Skocz do zawartości
IGNORED

akustyk = mr. kisiel???

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba nie trzeba, aktualnie współpracujemy jako dostawcy obudow z 3 firmami. Tak że roboty mamy w bród.

A wracając do teamtu: tak jak kiedyś pisałem - stałe utrzymywanie bardzo niskich cen wyrobów, jest możliwe tylko wtedy gdy jest duża ilość zamówień.

Być może po wejściu zachodni klienci, otworzą się na produkty z Polski - wtedy firmy typu Amplifikator, powinny obniżyć ceny.

hmm, moze rzeczywiscie cena amplifikatora moglaby byc nizsza, wiek akurat mniej wiecej jaki jest narzut.... ale skoro gral rownie dobrze, jak NAD za ok. 10000 (spotkanie w gdyni), i jak wiele klockow dwa razy drozszych, to o czym tu wogole jest mowa? taka roznica w cenie to jeszcze za malo?

nie "wiek" a wiem mialo byc...

co do cen, to ile w/g Was powinien kosztowac taki baltlab, amplifikatotr czy inny kustagon, zeby bylo "dobrze"? :)

ile na jednym takim klocku powinien zarabiac taki producent (wiadomo, ze robi sie je na sztuki, nie na dziesiatki/setki czy tysiace sztuk). a moze wogole nie powinien zarabiac? tak jak lekarz - toz bycie lekarzem to powolanie, za friko powinni leczyc i harowac hehe

o rany...

faktycznie hiehie, ja glownie o wzmakach myslalem, nie o kolumnach. rynku kolumn za bardzo nie znam, ale faktycznie poza jakimis tam wyjatkami nie zauwazylem szczegolnie nizszych cen w stosunku do zagranicznych marek. ceny sa na tyle zblizone, ze to nie one decyduja, takie odnioslem wrazenie, gdy sam odsluchiwalem rozne produkty przed zakupem.

Dziwne, bo ja własnie na rynku kolumn dostrzegam różnice cenowe. Przykładowo, B&W 602 podłogowe, kosztują 2500 za parę. Wykonane z plastiku i czegoś byle czego, całość waży tyle co nic. Na tle polskiej konkurencji w tej cenie grają jak popsute. Dalej co my tam mamy, zachwalane pod niebiosy Avance, za 2 kPLN dostajemy co prawda te same głośniki, no, prawie te same co w ESAch Vivace czy w Minimach Basic, ale może od razu lepiej kupić same głośniki, bo tandetna obudowa oklejona czymś śmiesznym kabelki telefoniczne i badziewne zwrotnice nie warte są niczego. Polscy producenci pod tym względem biją na głowę zagraniczną konkrencję. Obudowy są solidne, wykonane z grubego MDFu, fornirowane, zwrotki porobione z uczciwych komponentów a nie z jakichś popiedółek. Polskie produkty nie zaczynają się od 1000 PLN za parę tylkoo dlatego że nie zniżają się do takiego poziomu jaki prezentuje zachodnia masówka.

Idziemy piętro wyżej, kolumnienki za około 4000. Co takiego mają do zaoferowania zachodzni producenci? Ciągle plastikowe B&W 603, Avance Dana 670 V które zaliczają się do klasy "budżet plus" , proponuję zrobić bezpośrednie z Esą Meritum czy Minima Audio Talisman. W mojej opinii że Talismany grają lepiej niż B&W kosztujące 10 000 PLN nie ma cienia przesady. Kto nie wierzy niech przytarga do mnie dowolny zachodni shit za 10 000 PLN. Stawiam skrzynkę wódki jeśli moje kolumny okażą się gorsze. Ale ostrzegam że jeśli okażą się lepsze to oczekuję tego samego.

No dobra poszukajmy zachodnich konstrukcji które są zbliżone możliwościami i jakością wykonania do naszych krajowych produktów. OK, szukamy czegoś 2 drożnego opartego o Vify PL lub porównywalnych klasą I JAKOŚCIĄ WYKONANIA. W Polsce takie kolumny kosztują okoł 4000 PLN, a za granicą?? Obejrzyjcie sobie katalog Audio Physika. I nie sugerujcie się że AP robił kiedyś kolumny które na kolana powalały, teraz to na prawdę nie prezentują one sobą nic co by przewyższało krajowe produkty, ceny są kilkukrotnie wyższe.

BZ masz sporo racji, zbytnio generalizowalem, moja wiedza na ten temat, wiedza praktyczna, ograniczona byla tym, co stoi w trojmiescie w sklepach niestety. natomiast to co moge uslyszec/przeczytac n/t naszych kolumn czesto bywa budujace - dobra jakosc, komponenty i wykonanie w stosunku do ceny i w stosunku do cen kolumn zagranicznych. mysle jednak, ze ta prawidlowosc w przypadku wzmacniaaczy jest wyrazniejsza. przynajmniej w tych przypadkach, ktore sam mialem szczescie poznac.

już nie chcę się kłucić o to czy warto kupić obcy czy krajowy, to będzie mój ost. wpis w tym wątku, wszystko zależy od klienta, ja nie twierdzę że zza granicy jest lepszy, lecz bardzo konkurencyjny do naszych, a szkoda bo powinna być znacząca różnica, to jest moja opina a ty masz swoją dlatego dziękuje za rozmowę, szanuję i analizuję także opinię innych.

