Skocz do zawartości
IGNORED

Duże monitory do rocka

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się zima, remont mieszkania odłożony w czasie... no to może udałoby się wymienić kolumny ;)

Pojęcie o budowie kolumn mam słabe więc poszukuję gotowego, dobrze udokumentowanego projektu, również od strony obudów bo chciałbym ich wykonanie komuś zlecić. Z montażem zwrotnicy, terminali i głośników w skrzynkach sobie poradzę.

Czego wymagałbym od finalnego 'produktu' - jak najniżej, w miarę możliwości schodzący bas, jednak bardziej zależałoby mi na jego jakości niż ilości. Chciałbym również zachować jego sprężystość, czyli to co bardzo podoba mi się w aktualnie używanych Cabassach. Generalnie to co chciałbym poprawić w stosunku do aktualnych podłogowców to właśnie ilość basu oraz odsłuch na niskich poziomach głośności (francuzeczki lubią poczuć moc ;) a niestety na to pokój jest za mały, znacznie lepiej grały w większym pomieszczeniu). Jeśli chodzi o górę i średnicę to gdyby została taka jak jest... to będzie dobrze, chciałbym uniknąć nadmiaru wysokich. Średnica natomiast jest bardzo istotne, lubię sobie posłuchać przepalonego nikotyną wokalu ;) Muzyka której słucham to bardzo szeroki wachlarz, ale najistotniejsza to ta z wykopem (niech zagrają Żywiołaka jak na żywo ;)) oraz z klimatem - wszelkie mroczne klimaty gotyckie i metalowe.

Tak sobie myślę, że najlepszym rozwiązaniem będą duże monitory... jakie, na jakich głośnikach... tutaj poproszę o pomoc znawców. Czyli was :) Budżet - zacznijmy od 2k PLN na całość, nie wiem czy to mało czy dużo na taki projekt, czekam na wasze wpisy.

https://www.audiostereo.pl/topic/72818-du%C5%BCe-monitory-do-rocka/

Żeby nie filtry C-E to poleciłbym może to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A sam pewnie zaeksperymentowałbym z jakimś ładnym WG, innym tweeterem i konwencjonalniejszymi filtrami.

Ukryta Zawartość

Nie monitory, ale pomysł i wykonanie ciekawe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor - link mi się nie otwiera, poza tym... pisałem, że sam nie dam rady niczego zmodyfikować :(

eMiL - podłogowce ciekawe, przestudiuję wątek.

Panowie, no proszę, nie krępujcie się :) Projekt może być semi-komercyjny w postaci kit-u.

>> Cooger

Mi się otwiera jak klikam w link. Można wklikać się ze strony głównej:

Ukryta Zawartość

A jeżeli nadal nie chce się otworzyć, może Twój provider jest na jakiejś liście zabronionej przez hosta Marka K, wtedy anonymouse.org pomaga.

Ukryta Zawartość

Jak już ER18 to może projekt Marka Krawca z DXT?

Zaph się o nim wypowiedział, że to progres w stosunku do jego wersji.

Ps. Jestem za projektem Krs47, większy (ale lekki) głośnik w 40 litrowej obudowie lepiej zagra w rocku.

A może Panowie podacie konkretne linki? :)

OK, mam Troelsa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Pozwolę się podczepić do wątku, żeby nie zakładać nowego.

Szukam sprawdzonego projektu DIY na klasyczne monitory, coś a la Harpia Atlas.

Założenia:

1. układ trójdrożny:

- bas 30cm (12"): moje typy Eminence DeltaLite 2512, Beyma SM-212 lub któryś z serii Beyma Pro,

- średniotonowy: membranowy 12-15cm (jak w Atlasie)lub kopułka jak w Harpii 300B,

- wysokotonowy: wstęga lub kopułka (może być aluminiowa SEAS 27TBC/G, bo akurat mam do wykorzystania)

2. obudowa bas refleks lub membrana bierna na tylnej ściance,

3. gabaryty obudowy: SxGxW ~ 40x30x60 +/- 5cm

4. efektywność rzędu 93-95dB (zasilanie wzmacniaczem max. 12,5W, z możliwością do redukcji w przyszłości do 6-8W)

5. budżet: 30-50% ceny nowych Harpii Atlas tj. ok. 3000-4500zł

Najchętniej zrobiłbym klona Atlasa, ale nie wiem jak się do tego zabrać ;)

Pozdrawiam,

mhgawel

>> mhgawel 26-10-2010 12:23

W tych gabarytach trudno będzie zrobić więcej niż 40dm3 objętości czynnej dla woofera. Zwłaszcza jak się uwzględni komorę dla średniaka i kratownicę - przydatną skoro woofer ma być kręcony dość wysoko. SM-212 w takiej budzie? - przecież dla niego rozmowa powinna się zaczynać od 60dm3. Beyma 12LW30N mogłaby pasować do 40dm3 i nie kosztuje jakichś kokosów, jednak zejście będzie słabe. Tak to jest - zejście, efektywność i mała buda to rzeczy nie do pogodzenia.

