Skocz do zawartości
IGNORED

Headshell do SME 3009 i Denon DL-103

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Masa efektywna sme3009 to 12,5 gram z headshell'em.

Jeżeli odejmiemy oryginalny headshell 8,5 gram.

To zostaje nam 4 plus 18 nowy headshell daje nam 22 gramy.

Co wcale nie znaczy, że ramię będzie optymalnie pracować w tej konfiguracji.

Wszystko widać na wykresie. Moim zdaniem twarde wkładki najlepiej

zachowują się między 8 a 10 Hz. Ale to jest moje zdanie.

Jak Ci się spodoba granie D103 z sme3009 to zostań przy tym.

VIS

Zamiast wprowadzać ludzi w błąd proszę sobie doczytać,

że zakładane na wykresie 5cu jest podawane przez Japończyków dla częst. 100Hz.

Dla częstotliwości 10Hz zwykło się przyjmować, że Denon ma 11cu.

Wtedy odpowiednio dobrany headshell z SME 3009 series II stworzy system o masie ef. 20-23g,

co łatwo zlokalizować na wklejonym przez Ciebie wykresie, jako idealny rezonans.

Twoja interpretacja jest niestety błędna.

Zamiast wprowadzać ludzi w błąd proszę sobie doczytać,że zakładane na wykresie 5cu jest podawane przez Japończyków dla częst. 100Hz.Dla częstotliwości 10Hz zwykło się przyjmować, że Denon ma 11cu.Wtedy odpowiednio dobrany headshell z SME 3009 series II stworzy system o masie ef. 20-23g,co łatwo zlokalizować na wklejonym przez Ciebie wykresie, jako idealny rezonans.Twoja interpretacja jest niestety błędna.

Masz rację, co do tego 5cu tyle to ja też wyczytałem.

Ale czy ktoś to pomierzył? czy to jest pewnik z tym x2 ?

Niestety nigdzie nie znalazłem potwierdzenia.

Bardziej dla mnie wiarygodne jest to, że D103 używali w rozgłośniach radiowych podajże od roku 1964 ale mogę się mylić.

I to co >>wyczytałem<< to były tam ramiona ciężkie tak gdzieś około 40 gram bez wkładki.

Czyli coś w tym musi być i nie jest to przypadek.

Mam różne ramiona od 8 do 40 gram, tak średnio co 5 gram czyli co 1Hz.

I wiem jedno Denon 103 najlepiej gra na ciężkim ramieniu.

I nie jestr to tylko moja opinia.

I nie chodzi o udowadnianie czy też "interpretację".

Bo ja czy ktoś inny wyczytał więcej lub mniej.

Ja to sprawdziłem bo mam taką możliwość.

A co kto i na czym powiesi i jak zainterpretuje to już jego broszka.

Wyraziłem swoją opinię opartą o własne doświadczenia. A nie >>wyczytane<<

Tak na boku to powiem, że Denon 103 jest dla mnie drugą wkładką, która podoba mi się najbardziej.

Co ciekawe nawet AT33PTG znalazła się za Denonem.

Żeby nie było niedomówień gram na ramieniu Audio Technica ATP16T z Denonem 103SA.

Mam też inne ciężkie ramiona ale Audio Technica ATP16T gra najlepiej.

I chyba naprawdę już nie ma sensu więcej pisać, bo nic to nie zmieni.

Większość z nas gra na tym co ma. I taka jest rzeczywistość.

VIS

Z całym szacunkiem Piotrze dla Twojej wiedzy.

Nie zgadzam się z tym co piszesz.

1. Jeżeli porównujemy różne wkładki to warto to

robić przy zachowaniu tych samych ramion i napędów.

Należałoby też mieć prawidłowo ustawione VTA nie wspomnę o SRA.

2. nie wierzę abyś miał taką pamięć, ale jak tak

piszesz to pewnie tak jest.

>>cytuję<<

"Znam jednak roznice miedzy oryginalem i eliptykiem na innych ramionach"

3. >>cytuję<<

"w wiekszosci dlugich ramion jakies badziewne antyskatingi poprostu nie

musza wystepowac z powodu znacznie miejszego bledu prowadzenia"

Piotr! antyskating i błąd prowadzenia to chyba dwie różne sprawy.

Ale jak tak piszesz to pewnie tak jest.

