Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre DVD z drugiej ręki

myty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem konserwatystą i planuję kupić porządne dvd. Mam Ampli Pioneer Vsx909, Kolumny wolnostojące Magnat Vector - przód, tył Pioneer Cr59. Robię przymiarkę do Denon 3910. Czy to dobry wybór? A może Koledzy zaproponują coś innego w podobnej cenie (ok.1000PLN)?

pozdrawiam myty

https://www.audiostereo.pl/topic/72043-dobre-dvd-z-drugiej-r%C4%99ki/

Jestem posiadaczem takiego Denona i jak dotąd jestem z niego zadowolony. Trzeba mieć jednak szczęście aby trafić na porządny egzemplarz. Zanim na niego trafiłem kilka razy się naciąłem (szukałem DVD 2930 lub 3910). Nie mam doświadczenia z odtwarzaczami innych firm. Pewnie co niektórzy będą polecać odtwarzacze BR, bo to przecież odtwarzacze nowego formatu. Ja niestety też należę do konserwatystów i narazie pozostaję przy moim DVD. Owocnych poszukiwań.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

@Waldek, a dlaczego mówisz że dopiero za którymś razem trafiłeś na dobry egzemplarz? Trochę mnie zmartwiłes, bo Denona obserwuję od jakiegoś czasu na aukcjach internetowych, a jest tego niewiele. Jak juz sie trafi to z tego co mówisz moge się przejechać. Raczej trudno pojechać w Polskę żeby przetestować sprzęt osobiście u sprzedającego. Myślałem, że sprzęt tej klasy jest niezawodny.

pozdrawiam myty

@Waldek, a dlaczego mówisz że dopiero za którymś razem trafiłeś na dobry egzemplarz? Trochę mnie zmartwiłes, bo Denona obserwuję od jakiegoś czasu na aukcjach internetowych, a jest tego niewiele. Jak juz sie trafi to z tego co mówisz moge się przejechać. Raczej trudno pojechać w Polskę żeby przetestować sprzęt osobiście u sprzedającego. Myślałem, że sprzęt tej klasy jest niezawodny.

pozdrawiam myty

Chodziło mi raczej o to, że sprzedający często piszą, że sprzęt w stanie bardzo dobrym, czy wręcz idealnym. Okazywało się niekiedy, że np. nie odtwarzał wszystkich płyt (sprzęt "zajeżdżony"), była porysowana obudowa. Generalnie mówiąc stan sprzętu nie odpowiadał opisowi aukcji.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Co to w ogóle oznacza "porządne DVD"? ;)

Do czego ma być używane, z czym połączone?

Jeśli chcesz po prostu oglądać filmy na DVD i masz TV/projektor z wejściem HDMI, to każdy współczesny odtwarzacz BD za kilkaset złotych będzie w skalowaniu i usuwaniu przeplotu równy lub niewiele słabszy od owego Denona.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chyba jednak za mało napisałem w pierwszym poście.

"porządne DVD" to takie, które będzie "audiofilsko" odtwarzało muzykę w stereo. Filmów oglądam mało, dlatego BD odkładam na póżniejsze lata. Słucham głównie muzyki i Programu Trzeciego. Można mi zarzucić że nie kompletuję porządnego zestawu stereo, ale nie chciałem odciąć się od kina, bo przecierz są fajne koncerty (Santana Supernatural) które dobrze się ogląda i słucha. A nie chcę ustawiać pięciu klocków pod TV i dlatego chcę kupić "porządne DVD".

pozdrawiam myty

• Redaktorzy

Zakup DVD w stylu Denona 3910 wydaje się sensowny. Warto jednak rozważyć w przyszłości upgrade dźwięku poprzez zewnętrznego DACa

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

"porządne DVD" to takie, które będzie "audiofilsko" odtwarzało muzykę w stereo.

pozdrawiam myty

A dlaczego nie porządny blu-ray w takim razie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obecna cena ok. 1400 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba jednak za mało napisałem w pierwszym poście... ...

Zgadza się :)

Ale czy do amplitunera kina domowego jest sens podłączać DVD analogowo? Czy takie połączenie da lepszą jakość dźwięku niż budżetowy odtwarzacz połączony cyfrowo z amplitunerem? Przypuszczam, że wątpię... ;)

"Ale czy do amplitunera kina domowego jest sens podłączać DVD analogowo? Czy takie połączenie da lepszą jakość dźwięku niż budżetowy odtwarzacz połączony cyfrowo z amplitunerem? Przypuszczam, że wątpię... ;)"

Nie rozumię, a dlaczego analogowo, przecież można podłączyc cyfrowo...

Nie wiem, nie robiłem takich porównań. Gdyby analogowo podłączać "lepsze" DVD do wzmacniacza stereo to na pewno miałoby sens, ale do amplitunera? Dla mnie w takiej kombinacji jest pewna niekonsekwencja.

Mój powyższy post adresowany był do zyzio.

@myty

Jeśli chcesz używać połączenia cyfrowego, to imho zakup tego Denona to wyrzucenie pieniędzy, jeśli nie zależy Ci tylko na jego aparycji.

Czy Twój ampli da radę czy nie, to rzecz gustu. Chodziło mi o to, że łączenie odtwarzacza analogowo z amplitunerem (uważanym za gorszy od wzmacniacza w stereo) jest niezbyt sensowne; a założyłem iż chcesz połączyć analogowo za względu na wspomniane audiofilskie aspiracje, i preferowanie tego Denona nad prostymi odtwarzaczami.

Ja osobiście na Twoim miejscu kupiłbym BD do 1000 zł i połączył go z ampli cyfrowo. A zamiast zajmować się "audiofilskimi bajkami" (amplituner KD i audiofilia? Zgroza dla purystów... ;) ), sprawdziłbym jak odtwarzacz BD sprawuje się użytkowo przy graniu CD; czyli co prezentuje wyświetlacz (z tym w sporej ilości BD jest krucho, tylko czas od początku aktualnej ścieżki, bez jej numeru) i ile należy poczekać do wczytania i startu odtwarzania CD.

Nie wiem, nie robiłem takich porównań. Gdyby analogowo podłączać "lepsze" DVD do wzmacniacza stereo to na pewno miałoby sens, ale do amplitunera? Dla mnie w takiej kombinacji jest pewna niekonsekwencja.

Więc czas wreszcie wypróbować a nie pisać iż jest to pewna niekonsekwencja. Nie po to ampli ma wejścia analogowe aby z nich nie korzystać. Po co dvd o bardzo dobrym dźwięku mam podłączać pod z reguły kiepskiego DACa zamontowanego w ampli. Warto podłączyć takowe dvd cyfrowo i analogowo gdyż można wybierać łącze gdy oglądamy film lub słuchamy muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak już ma być dvd....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak już ma być dvd....

Hmm akurat słuchałem go kiedyś, co prawda w średnich warunkach no ale zawsze coś. Naprawdę niczym nie zachwycał. Nawet takiej firmie będzie ciężko upchnąć coś porządnego w tak cienkie pudełko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm akurat słuchałem go kiedyś, co prawda w średnich warunkach no ale zawsze coś. Naprawdę niczym nie zachwycał. Nawet takiej firmie będzie ciężko upchnąć coś porządnego w tak cienkie pudełko.

Ja nie słuchałem w jakichkolwiek warunkach :D, bazuję jedynie na doskonałym blu-rayu...ale i tak już poszedł :))

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.