BTW - ta efektywność to myślenie życzeniowe, trudno będzie znaleźć dobry tweeter nie-tubowy. 92dB to raczej max dla kopułek - i to niekoniecznie trzymających uczciwe 8ohm (27TBC/G ma coś w okolicach 6ohm). Może Peerless HDS aka Scanspeak D2608-9130? Albo jakiś Morel w typie MDT33? Nie-estradowy średniak spełniający wymagania (8ohm, n0 > 1%, pasmo 300Hz - 2.5kHz) też nie będzie łatwy do znalezienia.

To na razie takie gdybanie :) Wzorowałem się trochę na Atlasach, gdzie obudowa ma SxGxH=37x41x67cm, czyli po zewnątrz licząc 100 litrów. Odejmując ścianki i wszystkie paści w środku te 65-75 litrów powinno się wyrobić . Tweeter to kopułkowy SEAS o efektywności 91,5dB. Producent podaje, że kolumny mają efektywność 93dB i pasmo 37-25000 (+- 3dB) - ale czy to prawda?

Można podkręcić tweeter tak jak to zrobił Troels Gravesen w projekcie TQWT tj. poprzez dołożenie tuby, ale to daje efekt do 10kHz a potem i tak charakterystyka opada. Zresztą sam projekt TWQT wydaje się być ciekawy, ale to zupełnie inna filozofia kolumny.

Co do impendancji... kable głośnikowe mam na stałe wlutowane w 4 ohmowe odczepy transformatorów głośnikowych.

>> mhgawel 26-10-2010 12:23

W tych gabarytach trudno będzie zrobić więcej niż 40dm3 objętości czynnej dla woofera. Zwłaszcza jak się uwzględni komorę dla średniaka i kratownicę - przydatną skoro woofer ma być kręcony dość wysoko. SM-212 w takiej budzie? - przecież dla niego rozmowa powinna się zaczynać od 60dm3. Beyma 12LW30N mogłaby pasować do 40dm3 i nie kosztuje jakichś kokosów, jednak zejście będzie słabe. Tak to jest - zejście, efektywność i mała buda to rzeczy nie do pogodzenia.

BTW - ta efektywność to myślenie życzeniowe, trudno będzie znaleźć dobry tweeter nie-tubowy. 92dB to raczej max dla kopułek - i to niekoniecznie trzymających uczciwe 8ohm (27TBC/G ma coś w okolicach 6ohm). Może Peerless HDS aka Scanspeak D2608-9130? Albo jakiś Morel w typie MDT33? Nie-estradowy średniak spełniający wymagania (8ohm, n0 > 1%, pasmo 300Hz - 2.5kHz) też nie będzie łatwy do znalezienia.

Co do tweetera jeszcze to Beyma robi kopułkę o efektywności 95dB, ale nie wiem jaką ten głośnik ma wartość.

Albo wpakować wstęgę Aurum Cantus i spokojnie mamy te 96-100dB.

Ciekawi mnie jeszcze ESS Great Heil Air-Motion Transformer. Miał ktoś do czynienia z tym cudem techniki? :) Można to ciąć na 800Hz. Widziałem na ebay'u monitory ESS Amt 1b w układzie woofer z takim właśnie tweeterem, ale nie wiem na ile jest to dobre rozwiązanie.

Co do efektywności to można jeszcze wzorem starych konstrukcji zdublować głośnik średniotonowy i tweeter, ale to kosztem impendacji. No i musi się to wszystko zmieścić na froncie obudowy :)

Jest taki 16ohm wynalazek jak 18Sound 6ND430 - dwa takie równolegle będą miały 8ohm i efektywność po konkrecie. Oczywiście o czymś choćby zbliżonym do tłokowości membrany w zakresie pracy można zapomnieć. No i dużo miejsca na froncie zajmą, podobnie jak $ w budżecie. Do tego ze 20dm3 netto wypadałoby im wygospodarować. Za to można nawet pomarzyć o podziale 200Hz - tyle że wtedy trzeba będzie wydać majątek na kompensacje rezonansów - zarówno średniaków jak i woofera.

