Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana br2 na br5 lub br6

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od dwóch tygodniu posiadam monitor audio br2 oraz wzmacniacz hk980 i nie jestem do końca zadowolony ponieważ jest za mało basu:( myślałem nad sprzedaniem br2 i kupnem np br6. Teraz pytanie czy mój wzmacniacz się do nich nadaje i czy różnica będzie duża w basie?

https://www.audiostereo.pl/topic/70935-zmiana-br2-na-br5-lub-br6/

W przypadku pomnieszczenia 12m2 rozsądnym jest wybór modelu podstawkowego, zamiana na kolumny wolnostojące nie jest dobrą opcją. Wydaje mi się, że problem leży po stronie pomieszczenia odsłuchowego. Proponuję przed ewentualną zmianą zrobić próbę odsłuchu w zupełnie innym pomieszczeniu. Kolumny MA BR2 bez żadnego problemu są w stanie dobrze, dynamicznie nagłośnić pomieszczenie nawet 20m2. Opisz proszę szczegółowo Twoje pomieszczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, posiadam MA br2 i muszę powiedzieć że na brak basu nie mogę narzekać, (10 m2 pomieszczenie), dobre ustawienie to podstawa. Jeśli chcesz podaj jakiś utwór w którym to brak basu jest odczuwalny, postaram się to zweryfikować.

Wcześniej miałem tak samo ustawione kolumny ale podłogowe. Bass był potężny, a teraz go nie ma:( muszę na prawdę dać głośno i dodać bassu na wzmacniaczu żeby było słychać niższy bass. Problem jest tylko w rapie z niskim bassem. W innych utworach np jasse cook itd. grają bardzo ładnie. Jak wróce z pracy to wrzucę fotki i podam tytuł utworu. Monitor audio nie schodzi nisko? to co mam kupić? jbl l890? za duże to mojego pokoju. nie chce seri rx ponieważ rx6 kosztuje 3tyś a br6 już tylko 1900zł.

three 6 mafia - late night tip. na tym utworze zupełnie nie ma basu nawet po mocnym podbiciu. Na słuchawkach jest i to bardzo niski.

ying_yang_twins-take_ya_clothes- na tym też nie ma go za wiele. jakieś rady?

BR6 sprawdzą się w mniejszym pomieszczeniu, sprawdzone ;)

mimo bas-refleksów grają jak konstrukcja zamknięta

co do JBL L890 to może się zdziwisz ale z tej dwójki to BR6 mają zdecydowanie lepszy bas, może tylko moc w nich nieco niższa

2k za nówki to okazja

2k za nówki to okazja

nie wiem czy widziałeś ale w kilku sklepach są po 1900zł za nowe po prostu wyprzedają je bo wychodzi nowa seria bx i tyle. Jedyny problem jest teraz taki komu sprzedać moje nowe jeszcze nie wygrzane głośniki :( Z tego co czytałem to do mojego pokoju tylko podstawki ale się nie sprawdziło jak nie było basu tak nie ma.

Nawet wymiana na rx8 nic nie da!monitor audio nie schodza nisko!!sam to kiedys przerabialem...:)

Dla czego monitor audio nie schodzą nisko? Nawet sub nie zejdzie nisko? ta muzyka co podałem gra niskim basem około 40hz więc powinny sobie dać radę te br6. I nie chce mi się wierzyć że br6 ma większy bass niż L890 w to na pewno nie uwierzę. Słyszałem jak gra jbl tl na 100m2 stałem około 3metry od nich i bass po prostu miażdżył mi klatkę.

three 6 mafia - late night tip. na tym utworze zupełnie nie ma basu nawet po mocnym podbiciu. Na słuchawkach jest i to bardzo niski.

ying_yang_twins-take_ya_clothes- na tym też nie ma go za wiele. jakieś rady?

Witam , puszczana muzyka z serwisu YT , 1 utwór- bas jest, nie schodzi on tak nisko, i chyba ma tak być, takie uderzenie po prostu, natomiast 2 utwór basu a basu, schodzi nisko niestety jakość kiepska bo z neta co by było jak by to był flac :) jak podkręciłem bass to już była masakra. Dodam że jeszcze nie zawiodłem się nigdy na br2 jeśli chodzi o bas.

