Skocz do zawartości
IGNORED

Petrus - Lwowski wzmacniacz lampwy

Gabi

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, co wy gadacie...

przecież np. Led Zepplin nagrywali na lampach, więc brzmienie rocka z lampy jest poprostu takie jak być powinno.. wszystko zależy od charakteru lamp, kolumn, kabli... Twierdzenie, że coś odgórnie nadaje się do konkretnego rodzaju muzyki nie ma sensu, bo dochodzi jeszcze kwestia sposobu nagrywania, itp.... a na lampie można nawet metalu słuchać... o ich troje nie wspomne ;))

a jeśli ktoś lubi brzmienie tranzystorowe to i jazz mu bardziej przypasi na takim maleństwie... nie ma jednej prawdy, niestety - to by było za piękne :)

Fikus - nie dramatyzujmy :)) - jak napisalem wyzej - inne glosniki - i mogloby sie okazac, ze jest duzo lepiej - tego nie bylo nam dane sprawdzic ale przeciez mozna probowac znalesc znacznie lepsze zestawienie. Kazdy system powinien byc dobrany do indywidualnych preferencji sluchajacego - kazdy element musi pomagac w wydobyciu maksimum mozliwosci z calego systemu - my sluchalismy dosc przypadkowego zestawu i na pewno nie przekreslalbym Petrusa.

Sova - z moich dotychczasowych doswiadczen (niewielkich - to prawda) wynika jednak to co napisalem wyzej - ale to oczywiscie w oparciu o moje preferencje brzmieniowe - do "ostrzejszej" muzyki wolalbym tranzystor - ale do calej reszty lampe - u mnie na dzis kompromisem jest lampa bo na niej brzmi lepiej wiekszosc plyt, ktorych slucham, a nawet jak mam ochote na ACDC to i tak brzmi calkiem calkiem :)

hehe, polecam posłuchać mocnej lampy z gigant wykopem :)

a co do Petrusa to jesteście pewni, że jest to wersja identyczna z tą co ma Mapet? żadnych Mk coś? ktoś tu wpisał tekst o "wersji 008", stąd pytanie... skoro producent oferuje zmienną ilość wejść, to czemu nie miałby tworzyć różnych modyfikacji?

Fikus 42--dwa miesiące to może być mało na wygrzanie tego wzmacniacza.Mój znajomy miał kiedyś AR Chopin ,wzmacniacz te pokazał co potrafi dopiero po ok.4 miesiącach,nabrał wtedy gładkości,basu zmianie uległa barwa.

Andrea -zapewniam Cię ,że rock na lampie brzmi wspaniale[rify git.],natomiast często przy dużej symfonice polega na polu walki i prosi o litość.

Frank, dzięki za opinię. Doskonale zdaję sobie wz powyższego sprawę. Tak jest w przypadku wzmaka lampowego małej mocy, bo taka lampa pana T.B. znosi taki rodzaj muzyki, o którym napisałeś wyżej ze stoickim spokojem. Słuchaliśmy jej u mnie z pal'em55 i pawłemm oraz darkulem. Szkoda, że moje kolumny mają tylko 86dB i małe fi głośnika średnio/niskotonowego :- (((

Pozdr.

Jak zwykle jestem ostatni ( uczetnik odsluchu). Wlasciwie zgadzam sie z wypowiedziami pal55 jak i izyniera.....

zarowno jesli chodzi o wyglad jak i charakter brzmienia Petrusa. Szkoda bo cenowo bardzo przystepny ;-)

Amplifon sie obronil i mial ( to co ja szczegolnie lubie) OSTRA METALICZNA TRABKE ;-)

Jedynie czego bym sie czepial to opinii pal55 o monobloczkach Vincenta ;-) ( jak to kolega zmienia czesto zdanie ;-))

Monobloczki byly zdecydowanie nie rozgrzane i do tego z interkonektem Silver i te dwa czynniki mialy fatalny wplyw na dzwiek ( tak Eva Cassidy spiewala jak by to nie byla ona tylko cover)...oczywiscie moim zdaniem ;-)