Z kolei 15cm i mniejsze o odpowiedniej efektywności - uzyskanej przez skracanie cewki - takie jak Seas MCA15RCY (można próbować doklejania magnesu) raczej poniżej 400Hz nie zejdą. Ogólnie nie kręci mnie sprawdzanie ile da się wyciągnąć z czegoś ideologicznie zbliżonego do Altusów.

Wielkie dzięki za namiary.

Te 16 ohmowe cuda kosztuja jakieś 130$/szt. co daje 520$+przesyłka, jakieś 2k zł. Dość poważna pozycja biorąc pod uwagę założony budżet 3-4,5 kzł.

Za to znalazłem takie cuda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 6,5" 102dB 8 ohmów 135$/szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 5" 99dB 12 ohmów 100$/szt.

Pytanie tylko jak to gra, bo parametry mają po byku... Tyle, że pewnie bardziej to na stadion niż do mieszkania...

A co do Altusów czy Altusopodobnych konstrukcji... co kto lubi ;)

W obudowie zamkniętej czy bas-refleks to jedyna droga na wysoką efektywność.

Poza tym pozostają tuby i inne bardziej złożone stolarsko i akustycznie konstrukcje.

Jest taki 16ohm wynalazek jak 18Sound 6ND430 - dwa takie równolegle będą miały 8ohm i efektywność po konkrecie. Oczywiście o czymś choćby zbliżonym do tłokowości membrany w zakresie pracy można zapomnieć. No i dużo miejsca na froncie zajmą, podobnie jak $ w budżecie. Do tego ze 20dm3 netto wypadałoby im wygospodarować. Za to można nawet pomarzyć o podziale 200Hz - tyle że wtedy trzeba będzie wydać majątek na kompensacje rezonansów - zarówno średniaków jak i woofera.

Z kolei 15cm i mniejsze o odpowiedniej efektywności - uzyskanej przez skracanie cewki - takie jak Seas MCA15RCY (można próbować doklejania magnesu) raczej poniżej 400Hz nie zejdą. Ogólnie nie kręci mnie sprawdzanie ile da się wyciągnąć z czegoś ideologicznie zbliżonego do Altusów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ramach danej powierzchni membrany cudów nie ma - i efektywność musi kosztować w lichej i cienkiej membranie z masą modów własnych i/lub niskim Xmax i/lub wysokim Fs/Qts. Pod pierwszym linkiem jest dokładnie wszystko, Fs/Qts jest na poziomie 500Hz - zejście kojarzone raczej z kopułkami. Za to n0 sięga 4%. Drugi ma tylko niewiele ponad 1% referencyjnej, efektywność wyżej jest na bank na modach membrany.

Z tego sortu co pierwszy link jest jeszcze Audax PR170M0 oraz PHL-e. Ogólnie wszystko to ma tendencję do estradowego jazgotu. Są fani ale osobiście do nich nie należę.

Zatem pytanie się rodzi takie: jak Harpia wyciągnęła te 93dB dla Atlasa i 94dB dla 300B, korzystając z aluminiowej kopułki Seasa jako tweeter i kopułki Daytona (membranowca Seasa) na midrange'u? Wszystkie wymienione głośniki mają efektywność rzędu ~91dB. Choć 93 +/-3dB...

Co do dalszego szukania elementów kolumn opisanych przez mnie wcześniej dodaję nowe ograniczenie:

"estradowy głośnik w monitorach aspirujących do hi-fi może się pojawić tylko na basie"

No chyba, że ktoś mnie przekona, że jednak niekoniecznie tylko tam ;)

W ramach danej powierzchni membrany cudów nie ma - i efektywność musi kosztować w lichej i cienkiej membranie z masą modów własnych i/lub niskim Xmax i/lub wysokim Fs/Qts. Pod pierwszym linkiem jest dokładnie wszystko, Fs/Qts jest na poziomie 500Hz - zejście kojarzone raczej z kopułkami. Za to n0 sięga 4%. Drugi ma tylko niewiele ponad 1% referencyjnej, efektywność wyżej jest na bank na modach membrany.

Z tego sortu co pierwszy link jest jeszcze Audax PR170M0 oraz PHL-e. Ogólnie wszystko to ma tendencję do estradowego jazgotu. Są fani ale osobiście do nich nie należę.

