Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR255 czy Marantz NR1601 na Monitor Audio BX a może RX

wojtala44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od około miesiąca zastanawiam się nad kupnem zestawu kina domowego, odsłuchałem parę zestawów i każdy (sprzedawca) chwali to co ma (do zbycia)...

Zestaw ma grać na ok 30 m kw, przeznaczenie 30-40 % dekoder sat (Dreambox), 30-40% Blu-ray i trochę stereo 20-30%

wszystko to podpięte do 40" LCD a w przyszłym roku mam nadzieje ze przesiąde sie na projektor (Optoma lub Panasonic)

A więc borykam się pomiędzy HK a Marantzem, oba grają bardzo fajnie ale na czytałem się tylu opini pozytywnych oraz negatywnych na temat obu tych sprzętów aż głowa mnie rozbolała. Jeżeli mogę też prosić o opinie/recenzje tych dwóch amplitunerów oraz głośników które bedą napędzane przez ten piec. Do wyboru dwie konfiguracje w różnych wariantach

Monitor Audio Bronze BX5(BX6)/BXFX(BX1/2)/BX Centre/BXW10 czy może warto dodać parę groszy więcej i pójść w Silver RX6/RXFX(RX1/2)/RXW-12

Proszę o bużliwą i merytoryczną dyskusje co wybrać - wady i zalety mile widziane -oraz za i przeciw.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem Harman zagra dynamicznie i to rozwiązanie sprawdzi się lepiej w kinie. Marantz to bardziej precyzyjny wzmacniacz więc będzie i dobre kino i niezłe stereo. Mi osobiście zestawienie HK z Monitor Audio się nie podoba - przynajmniej jeśli chodzi o odsłuch stereo na amplitunerach Kina Domowego tego producenta.

Szanowny Kolego. Rusz tyłek do porządnego salonu audiofilskiego, zapłać te marne 50zł za godzinę odsłuchu (oczywiście umawiając się kilka dni wcześniej z podaniem zestawów jakie chcesz odsłuchać). Zabierz kilka dobrze znanych sobie CD z różnymi gatunkami muzyki i pamiętaj aby dodatkowo odsłuchać ochoczo podsunięty przez sprzedawców sampler który pokaże prawdziwe możliwości odsłuchiwanych kolumn (oraz ile warte są Twoje płyty - w sensie realizacji nagrania). Wtedy nie będziesz musiał prosić o burzliwe dyskusje, zaczytywać sprzecznych komentarzy itd. Pamiętaj, że wydane 50zł na odsłuch jeśli zdecydujesz się na zakup jakiegoś elementu w tym salonie - zostanie potraktowane jako zaliczka. Zabrzmi kretyńsko ale ja przed odsłuchami sprzętu odwiedziłem laryngologa ... przepłukałem uszy i byłem gotów do objęcia dźwięku w swoje ramiona :) :) :) Wybrałem HK AVR 260 + CD Marantz SA 7003 i kompletny zestaw MA RX 8 w systemie 5.0 - tu subwoofer nie jest już potrzebny. Jak gra ? A jak myślisz - dlaczego kupiłem własnie taki zestaw ? Inną sprawą jest to, że być może masz inny gust/wyobrażenie/wrażliwość ...więc rusz tyłek i sprawdź sam czego chcesz. Nie bądź jak wielu ( w tym ja kiedyś) ... TEORETYKIEM DŹWIĘKU.

Szanowny Kolego. Rusz tyłek do porządnego salonu audiofilskiego...

... Zabrzmi kretyńsko ale ja przed odsłuchami sprzętu odwiedziłem laryngologa ... przepłukałem uszy i byłem gotów do objęcia dźwięku w swoje ramiona :) :) :) Wybrałem HK AVR 260 + CD Marantz SA 7003 i kompletny zestaw MA RX 8 w systemie 5.0 - tu subwoofer nie jest już potrzebny. Jak gra ? A jak myślisz - dlaczego kupiłem własnie taki zestaw ? Inną sprawą jest to, że być może masz inny gust/wyobrażenie/wrażliwość ...więc rusz tyłek i sprawdź sam czego chcesz. Nie bądź jak wielu ( w tym ja kiedyś) ... TEORETYKIEM DŹWIĘKU.

Witam,

Daruj Sobie takie gadki i przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post a dokładnie pierwsze 3 linijki...

vini vidi vici

• 1 miesiąc później...

No cóż. Wojtala44 - kolejny czytacz i fan Media Marktu. Wpadł tu kiedyś i wypadł na zawsze. Pewnie skończył na jakimś LG bo mu żona nie pozwoliła na więcej. Po co wogóle takie cudaki rejestrują się na forum ?

Sorry za agresywną postawę ale jeśli czytam cyt "Proszę o bużliwą i merytoryczną dyskusje co wybrać - wady i zalety mile widziane -oraz za i przeciw" to zadaję sobie pytanie: czy ten gość ma tylko jeden PKS dziennie do miasta by posłuchać i ocenić samemu" ?

255 brzmi lepiej

ma lepszą sekcję video niesamowite menu

Sam miałem podobny dylemat jakiś czas temu wybrałem 255. Bierz go bez obaw ten klocek można kupić w ciemno nie słyszałem i nie czytałem nic złego na jego temat za to same pozytywy.Kiler w swojej klasie

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.