Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Tonsil Tango 200 !!!

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak patrze i patrze ze jest jednak bardzo zywo jak ktos pusci hasło TONSIL :D

A teraz pyt do uczestników dyskusji ktore mnie nurtuje od poczatku i w zasadzie spowodowało wystawienie tego tematu:

CZY ZA UZYWANE TONSILE TANGO ktos z Was dał by te 2,5k zl? (w tej okolicy pewnie jest ustawiona cena min)

I niewazne ile to kiedys kosztowalo (maluch tez parenascie lat temu byl drogi) ale ile to jest warte.

W tej cenie mozna z importu nabyc wiele fajnych nowych kolumn DALI, BOWERS, HEYBROOK,AVANCE

Uzywane za 2,5k to juz mozna naprawde bardzo dobre trafic...

Wiec ile (jesli wogule) byscie dali za Tango 200??

Ciekawe....

> Qubric

"Ha - tego raczej żadna firma nie zdradzi" - prawda, i Tonsil też tego nie zrobi. Pozyskanie takich informacji kosztuje, ja na przykład sporo musiałem się namęczyć, żeby wyciągnąć sprawozdania roczne firmy JAMO.

Kalkulacji kosztów poszczególnych produktów firmy strzegą jak oka w głowie, nie sądzę żeby nawet duży dystrybutor miał PEŁNĄ więdzę o kosztach danego producenta. Może się mylę.

A Fadeover i tak uzyska odpowiedzi na swoje pytania ;)

Co do Tango - ja bym dał sobie spokój z tymi kolumnami

Robert Gdańsk - ja bym tyle nie dał za te ani za inne kolumny, bo lubie majsterkować i wolę cos złożyć:) Nie kupiłbym ich też ze wzgledów estetycznych nawet za 1000zł. i praktycznych (wymagają dużego pomieszczenia i monego wzmacniacza - a ograniczeń FA nie przeskoczą).

Gdybym jednak miał pod ręką 2000zł. i nie byłyby to ostatnie pieniądze do wydania na umiwersalny sprzęt, gdybm miał wielki wzmacniacz - jakis niekoniecznie "audiofilski" ale mocną Yamahę, Tehnicsa czy Onkyo i przynajmniej 25m do zagospodarowania. To zrobiłbym TLC Classik 1 - takie jakie są na stronie Akkusa :)))

- Mun - a Ty czasem nie jestes z Tonsila? ;)

pozdr.

> Qubric

najdroższe w aktualnej ofercie Tonsila są podłogowe Excellence 1F - 1800 za parę,

Tango 200 to produkt wycofany z produkcji chyba z 5 lat temu kosztuje 2500 zł za parę, ktoś sprzedaje resztki ze sklepu:)

Tonsil coraz droższy ???

Chyba mówisz o akcjach na GPW, którymi ktoś ostatnio ostro spekuluje

A TLC za 5000zł. i za dwa razy tyle w Australi? ;) Akcjami Tonsila też kiedys grałem i nawet sporo zarobiłem :)

Mun - przekonaj decydentów, żeby wprowadzili serię głośników dla diy-owców. Powinny być dobre do BR, wyglądać nowocześnie, nie wymagać ramek maskujacych i nie powinny być stosowane w żadnych kolumnach seryjnych. I powinny mieć komplet parametrów do symulacji. Na początek np. Polipropylenowe GDNy 13, 16 i 20 (może wersja GDN 20/80 na aluminiowy koszu od GDN 20/100). Zakład krótkich serii mógłby opracdować jakies obudowy, zalecane zwrotnice i sprzedawać plany. Rynek jakis na to jest, a jak patrzę na ceny tych Scan Speaków, Vif i nawet "tanich" Peerlessów, to mnie trzęsie.

pozdr.

