Skocz do zawartości
IGNORED

KONIEC MARKI TECHNICS

KingKong

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem informacje "Hieny-podróbki" i faktycznie nie będzie juz więcej nowego sprzętu Audio-Video uzytku domowego firmowanego marką Technics. Wszystko nowe będzie sygnowane nazwą Panasonic.

Po prostu Matushita zlikwidowała dział audio video Technicsa, zostawiają tylko dział dla DJ-ów tj. produkcja gramofonów i słuchawek Technics (nie ma tez juz stronki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -przekierowanie automatyczne na stronkę panasonic.pl/

Pozdrawiam wszystkich a ponizej linki do sprawdzenia tej nie najnowszej informacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/

Szkoda,że firma tak skończyła ponieważ swego czasu miała naprawde duży potencjał ale go nie wykorzystała zchodząc na przysłowiowe psy:(

Nie dam się przekonać,że wszystko co produkowała było chłamem.Zgadzam się,że nie grał on HI-ENDowo ale przynajmniej starsze modele posiadały przyzwoite i mocne brzmienie,które niejednemu człowiekowi mogło się podobać!

Za żadne skarby nie odsprzedam swojego SU-V900,który ma swoje wady brzmieniowe ale gra bardzo sympatycznie i przynajmniej nie "gaśnie" na różnego rodzaju kolumnach tak jak to jest w zwyczaju niejednej Yamahy czy Pionnera!

Oczywiście można patrzeć na szeroką gamę produktów na które sam bym wogóle uwagi nie zwrócił ale jednak uważam,że Technics mógł "zabłysnąć" na rynku wysokiej klasy HI-FI.

Pytanie czemu tak się nie stało? Osobiście mam jakoś pewien sentyment do Technicsa:) Patrząc wstecz to tak jak kiedyś do leciwego Radmora 5102 no ale to już inna bajka ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99757

Ja również mam sentyment i słuchawki, które kosztowały kilka lat temu słono (ponad 250zł), ale było warto, bo grają super. Prawdziwy mocny kabel, a nie jakieś rozpadające się sznurki wiadomej firmy na S...

Kiedyś miałem gramofon Technicsa i kaseciaka- zawsze doskonałe urządzenia, praktycznie bezkonkurencyjne.

Jeśli chodzi o obecne czasy to jest trochę inaczej- Technics zapoczątkował nowe formaty wprowadzając DVDAudio prawdziwie hiendowym modelem, podobnie jak sony SACD. Obecnie firma ma się super w Japonii i za oceanem, a w europie mama Panasonica, który przejął całą technologię Technicsa, a może też fabryka obi swoje nadal, tyle że znaczek inny- ktoś coś wie ? Jedno jest pewne, odtwarzacze DVD powstają gdzieś na Słowacji, dlatego też ostatnio kupiłem Pioneera, który wszystko czyta.

Ale co dalej ? Jeśliby kontynuować wątek, trzeba by się zastanowić nad przyszłością nie tylko DVDAudio, ale też DVDRAM. O ile wojna SACD-DVDAudio wciąż trwa, to o wyzszości DVDRAM nad DVDRW chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli więc Panasonic wygra obie wojny, to czeka nas kolejnych parę lat dominacji tej firmy, a potem pewnie triumfalny powrót Technicsa z zupełnie odlotowymi modelami hiendowymi.

PS- a może ktoś wie co się dzieje z prawdziwie hiendowymi wzmacniaczami Technicsa. O ile sobie przypominam redakcja HiFi ma taki wzmacniacz jako wzorcowy (coś ponad 30000zł za element, bo jak Technics to oczywiście wzmacniacz dzielony).

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99813

Jak to jest z tymi klasami, mianowicie czym sie rozni wzmacniacz "Czystej klasy A" od wzmacniacza np. technics-a New Class A albo lepiej Class AA, widzialem tez wzmacniacze klasy AB nie pamiętam marki

to ŁO CO CHŁODZI ??? :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99838

Panie Andrzeju gwoli wyjasnienia Technics/Panasonic to ta sama firma (Matushita Electric Industrial Inc) mająca dwie marki handlowe Pansonic i Technics (ta druga przestała istniec ale wciaz jest Panasonic).

To ze nowe odtwarzacze Panasonica są robione na Słowacji to prawda, ale Pionnery są robione w Chinach.

Które miejsce produkcji lepsze, niech kazdy oceni sam. Ogółem w dzisiejszych czasach bardzo, bardzo, bardzo rzadko spotyka się sprzęt "Made in Japan".

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99841

To w takim razie wzmacniacz klasy A, jest lepszy od ...... zadnej klasy :) ..... tzn jakiegos tam standardowego?

