Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat Denon AVR-3508 czy Yamaha DSP-A1

maq73

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie planuję przeskok ze swojego starego ampli na wyższą półkę używek i mój wybór zawęziłem do tych dwóch modeli (ale nie upieram się, jeśli macie inne propozycje to chętnie, chętnie...).

Niestety nie słyszałem żadnego z nich a i przed zakupem nie będę miał okazji ich samemu posłuchać, opieram się wyłącznie na opiniach z internetu tak więc podzielcie się swoją wiedzą odnośnie tych modeli. Odsłuch to 50% stereo i 50% filmy. Pozdrawiam.

Jak w temacie planuję przeskok ze swojego starego ampli na wyższą półkę używek i mój wybór zawęziłem do tych dwóch modeli (ale nie upieram się, jeśli macie inne propozycje to chętnie, chętnie...).

Niestety nie słyszałem żadnego z nich a i przed zakupem nie będę miał okazji ich samemu posłuchać, opieram się wyłącznie na opiniach z internetu tak więc podzielcie się swoją wiedzą odnośnie tych modeli. Odsłuch to 50% stereo i 50% filmy. Pozdrawiam.

Zapewne chodziło ci o Denona 3805 :-) I jeden i drugi jest godny polecenia przy czym A1 to flagowy model Yamahay ale coraz gorzej dostać go w dobrym stanie. Często wadą są trzeszczące potencjometry lub ciszej grający kanał i nie zawsze efekt ten idzie do końca zniwelować.

Miałem obydwa! Denon odpada! zostawiłem A1 to świetny klocek do stereo pobił mojego wzmaka pionka a400x. U wiesz mi na słowo.

A jak u Yamachy ze sterowaniem dodatkową strefą, czy da się puścić w każdej strefie inne źródło jednocześnie?

Miałem obydwa! Denon odpada! zostawiłem A1 to świetny klocek do stereo pobił mojego wzmaka pionka a400x. U wiesz mi na słowo.

No już nie przesadzajmy z ta jakością stereo :-) Ten wzmak Pionka o którym piszesz był wybitny w swojej cenie, natomiast ogólnie to nic aż tak szczególnego. Yamaha DSP-A1 w stereo gra co najwyżej na poziomie nowych wzmaków za 2-3k zł. Pisze z autopsji bo miałem model Ax1. Ten Denon to takie bardziej precyzyjne brzmienie ale bez wykopu jak u Yamahy. Jeśli chcesz dużo basu to ten Denon sie raczej nie sprawdzi.

No już nie przesadzajmy z ta jakością stereo :-) Ten wzmak Pionka o którym piszesz był wybitny w swojej cenie, natomiast ogólnie to nic aż tak szczególnego. Yamaha DSP-A1 w stereo gra co najwyżej na poziomie nowych wzmaków za 2-3k zł. Pisze z autopsji bo miałem model Ax1. Ten Denon to takie bardziej precyzyjne brzmienie ale bez wykopu jak u Yamahy. Jeśli chcesz dużo basu to ten Denon sie raczej nie sprawdzi.

Kto pisał o super jakości stereo??? Czytajmy ze zrozumieniem.

W żadnym amplitunerze nie uzyskamy dobrego dźwięku stereo. Przy takim wyborze trzeba iść na kompromis. Ja bym stawiał na Yamahę.

Akurat tu się mylisz:http://audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=13&id=103

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX Ultra 2 Jasne, ale zauważ różnice cenową. A wzmacniacz stereo za 20 000 nawet za 15 000 zl, zagra i tak lepiej niż ten Denon. To już się robi mały offtopic, więc proponuję wrócić do tematu postu.

Panowie to normalne, że nie uzyskamy dźwięku w pełni audiofilskiego ze sprzętu kina domowego. Ale na pewno dobrze dobrany zestaw kina wysokiej klasy pozwoli nam cieszyć się również dźwiękiem stereo na co najmniej dobrym poziomie co wielu z nas już usatysfakcjonuje. I chyba o to chodzi w pogodzeniu kina z muzyką.

Ja tego nie nigdy nie pojmę. Kupuje KD żeby mieć stereo i kino dwa w jednym. Przeczy to samo sobie. Zejdźmy na ziemie KD jest do ogladania filmów. Po co te łączenia?? Ludzie to chcieli by mieć wszystko w jednym jeszcze może mikrofalówkę,lodówkę i kuchenkę w jednym. Rower, motor i samochód także. Czy w prawdziwym kinie gra stereo??? Nie,wiec skąd takie pomysły??

Panowie to normalne, że nie uzyskamy dźwięku w pełni audiofilskiego ze sprzętu kina domowego.

Uzyskamy i to nawet lepszy często...wystarczyłoby kupić np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + dobre źródło i pozamiatane....a to tylko jeden ze przykładów....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mówię tylko o typowych rozwiązaniach. Ampli DVD kolumny 5.1 doszukiwaniu się stereo w czymś takim (paranoja). Ale taki zestaw to musi być bajka:) może kiedyś posłucham podobnej konfiguracji.

Tak bardzo się nie zapędzaj.Masz a1 i nie jesteś zadowolony z gry tego wzmacniacza w stereo.Mozna mieć i kino i stereo 2 w jednym.Kto ma w domu specjalne pokoje do odsłuchów ,wygłuszone zaprojektowane pod kątem akustyki 1 proc nawet w to wątpię parę wytłaczanek od jajek czy firany i gąbka na śćianie to nie wystarczy.Dlatego uważam że na prawdę dobre dobranie sprzętu może przynieść zaskakująco dobre rezultety.

Mnie się udało połączyć kino z dobrym stereo, u mnie w stereo Denon AVC-A1HDA służy jako przedwzmacniacz, a resztę robi ten potworek:http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.