Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon + wkładka najmniej niszcząca płytę

szyma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam sprzetu w cenie do okolo 300zł(wiem ze to nie duzo) który jak najmniej bedzie uszkadzał płyty, przy maksymalnie dobrym dźwięku. Jaki gramofon preferujecie? Jaką wkładkę? na co zwracać uwagę? Jeżeli nie zmieściłbym się w tej sumie z wkładką, zakupiłbym najpierw gramofon a potem wkładkę.

Ile pytań od razu-a chłoniesz wiedzę o audio jak gąbka-czy tylko pytasz?

Pomogę CI przeanalizować Twoje pytania.Czy to Twój pierwszy gramiak-to też ważne i jakiej jakości masz plyty?

Jaki gramofon preferujecie?-nazwa,firma,kolor,wygląd,cena,rodzaj wkładki,wiek urządzenia-bo nie wiem

Na co zwracać uwagę?-przy prywatnej sprzedazy to czy właścicielka jest ładna!!))Na wszystko!!

Po co CI gramofon bez wkladki?nie wiem

300zł to troszkę mało-lecz proponuję starsze polskie konstrukcje-tak na początek,bo i dostępność paskow i

wkladek jeszcze jest i powinienes być zadowolony.

Szkoda,że jestes tak mocno spanikowany-napisz z czym ma to grać,bo sam gramiak CI nie zagra i nie zapominaj

też o plytach,tez muszą być.pozdrawiam.

Ile pytań od razu-a chłoniesz wiedzę o audio jak gąbka-czy tylko pytasz?

Pomogę CI przeanalizować Twoje pytania.Czy to Twój pierwszy gramiak-to też ważne i jakiej jakości masz plyty?

Jaki gramofon preferujecie?-nazwa,firma,kolor,wygląd,cena,rodzaj wkładki,wiek urządzenia-bo nie wiem

Na co zwracać uwagę?-przy prywatnej sprzedazy to czy właścicielka jest ładna!!))Na wszystko!!

Po co CI gramofon bez wkladki?nie wiem

300zł to troszkę mało-lecz proponuję starsze polskie konstrukcje-tak na początek,bo i dostępność paskow i

wkladek jeszcze jest i powinienes być zadowolony.

Szkoda,że jestes tak mocno spanikowany-napisz z czym ma to grać,bo sam gramiak CI nie zagra i nie zapominaj

też o plytach,tez muszą być.pozdrawiam.

Staram się chłonąc jak gąbka ;) Tak to mój pierwszy gramofon. Nie liczy się wygląg, proszę zwacać tylko uwagę na jakość muzyki i tak jak w temacie żeby płyty długo posłużyły mi w przyzwoitej jakości.

"Po co CI gramofon bez wkladki?" Chodzi o to, że gdyby za te pieniądze nie kupiłbym dobrego zestawu, to kupiłbym sam gramofon, a na wkłądkę bym nazbierał. Chodzi mi o każdą muzykę. Sprzęt audio już jakis posiadam, ale w miarę czasu oczywiście bede rozbudowywał. Odziedziczyłem troche płyt po ojcu, więc jest czego słuchać.

Dodam jeszcze że posiadam gramofon philips RB 5300, lecz z tego co widzę nie ma regulowanego ramienia. Nie posiadam też do niego wkładki. Powiedzcie mi co o nim myślicie? Jak odnosi się do moich wymagań?

witam, dal bym sie na spokuj z tym philipsem, ciezko cos znalezsc w tym przedziale cenowym, jak na poczatek to rozejzal bym sie za jakims technicsem z napedem bezposrednim oraz by posiadal regulacje antyskate i mocowanie wkladki od gory nie zas t4p. pozdrawiam

Ludzie co wyz tą Unitrą? Przecież to dramat jest. Sa już ogólnie dostepne najtańsze audio-technica, jeśli at95e ze szlifem eliptycznym za ok 80 pln jest za droga to można wziąć at3600 lub coś z najniższej półki ale nie Unitra drapaki do niszczenia płyt :-))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jesli płyty w dobrym stanie to weż pod uwagę thorensa-ma mój znajomy,ale 300 zl to trochę za malo na niego.

