Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo (cd+wzm) + dac

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawi mnie opinia na temat najtańszych zestawów stereo. chodzi o zestaw CD + wzmacniacz + głośniki, gdzie całość mieści się w 5000zł. do tego dorzucić DAC (do 1500zł). słuchana muzyka: muzyka poważna/rock.

myślałem, by mu zaproponować NAD wzmacniacz C316 BEE + odtwarzacz CD C515 BEE, do tego dorzucić Arcam rDac albo Cambridge Audio DACMAGIC ????

czekam też na inne propozycje ???????

nie wiem czy kolumny Focal Chorus 705 V pasują do tego rodzaju muzyki???? (głośniki do 1500zł)

szukam zestawu dla brata. nie jest melomanem, do tej pory słuchał muzyki na miniwieży sony CMT-CPZ3.

https://www.audiostereo.pl/topic/71434-zestaw-stereo-cdwzm-dac/

Pomijając to, że nie ma nic o wielkości pokoju i ewentualnym przygotowaniu akustycznym radzę na razie zrezygnować z daca, a kwotę tą przeznaczyć na lepsze głośniki. Różnica powinna być większa niż w przypadku tańszych kolumn z dacem.

Pomijając to, że nie ma nic o wielkości pokoju i ewentualnym przygotowaniu akustycznym radzę na razie zrezygnować z daca, a kwotę tą przeznaczyć na lepsze głośniki. Różnica powinna być większa niż w przypadku tańszych kolumn z dacem.

rozumiem, jeśli chodzi o wybór głośników.

co do wielkości pokoju, to jest ok 10m2 (4x2.70m)

Do rocka moim zdaniem nie zabardzo sie nadają te Focale.Mało agresywne są.Poszukaj raczej czegoś np w Monitor Audio.Super zgrywają się z NAD.Bardzo dobre podstawki wypuścili z serii Bronze BX2.Są bardzo uniwersalne i tanie.Z kablami i elektronika zmieścisz się spokojnie w 4500zł. DAC który wymieniłes jest rewelacyjny.Warto go kupić ale niestety nie zmieścisz sie w wyznaczonym sobie limicie

Polecałbym coś takiego, kolumny do wyboru:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Zestawy NAD do rocka za bardzo nie, ale do klasyki super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecałbym coś takiego, kolumny do wyboru:

Ukryta Zawartość

Takie kolumny do pokoju 10m kw. ? Najgorsza propozycja jaką można sobie wyobrazić.

Wolał bym kupić Focal CMS50 ew. Focal CMS65 i słuchać w bliskim polu.

Ukryta Zawartość

ciekawi mnie opinia na temat najtańszych zestawów stereo. chodzi o zestaw CD + wzmacniacz + głośniki, gdzie całość mieści się w 5000zł. do tego dorzucić DAC (do 1500zł). słuchana muzyka: muzyka poważna/rock.

myślałem, by mu zaproponować NAD wzmacniacz C316 BEE + odtwarzacz CD C515 BEE, do tego dorzucić Arcam rDac albo Cambridge Audio DACMAGIC ????

czekam też na inne propozycje ???????

nie wiem czy kolumny Focal Chorus 705 V pasują do tego rodzaju muzyki???? (głośniki do 1500zł)

szukam zestawu dla brata. nie jest melomanem, do tej pory słuchał muzyki na miniwieży sony CMT-CPZ3.

Jeśli DAC to niekoniecznie dobry CD choć wypadałoby coś co ma solidny napęd. Denon 510 jest dobrze notowanym i niedrogim napędem. Cambridge Dac magic jest super. Sam stosuje wlasnie z denonem. Warto zainwestowac w dobry interconnect np WireWizard to wydatek rzędu 300-500 zł. Jednak warto. Wzmacniacz dość niedoceniany przez co dość tanio do kupienia na allegro to Pioneer A6. Sprzęcik dostał EISA i zbiera dobre opinie. Nie dysponuje potężną mocą jednak np w połączeniu z Monitor Audio Rx6 świetnie się zgrywa. Dobrym wzmacniaczem jest Harman Kardon 980 choć nie wiem czy uda się go wyrwać w dobrej cenie. Dysponuje za to większą mocą. Newralgicznym elementem często lekceważonym przez początkujących stereomaniaków są kable głośnikowe. Tutaj naprawdę nie warto zbytnio oszczędzać. Zasada iż im grubszy tym lepszy jest niezbyt mądrą zasadą i wiem to na pewno gdyż ja uległem takiej filozofii i przy remoncie podłogi wbetonowałem gruby solidny kabel z miedzi beztlenowej. Później miałem okazję posłuchać mojego zestawu na kablach Nordosta Baldur. Różnica jest spora, żeby nie powiedzieć miażdząca. Oczywiście na porządnym kablu niekoniecznie Nordost to również zagra na miarę, jednak warto po prostu posłuchać.

podsumowując mówiąc o sprzęcie z rynku wtórnego:

dac magic 1200

wzmacniacz 1200

odtwarzacz 600

interkonekt 400

kolumny rx6 3000 (nowe na gwarancji)

kable glosnikowe 200 (niedrogie)

W sumie 6600

mysle ze to takie minimum i to przy zalozeniu ze zapoluje sie na second hand sprzet

Chciałem pokazać, że za 5ooo można kupić zestaw lepszy niż 515 + 316 NAD. Brałem pierwsze propozycje z brzegu, dlatego propozycje kolum są jak wyżej. Dla mnie to była sprawa drugorzędna, bo każdemu wg potrzeb - chciałem pokazać elektronikę. Oczywiście do 10m podłogówki odpadają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.