Pozdrawiam

Witam , puszczana muzyka z serwisu YT , 1 utwór- bas jest, nie schodzi on tak nisko, i chyba ma tak być, takie uderzenie po prostu, natomiast 2 utwór basu a basu, schodzi nisko niestety jakość kiepska bo z neta co by było jak by to był flac :) jak podkręciłem bass to już była masakra. Dodam że jeszcze nie zawiodłem się nigdy na br2 jeśli chodzi o bas.

Pozdrawiam

Wiesz co zauważyłem? że w pokoju obok przy otwartych drzwiach bass jest dużo głośniejszy mocniejszy i niższy niż u mnie, gdzie prawie go nie ma. Co jest lepsze flac czy wav? ja swoje pliki przekonwertowałem z flac na wav i gra lepiej tzn głośniej i bass lepszy niż we flacu.

Na moje ucho BR6 schodzily do max 45hz!a probowalem roznych ustawien i wzmakow!!nic nie pomagalo.Moze faktycznie dobrym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie dokupienie dobrego suba!

nie chce suba!! chce stereo. Czyli zmienić kolumny na takie które nisko zejdą ale zachowają taką jakoś reszty pasma jak te co mam bo bardzo ładnie grają tylko ten bass:(. te co mam sprawdzałem bass testem który pokazywał częstotliwość w danym momencie. szło to od 150hz w dół i przy 50hz był jeszcze mocny bass natomiast przy 40hz bardzo ucichł i dalej go nie było już.

Witam, posiadam MA br2 i muszę powiedzieć że na brak basu nie mogę narzekać, (10 m2 pomieszczenie), dobre ustawienie to podstawa. Jeśli chcesz podaj jakiś utwór w którym to brak basu jest odczuwalny, postaram się to zweryfikować.

mógłbyś pokazać zdj tutaj jak masz ustawione te głośniki w pokoju?

Dla czego monitor audio nie schodzą nisko? Nawet sub nie zejdzie nisko? ta muzyka co podałem gra niskim basem około 40hz więc powinny sobie dać radę te br6. I nie chce mi się wierzyć że br6 ma większy bass niż L890 w to na pewno nie uwierzę. Słyszałem jak gra jbl tl na 100m2 stałem około 3metry od nich i bass po prostu miażdżył mi klatkę.

co ma wspólnego lepszy bas z większym basem ? lepszy bas bo bardzie miażdzy klatkę ? ręce opadają

BR6 mają nisko schodzący bas, 30-35hz spokojnie i wyraźnie odtwarzają (ktoś wyżej palnął głupotę z tymi 45hz albo popatrzył na dane techniczne nie słuchając tych kolumn)

a lepszy bo szybki, nie ciągnący się i ładnie pulsujący, lekko zaokrąglony a nie tępo walący jak w tych JBL L890

tak poza tym JBL których słuchałeś nie mają z nimi nic wspólnego z L890

co ma wspólnego lepszy bas z większym basem ? lepszy bas bo bardzie miażdzy klatkę ? ręce opadają

BR6 mają nisko schodzący bas, 30-35hz spokojnie i wyraźnie odtwarzają (ktoś wyżej palnął głupotę z tymi 45hz albo popatrzył na dane techniczne nie słuchając tych kolumn)

a lepszy bo szybki, nie ciągnący się i ładnie pulsujący, lekko zaokrąglony a nie tępo walący jak w tych JBL L890

tak poza tym JBL których słuchałeś nie mają z nimi nic wspólnego z L890

jak to nie mają nic wspólnego? facet w salonie powiedział że niczym się nie różnią od siebie tylko obudową i wielkością głośnika za miast 2razy 20cm jest jeden 40cm. Lepszy bas miałem na myśli że był i aż odpychał od tych kolumn. na utworze gdzie u mnie ledwo go słychać a na tamtych aż się go czuło na całym ciele to chyba mogę napisać że mają lepszy bas? Tylko czy br6 w małym pokoju zagrają niskim basem czy w pokoju obok będzie ten bas?