4. >>cytuję<<

"zaczely znikac poprostu detale ale efekt zmulenia dzwiku jest tu

najczesciej jednak zalezny od minimalnego zwolnienia napedu"

co by to nie miało znaczyć to chyba nie rozumiem tego!

albo napęd działa prawidłowo albo hhhmm?

5. moim skromnym zdaniem te wszystkie eksperymenty nic nie wnoszą.

Uważam, że ramię powinno być pod "wkładkę" jeżeli producent przewidział

"żonglowanie" headshell'ami w zakresie np. od 8 do 18 gram to OK.

Ale nie wszystkie ramiona są na tyle dobre aby to wytrzymać.

Z łożyskami też różnie bywa. Ale to już inna bajka.

Wracając do tematu **Headshell do SME 3009 i Denon DL-103**

Warto spróbować z cięższymi headshell'ami, aczkolwiek zestawienie

SME 3009 i Denon DL-103 nie jest najszczęśliwsze. I nigdy to nie zagra

tak jak by mogło z "prawidłowym" ramieniem. Osobiście bym kupił inną wkładkę.

Drogi Vis

ad1 dokladnie tak - njlepiej miec je jeszcze na tym samym napedzie i tym samym pre a przelaczen miedzy dzwiekami dokonywac w ciagu kilku sekund

ad2 wiara czyni cuda choc sam jestem ateista i o dl103 ze shibata sam wole sie przekonac bo jak narazie teoretyczne forumowe strachy o doklejanych retipach totalnie sie nie sprawdzily w przypadku mojego eliptika za 400zl (fakt wkladke sam znalem wczesniej bo ja kupilem przed awaria)

ad3 to temat na wielce pasjonujaca teoretyczna dyskusje mi wystarcza ze na 11"+ antyskating przestaje miec znaczenie w slyszalnym dzwieku, natomiast z pewnoscia dla perfekcjonisty ma znacznenie w przypadku bardzo dlugiej eksploatacji igly. Moim skromnym zdaniem antyskating jest niezbedny w 9" wlasnie przez ich duzy blad prowadzenia co potwierdza zreszta obowiazkowa obecnosc roznych bzdetnych mechanizmow antyskatingu przy takich ramionach i ich czesty brak przy 12"

ad4 po to ciezkie ramiona/wkladki vintage z duzym naciskiem pchalo sie przez lata na idlery i dd ze mialy duzy moment obrotowy, jednak nic za darmo i niestety negatywnym przykladem jest tu raczej jazgotliwe dla mc lenco, z kolei parametr ten wplywa na dynamike dzwieku co wlasnie przy lenco swietnie widac choc wiem to raczej na nosa niz z teoerii, biorac pod uwage cene lenco nie trzeba sie koniecznie upierac przy technicscie sp10.

Wiem natomiast dobrze ze w przypadku gramofonow paskowych z odzielanym napedem mozna sobie wymieniac silniczki na optymalne dla lzejszych niskopoziomowych wkladek mc (z duzo miejszym naciskiem i na duzo lzejszych ramionach) co w polaczeniu z dobrym lozyskiem gramofonu daje absolutna cisze i 50 "audiofliskich" plyt spod cmentarza nie trzeba pod gramofon wkladac jak to mamy na niektorych "audiofilskich zdjeciach" ;)

ad5 Co do tematu o tyle warto go jednak kontynuowac ze zawsze czegos ciekawego mozna sie od wszystkich nauczyc zamiast brnac w bierny samozachwyt

pozdrawiam serdecznie

P

>vis

Zasłaniasz się super wiedzą praktyczną a wklejasz błędne wykresy i teoretyzujesz, wprowadzając "czytelników" w błąd.

Jeśli swoje doświadczenie praktyczne opierasz na takich "fundamentach" technicznych to gratuluję.

Grałem na 103 z 3009 ser. II i nie dość, że rezonans wypadał na 10,5Hz to grało to bardzo dobrze,

a jeszcze lepiej z drewnianym headshellem, który polecałem autorowi wątku.

Od tego czasu słyszałem dużo lepsze wkładki i w ogóle dziwię się, że jest to twój nr 2.

Jak dla mnie super zakup za te pieniądze, ale bez przesady.

Nie wiem jakie parametry miała wkładka z 1964r. ale kolejne, konsumenckie wcielenia z lat 70-ych miały dużo wyższą podatność,

szersze pasmo przenoszenia i tak dalej. Uśmiecham się czytając ogólnikowe, obiegowe opinie, "jeśli d103 to tylko ciężkie ramię, bo tak grano w rozgłośni".

