Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup listwy sieciowej na pilota BELKIN do audio.

joker82

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam zakup listwy sieciowej do audio (wzmak MF A1, CD Sony ES, Tuner Yamaha T85, kable QED Silver Spiral).

Zależy mi na tym żeby całość wyłączyć zdalnie pilotem. Wiecie, wieczorami kładąc się spać czasami się nie chce podchodzić do zestawu i wyłączać po kolei segementy. Pomyślałem o rozwiązaniu zaproponowanym przez firme BELKIN, czyli listwy sieciowej do sprzętu komputerowego z 8 wtykami i pilotem bezprzewodowym do wyłączenia sprzetu z sieci. Coś takiego nazywa sie: Belkin Conserve Surge Protector (i jest na naszym rodzimym serwisie aukcyjnym: koszt 180 zł) opisanej na oficjalnej stronie Belkin. Jakąś listwę tak czy inaczej muszę kupić bo na razie audio mam podłączone do zwykłego przedłużacza (chyba Made in China) z 3 gniazdami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są też inne tańsze opcje np.

Ukryta Zawartość

ale nie ukrywam że zależy mi na jakości i troche design bardziej mi odpowiada z firmy Belkin.

Moje pytania:

1. czy taka listwa będzie generowała zakłócenia które będą odczuwalne w odsłuchu audio?

2. czy takie wyłączanie sprzętu audio przez pilota z listwy jest bezpieczne dla sprzętu, czy lepiej segementy wyłączać poprzez przyciski na nich?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@zyzio

ciekawe te listwy sonusoliva.

standardowo są 1,5 metrowe, potrzebuje jednak coś około 4m, czy dokupić jakiś zwykły przedłużacz i podłączyć ta listwę do tego przedłużacza czy lepiej zamówić 5 metrów w sonusoliva - jeśli wogóle sonusoliva wykona taka specjalne zamówienie ;)

Dzięki!

@zyzio

ciekawe te listwy sonusoliva.

standardowo są 1,5 metrowe, potrzebuje jednak coś około 4m, czy dokupić jakiś zwykły przedłużacz i podłączyć ta listwę do tego przedłużacza czy lepiej zamówić 5 metrów w sonusoliva - jeśli wogóle sonusoliva wykona taka specjalne zamówienie ;)

Dzięki!

Wykona, Pan Andrzej to sympatyczny człowiek :)

@zyzio

odnosząc się do pytania @Teo, czy wszelkie przekaźniki w jakimś stopniu ograniczają przepływ prądu? i jeszcze jedno pytanie, czy między kontakt w ścianie i taką listą sieciową z sonusoliva można coś wsadzić (np. dodatkowy przedłużacz, wyłacznik prądu), czy po prostu żeby osiągnąc najlepsze efekty musi być kontakt <-> listwa sieciowa. Jak bardzo wpływaja wszelkie "dodatki" pomiędzy nimi? prawdopodobnie zadaje banalne pytania, ale jeśli znalazłbyś chwilkę czasu na rozwinięcie tematu byłbym wdzięczny oszczędzenia mi czasu, kasy i popełnienia ewentualnych błędów.

Jak najmniej dodatków ;) Wyłącznik sieciowy w listwie nie jest pożądany, bo może syfić ;) Wiele listw do sprzętu audio jest go pozbawiona np. Furutech, Enerr, Gigawatt, inne mają pstrykacze :) wysokiej klasy np. Shunyata.

Jak najmniej dodatków ;) Wyłącznik sieciowy w listwie nie jest pożądany, bo może syfić ;)

Serio? I co się dzieje, basik się luzuje?

I co z tym przekaźnikiem?

No to najprostszy sprawdzony "kolonijny" sposób.

Trzymaj w nocnej szafce kawał druta. Drut musi być częściowo zaizolowany. Trzymając ten drut za zaizolowaną część wsadzasz końcówki drutu w dostępne z pozycji leżącej łóżka GNIAZKO. Sprzęt się wyłącza, przy okazji też światło jak masz na jednej "lini" i spokojnie można iść spać. W przypadku braku gniazdka przy łóżku można:

A. przenieść łóżko

B. podciągnąć przedłużaczem

UWAGA ogólna sprzęt musi być na tej samej "lini" co gniazdko :)))

Ja tam bym wywalił gniazdko ,bo to kolejny zbędny element ,który może "syfić" i podłączyłbym się bezpośrednio do wystających ze ściany drutów {oczywiście jeśli druty te nie mają przekroju co najmniej 6mm2 i nie są wykonane z miedzi o czystości co najmniej 99,99999% to z miejsca są do wymiany )

z tym gniazdkiem to wydaje mi sie realne, moje mieszkanie jest w bloku z 1998 roku, nowe budownictwo ale szczerze, to nie wiem czy w teraźnierjszej dobie szaleńczego kapitalizmu i konsumpcjonizmu deweloper wówczas przykładał uwagę do rzetelności i zastosowanał właściwe kable :/ .