Jesli sie zdecydujesz to napisz na pw.Podjąłem temat wyrobów unitry,bo za 300 zł nie nawojujesz wiele.pozdr.

nie ma czegos takiego jak w temacie, sczegolnie za ta cene - musisz zadzialac z innej strony - popytaj kolegow niech Ci ustawia perfekcyjnie jakis swoj gramofon jakiego sie pozbywaja bo maja juz taki ktorego nie chca szybko zmieniac - wiecej z tego konkretnego tematu nie wyciszniesz

witam, dal bym sie na spokuj z tym philipsem, ciezko cos znalezsc w tym przedziale cenowym, jak na poczatek to rozejzal bym sie za jakims technicsem z napedem bezposrednim oraz by posiadal regulacje antyskate i mocowanie wkladki od gory nie zas t4p. pozdrawiam

Jakie są zalety takiego mocowania "od góry"? Jak to wypada na tle t4p? Chodzio o wygodę aplikacji wkładki, czy o coś więcej?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ludzie co wyz tą Unitrą? Przecież to dramat jest. Sa już ogólnie dostepne najtańsze audio-technica, jeśli at95e ze szlifem eliptycznym za ok 80 pln jest za droga to można wziąć at3600 lub coś z najniższej półki ale nie Unitra drapaki do niszczenia płyt :-))

- ja tam gram na mf100 i jestem zadowolony, nie uważam żeby ta wkładka niszczyła płyty, ostatnio kupiłem ortofon 2m red /300 zł/ - nie powiem, grała nieźle ale stwierdziłem że mf100 gra LEPIEJ !, bardziej finezyjnie - ortofona się pozbyłem - grał bardziej brutalnie, nie wykluczam że at95 za 80 zł zagra lepiej od mf100, ale śmiem wątpić. Myślę też o Goldringu 1042 - trochę drogo - dużo gram i po roku musiałbym wymienić igłę /700/ - ale chyba warto ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam. Szukam sprzetu w cenie do okolo 300zł(wiem ze to nie duzo) który jak najmniej bedzie uszkadzał płyty, przy maksymalnie dobrym dźwięku. Jaki gramofon preferujecie? Jaką wkładkę? na co zwracać uwagę? Jeżeli nie zmieściłbym się w tej sumie z wkładką, zakupiłbym najpierw gramofon a potem wkładkę.

Bardzo proszę iść do salonu audio i tam zadać te pytania,wtedy będzie czad jak cholercia.Na forum sami laicy))))

pare lat temu sam szukałem pierwszego gramofonu i pamiętam że 220zł to był mój szczyt. Wtedy, forumowicze vinyldemon, asterix i gmark pomógli mi wynaleźć ciekawą pozycję: Sansui z napędem bezpośrednim taki jak ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz ile zapłaciłem? 95zł! Z dobrej klasy wkładką AT (ok igła do wymiany)! A stało się tak bo ten człowiek znał sie na rzeczy i polecił mi ten model. Zdjecia na aukcji były beznadziejne a pokrywa bardzo porysowana. Ale zaufałem poradzie. Gdy gramofon dotarł i poczułem te wagę, zobaczyłem to ramię, nie mogłem uwierzyć że na cos takiego trafiłem... a potem dwa dni polerowałem pokrywę aż wygladała niemal idealnie.

Nie ustawaj w poszukiwaniach, ktos z odpowiednią wiedzą w końcu Ci pomoże!

Rzuć okiem na ten wątek, trochę tam jest o tanich(wtedy) modelach duala, technicsa, denona etc.