To jest szersze zagadnienie, poza dopasowaniem rezonansu istotne jest jak sobie ramię radzi z rozpraszaniem energii weń pompowanej,

a moim skromnym zdaniem SME 3009 i 30012 są bardzo dobrym partnerem dla tej wkładki.

>baraka

Nie wprowadzam nikogo w błąd i cenię sobie

bardziej wiedzę praktyczną, niż "cytowaną"

Co chcesz dowieść? to co inni już dawno przerobili.

To bardzo dobrze, że słyszałeś dużo lepsze wkładki.

Napisz jakie masz? a nie jakie słyszałeś.

Bo wiesz mój kolega to ma Jubo Jet'a.

Wyczytałeś w internecie, że podatność D103 powinna być 10 a nie 5CU

i co cytujesz to bo ktoś tak napisał!

Tak masz rację "konsumenckie wcielenia z lat 70-ych miały dużo wyższą podatność" aby mogły grać na takich ramionach jak SME3009.

Ale skoro uważasz, że SME3009 jest "dobrym partnerem dla tej wkładki" to ja to rozumiem.

>Piotr__

Dobrze piszesz Piotrze i masz rację

Warto popatrzeć na D103SA, coś w sobie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17946-095795100 1286566902_thumb.jpg

post-17946-013705800 1286566904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>vis,

Czy to zdjęcia Twojej Dl-103 SA? Bardzo fajne! Jeśli tak, to czy można wiedzieć czym czyścisz igłę?

Pozdro,

Yul

Tak to mój D103SA, do czyszczenia używam szczotek z włókna węglowego.

Czyszczę tylko na sucho.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>vis,

Dzięki za info. Zauważyłem, że szczotka Ortofona za srebrną rączką ma bardzo gęste, krótkie włókna. Pozostałe zresztą też. Czy to się czyści tylko przez opuszczanie igły na stojące pionowo do góry włosie? I żadnych ruchów na bok?

Pozdro,

Yul

>>>vis,

Dzięki za info. Zauważyłem, że szczotka Ortofona za srebrną rączką ma bardzo gęste, krótkie włókna. Pozostałe zresztą też. Czy to się czyści tylko przez opuszczanie igły na stojące pionowo do góry włosie? I żadnych ruchów na bok?

Pozdro,

Yul

Czyścimy ruchem do siebie.

Od siebie i na boki zabronione.

Można uszkodzić igłę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>vis,

Dzięki za info i poglądowe zdjęcia. Na koniec jedno małe pytanko: czy ta mała szczocia Ortofona (czarna, pośrodku na foto z Twojego poprzedniego postu) ma włosie takie samo jak ta większa, ze srebrną rączką? Te mniejsze - czarne, to jeszcze gdzieś można kupić, tych większych, ze srebrną rączką (hehe) nigdzie nie widziałem.

Jednocześnie przepraszam Kolegów, że w arcyciekawym wątku o headshellach i przesławnej wkładce Denona "zeszło" na szczocie. Vis może odpowie, a ja się po tej odpowiedzi zamknę, i będzie można dalej swobodnie zgłębiać tajemnice doboru superciężkich ramion do mechanicznie i dźwiękowo supersztywnej wkładki.

Pozdro,

Yul

>>>vis,

Dzięki za info i poglądowe zdjęcia. Na koniec jedno małe pytanko: czy ta mała szczocia Ortofona (czarna, pośrodku na foto z Twojego poprzedniego postu) ma włosie takie samo jak ta większa, ze srebrną rączką? Te mniejsze - czarne, to jeszcze gdzieś można kupić, tych większych, ze srebrną rączką (hehe) nigdzie nie widziałem.

Jednocześnie przepraszam Kolegów, że w arcyciekawym wątku o headshellach i przesławnej wkładce Denona "zeszło" na szczocie. Vis może odpowie, a ja się po tej odpowiedzi zamknę, i będzie można dalej swobodnie zgłębiać tajemnice doboru superciężkich ramion do mechanicznie i dźwiękowo supersztywnej wkładki.

Pozdro,

Yul

Pierwsza od góry ma gruby włos.

Dwie następne są Ortofona i mają cienki włos.

Rewelacja włoski cienkie ale zanieczyszczenia ściągają super.

Widziałem, że firma Mediam ma te z plastikową rączką w ofercie.

