Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio CD 540C po lampizacji - pomocy!

fido33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie i proszę o pomoc!

Posiadam CD Cambridge Audio 540C. Kupiłem go w zeszłym roku i poddałem lampizacji wg propozycji Lampizatora. CD zostało niestety uszkodzone podczas owej lampizacji i długo nie mogłem go odzyskać (prawie rok). Modyfikacja wykonywana była przez Sławomira Kostańczaka z Lubonia k. Poznania (Sławek Kostańczak to Nick tego pana na audiostereo). Podaję jego personalia dla przestrogi, bo okazał się nieuczciwy i nie wykazał nawet odrobiny przyzwoitości aby zadzwonić i przyznać się co zrypał. Nie odbierał nie odbiera zresztą telefonów do dziś. Wyznaję zasadę, że każdy może się pomylić ale trzeba mieć jaja i umieć się przyznać do błędu. Między innymi to pokazuje czy ktoś ma klasę czy nie. Okazało się, że ten Pan jej nie posiada za grosz.

Temat poruszałem już wcześniej na Bocznicy, więc wszyscy zainteresowani mogą się zapoznać (link poniżej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W końcu jednak szczęśliwie odzyskałem ten odtwarzacz. W domu „fachowca” zastałem niestety tylko jego ojca, który wydał mi długo oczekiwane CD ale nie potrafił powiedzieć, gdzie jest jego „przeuczciwy syn” i dlaczego nie odbiera telefonów… Bez komentarza.

Zwracam się zatem z wielką prośbą do kogoś uczciwego, kto podjąłby się przejrzenia tego CD, sprawdzenia co zostało przez poprzednika uszkodzone i doprowadzenia go do porządku.

Wiem, że nikt nie lubi grzebać ‘po kimś’ ale ja naprawdę nie mam wyjścia a w Bydgoszczy i okolicach nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc.

Jeżeli ktoś może podać mi maila lub telefon do kompetentnej osoby, to będę bardzo wdzięczny. Szkoda mi wyrzucać go na śmietnik, bo miał godnie zastąpić moją wysłużoną Yamahę CDX-1030.

Z góry dziękuję :-)

Zainteresowanym prześlę zdjęcia wnętrza na maila.

Ukryta Zawartość

Najlepiej jakbyś oddał do tuningu swojego CA do renomowanej i sprawdzonej firmy ,która się tym zajmuje profesjonalnie ,to jest NEEl w Warszawie .Kompakty po tuningu w w/w firmie były poddawane testom w prasie HI-FI Muzyka oraz Audio.Z drugiej strony tuning kompaktu wraz z ceną oryginalnego kompaktu wynosi tyle samo , co kupno odtwarzacza z wyższej półki a do tego możesz wybrać taki kompakt ,który lepiej odpowiada twoim preferencjom muzycznym.Możesz kupić DAC-a firmy Cambrigde Audio ,kosztuje chyba 1300 zł. jest on stworzony aby poprawić brzmienie dowolnego cedeka .Osobiście słuchałem CA 540C wykorzystany jako napęd w połączeniu ze wzmacniaczem TACT MILLENIUM -brzmienie bajka.

Wracając do tuningu.

Swego czasu zawiozłem wzmacniacz lampowy Yaqin B 100 do tuningu do Sonusoliva -Nie uporali się z brumieniem a kondensatory w stopniu zasilacza po 3 tyg.się odkleiły ,mało tego zastosowali kondensatory na napięcie 500 volt gdzie nap.anodowe wynosiło 529 volt co groziło przebiciem kondensatorów i związanych z tym dalszych implikacji Nikomu nie polecam tej jednoosobowej firmy w osobie p.Andrzeja Witka -powinien się jeszcze dużo nauczyć a majsterkować to ja też potrafię i za sprawą lektury p.Andrzeja Zawady "Lampy Elektronowe" uporałem się z brumieniem oraz poprawiłem wszelkie kardynalne błędy ,które zrobiła firma "sonusoliva" powinna się nazywać sonuslipa

Ze swej strony Ci współczuje i serdecznie pozdrawiam

Piotr

Zgadzam się, że w renomowanej firmie pewnie byłoby najpewniej. Najpewniej także byłoby jednak najdrożej a nie ukrywam, że koszty również są ważne. Poza tym, oni zapewne zaproponują mi swój sposób modyfikacji a ja przecież mam odtwarzacz już po lampizacji i nie specjalnie jestem zainteresowany nową formułą modyfikacji. Potrzeba mi po prostu człowieka, który się na tym zna i chce się podjąć naprawy. Mam przy okazji nadzieję, że będzie mnie na niego stać :-)

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo koledze Staremu Audiofilowi za wpis ale w zasadzie nie wnosi on nic do sprawy. Doceniam poczucie humoru, wrodzony dowcip czy cięty język ale wolałbym raczej wpisy typu: 'o ile się orientuję, to pomoże Ci...' czy 'w tej sprawie zwróciłbym się do...'

Traktujmy siebie nawzajem z szacunkiem a forum, na którym mamy przyjemność gościć będzie przyjaźniejsze i bardziej pomocne dla wszystkich.