Ukryta Zawartość

powodzenia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>szyma,

Stopień w jakim zużywają się płyty podczas odtwarzania zależy w głównej mierze od szlifu igły. W przypadku szlifu sferycznego (spherical shape/tip, conical shape/tip), igła styka się z dwoma ściankami rowka gramofonowego (lewą i prawą, tak jak kanały stereo L i P) tylko w dwóch punktach. Wydaje się, że nacisk rzędu 2-3 gramów nie powinien być groźny dla ścianek rowków, ale jeśli uwzględnimy, że powierzchnia styku w tych dwóch punktach jest niezwykle mała, rzędu małych ułamków mm2, to NACISK JEDNOSTKOWY w tych punkatach jest już ogromny - rzędu 1-2 ton/cm2! Igła oddziaływuje z płytą zatem w sposób bardzo brutalny, wytwarza się w punktach styku między innymi duża temperatura. Niewiele lepiej jest w przypadku ostrzy eliptycznych (elliptical shape/tip). Styk też występuje w dwóch punktach, jeno kształt tipa igły jest nieco zmieniony, tak aby ostrze lepiej pasowało do wyboczeń ścianek rowka (zapisu muzyki w tych jego wklęsłościach i wybrzuszeniach). Ostrze eliptyczne ma lepsze możliwości śledzenia rowka, lepszą tzw. tracking ability. Zasadniczy postep następuje dopiero w szlifach bardziej zaawansowanych, gdzie zamiast punktu styk następuje wzdłuż linii, dłuższej lub krótszej krawędzi ostrza igły. Jest ona, można by rzec, mocno "zaostrzona", a więc zaokrąglona dużą krzywizną, np. 5 mikrometrów. Nacisk rozkłada się w tym przypadku nie na dwa punkty lecz na odcinek, powierzchnia styku jest wielokrotnie większa, a zatem NACISK JEDNOSTKOWY wielokrotnie mniejszy. Ustępuje większość szkodliwych dla płyty efektów które zachodzą podczas jej odtwarzania. Szlify z tej grupy są bardzo różnorodne, np.: szlif van den Hula, szlif Shibata, szlif Vital, szlif Replicant (Ortofon), szlif Fine line (Ortofon), szlif Line conctact (Audio-Technica), szlif Micro ridge (np. Dynavector), szlif Trigon (Clearaudio), szlif Quadrilateral (Koetsu), szlif 2SD (Goldring), itp., itd. Wkładki z takimi szlifami wymagają bardzo starannej kalibracji, albowiem źle ustawione, ekstremalnie ostro zakończone ostrza, staną się groźniejsze dla płyty niż zwykły, zapożyczony z XIX wieku, szlif sferyczny. Szyma, jak widzę z zakładanego budżetu taki zaawansowany szlif na razie Ci nie grozi. Najtańsza wkładka MM z takim szlifem mosztuje minimum 600 zł. "Na razie", hehe, bo jak się w vinyl wciągniesz, to będziesz miał wydatki.

Pozdro,

Yul

szyma - w praktyce kazdy bardziej zaawansowany szlif mozesz sobie darowac do: zajechanych plyt, plyt tloczonych okolo lat 60, plyt monofonicznych (takze plyt sprzed konca lat 50 ale to juz zupelnie inna opowiesc) kazdego ramienia 9" (szczegolnie jak ma jeszcze duzy blad prowadzenia nie wynikajacy juz tylo z jego mizernej geometrii jak to jest w przypadku 9" ale przede wszystkim wynikajacy z jego mizernego lozyskowania badz wyeksploatowania po latach) Sam material ramion ich rezonanse i wspomniana mozliwosc precyzyjnego ustawienia ma tez olbrzymie znaczenie bo mozesz sie w przyszlosci wpakowac w cos zwyczajnie kiepskiego o czym wszelcy marketingowcy beda Ci piali ze jest nadzwyczajne podajac teoretyczne techniczne dyrdymaly ktore jakims dziwnym trafem nigdy nie biora pod uwage wszyskich skladowych toworzacych jedna spojna sensowana calosc.

Do tej pory najlepszymi zestawami analogowymi jakie slyszelem bylo szczytowe ramie tegencjalne (bez bledu prowadzenia wynikajacego z geometrii, ale z innymi ograniczeniami wiec szczegolnie najtansze tegencjalne gramofony bym odradzal mimo ze teoretycznie powiedza Ci ze one nie niszcza plyt wcale ;) ) na poduszkach powietrznych z podobna wkladka oo szlifie wlasnie eliptycznym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kolejna wkladka byla bardzo/bardzo ciezka wkladka na ciezkim 14" ramieniu typu unipivot z bardzo zaawansowanym szlifem replicant 100 - zaprojektowanym pod konkretna wkladke, pod konkretna wybrana najoptymalniejsza geometrie i bardzo precyzyjnie ustawianym (takze przy sprawdzaniu oscyalatorem). Jak widzisz mozna czytac katalog i wierzyc w marketingowe haselka o nie niszczeniu plyt czy bardzo dobrym dzwieku, ale w rzeczywistosci pozostaje Ci tylko uzywany gramofon ze sredniej polki a nie podstawowa tandeta (dawny odpowiednik dzisiejszego sklepowego 4000-9000zl tylko na ktorego nie ma mody i informacji ktora podbija tylko niepotrzebnie ceny) brany TYLKO od zaufanego znajomego (a wiec bedacy w dobrym stanie technicznym bez np. bicia talerza i o solidnym lozyskowaniu ramienia ktore maja wlasnie pewien wplyw na stan plyt) prawidlowo ustawialny (a wiec albo z dedykowana mu od nowosci wkladka ktora ma oryginalna igle co nie byla duzo grana i wczesniejszy uzytkownik zna jej calkowity przebieg i wie ze nie miala "wypadkow") albo z nowa wkladka w przypadku grmofonu z ustawialnym ramieniem (szparki w headshellu zamiast jedynej pary dziurek - czyli tez mocowanie 1/2" a nmie tp4) ustawialna wysokosc ramienia badz wygodna mozliwosc zastosowania podkladek) dzialajacy po latach antyskating wiec lepiej ten na zylce) Co wiecej prawidlowo ustawiony na podstawie dedykowanych do ramienia szablonow badz wlasnych dokladnych wyliczen wiec znow byle sprzedawca z allegro z jakims lipnym uniwersalnym szablonikiem odpada tak samo jak cienias ze sklepiku audio chcacy Ci wcisnac cokolwiek co ma na skladzie).