Jak kupisz lepszą wkładkę, to dostaniesz gratis ;-)

Przepraszam kolegę >mikowaj<, że nie piszę w temacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega Yul najwyrazniej robi sobie j.ja z dynamitu dzwiękowego jakimi są dl-103,103SA ale dużo jest ludzi tego nieświadomych,najczęściej przez nieodpowiedni dobór klocków współpracujących ale trzeba przymknąć na to oko niech dalej żyją w ogólnej nieświadomości :).

Dodalbym ciekawa jak sadze kwestie o masie efektywnej ramienia, na ciezkim studyjnym atp16 z headshellem audio technica lh18 wydaje mi sie ze udalo mi sie to wkladke przeciazyc (dl103 z 2008)i nie chodzi o to ze musialem zmienic obroty (choc znow kto nie mial dl103 na sp10 czy lenco nie wie o czym mowi) tylko o rezonans cos kolo wlasnie 8-7. Przelicze to jeszcze i sprawdze dokladniej jak znajde chwile. Natomiast do obliczenia masy efektywnej ramienia nie wystarcza nam niestety samo wazenie ramienia tylko waga obu obciazen (wkladka+headshell z jednej stony i przeciwwaga z drugiej) konkretnego ich rozmieszcznia wzgledem osi obrotu, oraz branie pod uwage dlugosci efektywnej ramienia. Trzeba takze uwzgledniac zmienna srednice ramienia jesli takowe jest oraz dopiero mase rurli. Wzory byl uprzejmy przedstawic np Stojek na jednej z innych stron o analogu.

Pozdrawiam serdecznie P

Ostatecznie padło na AT-LH18/OCC. Pochwalę się, że udało mi się nabyć koszyczek po dość okazyjnej cenie.

Próbowałem rozeznać się w temacie koszyczka drewnianego, ale rzecz nie jest zbyt popularna na forach. Być może kupię dla porównania za jakiś czas.

Tym bardziej, że myślę o złożeniu drugiego gramofonu na bazie Thorensa TD-145, który stoi i się kurzy. Prawdopodobnie wymienię oryginalne ramię Tp-16 na coś nowocześniejszego. Wówczas sobie poeksperymentuje. Może nawet zamontuje lekkie ramię do miękkiej wkładki, albo nadal pozostanę w tyle za oświeconymi i postawię na Denona.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Ostatecznie padło na AT-LH18/OCC. Pochwalę się, że udało mi się nabyć koszyczek po dość okazyjnej cenie.

Próbowałem rozeznać się w temacie koszyczka drewnianego, ale rzecz nie jest zbyt popularna na forach. Być może kupię dla porównania za jakiś czas.

Tym bardziej, że myślę o złożeniu drugiego gramofonu na bazie Thorensa TD-145, który stoi i się kurzy. Prawdopodobnie wymienię oryginalne ramię Tp-16 na coś nowocześniejszego. Wówczas sobie poeksperymentuje. Może nawet zamontuje lekkie ramię do miękkiej wkładki, albo nadal pozostanę w tyle za oświeconymi i postawię na Denona.

Mozna wiedziec , ile dales za tego headshella AT ?

46 GBP

Mozna wiedziec , ile dales za tego headshella AT ?

Do 18g potrzebne bedzie oczywiscie dorobienie przeciwwagi - najlatwiej: wiekszy pierscien dokrecany na jedna srubke na oryginalna przeciwwage, cala rurka jest separowana wiec nie trzeba sie bawic w silikonowe wypelnienie w srodku przeciwwagi, ani nic w tym stylu, ale jej ciezar i rozmieszczenie wobec osi obrotu bedzie mialo ogromne znaczenie dla dzwieku - sme 3009 reagowalo mi na to bardziej niz inne ramiona, naturalnie nozyk musi byc wymieniony, warto sprawdzic tez czy nie sa wytare po latach rowki dla niego w podstawie. Standardowo natomiast czyli bez dorabianie przeciwwagi (ale takze nie z nylonowym nozykiem) dl103 da sie zainstalowac na okolo 10-12g koszyku. Tak jak w przypadku rozmieszczenia przeciwwagi towaga/twardosc i odseparowanie koszyka od drgan bedzie decydowac o brzmieniu najbardziej i w przypadku nie spelnienia tego warunku rozne teorie o ramionach nie pomoga.