Harpia to profesjonaliści działający na rynku o określonych oczekiwaniach, nie zawsze możliwych do spełnienia w ramach praw fizyki. Dodając że większość producentów zawyża efektywność o 4dB albo więcej (typowo do poziomu referencyjnej ef. napięciowej 2pi sekcji basowej albo nawet wyżej) - podający ją uczciwie co do 0.5dB byłby skończonym frajerem, zwłaszcza że audiofile boją się pomiarów (Audio, Stereophile) jak diabeł święconej wody, wolą kwieciste opisy brzmienia z innych pism i odjechane w kosmos katalogowe parametry, bez nieprzyjemnych zgrzytów typu podważanie autorytetu producenta jakimiś pomiarami. Oczywiście nie można wykluczyć jakiejś specjalnej wersji metalowego Seasa w "lampowych" Harpiach, w której osiągnięto efektywność kosztem np. dużo większych wymagań w dziedzinie umiejętności konstruktora.

W DIY świadomość tych zagadnień pozwala urealnić oczekiwania względem efektywności - i uniknąć przysłowiowego kopania się z koniem.

Hmm.. w Seas'a HSE (Harpia Special Edition) nie wierzę :) Możliwe, że był jakoś później modyfikowany. Mniejsza o szczegół, w końcu to nieistotne, aczkolwiek brak wykresów na stronie w/w producenta jest nieco sugestywny. Dochodzimy jednak do konkluzji, że dobrego hi-fi na dobrych przetwornikach SEAS'a czy ScanSpeaka i w ramach przyjętych przeze mnie założeń zrobić się nie da.

Kluczowym dla mnie parametrem jest efektywność, ale ta oczywiście nie kosztem jakości. Co zatem?

Harpia to profesjonaliści działający na rynku o określonych oczekiwaniach, nie zawsze możliwych do spełnienia w ramach praw fizyki. Dodając że większość producentów zawyża efektywność o 4dB albo więcej (typowo do poziomu referencyjnej ef. napięciowej 2pi sekcji basowej albo nawet wyżej) - podający ją uczciwie co do 0.5dB byłby skończonym frajerem, zwłaszcza że audiofile boją się pomiarów (Audio, Stereophile) jak diabeł święconej wody, wolą kwieciste opisy brzmienia z innych pism i odjechane w kosmos katalogowe parametry, bez nieprzyjemnych zgrzytów typu podważanie autorytetu producenta jakimiś pomiarami. Oczywiście nie można wykluczyć jakiejś specjalnej wersji metalowego Seasa w "lampowych" Harpiach, w której osiągnięto efektywność kosztem np. dużo większych wymagań w dziedzinie umiejętności konstruktora.

W DIY świadomość tych zagadnień pozwala urealnić oczekiwania względem efektywności - i uniknąć przysłowiowego kopania się z koniem.

Dochodzimy jednak do konkluzji, że dobrego hi-fi na dobrych przetwornikach SEAS'a czy ScanSpeaka i w ramach przyjętych przeze mnie założeń zrobić się nie da.

Tak jak napisałem - jeżeli chcesz dorównywać do papierowych obietnic, to się nie da. Jeżeli natomiast do tego co pokazałby mikrofon "Audio" w przypadku wielu markowych "95dB", to sukces jest niewykluczony.

Jadąc od góry - powiedzmy że Peerless HDS. Dalej jest kłopot ze średniakiem - trudno znaleźć stożkowy 15 - 18cm o efektywności ponad 1% nie zalatujący estradą. Dlatego sam pewnie zastanowiłbym się nad d'Appolito na szeregowym połączeniu dwóch dobrych (nisko)średniotonowców 4ohm, co pozwoliłoby utrzymać efektywność napięciową drivera 4ohm przy impedancji podniesionej do 8ohm (kosztem dwukrotnie większej objętości zajmowanej przez sekcję średniotonową). Jest też kopułka Tang Band 75-1558SE, schodząca niżej niż Dayton RS52 z racji większego rozmiaru. No i na dole jakaś 8ohm estradówka z efektywnością ok. 2%. 90 - 92 prawdziwych dB jest do osiągnięcia przy uczciwych 8ohm i nawet jakiejś BSC.