Seba: podaję przeciętne ceny. Gdyby na polskie produkty sprzedawcy zechcieli opuścić swoje marże też by było taniej. Poza tym nadal nie zmienia to faktu że przy porównywalnej cenie zagraniczne wypadają zawsze gorzej i to sporo. Wcale nie są więc konkurencyjne jak piszesz.

Kwoli małego wyjaśnienia - ESA kupuje głosniki bezpośrednio w Scan Speaku w Danii, a nie przez Kisiela. Przez Kisiela kupowała tylko na samym początku, natomiast obecnie produkuje na tyle dużo kolumn, że opłaca jej się kupować bezpośrednio.

A wracając do kalkulacji ESY - weźmy 2 modele kolumn: ESA Ostinato 2 i Pro Ac Response 2.5. ESA ma troche droższy tweeter i troche tańszy woofer, ProAc odwrotnie, ale ogolnie cena wszystkich materiałów użytych do budowy jest zblizona. ProAc sprzedaje swoje kolumny za 16000zł, natomiast ESA rząda za swoje 4000 zł - i wg. was ESA to zdziercy i złodzieje ?

Jest takie przysłowie - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Można je odnieść, także do pieniędzy - najlepiej (i najłatwiej) liczy sie cudze. To nasza narodowa specjalność.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elbroth-Historia cen wyrobów ProaCa w Polsce to spacerek pod górę..Cykliczne podnoszenie cen,bez jakiegokolwiek racjonalnego uzasadnienia.Model 2.5 pamiętam jeszcze w ok.10000zl,pózniej siedem stów w górę i tak dalej,dalej.Zresztą temat tego dystrybutora był wałkowany w innym miejscu.Nawiązując do kalkulacji i porównań Ostinato2 i P2.5 ,to zestawienie jest nie na miejscu.Esa O2 to doskonałe kolumny ,ale pomimo wykorzystania wyśmienitych głośników od Proaca2.5 niestety dzieli je przepaść.Oczywiście nie zmienia to faktu,że 2.5 są za drogie.

Liczenie cudzych pieniędzy nie jest naszą narodową cechą.Państwa zachodnie w tym temacie są jeszcze bardziej dociekliwe niż my.Zresztą ,jeśli już było te" zaglądanie do kieszeni "w tym wątku,to zdecydowanie przodowali w tym obrońcy wysokich cen/"adwokaci"/niż dbający o swe portfele.Z wcześniejszych wpisów wynika,że w większości jesteśmy skłonni nawet walczyć do upadłego za wysokimi cenami.Nie wiem z czego to wynika,z głupoty czy też naiwności,a być może z chęci zanegowania czegokolwiek by się nie napisało.

Frank: dlaczego porównanie O2 i R2.5 jest nie na miejscu ? Nie rozpatrujemy tutaj takich względów jak marka, prestiż, czy ew. brzmienie, a sam WSAD potrzebny do zrobienia tych kolumn. A ten jest podobny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Harvi: wszytsko się zgadza. Dlatego nie neguję ceny ProAca. Czcę tylko wykazać, że kolumny robione u nas wcale nie sa droższe - są dużo tańsze. Z szeregu powodów.

Elberoth-Nie napisałem ,że ESA są złe-to jedne z lepszych naszych kolumn.Tak się składa,że znam dobrze brzmienie jednych i drugich.Przewaga Proca jest dość duża.Nie zawsze użycie nawet najlepszych komponentów oznacza osiągnięcie szczytu.Osobiście uważam,że najważniejsza jest myśl ludzka-czyli krótko mówiąc projekt.

Gdyby tylko użycie wsadu odpowiedniej jakości było drogą do sukcesu wszystko byłoby proste.Niestety tak nie jest.Zresztą hi-endowe podzespoły z reguły są trudniejsze w aplikacji,stąd tak dużo pózniej nieudanych konstrukcji ,bardzo drogich i słabo brzmiących.

Frank: rozmawiamy zupełnie o czym innym.