To ja kolege zapraszam do siebie na test i male porownanie br6 vs castle howard s2 i gwarantuje ci ze szybciutko zmienisz zdanie co do tych 35hz!!!

pokp.png

Mniej więcej tak to wygląda, u mnie siła basu też się zmienia wraz ze zmianą miejsca w pokoju, na łóżku jest on mocniejszy przy biurku słabszy( jeśli mówimy w kategoriach siły), uważam jednak ze przesadą było by pakowanie głośników podłogowych do tak małego pomieszczenia choćby nawet ze względu na gabaryty nie mówiąc już o akustyce.

jak to nie mają nic wspólnego? facet w salonie powiedział że niczym się nie różnią od siebie tylko obudową i wielkością głośnika za miast 2razy 20cm jest jeden 40cm. Lepszy bas miałem na myśli że był i aż odpychał od tych kolumn. na utworze gdzie u mnie ledwo go słychać a na tamtych aż się go czuło na całym ciele to chyba mogę napisać że mają lepszy bas? Tylko czy br6 w małym pokoju zagrają niskim basem czy w pokoju obok będzie ten bas?

bas nie będzie identyczny z glośnika 40cm i 2x 20... powierzchnia jest inna i inna charakterystyka impulsu

co do tego czy bas będzie w innym pokoju czy nie to zależy tylko od ustawienia kolumn, w niskich 15m bas był mocny i tam gdzie trzeba, do tego był bardzo dobrej jakości co mnie zdziwiło (nawet nie trzeba było zatykać bas releksów)

w wysokich 18m było jeszcze lepiej... sporo też zależy od wzmacniacza, br6 wymagają naprawdę mocnego, na Nadzie 3240PE, który moje Paradigmy ładnie napędzał było średnio, za to na HK 680 kolumny pokazały co potrafią

karolturi

Napisano dziś, 19:27

To ja kolege zapraszam do siebie na test i male porownanie br6 vs castle howard s2 i gwarantuje ci ze szybciutko zmienisz zdanie co do tych 35hz!!!

Castle Howard niech sobie nawet deklasują te MA, piszemy teraz o MA BR6 a im pasmo się nie kończy na 45hz tak jak zasugerowałeś (radzę posłuchać najpierw jak brzmi sygnał 45hz :), a 35hz odtwarzają z palcem w nosie

slucham br6 od roku kolego i wiem jak graja te kolumny!!tylko dla porownania napisalem o castlach(ktore tez posiadam)i to one naprawde schodza do 35hz!!dlatego zaprosilem na odsluch!!pomierzymy i rozwiejemy watpliwosci szybciutko!!

"tylko dla porownania napisalem o castlach(ktore tez posiadam)i to one naprawde schodza do 35hz"

sorry ale nie rozumiem co chcesz udowodnić, "Castle naprawdę schodzą do 35hz" czyli co, mają to wpisane w dane techniczne i jak BR6 mają gorszy bas od nich, to na tej podstawie stwierdzasz że BR6 do tych 35hz nie dochodzą ?

one 30hz też odtworzą, jak nie wierzysz to ściągnij sobie taki sygnał testowy, przy okazji Castle zejdą jeszcze niżej

A może jakieś inne głośniki kupić niż monitor audio? Jadę zaraz do salonu posłuchać jak grają br6. Poniżej zdj jak mam to ustawione proszę nie komentować moich hig-endowych stojaków:) Co jest źle ze bas jest w pokoju obok czyli tam gdzie stałem robiąc zdj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem dość drogi kabel na metry i podłączyłem to pod wszystkie wyjścia czyli zrobiłem bi-whyring czy jakoś tak. No i poprawiła się średnica i niskie tony :) ale i tak mi jeszcze trochę mało jest. Może mam źle ustawione? Aha i kupiłem jeszcze lepszy kable jack-chinch, bo maiłęm takie 3metry za 7zł a kupiłem 1.5metra za 20zł. ogólnie teraz gra trochę lepiej.