Panowie dołaczam do tematu

Mnie interesuje wysokie SPL, dobra jakość do malutkiej lampki, no i "małe wymiary"

Na chwilę obecna wykombinowałem tak

wysokie o spl > 90db ja mam akurat D25AG

srednie problem na chwilę obecną Eminence Alpha-8A

niskie najlepiej z symulacji i przy małej obudowie smiga Beyma SM110N, tej 12" nie symulowałem

Panowiem może wspólnymi siłami coś fajnego wykombinujemy !!!!!

Zastanawiam się jeszcze czy dawać Linie transmisyjną czy BR, ciekawy temat

Ukryta Zawartość

pod D25AG i Alpha-8A mam zwrotkę i budę BR z symulacji to wszystko o dość to sensowne

może wykombinujemy jakieś inne średniaki i ten dół

"misimor" Ty jako znawca tematu może coś doradzisz (nurtuje mnie ta linia transmisyjna - czy beda lepsze efekty jak z BR ?)

Ukryta Zawartość

Hej :)

Projektowi Troelsa też się przyglądałem. Raczej interesuje mnie wersja TQWT bez dwóch basowców na tylnej ścianie, bo takie smoki mi do pokoju nie wejdą.

Co do wyboru głośników to jeszcze takie cudo na średnie tony znalazałem: Eminence LA6-CBMR 6-1/2" Niby 97.8dB i 8 ohmów, ale pewnie zalatuje estradą.

Czytając forum spotkałem się z pomysłem:

- na środek szerokopasmowiec typu Lowther o efektywności rzędu 96-97dB (lub coś podobnego czego używają w tubowcach) z bardzo lekką membraną . Wadą tych głośników jest, że nie mają basu i wysokich (tzn. nie grają poniżej 100Hz i powyżej 10-12kHz), więc trzeba te części pasma uzupełnić. A zatem:

- na górę np. wstęga 98 czy 100dB albo tuba o efektywności powyżej 100dB,

- na dół estradówa 10 albo 12"

Nie wiem czy taki zestaw jest w ogóle do złożenia i czy da się to wpakować do jednej obudowy.

Wydaje się, że projekt Gravesena, można zrealizować mniejszym kosztem i przy mniejszym wysiłku umysłowym. Co do efektów sonicznych ciężko powiedzieć, bo jakoś ludzie ten projekt trochę omijają o ile wiem. Pewnie przyzwyczajenie do bas-refleksów. Kiedyś na próbę zbiję sobie z dykty prostą tubę i zobaczę czy to w ogóle gra :)

Panowie dołaczam do tematu

Mnie interesuje wysokie SPL, dobra jakość do malutkiej lampki, no i "małe wymiary"

Na chwilę obecna wykombinowałem tak

wysokie o spl > 90db ja mam akurat D25AG

srednie problem na chwilę obecną Eminence Alpha-8A

niskie najlepiej z symulacji i przy małej obudowie smiga Beyma SM110N, tej 12" nie symulowałem

Panowiem może wspólnymi siłami coś fajnego wykombinujemy !!!!!

Zastanawiam się jeszcze czy dawać Linie transmisyjną czy BR, ciekawy temat

Ukryta Zawartość

pod D25AG i Alpha-8A mam zwrotkę i budę BR z symulacji to wszystko o dość to sensowne

może wykombinujemy jakieś inne średniaki i ten dół

"misimor" Ty jako znawca tematu może coś doradzisz (nurtuje mnie ta linia transmisyjna - czy beda lepsze efekty jak z BR ?)

Ukryta Zawartość

Hej :)

Projektowi Troelsa też się przyglądałem. Raczej interesuje mnie wersja TQWT bez dwóch basowców na tylnej ścianie, bo takie smoki mi do pokoju nie wejdą.

Co do wyboru głośników to jeszcze takie cudo na średnie tony znalazałem: Eminence LA6-CBMR 6-1/2" Niby 97.8dB i 8 ohmów, ale pewnie zalatuje estradą.

Czytając forum spotkałem się z pomysłem:

- na środek szerokopasmowiec typu Lowther o efektywności rzędu 96-97dB (lub coś podobnego czego używają w tubowcach) z bardzo lekką membraną . Wadą tych głośników jest, że nie mają basu i wysokich (tzn. nie grają poniżej 100Hz i powyżej 10-12kHz), więc trzeba te części pasma uzupełnić. A zatem:

- na górę np. wstęga 98 czy 100dB albo tuba o efektywności powyżej 100dB,

- na dół estradówa 10 albo 12"

Nie wiem czy taki zestaw jest w ogóle do złożenia i czy da się to wpakować do jednej obudowy.