Pozdrawiam

oj Pawel pawel - ja nie zmieniam opinii - zmienily sie warunki, robilismy porownanie i tym razem ocenialem w bezposrednim starciu z innymi wzmakami - AMplifon w muzyce, ktora lubie brzmial po prostu lepiej co nie znaczy, ze Vicek gral zle. A poza tym przypomne, ze od poczatku sie zastanawialem, czy Vicek nie byl taki dobry (przy pierwszym odsluchu) z uwagi na fenomenalne glosniki ... :)))

jak czytam ten watek to dochodzę do wniosku, że termin wzmacniacz lampowy albo brzmienie lampowe to tak naprawdę znaczy dla kazdego cos innego ;-) to zależy kto co słyszał ,

ktos kto twierdzi , że lampa nie nadaje sie do rocka po prostu słyszal tylko jakąś ciepłą , przepraszam za slowo, zapiździałą lampkę i osmiesza sie tylko, AR się nie nadaje a wiele innych się nadaje chociażby JOLIDA ,JADIS, COPLAND , trzeba posłuchać

maleo - zle czytasz :) - nikt tu chyba nie napisal, ze sie nie nadaje - sens tego co tu napisano jest taki, ze jesli postawisz obok siebie tranzystor i lampe z tej samej polki cenowej to rock zabrzmi lepiej na tranzystorze - ale ja tez ciagle podkreslam, ze to tylko i wylacznie moje zdanie, a nie prawda absolutna :)

pal55-osobiscie używam trazystora ,jednak w przypadku muzyki rockowej sądzę ,że jest dokładnie odwrotnie.Na pewno do końca też nie mam racji,ponieważ takie odłamy rocka jak tresh,death itd wprawdopodobnie zabrzmiałyby nieciekawie lub nawet fatalnie.Moim zdaniem wniosek nasuwa się jeden,wzmaki trzeba dzielić na dobre lub złe.Wieczne dowodzenie wyższosci jednych nad drugimi jest pozbawione jakiejkolwiek racjonalności.

I to zamyka sprawę. Zgadzam się w 100%.

Prawie.

Bo można postawić sprawę tak: mamy x.xxx zł na wzmacniacz. Zakładam, że jest wybór DOBRYCH konstrukcji w obu kategoriach. Wiadomo też, że nie ma wzmacniacza idealnego, a już na pewno nie za te pieniądze. I tu mamy dylemat (?): jaki rodzaj niedoskonałości nam bardziej odpowiada?

To kwestia - oczywiście - preferencji słuchającego, rodzaju muzyki, głośnikóww itp.

I tu można przedstawiać swoje racje, ale jak to z gustem i preferencjami - nie prawdy absolutnej.

Czyli rzeczywiście - właściwie nie ma o czym dalej mówić.

A wracając do tematu Petrusa: moim zdaniem za te pieniądze w kategorii wzmacniaczy lampowych są lepsze.

Jest pewien facet który nazywa się Croft. Jego obsesją jest robienie wzmacniaczy lampowych z szybkim, energicznym brzmieniem. Jednak wszystkie dysponują stosunkowo niewielką mocą więc efektywne kolumny są tutaj koniecznością. Drugą nie mniej ważną obsesją jest oferowanie tego po rozsądnych cenach. Sprzedażą wzmacniaczy Crofta u nas zajmuje się Audio Classic w Piasecznie. Posłuchajcie w wolnej chwili.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich, zajmuje sie sprowadzaniem wzmacniaczy PETRUS ze Lwowa. Dopiero kilka dni temu polecono mi to formu. Nie wiedzialem ze jestem poniekad sprawca takiego zamieszania. Szkoda, ze nie zajzalem tu wczoraj bo bym sie zjawil na odsluchu

Z tego co wiem od Panow wykonawcow ze Lwowa wzmacniacz, ktory byl na warsztacie w salonie powstal minimum 2 a moze 3 lata temu. Przez ten czas konstrukcja zostala poprawiona i nie robi sie jej tak jak odsluchiwanego modelu zgodnie ze wskazuwkami poprzedniego dystrybutora.

Co do dzwieku nie wypowiadam sie tylko proponuje nowy odsluch gdzies w polowie maja (jesli jakis salon zgodzilby sie na kolejna runde) jak sprowadze nowe modele. Mysle, ze sporo sie zmieni jesli chodzi o wrazenia i ocene. Nie bede go reklamowal bo zrobili to juz wczesniejsi nabywcy. Powiem tylko, ze sprowadzem je od kilku miesiecy i puki co nie mialem reklamacji. Dziwia mnie uwagi dotyczace wygladu. Wszystkie nowe wzmacniacze ktore widzialem wygladaly co najmniej dobrze.

Wyjezdzam teraz na tydzien ale zajze tu po powrocie i odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam poszukiwaczy dzwieku

Mariusz Siekierski

MS -> odezwij sie jak juz bedziesz mial klocki, ktore bedziesz chcial zaprezentowac (najlepiej byloby zebys je zdazyl troche wygrzac przed odsluchami :)) ) - pewnie uda sie namowic ktorys z zaprzyjaznionych salonow na kolejny odsluch, a i chetni do odsluchu tez sie znajda :)

Fikus 42 - przepraszam że sie tak wcinam w wątek - zauważyłem, że masz nowe Sky AQ. Może kiedyś się zamienimy na moje Cardasy Golden Reference tak dla porównania ?

