Skocz do zawartości
IGNORED

KONIEC MARKI TECHNICS

KingKong

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli robiłeś wzmacniacze w klasie AB. A ponieważ chciałeś posłuchać w klasie A to musiałeś przystawiać ucho do głośnika :)))

Wydawało mi się że klasa A ma 4-5 razy większy pobór mocy niż oddaje do kolumny - ale jak to się ma w przeliczeniu procentowym na spawność to nie wiem (moze 20%???).

pozdr.

cytat z audioton:

"Klasa A wzmacniacza występuje wszędzie tam gdzie poprzez tranzystory lub lampy stopnia końcowego zawsze płynie prąd spoczynkowy, bez względu na to czy podawany jest sygnał czy nie. I to jest cecha charakterystyczna tej klasy wzmacniaczy. Przepływ prądu jest duży i dlatego wzmacniacze te pobierają dużo energii, przy małej sprawności. Teoretycznie powinna ona wynosić 50%, praktycznie często nie przekracza 10 - 20%..."

-> netboy - niezupelnie pelna jest ta informacja. Prad spoczynkowy jest tak na prawde wymogiem rezlizacji wzmacniacza w klasie A. Po prostu, jesli chcesz zeby jeden tranzystor wzmocnil pradowy sygnal sinusoidalny o amplitudzie I0, to musisz jego punkt pracy ustawic tak, zeby zeby sinusoida miala co najwyzej przebieg odzerowo tetniacy (spojrz na charakterystyke pradowo-napieciowa tranzystora bipolarnego), czyli zeby prad mial w pelnym okresie wartosci jednego znaku zaleznie od tego czy to tranzystor npn czy pnp). Teraz jezeli maksymalna moc sygnalu jest osiagana przy amplitudzie Imax, to widac, ze prad spoczynkowy musi byc Imax/2. Stad sprawnosc 50% jest teoretycznie osiagalna przy pelnej mocy oddawanej przez uklad. Jezeli akurat sterujemy obciazenie mniejsza moca to sprawnosc wzmacniacza jest duzo mniejsza.

Z tego powodu przy wzmacniaczach klasy A podaje sie zawsze tzw. Idle Power czyli moc spoczynkowa. Kiedys Nelson Pass napisal, ze kiedy powstawaly X600 i X1000 pytania o to dlaczego nie pracuja w klasie A pytal rozmowce, czy chcialby miec wzmaczniacz 'idling at 3000 W' :-)

dziekuje za wyjasnienie ja tylko podalem cytat w ktorym mowa byla o sprawnosci i tyle. Nie jestem specjalista od wzmacniaczy (to nie moja dzialka)tylko pasowalo mi to do dyskusji na temat sprawnosci ot co ale widac ze nie do konca mam racje.

-> netboy - miales calkowita racje jesli chodzi o wartosc maksymalnej, teoretycznej sprawnosci. Moj komentarz nie jest przytykiem do Ciebie - po prostu bardzo czesto widze, jak fakt przeplywu pradu spoczynkowego brany jest za definicje wzm. w klasie A. Podczas gdy glowna cecha definiujaca jest fakt, ze element wzmacniajacy w takim wzm. (najczesciej wlasnie tranzystor bipolarny) jest wlaczony w calym okresie wt=360 deg.

Wzm. klasy B teoretycznie w wt=180 (w rzeczywistosci zazwyczaj troche wiecej tzn. 181-182 deg).

Wzm. klasy AB 180

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.