Skocz do zawartości
IGNORED

Panel Czołowy Obudowy Typu Electrocompaniet

pawels28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie swoje kieruję do osób, które mogłyby mi udzielić konstruktywnej porady w kwestii jak wykonać panel czołowy do wzmacniacza z pleksy/akrylu/plastiku w stylu tego co prezentuje firma Electrocompaniet.

O ile wycięcie samego kształtu nie stanowi dla mnie tajemnicy (wiele jest firm na rynku które coś takiego robią - głównie branża reklamowa) o tyle nie wiem zupełnie jak rozwiązać kwestię np. podświetlania i jak wykonać napisy. nie chciałbym aby powstał goły panel. Miło byłoby go czymś urozmaicić.

Czy ktoś bawił się już w coś takiego lub ma jakiś pomysł?

Pytaj użytkownika bego, jak pamiętam on robił takie coś;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Pytanie swoje kieruję do osób, które mogłyby mi udzielić konstruktywnej porady w kwestii jak wykonać panel czołowy do wzmacniacza z pleksy/akrylu/plastiku w stylu tego co prezentuje firma Electrocompaniet.

O ile wycięcie samego kształtu nie stanowi dla mnie tajemnicy (wiele jest firm na rynku które coś takiego robią - głównie branża reklamowa) o tyle nie wiem zupełnie jak rozwiązać kwestię np. podświetlania i jak wykonać napisy. nie chciałbym aby powstał goły panel. Miło byłoby go czymś urozmaicić.

Czy ktoś bawił się już w coś takiego lub ma jakiś pomysł?

Plexa podklejana folią, w folii można wyciąć napisy, do obudowy wrzucasz światełko i gra... a raczej świeci ;)

W bardziej fikuśnym wariancie możesz wycinać laserowo 'grawerkę' wewnątrz pleksy i dać listwę led na krawędź - będzie efekt 3d :)

Większość firm 'reklamowych' coś takiego bez problemu dla ciebie wykona.

Poliwęglan łatwo się rysuje, używam w pracy. Nie widzę nic innego jak szkło na taki panel. Od tyłu folia drukowana z napisami i przynajmniej pod napisy dać cienkie, białe pcv. sądzę, że powinno być ok.

1. Front aluminium anodowane.

2. Na to szkło - słusznie poprzednicy piszą że plexi się rysuje. Z wycięciem i wyszlifowaniem szkła n adowolny kształt i otwory nie ma oczywiście problemu.

3. Na szkło sitodruk (światłoutwardzalny) - koszt około 80-100 PLN za około 40-50 znaków. Robią to albo agencje reklamowe mające sitodruk albo drukarnie.

4. Inna droga - sitodruk na panel z anodowanego alumnimium i przykrywasz szkłem.

Folii nie polecam - trudno się klei, nie wygląda profesjonalnie, a małe litery nie wyjdą ładnie z żadnego plotera, chociaż ten teoretycznie wycina każdy wymiar. Tylko to potem naklej...

Po kłopocie.

tylko tego trwałość jest średnia zaraz sie porysyje i bedzie wygladac jak psu burek :)

Ciut lepszy jest poliwęglan

Bez przesady, jeżeli do przełączania przycisków nie będziesz używał śrubokręta a do czyszczenia papieru ściernego to szanse na porysowanie są małe. A nawet jeżeli to lekka pasta polerska i nawet większe ryski znikają (szkło też się rysuje a polerwoać go trudniej). Wiem co mówię - od ponad roku mam gramofon z płytą plexi i jedyny problem to odciski palców. Jeżeli sprzęt stoi w jednym miejscu to wystarczy go traktować tak samo delikatnie jak każdy inny (tj. z aluminiowym panelem) i nic mu się nie stanie.

Tani koszt? - bez napisów ja zrobiłem tak : szkło przyciemniane pomalowałem od tyłu sprayem - jest gut

Bang olufsen w beocenterach serii 9xxx robi tak - maluje tył szyby poza napisami/ cyferkami na czarno potem nakleja odpowieniego koloru folie. Napisy podświetlane są diodami, które znajdują sią w białych pudełeczkach zaklejonych taśmą biurową matową. Koszt takiej szybki w salonie to sto ojro :D. Wiem bo musiałem kupić :/

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

kwestii rysowania się plastiku nie biorę nawet pod uwagę - zobaczcie z czego są robione obudowy współczesnych TV i jakoś nie widzę i nie słyszę o problemie zarysowań

a z tym naklejaniem szkła na panel aluminiowy - czy nie będzie z boku widać łączenia? ktoś może podesłać fotkę z widokiem takiego rozwiązania?

jaki problem z naklejeniem? to nie 10 mkw.