PS - AQ Volcano też fajne, miałem kiedyś, ale bez DBS'u.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kiedyś razem z kolegami odsłuchiwaliśmy lampy 18w w single na VirgoII.Jakoś to grało, kolumna podłogowa wydawało się ,ze jest oki.Po jakims czasie zauważyłem,że wzmak.tak jakby nie dawał rady kolumną tzn.dzwięk nie potrafił oderwać się od kolumn, słaba przestrzeń i jakieś tak jakby pomniejszone instrumenty.Wymienilismy lampy na telefunkeny dość drogie poza lepszą czystoscią dzwięk się nie zmienił. Na poczatku mysleliśmy, że może jest cos nie tak z kolumnami. Jak się okazało ich lampa słabo grała nawet na Tannoyach M1 w porównaniu z moją. Aby się upewnić co jest grane wziołem swój wzmak.lampowy AGENDĘ też 18w w single i podpiołem do VirgoII.Obawiałem się tylko jednego czy moja lampa da radę tym kolumną.Jak się okazało nie tylko spokojnie nagłośniła kolumny, ale również dodała świetnego sprężystego basu(ależ pulsacja szok i jaka czytelnośc strun), dźwięki nabrały kolorów i świetnej barwy, góra wyraźnie sie perliła niesamowity atak na perkusję jak dla mnie i kolegów lampa ta świetnie zagrała z VirgoII. Później koledzy zawieźli swoją lampe do gościa od którego ją mieli i podzielili się swoimi uwagami.Ten nie wiele myśląc lampe tą podpiął do kolumn audio-note za około 13-14tys.zł i szczeki kolega opadły.Nie samowita dynamika, atak ,szybkosć ,mikro i makro na ocenę 6 i jak głosno potrafiła ta lampa zagrać.Ale jak dla nich to było jeszcze za mało,gdyż gdzieś się zagubił czar, urok, koloryt,który to tak ładnie czarował nas na mojej lampie.Jak sami widzicie kolumny w przypdaku wzmacniaczy lampowych są bardzo wazne, nie wolno tego bagatelizować. Być może tak samo było z testowanym wzmakiem.Dodam jedynie ,że moja lampa zaczeła grać dobrze po upływie około 2mcy wczesniej stała zakurzona gdzieś w pokoju. Jak mi sie uda to zamieszcze zdięcie mojej lampki.

[obrazekLUKASZ-105520_1.jpg] [obrazekLUKASZ-105520_2.jpg]

• 3 miesiące później...

Chciałbym wrócić do tematu lwowskiego wzmacniacza lampowego Petrus, który sprowadzam z Ukrainy. Nareszcie doczekałem się jednego wolnego i chetnie zaprezentowałbym go zainteresowanym oraz porównał z innymi konstrukcjami. Praktycznie jestem w stanie dostraczyć go we wskazane miejsce w Warszawie (mówiliście coś o uprzejmym salonie audio). Gdyby ktoś był w stanie pomóc w ustaleniu terminu spotkania i odsłuchu byłbym wdzieczny.

U mnie mozemy porownac z Amplifonem, a byc moze - ale nie jestem w stanie na razie podac terminu - rowniez z wzmakami Delta Studio. Pytanie ilu jest chetnych i jaki termin wchodzi w gre - jesli wiecej osob bedzie chcialo posluchac to mozna porozmawiac chocby w Audio Punkcie.

=>Pal55. Dzięki za propozycje. Dostosuje się do terminu i miejsca. Bardzo zależy mi na porównaniu z Amplifonem i opinii postronnych osób. Mam jeszcze pytanie o kable głośnikowe Cordiala które stosujesz w swoim zestawie. Jaki to model?

stosuje kabelki Nykiela -> z czego je pan doktor robi to nie wiem ale po dzwieku sadzac to nie z Cordiala :)

Co do terminu - teraz byloby ciekawie bo mam w sumie 3 pary glosnikow w domu (nie wiem jak dlugo jeszcze zostana u mnie Centuriony) oraz kilka kabelkow ALBEDO, ale w tym tygodniu nie bylo specjalnie chetnych na sluchanie glosnikow MA - wiekszosc wybrala przyszly tydzien. Chyba, ze zbierze sie kilka osob chetnych na odsluch w ten czwartek powiedzmy ok 18tej?

=>Leszek. Nie, w jednyz z wpisów Pal55 czytalem, ze zamienił kable głośnikowe na Cordiale. Może nie zmienił jeszcze w "O sobie" Ja chcę koniecznie usunąć swoje Black Rhodium AST200 i spróbować z innymi. Pomyślałem o Cordialach do lampy Petrus SE 18W i kolumn Phonar Compact 2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.