Taki troche of topic .Jednego zazdroszczę Tonsilowi - możliwości produkcyjnych - stolarskich. Gdyby firma chciała , to mogłaby robić nawet skrzypce :-) Pamętam zg 40 , głośniki na tamte czasy to grały świetnie,

ale ja nie o tym . Pamiętacie ten fornir z lekkim matem, składany słojami ?

eh... niech robią nawet w okleinie z gładkiej foli - byle dobre. Zawsze jak rozmowa schodzi na temat Tonsilu to odzywa się ktoś "stamtąd". Wysłuchuje konstruktywnych propozycji - a potem puszcza je mimo uszu :)

pozdr.

jozwa - odetchnij trochę - żarty Cie opuściły ;)

Naprawde mało mnie obchodzi oferta Tonsilu i to co kto ma w domu. Ja nie muszę mieć kolumn komkredtnej marki i zastanawiać sie dlaczego własnie tej. To zmartwienie marketingowców Tonsilu, a nie klientów.

pozdr.

Witam wszystkich!

A nie zauwazyliscie ze 80% sprzetu na allegro to "high end" i super "audiofilski" :)!!! Te dwa slowa powinny byc zabronione dla wystawiajacych sprzet, no chyba ze rzeczywiscie na nie zasluguje (sprzet oczywiscie).

A za naduzycia powinien byc od razu negatyw.

Pozdr

Hmmm - może w drewnie Tekowym? Nie wiem dokładnie co to ale widziałem indyjskie stoliki. Podobno trwalsze od dębu. Mnie się podoba też lakier fortepianowy (byle nie na takiej szafie jak Tango 200 ;) A nawet satynowe lakierobejce (np. Glasurit-Finishlazur) na surowy MDF :)

pozdr.

Nie sądze - im tańszy kabel, tym mniej jest w nim dźwiękowo do spieprzenia...

Kolumny (również w identycznej klasie cenowej) znacznie bardziej różnią się od siebie jeśli idzie o rodzaj i sposób zastosowania różnych surowców, oraz mają nie porównywalnie bardziej wyrazisty charakter...

Tanie kable (a zapewne takie robił by Tonsil), są generalnie wykonywane z bardzo podobej klasy stopów, i co ważniejsze dźwiękowo znaczniej mniej się od siebie różnią niż kolumny - tu wojna idzie o detale...

Gdyby wykorzystać wielki potencjał, to może i na tym polu Tonsil mógłby zainstnieć? Estradówka i domowe budżetowe hi-fi, na wzór tak chwalonych kabli np. Cordiala....

Oj widzę, że za każdym razem przywołanie hasła Tonsil działa na większość jak płachta na byka.

...

A tak na marginesie... ciekawe ilu z Was odważyłoby się stanąć do testu odsłuchowego "w ciemno" - tzn. oceniać brzmienie wyrobu nie wiedząc, co to jest. Może na początek zrobić test odsłuchowy np. stolików, kabli sieciowych, absorberów etc. Buhahahaha.....

Ale postęp w mentalności ludzi na forum jest i to ogromny. Jeszcze rok temu to wszyscy skrytykowaliby kolumny tylko dlatego że krajowe, teraz sporo osób przyznaje się bez bicia że posiada Tonsile w domu, albo nosi się z zamiarem kupna. SUPER. Jeśli ta liberalizacja i uczłowieczenia będą dalej postępowały w takim tempie to może to forum stanie się z czasem normalne i można będzie porozmawiać z ciekawymi ludźmi na różne tematy. Wczoraj przeczytałem okropny (chyba najgorszy jaki czytałem, bo udziału nie wziąłem ze wstydu), beznadziejny wątek na temat jakichś dupereli w zwrotnicy. Wprawdzie w powyższej dyskusji wzięło udział kilka mam nadzieję zawstydzonych osób, ale ogólnie posypało się sporo konkretnych i dość stonowanych wypowiedzi.

Wniosek konstruktywny- Tonsil powinien wystawić teraz za wzorem Esy kilka nowych konstrukcji, również tych drogich. Pisałem kiedyś że znormalniejemy jak wejdziemy do Europy i może kto wie..................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.