Skocz do zawartości
IGNORED

Dokumentacja Do Ślepego Testu

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej tekst ciekawy Wirelessa z innego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

04 luty 2010 - 23:49

Widzisz - dla mnie oczywiste jest, ze metodyka ABX nie dziala.

A oto dlaczego :

W czasie przeprowadzania owych testow roznice znikaja, jak za dotknieciem rozdzki, mimo, ze :

a) biora w nich udzial ludzie o, z definicji, dobrym sluchu

b) te same osoby, w czesci przynajmniej przypadkow, gdy dokonywaly odsluchow, nie korzystajac

z owej metodologii - roznice slyszaly

Zakladam, ze mozna wykluczyc przypadki

a) zlej woli - w koncu to (przynajmniej w zalozeniach tego forum) - hobby, a wiec pewna forma spedzania wolnego czasu

b) tego, ze osoby te nie maja jednak dobrego sluchu.

Reasumujac mamy nastepujaca sytuacje (w przynajmniej czesci przypadkow):

w czasie wykonywania testow ABX roznic nie slychac, podczas, gdy rezygnujemy z tej metodyki roznice sie pojawiaja.

To wg mnie swiadczy o tym, ze w zalozeniach testow ABX kryja sie bledy.

Ponadto - moje osobiste doswiadczenia (nie ABX-owe) wskazuja na slyszalnosc roznic pomiedzy np. interkonnektami (o zrodlach i wzmacniaczach nawet nie wspominajac).

Nie mam pojecia jakie owe bledy sa - to jest MSZ calkiem dobre zadanie badawcze dla zespolu naprawde dobrych fizykow, akustykow i neurologow.

W kazdym badz razie jest to jedna z tych pozornie "trywialnych" rzeczy we wspolczesnej nauce, ktorych, jak sadze, owa nauka jeszcze nie wyjasnila.

Problem pt "Dlaczego testy ABX NIE DZIALAJA" zaliczylbym do tej samej kategorii problemow, co np. efekt Mpemby

-----------------

Już słyszę ten śmiech....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jerry, ale ty na serio, czy se jaja robisz późną porą?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

A czego oczekiwałeś?

Wszystkie wątki krążące wokół ślepych testów przeradzają się w wątki rozrywkowe.

W końcu trudno brać ten temat na poważnie i na trzeźwo.

Ani jednego wpisu na temat. Dzięki Panowie, dzięki ;>

Cytowany wpis Wirelessa jest na temat. Niestety, wynika z niego, że niemożliwe jest przeprowadzenie testu ABX z wynikiem pozytywnym.

jerry224, wyjaśnię ci na to w jednym zdaniu, porównywanie urządzeń przy różnych ich wyjściowych poziomach jest słuchaniem ich przy różnej psychoakustyce słyszenia/przetwarzania w mózgu dla każdego z nich z osobna.

jerry224, wyjaśnię ci na to w jednym zdaniu, porównywanie urządzeń przy różnych ich wyjściowych poziomach jest słuchaniem ich przy różnej psychoakustyce słyszenia/przetwarzania w mózgu dla każdego z nich z osobna.

ująłeś to zawile , ale chyba genialnie.

A czego oczekiwałeś?

Wszystkie wątki krążące wokół ślepych testów przeradzają się w wątki rozrywkowe.

W końcu trudno brać ten temat na poważnie i na trzeźwo.

Miałem nadzieję, oczekiwałem, że "zanim się zacznie" dowiem się jak sensownie udokumentować test.

Cytowany wpis Wirelessa jest na temat.

Moim zdaniem, delikatnie mówiąc, nie jest.

Niestety, wynika z niego, że niemożliwe jest przeprowadzenie testu ABX z wynikiem pozytywnym.

Ale ja zupełnie nie o to pytałem, prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.