Tak - 10 m. kw. łatwiej wykleić niż mały element. Zakładam że wysokość liter na obudowie to kilka mm, ich grubość 0,5 mm, a co za tym idzie to się trudno wykleja. Ale każdy niech spróbuje.

Co do pytania Autora wątku - zakładam że są kleje które nie zostawiają śladu przy klejenie szkła, będąc w 100% transparentne.

Ja pisząc "szkło na panel" miałem na myśli te obudowy EC gdzie ewidentnie jest dokręcenie szkalnego frontu jak niżej:

Ukryta Zawartość

post-25721-052292900 1287260060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w sumie nigdy tego nie widziałem na żywo w electrocompaniecie i polegałem na fotkach w necie, a dopiero teraz otwieracie mi oczy to jest faktycznie normalna doklejka szkła do metalu (przynajmniej na tych powyższych fotkach) - koniecznie muszę to zobaczyć z profilu ale to chyba już na "audioszole"

Jeśli chodzi o frontpanel Electrocompaniet'a , to został on wykonany z akrylu na którym od strony wewnętrznej ( urządzenia ) namalowano napisy i oznakowania w kolorze złotym a następnie został on z tej samej strony pomalowany na kolor czarny.

Panel jest dokręcony do obudowy na której nie ma żadnych znaków i napisów. Miejsce wyświetlacza jest niemalowane ( przezroczyste ).

dziękuję wszystkim za różne sugestie i podpowiedzi - trochę mi się rozjaśniło w głowie - teraz tylko muszę znaleźć kogoś kto mi coś takiego popełni ...

Jak znajdziesz jakas ciekawa oferte to podziel sie z nami :) ja wlasnie zastanawiam sie nad projektem obudowy i szukam ciekawych pomyslow (i wykonawcow)

obudowę prawie już mam tzn. posiadam chasis (pięknie gięte i cięte laserowo - wyk. "tomant"), boczki drewniane (wyk. "marko3T" na zlecenie "tomanta"), panel czołowy plus płyta wierzchnia cały czas robi "tomant" - aluminium szkiełkowane i anodowane

...ale ponieważ rok czasu mu to już zajmuje a mnie się nie chce czekać, postanowiłem zrobić sobie alternatywne wykończenie. Wczoraj przesłał mi rysunki wykonawcze więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko udać się do firmy reklamowej - tną szkło, plastiki najróżniejsze i gną je - jak to firma reklamowa - więc nie przewiduję jakichkolwiek problemów - no może poza ceną i czasem realizacji bo to jednostkowe zamówienie. Pozwolę się w najbliższym czasie pochwalić postępami prac. Tomanta mimo wszystko polecam jeśli ktoś chce robić obudowę z aluminium. Jakość jest bez zarzutu, a termin i cena - bez komentarza.

obudowę prawie już mam tzn. posiadam chasis (pięknie gięte i cięte laserowo - wyk. "tomant"), boczki drewniane (wyk. "marko3T" na zlecenie "tomanta"), panel czołowy plus płyta wierzchnia cały czas robi "tomant" - aluminium szkiełkowane i anodowane

...ale ponieważ rok czasu mu to już zajmuje a mnie się nie chce czekać, postanowiłem zrobić sobie alternatywne wykończenie. Wczoraj przesłał mi rysunki wykonawcze więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko udać się do firmy reklamowej - tną szkło, plastiki najróżniejsze i gną je - jak to firma reklamowa - więc nie przewiduję jakichkolwiek problemów - no może poza ceną i czasem realizacji bo to jednostkowe zamówienie. Pozwolę się w najbliższym czasie pochwalić postępami prac. Tomanta mimo wszystko polecam jeśli ktoś chce robić obudowę z aluminium. Jakość jest bez zarzutu, a termin i cena - bez komentarza.

Ukryta Zawartość

post-20778-042049700 1287559911_thumb.jpg

post-20778-008918100 1287559926_thumb.jpg

post-20778-015211100 1287559941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.