U mnie kolumny stoją na szafkach o wysokości 170 cm ( tak muszą nie mają wyjścia) . Spróbuj postawić je nieco wyżej najlepiej tak jak by miały wisieć wyżej na ścianie gdzieś na wysokości monitora (a potem jeszcze wyżej np jak kończy się pałka bambusowa w kwiatku dla testu )i wtedy opisz jak brzmią.

Witam,

nie dalej jak 3 dni temu poprosiłem o zestawienie do HK 980 + MA BR6 +CD HK 980

pomieszczenie odsłuchowe jednego z salonów

Wynik HK z BR6 najzwyczajniej nie gra ponad godzina odsłuchu, przestawiania , zmiany repertuaru, albumy, plyty koncertowe i..... jednym słowem "padaka - jak na to co mozna by oczekiwac po takim zestawie

Postanowiliśmy wymienic wzmacniacz doradzono mi ( dzieki D)Marantz 7003 - cd został ten sam

diametralna różnica zgodnie stwierdzilismy po odsłuchaniu Eagels i kilku klasyków oraz przemiłego wokalu ( nie pamietam czyjego) + kilku szybkim przełączeniom że to niebo a ziemia.

Dziek nabrał przstrzeni dynamiki i przede wszystkim miękkości której brak w Kh i o to może chodzi z tym basem.

Zgodnie też stwierdziliśmy ze to idealne głośniki pod tanią lampe np taka z chin tuningowana .

Co do samych BR6 mam nie odparte wraenie ze pomimo pracy 3 (2,5) x 17cm glosnikow w niskim pasmie to mala obudowa + tyci bas reflex owocuja wlasnie potrzeba odpowiediego wzmaka gdyby CD zmienic na jakies przyjazniejsze to bylo by juz pewnie bardzo dobrze.

Jestem zdania że aby ratować HK przydał by sie np stary Tannoy ja poradziłem sobie inaczej:

Dlaczego poprosilem o takie zestawienie bo sam posiadam HK 980 i po tym odsłuchu chciałem nawet sprzedac za 40% ceny w tej chwili posłuzy jako kino 2+1.

ps. przy okazji witam forumowiczów - do tej pory tylko czytałem nie miałem nic do powiedzenia sądzeż e moja opinia w tym temacie pomoże w nie popełnianiu błędów.

jeszcze jedno w temacie BR6 co to za pomysły czy schodzą na 35Hz czy nie... przecież kazdy kto chce kupić w/w sprzęt na pewno czytał test na audio...

Jest charakterystyka max_monitor_audio_br6_lab_05.jpg która wyraźnie pokazuje co i jak.

Nawiasem zapytałem znajomego, który projektował indywidualne zespoły głośnikowe co to co sadzi o tej charakterystyce (po sesji odsłuchowej) i nie rozkminiając się za bardzo: nie podobała mu się. Zapytany: To, co tak miodza w tych testach? odpowiedział: my też czyniliśmy zabiegi by miodzili....

Jeśli weźmiemy pod uwagę całą charakterystykę to ta góra w 100Hz mi się osobiście nie podoba.

Nie posądzam autorów testów o nie rzetelność wręcz przeciwnie - testy lab nie oddają tego co w rzeczywistości a opinia znajomego była tylko zaspokojeniem ciekawości bo zawsze bardzo chciałem mieć BR6 od kiedy się pojawiły na rynku i juz! Dlatego czyniłem takie zabiegi by w końcu zagrały a nie szukałem innych zespołów głośnikowych.

Jeśli chodzi o sam HK980 no nie przesadzajmy ze to taka nie udana konstrukcja ma swoje wady i zalety uważam że równy rywal PM7... czy 326ee tylko zupełnie inny.

W niedługim czasie będe mógł je bezpośrednio porównać do wyższej serii missionów ale w nieco mniejszej wersji - napiszę co i jak w tej kwestii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.