Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens 160. Co dalej?

kuba.er

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem gramofonu Thorens 160 i chciałbym w końcu posłuchać płyt. Wstępnie planowałem podłączyć gramofon do starej wieży (firma Krzak :P), jednak stwierdziłem, że szkoda czasu i uszu... Dlatego postanowiłem zainwestować we wzmacniacz i głośniki. Czy budżet 400-500 zł starczy? Co byście polecali w tym przedziale, żebym mógł się cieszyć w miarę dobrym dźwiękiem?

Gramofon wyposażony jest w nową wkładkę AT (nie pamiętam jaki model), brzmi OK (odsłuch u sprzedawcy), ale bez rewelacji. W najbliższym czasie na pewno będę musiał ją wymienić, co polecacie powiedzmy w cenie do 300 zł? Słucham głównie rocka (U2, Queen).

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/72756-thorens-160-co-dalej/

Może to coś pomoże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niewiele tu o wzmacniaczach i wkładkach, ale jest trochę o tuningu.

Wrzuć zdjęcia, klasyczne konstrukcje thorensa są naprawdę miłe dla oka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mikowaj, dziękuję za linka, na pewno się przyda :) Zdjęcia postaram się zamieścić w weekend.

A co myślicie o wkładce AT-440 MLa? Być może mógłbym w najbliższym czasie zwiększyć budżet do 500zł. Na razie priorytetem jest dla mnie wzmacniacz + głośniki, dlatego proszę Was o jakieś sugestie.

Pozdrawiam!

mikowaj, dziękuję za linka, na pewno się przyda :) Zdjęcia postaram się zamieścić w weekend.

A co myślicie o wkładce AT-440 MLa? Być może mógłbym w najbliższym czasie zwiększyć budżet do 500zł. Na razie priorytetem jest dla mnie wzmacniacz + głośniki, dlatego proszę Was o jakieś sugestie.

Pozdrawiam!

(AT-440MLa)

przy standardowym 47k w rockowej muzyce będzie brakowało 'mięsa' i wykopu

do 500zł nadal polecam Goldringa

audiokarma.org

Z tą zbyt nieśmiałą górą u Grado to prawda i nie. Na ciężkim talerzu - bezwględnie prawda. Na lekkim metalowym raczej góry wystarczy. Ale w sumie prawda - ta góra bardzo mocna nie jest.

(AT-440MLa)

przy standardowym 47k w rockowej muzyce będzie brakowało 'mięsa' i wykopu

do 500zł nadal polecam Goldringa

Ok. Dziękuję za opinie. Prawdopodobnie zdecyduję się na Goldringa.

Co do wzmacniacza to zdecydowałem się na Yamahę AX-700. Podłączę na razie głośniki od starej wieży i zobaczę jak to będzie brzmieć.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Dzisiaj w końcu znalazłem czas, żeby podłączyć i sprawdzić gramofon. Podłączyłem go do wzmacniacza NAD 304, pożyczonego od kolegi (sprawny na 100%). Włożyłem chinche do wejść Phono i kabelek od uziemienia do Phono Ground... Puściłem płytę i... strasznie buczy. Zacząłem wszystko dokładnie sprawdzać i okazało się, że kabelki do wtyk chinch nie są przylutowane, tylko prowizorycznie "powsadzane", czy to może być przyczyną ów buczenia?

Przepraszam, dopiero zaczynam przygodę z gramofonami :)

Pozdrawiam!

Jeśli buczy to oznacza brak masy. Może nie kontaktować przy wkładce, w ramieniu lub wtykach/gniazdach RCA (chinch). Podobnie ma się sprawa jeśli dodatkowy kabel GND nie jest podpięty do ramienia. Trzeba sprawdzić. najlepiej miernikiem.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Działa! Na szczęście (bo z tego co napisał ahaja niewiele zrozumiałem ;) - ale dziękuję za chęć pomocy) wystarczyło przyspawać jak trzeba i buczenie ustało.

Pojawił się za to inny problem, działa tylko jeden z głośników. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.