Tutaj się niestety muszę z Frankiem zgodzić, jakość komponentów nie gwarantuje sukcesu. ESA odstaje od ProAca, z tych głośników można wyciągnąc dużo więcej i to nie koniecznie inwestując kupę szmalu w komponenty. Niemniej jednak Ostinato przyrównane do zachodniej konkurencji w podobnej cenie raczej ją miażdzy. Przykład ProAca pokazuje jednak coś o czym mówiłem wcześniej: ZA KNOW HOW TEŻ SIĘ PŁACI. Oceniając dźwięk jaki oferują polskie produkty okazuje się że mają niesamowita przewagę, zachodnie śmieci dopiero od 7-8 kPLN w górę zaczynają jakoś po ludzku grać. Dlatego porównując kolumny należy patrzeć i na jakość komponentów, i na to co z nich udało się wycisnąć. Ja patrzę na jedno i drugie, dlatego daleki jestem od porównywania ESy z ProAkiem, szukam po prostu kolumn jak najbardziej zbliżonych i stwierdzam że są one 2 razy droższe. To samo dotyczy pozostałych producentów polskich. Ba, często nasze firmy obią na tyle oryginalne i nietypowe konstrukcje ze próżno szukać czegoś podobnego na zachodzie.

Z innej beczki: Dzisiaj miałem przyjemnośc zajrzeć do środka do kilku wysoko ocenianym konstrukcjom zachodnim w cenie od 1700 do niecałych 2500

1. Rozbebeszony Eltax Liberty, widać dokładnie a jakich to wyszukanych materiałów zostało stworzone owo cudeńko i jak "olbrzymie" są elementy zwrotnicy (pomijam milczeniem fakt użycia kondensatorów elektrolitycznych). Już uspokajam: ten papieros to nie jest cienka"damska" laga ale normalna faja, te elementy są więc o wiele większe niz mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. MAJSTERSZTYK!!! :):):):):):):)

2. B&W 602 S3, zwrotnica o wiele lepsza niż w Eltaxach, widać że cewka jest przynajmniej sensownym drutem nawinięta,nie fociłem zwrotnicy dokładnie, ale kodensatory nie są już elektrolityczne, co nie znaczy że jest to jakaś rewelacja. Nie fociłem zwrotnicy dokładnie bo mimo że nie jest to powód do zachwytu to do śmiesznuych się też nie zalicza . Śmieszna jest za to obudowa... żenująca, plastik + płyta wiórowa, światowa czołówka najlepszych materiałów, nie ma co. Okablowanie wewnętrzne zaadaptowane chyba z chińskich samochodzików zdalnie sterowanych dla dzieci od lat 7 wzwyż.

3. No i na deser Avance. Rekord świata w miniaturyzacji zwrotnic!!! Bo tego jakie usprawninie w montażu!! Całkowicie pominięto lutowanie kabli do głośników, spawy zostały zastąpione wsuwkami jak w instalacjach elektrycznych w samochodzie!!! Brawo!!! Jak nic należy się nagroda za racjonalizację procesu produkcyjnego!!! Najlepiej jakieś wysokie komunistyczne odznaczenie, a jak!! Tak, dobrze widzicie , nie ma w tym żadnego montażu, leży sobie wymontowana wysokotonówka o standardowej Vifowskiej średnicy a na niej cała zwrotnica z Avance Omega 509 MkII. Fajka jest ta sama co wcześniej, ale głęboko wierz że Avance niedługo opracuje taką zwrotkę która będzi wyglądała tak samo jak ta ale położona obok cienkiego papierosa. A jak będę miał szczęście to doczekam się że zmieszczą całe kolumny w zegarku na rękę :)

[obrazekLUKASZ-112594_1.jpg] [obrazekLUKASZ-112594_2.jpg] [obrazekLUKASZ-112594_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1972-100005498 1170255921_thumb.jpg

post-1972-100005499 1170255920_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hiena: w sensie fizycznym to gra, ale w sensie jakościwym to nie ma prawa :)

Seba: po pierwsze możesz zadać pytanie tutaj, po drugie nie bardzo jet co opisywać moja ocena tych kolumn jest jednoznacznie negatywna, już wcześniej pisałem że cały zachód do 7-8 kPLN nie nadaje się do słuchania, po trzecie jeśli rzeczywiście potrzebujesz skontaktować sie przez priv to pisz na:

[email protected]

Pozdro!

BZ. Ciekawa teza ale w tym przedziale cenowym mieszczą się np. Herbeth-y Compact 7 mk2 (a na wysprzedaży HL-S8) do niedawna można było kupić o niebo lepsze Spendory 2/3. W sumie co kto lubi ale onie te konstrukcje wymagają solidnego napędy i z byle czym nie zagrają. NP. słuchałem modelu HP 5 z dwiema końcówkami Creek-a – żenada dopiero ze wzmacniaczami powyżej 10 tyś kolumny te coś pokazały podobnie było z Eposami (o połowę tańsze) ale z dwa razy droższym od siebie piecem w pewnych aspektach przewyższały droższe modele. Dlatego uważam, że twoje spekulacje na temat zachodniego badziewia są formułowane delikatnie mówiac na wyrost.

Część bohaterów tego wątku.

[obrazekLUKASZ-114101_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.