@zyzio

@macc666

jak znaleźć jakiś złoty środek?

listwę Sonusoliva mogę kupić, ale czy nie będzie to przerost formy nad treścią chociażby ze względu na gniazdko w ścianie i kable w instalacji, bo nie wiem jakie są. Poza tym zaoszczędzone pieniądze mogłyby być przydatne na przykład na jakiś dobry interkonekt :)

Właśnie sam sobie odpowiedziałeś czy jest sens kupować "cudowne" listwy za chore pieniądze.Kup porządna listwę komputerową za max 100zł a reszt kwoty wydaj na coś co faktycznie ma sens.

Znowu się zaczyna :D

=> joker82

Kup Sousolivę, a jak chcesz bardzo tanio to Filtercona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Facet pyta poważnie a wy sobie jaja robicie....Nie wiem czy to co ma jest straaasznie audiofilskie ale nawet ja, poczytawszy co nieco , zastanawiałem się nad listwą - także z pilotem. Podejrzewam,że w moim zestawie (NAD 312+DALI 505+Pioneer PS-S 505+Acer3610) "superlistwa" Sonus Oliva wiele nie zmieni. Może jak ktoś ma bardzo dobry i czuły sprzęt za ogromną kasę to i biedna listwa może coś nabroić w brzmieniu.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ja przed wzmacniaczem używam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchanie przez listwę z filtrem to jak seks w prezerwatywie. :P Najlepsze są bez filtrów, pstryczków, lampek i bezpieczników. Z drogich polecam Vovoxa, ma wejście IEC i w domyśle dają do niej tańszą sieciówkę Vovox jako kabel, ale można droższą, albo dowolną inną. Z tanich rozwiązań przedłużacz Legrand na 6 gniazdek, za 32,90zł w Leroy Merlin kiedyś była. Te z mniejszą ilością gniazd mają kabel o mniejszym przekroju i krótszy, więc nie polecam.

Co do pytania w temacie - kup sobie tego Belkina, na pewno będzie dobrze. Jak nie, to sieciówkami poczarujesz przy klockach.

Przykro mi, musisz sobie kupić audiofilski generator prądu na audiofilską mieszankę paliwa i tlenu stojący na audiofilskim podeście. Nie ma innej opcji.

Jeżeli jesteś w stanie poświęcić scenę, kontrolę basu, i słodko brzmiące wysokie, to przynajmniej wyrzuć z mieszkania, klatki i bloku wszystkie bezpieczniki. Sąsiedzi nie-audiofile będą wdzięczni za prawdziwsze nasycenie barw TVN'u.

Ja, ja...

@zyzio

odnosząc się do pytania @Teo, czy wszelkie przekaźniki w jakimś stopniu ograniczają przepływ prądu? i jeszcze jedno pytanie, czy między kontakt w ścianie i taką listą sieciową z sonusoliva można coś wsadzić (np. dodatkowy przedłużacz, wyłacznik prądu), czy po prostu żeby osiągnąc najlepsze efekty musi być kontakt <-> listwa sieciowa. Jak bardzo wpływaja wszelkie "dodatki" pomiędzy nimi? prawdopodobnie zadaje banalne pytania, ale jeśli znalazłbyś chwilkę czasu na rozwinięcie tematu byłbym wdzięczny oszczędzenia mi czasu, kasy i popełnienia ewentualnych błędów.

Ty sobie zadzwoń do Sonusa, powiedz p.Andrzejowi oco biega, on Ci doradzi i zrobi kabel jaki potrzebujesz.Facet jest bardzo kontaktowy i nie robi żadnych problemów .Polecam.

Słuchanie przez listwę z filtrem to jak seks w prezerwatywie. :P Najlepsze są bez filtrów, pstryczków, lampek i bezpieczników. Z drogich polecam Vovoxa, ma wejście IEC i w domyśle dają do niej tańszą sieciówkę Vovox jako kabel, ale można droższą, albo dowolną inną. Z tanich rozwiązań przedłużacz Legrand na 6 gniazdek, za 32,90zł w Leroy Merlin kiedyś była. Te z mniejszą ilością gniazd mają kabel o mniejszym przekroju i krótszy, więc nie polecam.

Co do pytania w temacie - kup sobie tego Belkina, na pewno będzie dobrze. Jak nie, to sieciówkami poczarujesz przy klockach.

Słuchałeś tej sieciówki Vovoxa? Spotkałem się z opinią, że jest lepsza od Hydry-6 (lub 8, nie pamiętam dokładnie). Dzisiaj przyjdzie do mnie komplet Vovox Initio (2x sieciówka, IC, głośnikowe) i potem będę chciał dokupić do tego listwę lub kondycjoner. Byłbym wdzięczny za jakiś szerszy opis.

pozdrawiam

Marcin

Opowiem o moich listwach sieciowych.

Wczoraj zrobilem test mojej 10-letniej listwy zasilajacej.

To jest listwa stosowana w tamtym czasie w szafach krosowniczych urzadzen LAN.

5m kabla (nie wiem nawet jaki przekroj) i listwa z zabezpieczeniami i bez wlacznika.