Podsumowujac musisz miec albo bardzo bardzo duzo szczescia i zainteresowac sie juz od teraz mocno tematem samemu i z pomoca zyczliwych Ci ludzi, albo mozesz olac to zupelnie, wziasc cokolwiek co Ci sie spodoba jak gra i cieszyc sie z tego co masz tu i teraz nie myslac czy ciagle sluchana plyta bedzie Ci troche bardziej skwierczec za rok czy za 10 lat bo to poprostu bez sensu jest i kazdy bedzie takie "twoje" "wyprodukowane przez marketingowcow" myslenie wykorzystywal przeciwko Tobie by wcisnac Ci cokolwiek co ma w hurtowni czy w piwnicy. Ewentualnie reszta usmiechnie sie krzywo pod nosem i nie bedzie tracic swojego cennego czasu na pokazanie Ci ze moze byc inaczej i to w dodatku tak jak Ty chesz. Jesli masz natomiast nature chomika zalatw sobie szybko mozliwosc zgrywana winyli na dysk komputera (niemodna juz karta muzyczna dla profesionalistow i oprogramowanie) badz o co o dziwo pewniej w przypadku gramofonu: tasme analogowa (profesionalne duplikatory svhs jak Era 7000 z demobilu badz ewentualnie zwykle video domowe hi-fi stereo badz doby kaseciak w idalnym stanie) i zgrywaj wszystko po ludzku jednorazowo odtwarzajac jak robili to ludzie od kilkudziesieciu lat by plyty pionowo trzymac w idealnie szczelnych kopertach w oszklonym regale z przegrodkami badz poprostu sprzedac.

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej na allegro sa tylko takie modele sansui

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Jest cos godnego uwagi?

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej na allegro sa tylko takie modele sansui

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Jest cos godnego uwagi?

>>>szyma,

Po przeczytaniu postu numer 16 o takie gramofony jak w linku który podałeś powyżej, już nie wypada pytać. Szukaj tylko tego "...ze szczytowym ramieniem tangencjalnym na poduszkach powietrznych...", hehe.

A tak na poważnie - odzew na Twoje pytania masz słaby, raczej bym nie liczył, że ktoś odpowiedzialnie Ci powie: "Tak! Ten kupuj!" Bo kto z nas Ci zagwarantuje, że ten właśnie konkretny gramofon jest sprawny technicznie, a niesprawnego bubla do remontu to byś pewnie nie chciał mieć, co? Może raczej daj ogłoszenie w zakładce Ogłoszenia pt. Kupię niedrogi, a dobry gramofon.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Yul ma świętą rację. Kupując za takie pieniądze na allegro od jakiejś handlarzyny śmietnikowej masz duże prawdopodobieństwo wtopy. Poluj tu, aż ktoś będzie się pozbywał, wymieniał na lepszy. Tu są (przynajmniej w większości) pasjonaci pieczołowicie pielęgnujący swoje zabawki.

Oczywiście w grę wchodzi używany sprzęt.

Na start polecam THORENS TD 115 jak się postarasz to do 200 zł kupisz

do tego wkładkę Ortofon OM10.

Jak Ci się zabawa spodoba to kupujesz lepszą

wkładkę np Ortofon OM 30 i bawisz się dalej.

