Skocz do zawartości
IGNORED

Black Sabbath Paranoid vinyl vs. CD

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał okazję posłuchać i porównać dwie wersje tej płyty, czyli vinyl i CD? U mnie jest kolosalna różnica w brzmieniu pomiędzy CD a winylem i zastanawiam się czy w ogóle, a jeżeli tak, to w czym jest problem. Czy to może być efekt remasteringu?

Różnica polega na tym, że muzyka z CD jest znacząco przesunięta w górę (więcej i wyraźniejsze wysokie tony), a vinyl gra "dołem" (wszystko przesunięte w dół i znacznie mniej wysokich tonów).

Nie wykluczam jakiś problemów z kalibracją gramofonu, aczkolwiek ten problem występuje tylko przy płytach B.S.. Mam wiele innych płyt (rock, jazz, ...) i niczego takiego nie zauważam.

pozdr, donic

https://www.audiostereo.pl/topic/70949-black-sabbath-paranoid-vinyl-vs-cd/

Czy ktoś miał okazję posłuchać i porównać dwie wersje tej płyty, czyli vinyl i CD? U mnie jest kolosalna różnica w brzmieniu pomiędzy CD a winylem i zastanawiam się czy w ogóle, a jeżeli tak, to w czym jest problem. Czy to może być efekt remasteringu?

Różnica polega na tym, że muzyka z CD jest znacząco przesunięta w górę (więcej i wyraźniejsze wysokie tony), a vinyl gra "dołem" (wszystko przesunięte w dół i znacznie mniej wysokich tonów).

Nie wykluczam jakiś problemów z kalibracją gramofonu, aczkolwiek ten problem występuje tylko przy płytach B.S.. Mam wiele innych płyt (rock, jazz, ...) i niczego takiego nie zauważam.

pozdr, donic

Paranoida miałem kilka wydań, 1st WB US, Nems UK na czarnym labelu, Vertigo Holland

wszystkie grają dołem, widać taki był mastering, dlatego pozbyłem się w/w wydań i słucham z CD, wydanie z `96 Castle UK

Takie 'granie dołem' występuje też na Master Of Reality i Vol. 4 (oba z Nems UK )

audiokarma.org

pozdr, donic

Szczerze mówiąc to wersji CD w porównaniu do LP nie da się słuchać a mój winyl nie wydaje się grać nadto dołem (może takie wydanie).

Móje wydanie wygląda tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No cóż, nie wiem co to za wydanie. NEMS znam lecz ten kolor? Moje to Vertigo i chyba taki jest jego urok.

pozdr, donic

Płyta jest przeźroczysta, tylko czerwona mata akrylowa przebija od spodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.