Do tej pory pracuje na niej komputer i dzwiek z karty dzwiekowej nie ma zadnych szumow, brumow, chociaz slychac specyficzne dzwieki podczas przesuwania myszki, ale pracy np. elektroniki dyskow, czy silniczkow wentylatorow juz nie.

Przy standardowym sluchaniu muzyki z komputera jest czysto i dobra dynamika.

Niedawno podlaczylem do tej listwy zestaw sluchawkowy i zagral lepiej niz kiedy byl ustawiony w miejscu, gdzie teraz stoi zestaw kolumnowy.

Pomyslalem: ocho, moze byc odjazd jak wepne ta listwe do systemu kolumnowego.

Po tym co uslyszalem w zmianie systemu sluchawkowego, oczekiwalem od tej listwy znacznego polepszenia dynamiki i sceny w prezentacji zestawu sluchawkowego.

Dzien wczesniej przerobilem swoj stary kabel polaczeniowy IC (RCA-JackMono ktore to rozwiazanie bylo do d....) na nowa wtyczke RCA->XLR polutowana wedlug standardu dla kabla mikrofonowego.

Obecnie stosowany kabel RCA->RCA i przejsciowka na JackMono poszedl chwilowo w odstawke.

Robilem to wieczorem poprzedniego dnia i jeszcze nie mialem okazji dobrze posluchac nowej konfiguracji IC.

Wczoraj podlaczylem do zestawu CD-monitory rzeczona listwe.

Czyli okablowanie zasilajace urzadzen audio pozostalo bez zmian, ale byla nowa konfiguracja kabla IC (nieprzetestowana dzwiekowo) i inna listwa do ktorej zostalo to wpiete.

Malo tego, poprzednio stosowana listwa to dwie listwy zabezpieczajace w cenach okolo 40-50 PLN kazda.

Jedna z przewodem 3m, druga z przewodem 2m, bo tak mi to wszystko pasuje odleglosciowo i ilosciowo.

Jak widac to masa roznych polaczen (dwie wtyczki, dwa wlaczniki), pelno barier na drodze sygnalu.

Chcialem to wyeliminowac na zasadzie ... mowia ze im mniej tym lepiej.

Nastawienie niezmienne, oczekiwalem polepszenia sceny, w ogole jakiejs znaczacej poprawy.

I ... bas zdominowal wszystko, do tego nie byl tak precyzyjny jak poprzednio, scena zamiast sie polepszyc, wychudla.

Wysokie tony gdzies sie pochowaly.

Nie bylo to wrazenie "zarzucenia koca", ale jakies takie stlamszenie dzwieku, tak jakby "wlano do niego" jakiejs gestej mazi.

Zrobilem kilka korekt ustawieniami monitora, kilka razy przelozylem oba zestawy kabli IC w roznych konfiguracjach i nastawach potencjometrow monitora.

Wreszcie uznalem ze wplyw tej starej listwy na system jest bardzo zly.

Wypialem ja i wrocilem do poprzedniej konfiguracji listew, z nowo polutowanym IC na Klotz MC5000.

I ... szczena mi opadla.

Ta nowa konfiguracja kabla IC (RCA->XLR) tak poukladala dzwiek systemu kolumnowego, ze sluchalem razem z drzezmiacym dzieckiem w tym samym pokoju czyli po cichu, a scena byla fantastycznie lepsza niz na poprzednim kablu RCA->RCA->JackMono na Klotz-u MY206.

Konkluzja jest taka, ze listwa (jakies elementy filtrujace w srodku listwy, albo kabel) filtrowala prad w ten sposob, ze zabite zostalo cale wysokie pasmo i z dzwieku zrobila sie taka klucha.

Przez to sam sprawdzilem jak bardzo trzeba uwazac z doborem elementow zasilajacych.

Moj system kolumnowy gra bardzo dobrze na komplecie dwoch listew z Castoramy, a nie gra na jednej listwie przeznaczonej do sieci LAN.

Z kolei system sluchawkowy gra zdecydowanie lepiej na listwie siciowej do LAN niz na dwoch listwach z Castoramy.

W moim systemie kable zasilajace urzadzen sa standardowymi komputerowymi chinolami, listwy to troche lepsze (zabezpieczenia przeciwprzepieciowe i przeciwzakloceniowe) rozwiazania marketowe.

IC to zwykle mikrofonowce z metra, no moze nie zwykle bo Klotz MC5000 jest z tych lepszych, konfekcje polutowalem sam.

I gra to fantastycznie, mozna ochac, achac i upajac sie dzwiekiem.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Mam tego Belkina. Ma dwa gniazda pracujące na stałe oraz 6 załączanych. Funkcjonalnie - świetne rozwiązanie, pilot mógłby być bardziej ergonomiczny, ale ma też swoje zalety (np. port do mocowania, który można sobie przykleić pod ławą lub za szafą). Kupiłem go w polskim sklepie sieciowym RTV, o ile pamiętam taniej niż piszesz. Pilot jest radiowy, więc nie ma problemu z zasięgiem i skutecznością.

Nie potrafię powiedzieć nic o wpływie na brzmienie, nie testowałem tego w żaden sposób, ale sama listwa, gniazda, wtyk - są wykonane solidnie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.