Wydaje się, że projekt Gravesena, można zrealizować mniejszym kosztem i przy mniejszym wysiłku umysłowym. Co do efektów sonicznych ciężko powiedzieć, bo jakoś ludzie ten projekt trochę omijają o ile wiem. Pewnie przyzwyczajenie do bas-refleksów. Kiedyś na próbę zbiję sobie z dykty prostą tubę i zobaczę czy to w ogóle gra :)

ten eminence to wg mnie kaszana - brzydki wykres

jak chcesz dać wstege to wysoki podział 5k i wyżej

projekt troelsa omijają bo j8008 strasznie drogi :( sam bym to robił ale zawysokie progi

pisałem do troelesa i sobie ten projekt bardzo zachwala ze jest to jego wzór

.....szukamy dalej

Znalazłem coś podobnego do tego o czym pisałem wcześniej.

Ukryta Zawartość

Drugi wpis od góry. Na górze kopułka Beymy, niżej Fostex i na dole estradowy bas :)

A tu dokładny opis:

Ukryta Zawartość

Może nie ma to kształtu typowego monitora, bo rzeczywiście przypomina bardziej wieszak na ubrania, ale poza tym bomba!! :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś podobnego do tego o czym pisałem wcześniej.

Ukryta Zawartość

Drugi wpis od góry. Na górze kopułka Beymy, niżej Fostex i na dole estradowy bas :)

A tu dokładny opis:

Ukryta Zawartość

Może nie ma to kształtu typowego monitora, bo rzeczywiście przypomina bardziej wieszak na ubrania, ale poza tym bomba!! :D

Mi się też to podoba !!!!!!!!!!!!!

Beymy by były, szukam tego Fostex'a

Wykresiki pojedyńczych głosników piekne, tylko te wykresy na tej stronie nic mi nie mówią, nie wiem który jest tym wypadkowym-końcowym całej kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na samym dole są wykresy całości, ale przy pomiarach z dwóch metrów. Nie wiem dlaczego z dwóch a nie z metra, no ale widać Włosi tak mierzą ;)

A Fostex jest choćby w madisound.com, choć lepiej byłoby gdzieś ciutkę bliżej znaleźć.

Ukryta Zawartość

Mi się też to podoba !!!!!!!!!!!!!

Beymy by były, szukam tego Fostex'a

Wykresiki pojedyńczych głosników piekne, tylko te wykresy na tej stronie nic mi nie mówią, nie wiem który jest tym wypadkowym-końcowym całej kolumny

Ukryta Zawartość

Najsensowniejszym rozwiązaniem będą wspomniane wczesniej kolumny Krs47 - Hurricane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najsensowniejszym rozwiązaniem będą wspomniane wczesniej kolumny Krs47 - Hurricane

Ukryta Zawartość

Dla mnie mała efektywność

poniżej 90dB

Ukryta Zawartość

TFS1 interesujące, tylko, że nie mam pojęcia jak to może grać. Mi osobiście na razie faktycznie najbardziej pasuje Hurricane - skuteczność nie jest dla mnie priorytetem.

Zastanawiam się czy tego TFS1 dałoby się zrobić w bardziej cywilizowanej i przypominającej kolumnę obudowie... Albo starać się zminimalizować obudowę, żeby przypominała klasyczny monitor, albo zrobić dwuczęściową jako skrzynię z basem i nadstawkę z Fostexem i tweeterem, podzieloną na dwie części - komorę głośników i komorę zwrotnicy. Ale nie wiem jak takie zmiany wpłyną na brzmienie. Przy minimalizacji pewnie trzeba by zrobić jakąś BSC dla basowca - w projekcie TFS1 pracuje na dość dużej ściance...

TFS1 interesujące, tylko, że nie mam pojęcia jak to może grać. Mi osobiście na razie faktycznie najbardziej pasuje Hurricane - skuteczność nie jest dla mnie priorytetem.

• 3 tygodnie później...

Witam podpinam się pod wątek tylko z mniejszym budżetem max 600-:-700zł same przetworniki,ogólnie tak jak w temacie,z tym nie zależy mi na charce jak stół,z gotowych są takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale 1800zł to dla mnie trochę sporo.Zależało by mi na delikatnie podkręconych skrajach pasma tak jak ma to ww.Paradigm -dynamika,drive,kontur,coś jak przy loudness;).Może np.to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

pozdr,sylw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.