Skocz do zawartości
IGNORED

sub Jamo 3015 czy B&W 1000?

mat

Rekomendowane odpowiedzi

Igod. Dam Ci znać, jeżeli coś będzie nie tak, ale z opinii użytkowników i tych, którzy chcieliby nimi zostać wynika, że jest do bardzo udane urządzenie. Przecież tym potwornym głośnikiem rządzą najwyższej klasy bebechy subka. Nie mam zamiaru cytowania użytej tam technologii, ale podobno efekt jest taaaaaki, że większość "ludzi wyczulonych na dźwięk" jest w pełni usatysfakcjonowana zarówno w kinie jak i w muzyce. Dla niektórych jest to najlepszy sub na świecie:-)

W tym przypadku, będę konformistą i pójdę za zdecydowaną większością!

Igod nie obrazaj sie od razu. Krotko - wieksza membrana wiekszy opor powietrza i wieksza bezwladnosc. Wiem ze zalezy to tez od ukladu, ale zakladajac ze 2 doskonale uklady subow o malej i duzej membranie to zawsze ten z mala membrana bedzie szybszy. Masz inne zdanie to pisz.

Przywiozłem servo w weekend do domu. Wygląd jest imponujący. Brzmienie rewelacyjne. Wreszcie zrozumiałem co to znaczy kontrolowany, głęboki bas.

Jest tylko jrden haczyk- Cena 4150 za jaki go kupiłem nie obejmowała kontrolera X30 (Dobry sposób naciągania klienta). Za kontroler musiałem dopłacić 650, więc w sumie kosztował mnie 4800. A to już dla mnie za dużo! Dlatego myślę, żeby go oddać w dobre ręce po cenie zakupu. Kupić mniejszy i może zmienić moje Diamondy 8.4

PitrJ

>Krotko - wieksza membrana wiekszy opor powietrza i wieksza bezwladnosc.

Cos tu nie pasuje. Aby osiagnac to samo cisnienie akustyczne z malego i wielkiego glosnika to wielka membrana ma wieksza powierzchnie ale za to niemusi dokonywac takich wielkich wychylen -> mala powierzchnia membrany musi byc kompensowana wielka amplituda -> czyli "pojemnosc" poruszanego powietrza musi zostac ta sama -> czyli opor stawiany przez powietrze zostaje ten sam.

Jesli (o ile to ma wogole sens) rozpatrywac to w kategoriach bezwladnosci i wielkosci, to to, co sie liczy to masa membrany (przewaznie rosnaca z jej powierzchnia) + sztywnosc zawieszenia.

> Wiem ze zalezy to tez od ukladu, ale zakladajac ze 2 doskonale uklady subow o malej i duzej membranie to zawsze ten z mala membrana bedzie szybszy.

Nie calkiem!! -> ten z lzejsza membrana, WYDAJNIEJSZYM wzmacniaczem lub generalnie inna predestynowana konstrukcja (patrz glosniki tubowe)

Osobiscie jestem wielkim przeciwnikiem takich zupelnie zbednych, przewaznie niewlasciwych uogolnien/stwierdzenm typu wielki glosnik -> wolny bas itp.

xajas

ww.jaschiks.com

Nie jestem niestety żadnym ekspertem, jedyne co jestem w stanie przekazać, to różnice w stosunku do Ps1200. Miałem okazję posłuchać jednego i drugiego w tym samym pomieszczeniu. Dla laika, Servo zabrzmiał jakby jego bas był "słabszy" od Ps1200. Ale to tylko pozory. Ponieważ bas servo schodzi znacznie niżej i bardziej go czuć niż słychać. Zasadnicza różnica polega na kontroli basu. Ps1200 jak już zaczął trząść to miał kłopoty z hamulcami, w servo nic takiego nie ma miejsca. Bas rozbrzmiewa tak długo jak wymaga tego scena i wydał mi się bardziej "zrównoważony", a tym samym bardziej przyjemny dla ucha. W PS1200 bas ma tendencje do wyskakiwania poza ten zakres dzwięku, który ma zostać wyemitowany.

Kurcze, niełatwo znaleźdź słowa, żeby to dokładnie wytłumaczyć.

Doszedłem do wniosku, że skoro nie używam suba do stereo (nawet nie mam stosownego sprzętu) to wystarczyłby mi może mniejszy, mniej precyzyjny i tańszy basik?

-> mat,

Ja kupiłem B&W ASW 675, który jest genialny (krótki szybki bas, nadaje się i do kina i do muzyki), ale za mały do mojego (planowanego) pomieszczenia o pow ca. 35 m.kw. Może się zamienimy . Za mój dałem 3770 i ma jeszcze 11 miesięcy polskiej gwarancji. Dopłacę różnicę (musiałbym oczywiście wcześniej posłuchać).

