieznie) mozna opisac tak: A-S2000 to zbalansowane, naturalne, ale jasne wzmocnienie, CD-S2000 to swietne kontrola, muzykalnosc i wykop, lekko po ciemniejszej stronie. Razem prawdziwa naturalnosc i synergia - pod warunkiem spiecia porzadnym XLRem.

Jednak (jak twierdza niektorzy) Yamaha gra technicznie, precyzjnie, dokladnie, ale... Bez uczuc... Spieta z CM9 moze wlasnie taki odbior sluchaczowi zafundowac - dlatego jednak poszedlbym w strone innych glosnikow.

Jesli nie podpasuje Ci Paradigm sprawdz Dynaudio.

Primodium. Medium. Finis.

Szkoda że nie posłuchałeś Rotela, tez tam mają i też w przystępnej cenie, głównie do rocka to moim zdaniem lepszy wybór od yamahy.

Moim zdaniem, ze 100 razy lepszy.

A dlaczego niższa seria z tych kolumn B&W?, cm to niżej, weź 800 serię, kolumny są ważniejsze a ewentualnie yamahe możesz wziąć 1000.

Może, ale ja jakoś cienko widzę S1000 napędzający sensownie B&W z serii 800.

a co powiecie na zestaw:

Warto sprawdzić! Nie słyszałem razem, ale myślę, że to może być bardzo fajne zestawienie.

a co powiecie na zestaw:

Nie słuchałem CM9 - ale miałem w domu CM7 i wiele można o nich powiedzieć ale nie to że grają za jasno lub za ostro. U mnie wypadły bardzo dobrze i wbrew temu co mówili panowie z Top Hi Fi z Primare zagrały zdecydowanie lepiej niż ProAc 130.

W przypadku tego zestawu masz bardzo komfortową sytuacje - wszystko w jednym sklepie - trzeba się tylko umówić, zabrać parę płyt i samemu posłuchać.

A jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie wpłacenie kaucji w sklepie i zabranie całego zestawu na weekend do domu. W Top Hi Fi nie robią z tym żadnego problemu.

Zestaw z Electrocomaniet z ESA - pewnie i dobry tylko to zupełnie inna bajka. Tritony to monitory do pokoju max 20m2 a CM9 to duże podłogówki od 20m2 w górę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.