VIS

Jesli odpuscisz temat biorac cokolwiek (np co radzi vis - nowa wkladka + bardzo podstawowy acz nienajgorszy gramofon sprzed lat od kogos sprawdzonego) i skoncentrujesz sie na archiwizacji lp na innych nosnikach, badz wrecz przeciwnie zaglebisz samodzielnie i systematycznie w temat dokonujac w pelni swiadomego zakupu/uzytkowania gramofonu nie bedziesz mial problemu - dla mnie osobiscie masz jedynie wyjscie albo/albo. Inaczej jedni sie zesraja ze smiechu jak zawsze nie potrafiac wyjsc spoza swych ciasnych ram, inni im przyklasna, a ktos w koncu wcisnie Ci szrota z wystawki badz absolutnie podstawowy nowy gramofonik z dykcianym talerzykiem markowany najwspanialsza marka na swiecie ktorej jedynym samozwanczym przedstawicielem okaze sie dziwnym trafem koles co akurat sie w takie cos zaopatrzyl i nic innego ponad to nie smial nigdy zobaczyc tak samo jak Ty jesli zdecydujesz sie postawic tylko w biernej roli "oczekujacego calkowitego zalatwienia wszystkiego za ciebie".

>>>Piotr__,

To ja widzę, że jesteś tradycyjnie "za a nawet przeciw", całkiem jak jeden prezydent. Jestem nieco rozczarowany Twoimi poradami, myślałem, że >szymie< coś konkretnego doradzisz, bo przecież przedział cenowy do 300 zł za cały system, to Twoje pole poszukiwań. Po co chłopakowi mącisz w głowie jakimiś magnetowidami hi-fi, magnetofonami i nośnikami. On w pierwszym rzędzie potrzebuje gramofonu, na razie nie ma co "archiwizowć".

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W pieniądzach jakie chcesz na to wydać to nie ma się co zastanawiać nad trafnością zakupu. Cokolwiek byś nie kupił to będziesz miał później dwa wyjścia. Wciągniesz się to będziesz szukał lepszego gramofonu. Jeśli przeciwnie to wywalisz, sprzedasz i zapomnisz.

Masz teraz na allegro za 400zł dobrze wyglądającego Thorensa 280 ze szczurem. Kup, pobaw się i zobaczysz czy dalej będziesz brnął w analog czy nie.

>>>szyma,

Ja za 300 zł nie podejmuję się zestawić toru analogowego (gramofon + wkładka + pre), który brzmiałby dobrze, obiektywnie do "klasy" takiego brzmienia podchodząc. Z naciskiem na "obiektywnie", a nie według naszego widzimisię. W tym budżecie oczywiście coś zestawinmy, coś co będzie owszem wydawać jakieś dźwięki, które na dodatek ktoś może uznać za top-hi-end. Do chwili pierwszej konfrontacji z czymś normalnym, niekoniecznie zaraz 100 razy droższym. Nie znam precedensu.

Z tej przyczyny dalej zamilczę w tym temacie. No chyba, żeby miłośnik "szczytowego ramienia tangencjalnego na poduszkach powietrznych" miał jeszcze coś do mnie.

Ale >szyma<, nie ma problemu - próbuj, bo warto.

Pozdro,

Yul

Jak Yul swym bystrym okiem niewatpliwie widzi na zalaczonym obrazku ramie niewatpliwie znajduje sie na szczycie :) Patrzac nie tylko na wirtualny obrazek takze slyszymy :) kompresor ktory niewatpliwie nie daje nam przysnac w czasie odsluchu na poduszkach

pozdrawiam

P

-> szyma oczywiscie mozna znalesc cos super i za mniej niz 300zl - cos ciekawego i dobrze grajacego, ale znow pozostaje Ci albo/albo - i procz tego co wczesniej wymienilem oraz procz szczescia potrzebna jest niestety wiedza o sprzecie (stare katalogi nie zawsze dostepne w necie, znajomosc stron www pasjonatow i nie jednego obcojezycznego forum, pozatym ogolnie dostep do swiata a nie jedynie zapyziale allegro czy pieniek na bazarze elektronicznym) Sa przypadki kiedy ludzie kupuja cos od kogos kto sie nie zna a robi sprzatanie po swym np. zmarlym dziadku za 1$ co jest warte 1000 ale to juz raczej zabawa dla kolekcjonerow/grzebaczy. Ok masz juz wszystkie narzrdzka do pracy - wypadam z tego watku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Yul swym bystrym okiem niewatpliwie widzi na zalaczonym obrazku ramie niewatpliwie znajduje sie na szczycie :) Patrzac nie tylko na wirtualny obrazek takze slyszymy :) kompresor ktory niewatpliwie nie daje nam przysnac w czasie odsluchu na poduszkach

pozdrawiam

P

Hehe, Piotr, wolne żarty - 300 zł to kosztuje jedna śrubka do tej Kuzmy. A kompresor można "wyciągnąć" do innego pokoju, a do gramofonu puścić tylko kabelki z powietrzem. Kompresorek będzie tam terkotał...żonie do snu.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.