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

PiotrJ ależ ja się nie obrażam.

xajas wytłumaczył. Ja tylko dodam, że większy głośnik posiada większą cewkę i większy układ magnetyczny.

Co powiesz na układ magnetyczny Audioma?

Można go porównać z magnesem ferrytowym o średnicy 60cm.

Xajas. Biblie mozna interpretowac na wiele sposobow. Takze teoretyzowanie chyba nie ma sensu. Prawdziwe instrumenty nie schodza mysle tak nisko jak sub, wiec po co sie nim posilkowac przy muzyce. Chyba ze ktos ma kompleksy ze ma slabiutkie fronty i malo wydajne basowo fronty. Jak dobrze zestroicie sobie suby to pewnie wcale w stereo nie beda sie odzywaly chyba ze w techno.

No jeśli masz kolumny które schodzą do 30Hz to w zasadzie sub nie jest potrzebny. Tylko mało osób takie ma, bo tu trzeba głośnika 30cm.

Większość osób ma monitory albo podłogowce z 16-18cm basowcami. Taki głośnik mało zdziała przy 30-35Hz.

Hi,

>Biblie mozna interpretowac na wiele sposobow.

To prawda, ale my tu nie o biblii a o dzialaniu glosnikow, tak ze zbyt wiele wolnosci na interpretacje nie pozostaje (fizyka nie jest dziedzina podatna na wlasne interpretacje).

> Takze teoretyzowanie chyba nie ma sensu.

Jep, trzymajmy sie faktow...

> Prawdziwe instrumenty nie schodza mysle tak nisko jak sub, wiec po co sie nim posilkowac przy muzyce.

posluchaj organ (najnizszy ton = 16Hz) , kotlow, kontrabasu, poprostu calej orkiestry w zestawie z subem, a potem podyskutujemy jak odnosi sie to co uslyszales do tego co wczesniej myslales

xajas

www.jaschiks.com

jeszcze drobiazg

> Prawdziwe instrumenty nie schodza mysle tak nisko jak sub, wiec po co sie nim posilkowac przy muzyce.

zanim wymyslono KD, suby juz od dawna sluzyly do odtwarzania .... muzyki

popatrz na ponizsze zestawy, a dopiero sie dowiesz co to znaczy sub do odtwarzania muzyki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyklady mozna by mnozyc bez konca...

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mat,

"Nie jestem niestety żadnym ekspertem, jedyne co jestem w stanie przekazać, to różnice w stosunku do Ps1200"

A szkoda bo miło było by przeczytać jakąś obszerną recenzje prywatnego użytkownika tego monstrum :D

Mimo wszystko dziękuje, tym bardziej, że właśnie porównanie servo z ps najbardziej mnie interesuje.

Jeżeli chodzi o sprzedaż, to może i ten sub jest o 3 klasy lepszy niż twoje fronty, ale ja bym go sobie zostawił. Servo to inwestycja na ładnych parę - nascie lat, tego suba na pewno nie będziesz wymieniał bo jest zaiste świetny. Teraz pozostaje ciułanie kasy na lepsze głośniki.

ps. Ja też zaczynałem od suba, i nie żałuje tej decyzji :D

Pozdrawiam

Xajas, pewnie za chwile powtorzysz o potrzebie wiekszej amplitudy aby ilosc przepompowanego......Ale ja nie mowie o tym aby mala membrana dorownala duzej w ilosci tloczonego powietrza a o szybkosci membrany w naszych warunkach fizycznych przy takich samych ukladach. I juz nie kombinuj

>ja nie mowie o tym aby mala membrana dorownala duzej w ilosci tloczonego powietrza a o szybkosci membrany w naszych warunkach fizycznych przy takich samych ukladach. I juz nie kombinuj

to ty pokombinuj, jesli chcesz porownac jablka z jablkami (czyli charakterystyke impulsowa glosnika przy porownywalnych poziomach glosnosci) to niestety musisz uwzglednic ilosc tloczonego powietrza, jesli chcesz porownywac jablka z gruszkami to pozostawiam sens takiego porownania twojej wyobrazni

xajas

www.jaschiks.com

mat,

kolumny w "klasie" servo, są delikatnie mówiąc drogie. Ale myśle, że kupując na początek Paradigmy monitory powinieneś być zadowolony. Jeżeli chcesz wydać mało, spróbuj poszukać poprzednich wersji Monitorów. Robert ma takie do sprzedania za 1500zł. Ale ja tu sobie tak gdybam, ale tak naprawdę nie wiem jaką kwotą ewentualnie dysponujesz???

Pozdrawiam

W tej chwili jestem biedny jak mysz kościelna. Ale kiedyś jakieś pieniądze się pojawią...myślę:-)€€€

A ha, i na przody koniecznie podłogowce. Zależy mi na dźwięku, ale i wygląd się dla mnie liczy.

zaczynam ciułać...

Ukryta Zawartość

4.999 pln za szt. :-o

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.