Przy okazji czy glowka clearaudio jest z tak samo wykrecana glowica jak audio technica lh i nagaoka??? Widze zastosowanie rurek tytanowych i konstrukcje poprostu sciagnieta z Orsonica sprzed 30 lat, a to tez gralo, tylko trzeba zwracac uwage na rozna wage poszczegolnych modeli.

Jestem już po pierwszej kalibracji. Przeciwwagi starczyło i to z dość dużym zapasem. Dorabianie odważników nie będzie konieczne. Dość niepokojącą rzeczą jest faktycznie dość niskie położenie zwieńczenia koszyka nad płytą. Przy bardziej zwichrowanych płytach może dotykać podłoża rysując płytę. Zastanawiam się dlaczego tak jest. Czy dl-103 jest zbyt niska? Może da się zwiększyć odległość koszyczka od płyty dodając dystans pod wkładką? Jakieś sugestie?

Jestem już po pierwszej kalibracji. Przeciwwagi starczyło i to z dość dużym zapasem. Dorabianie odważników nie będzie konieczne. Dość niepokojącą rzeczą jest faktycznie dość niskie położenie zwieńczenia koszyka nad płytą. Przy bardziej zwichrowanych płytach może dotykać podłoża rysując płytę. Zastanawiam się dlaczego tak jest. Czy dl-103 jest zbyt niska? Może da się zwiększyć odległość koszyczka od płyty dodając dystans pod wkładką? Jakieś sugestie?

At lh sa w pelni rozkrecane mozesz sobie to wyregolowac/ takze w przypadku wysokosci ramienia nie ma w tym wypadku juz znaczenia teoretyzowanie, czy ramie bedzie rowno z plyta, czy opadac, czy podniesione - interesuje Cie tylko ostrze igly prawidlowo prowadzone na plycie, praktycznie jedyna ich wada sa dziurki zamiast szparek co uzaleznia kat dogiecia od zmieniania dlugosci efektywnej zamiast zwyklego "przekoszenia".

najlepsza sytuacje maja tu glowki nagaoki - w pelni ustawialne + szparki czyli jedyna glowka na rynku ktora moze pretendowac do miana "uniwersalna" niestety waga to 13g i w tym ostatnim at oferuja juz znacznie wieksze roznice 10-12-15-18

co do przeciwwagi to masz widocznie podwojna, pojedyncza trzeba dociazac

A ostrzegałem...

A ostrzegałem...

Nie da się ukryć. Szczerze mówiąc do głowy by mi nie przyszło, że może być taki problem. Zastanawiam się nad takim rozwiązanie: zdystansować wkładkę grubymi podkładkami po śrubki. Wówczas jednak pomiędzy górną powierzchnią wkładki i koszykiem będzie wolna przestrzeń. Zastanawiam się czy to ma znaczenie?

Nie da się ukryć. Szczerze mówiąc do głowy by mi nie przyszło, że może być taki problem. Zastanawiam się nad takim rozwiązanie: zdystansować wkładkę grubymi podkładkami po śrubki. Wówczas jednak pomiędzy górną powierzchnią wkładki i koszykiem będzie wolna przestrzeń. Zastanawiam się czy to ma znaczenie?

Tak się wkładek nie przykręca. Pobudzisz tylko w ten sposób body wkładki do rezonowania. Albo przerób headshell, albo daj pomiędzy wkładkę a spód headshella jakąś płytkę o rozmiarach conajmniej górnej powierzchni wkładki. Byleby ta płytka miała gładkie i ściśle równoległe powierzchnie - górną i dolną, no i żeby za ciężka nie była. Coś takiego gotowego widziałem gdzieś w sieci, z tego co pamiętam nazywało się "pickup spacer", ale kosztowało masę piniunchów.

Pozdro,

Yul

Może coś takiego pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Wygląda interesująco, chociaż te dodatkowe 3 gramy...

Może coś takiego pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nad dystansem jeszcze pomyślę. Tymczasem wrzucam zdjęcia efektu pośredniego. Gramofon to Ariston Audio RD11S.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Mikołaj

Ukryta Zawartość

post-9689-080284000 1287430458_thumb.jpg

post-9689-077379800 1287430464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś takiego miałem w Thorensie i sprawdzało się przy 510 Ortofona, było bardzo lekkie.

Można to kupić na ebay i jest tanie.

Można to zrobić z kawałka np plexi (1,5-2mm) i nie jest ciężkie. Firma z branży reklamowej wytnie ci to na cnc ... ale będzie pewnie droższe ;-).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.