Widzialem tez opis jakiegos wiekszego wzmaka no i gosc pisal ze wzmacniacz pracuje przez wiekszosc mocy w klasie A, jak to mozna rozumiec?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99844

acha a klasa AB to tez sposob dzialania koncowki i dziwne ze nie pamietasz marki bo przewazajaca czesc wzmacniaczy dziala wlasnie w ten sposob:) dodam tylko ze sa tez wzmacniacze klasy D ktore przewaznie sa umieszczone w subwoferach i wzmacniaczach samochodowych charakteryzuja sie one duza sprawnoscia ale z jakoscia juz gorzej dlatego wykozystywane sa do przetwarzania niskich czestotliwosci z kolei klasa A ma mala sprawnosc ale jakosc wysmienita. sa to oczywiscie uogolnienia wiec zdarzaja sie wyjatki jezeli chodzi o parametr "jakosc" ale wyjatki potwierdzaja regule :)

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99847

-> opteron - polecam literature np. Tietze, Schenk 'Uklady Polprzewodnikowe' , albo Horovitz, Hill 'Sztuka Elektroniki' i pewnie wiele innych. W obu z nich w rozdzialach poswieconych tranzystorom bipolarnym i tranzystorom FET jest opis konfiguracji tranzystora w klasie A, AB, B i roznice, uklady ze sprzezeniem zwrotnym, konfiguracja roznicowa itd. Warto przeczytac - daje to zdecydowanie lepszy poglad niz nasze forumowe dywagacje.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99885

Toż i widziałem, że katalogi takie coraz chudsze. W ostatnim jaki mam to nawet ani wzmacniacza, ani amplitunera nie było. Nawet coś czytałem, że Technicsa już nie będzie ale wierzyć się nie chciało. Bo przecież Hi-Fi w Polsce to równało się Technics. No jeszcze Sony czy Philips. Co to jest taki Marantz, Cambridge czy Naim to Wy wiecie ale w powszechnej świadomości to nie funkcjonuje. Napisałem rzecz banalną ale chodzi o wniosek. Jeśli ktoś po latach uzbiera trochę kasy i postanowi kupić wieżę, bo kiedyś dawno temu miał lub słuchał u kolegi, to co kupi? Przecież nie sprzęt producenta, o którym słyszy pierwszy raz w życiu. Kupi solidny sprzęt Sony, Philipsa albo... Właśnie Technicsa. Jeszcze jakieś miniwieże ma w ofercie. I to będzie polskie Hi-Fi.

Ale te klocki to Technics ...miał paskudne. Na to plastikowe badziewie patrzeć sie nie dało. I ta ilość pokręteł, pstryczków i klawiszy... Sam kiedyś rozważałem kupno budżetowego odtwarzacza CD, bo cieszyły sie niezłą opinią (496 nawet w swojej klasie cenowej świetną) ale musiałbym go chyba zamknąć w szafie. I trudniej byłoby zmieniać płyty. No dawniej bywało, iż ten ich sprzęt wyglądał całkiem do rzeczy. I chyba był nawet lepszy. Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można sobie pooglądać. Sam mam z tamtych czasów tuner Technics ST-9038 (z tamtych to on pochodzi, ja wtedy 600$ musiałbym chyba ukraść). Sama elegancja. Naim wygląda przy nim trochę mało kulturalnie. A ST-8055, mój ulubieniec, widziałem nie tylko na zdjęciu ale i kiedyś w komisie. Kto nie widział, może zajrzeć na stronę. Ale to dawne dzieje - od ćwierć wieku Technics testował wytrzymałość oczu i uszu swoich fanów, i ustalił: wynosi ona ćwierć wieku. Co z tą wiedzą zrobi - nie wiem. Może koncern na M wypróbuje ją na Panasonicu?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99907

>piotreq

kissDVR 50

- najnowszy wzmacniacz o technologii klasy D wyprodukowany przez Texas Instrument

- najnowszej generacji DVD zaprojektowane przez Sigma

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...Z subwooferem współpracuje pierwszy pentagonalny wzmacniacz Sony klasy D - XM-D400P5...

to przyklady calkiem nie estradowych urzadzen

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99916

jakość dzwięku, zdecydowanie nie. Natomiast ich wielą zaletą jest bardzo duża sprawność w porównaniu naprzykład z klasa A, dochodząca do 90-95% (klasa A dla przypomnienia nie wiecej jak 60-65%), Daje to możliwość prawie wyeliminowania radiatorów, oraz dużą wytważaną moc, przy nie ąz tak dużym poborze energi, dla analogicznego wzmka klasy A.

Apropo cała ta przereklamowana technologia Sony - S Master to właśnie wzmacniacze klasy D. Sony chcwali się żę to nowość, choć klasa D istnieje już od około 20 lat...

https://www.audiostereo.pl/topic/7117-koniec-marki-technics/#findComment-99925
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.