Pozdrawiam

Witam wklej zdjęcia do wątku do podglądu dla wszystkich .Opisz rodzaj usterki ,co się dzieje! Lampizacja to najprostszy układ na świecie niewiele można tam spier...ic. Najbardziej martwiłbym się o przetwornik cyf-analogowy(wyj.napięciowe) bo ma on wbudowane wzmacniacze operacyjne i je można uwalić . Ale na twoim miejscu nie martwiłbym się bo sam przetwornik drogi nie jest. Pozdrawiam

Witam wklej zdjęcia do wątku do podglądu dla wszystkich .Opisz rodzaj usterki ,co się dzieje! Lampizacja to najprostszy układ na świecie niewiele można tam spier...ic. Najbardziej martwiłbym się o przetwornik cyf-analogowy(wyj.napięciowe) bo ma on wbudowane wzmacniacze operacyjne i je można uwalić . Ale na twoim miejscu nie martwiłbym się bo sam przetwornik drogi nie jest. Pozdrawiam

Dzięki wielkie za rzeczowy wpis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

post-13746-027320900 1288602212_thumb.jpg

A dzieje się tyle, że po włączeniu CD-ka wyświetlacz świeci i pojawia się dźwięk jakby silniczka od szuflady. Coś jakby chciał a nie mógł otworzyć. Trzymałem go pod prądem tylko kilkanaście sekund, bo nie chciałem czegoś dodatkowego sfajczyć.

post-13746-051682500 1288601815_thumb.jpg

post-13746-069387100 1288601830_thumb.jpg

post-13746-010607900 1288602224_thumb.jpg

post-13746-044349200 1288602241_thumb.jpg

post-13746-032219700 1288602253_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po włączeniu pojawiają się napisy:

open, close, door (w kolejności jak podałem). Szuflada się nie otwiera ale jest dźwięk silniczka.

Pozdrawim

Pozdrawiam.

Coś łyknąłem literę...

Panowie-wiecie,że w tych sprawach tzn.na odległość to se można.......bajdurzyć do woli.

Przyjedż na audio show i oddaj McGyverowi-to Ci zrobi,może nawet na miejscu-połączysz przyjemne z pożytecznym.

Jeśli się nie ruszysz z domciu z tym cd to nikt CI tego nie naprawi-a sam z siebie zrobisz następnego

fachowca -bo najpierw był Kostańczak,teraz z Ciebie będzie Popaprańczak)))

Rusz się z tym cd z domu-tylko może byc tak,że jego nie oplaca się naprawiać...ale próbuj.pozdrawiam.

Ja stawiam że to jakaś głupota . Sprawdź taśmy łączeniowe te wciskane czy jakaś nie jest uszkodzona przeczyść zobacz końcówki , sprawdź czy przycisk otwierania szuflady nie jest zacięty .Jak wszystko jest oki to zdejmij panel przedni a zanim go zdejmiesz to usuń nakładkę na szufladzie. Jak to zrobisz musisz ręcznie wysunąć szufladę obracając zębate kółko pod nią . jak to zrobisz daj znać.

>>> Stary Audiofil

Rozumiem, że propozycja kolegi to McGyver. Dziękuję, w końcu coś rzeczowego. Co do ruszania dupci z domu, to chyba nigdzie nie stwierdziłem, że jej nie mam zamiaru ruszać. Zwróciłem się grzecznie z prośbą o kontakt do kompetentnej osoby, która może zechciała by zająć się tym CD a wtedy mogę ruszyć dupcię, nawet na drugą stronę Polski.

Wiem, że takimi sprawami zajmuje się kolega McGyver ale pewnie ma On całą masę roboty i niekoniecznie musi mieć czas i ochotę na 'grzebanie po kimś'. Stąd była moja prośba również o inne kontakty, bo pewnie jest jeszcze w Polsce kilku innych pasjonatów, którzy są dobrzy w te klocki.

To chyba tyle celem sprecyzowania.

A co do gadania na odległość, to po prostu odpowiadam grzecznie na pytania jak mamusia nauczyła:-)

Pozdrawiam

Fido, jak jesteś z Warszawy, to wpadnij z cedekiem na Audio Show do pokoju 601. Rzucę okiem. Może faktycznie to jakaś pierdoła.

Bardzo dziękuję za odzew i gotowość. Nie jestem z Warszawy i nie mogę niestety być na Audio Show (choć bardzo chciałem). Jeżeli jednak jest taka możliwość, to podrzuciłbym CD jakoś w najbliższej przyszłości do centrum dowodzenia (Tychy?). Jeżeli można, to proszę o jakiś bliższy kontakt na priva.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.

No tak, blisko nie jest. Jednak czasami pojawia się możliwość i bywam w Twoich stronach. Odezwę się jak będzie taki moment.

Dzięki :-)

Fido na jednym ze zdjęć widać że jeden z kabli nie jest wpięty w gniazd. w CA każde gniazdo jest inne i nie da rady poprzekładać kabelków tak więc śmiało wepnij ten co został w pasujące gniazdo i sprawdź czy działa.

Fido na jednym ze zdjęć widać że jeden z kabli nie jest wpięty w gniazd. w CA każde gniazdo jest inne i nie da rady poprzekładać kabelków tak więc śmiało wepnij ten co został w pasujące gniazdo i sprawdź czy działa.

Gorzej jak to wepnie i dopiero wtedy dym pójdzie...tylko nie wiem czy :-) czy :-(

>>> cypher

Dzięki za radę. Co prawda wątpię, że to cokolwiek pomoże. Może i pan Kostańczak to jaj nie ma ale raczej półgłówkiem nie jest. Raczej ten kabel wypięty jest z tego gniazda nie bez przyczyny.

Pozdrawiam

>>> cypher

Dzięki za radę. Co prawda wątpię, że to cokolwiek pomoże. Może i pan Kostańczak to jaj nie ma ale raczej półgłówkiem nie jest. Raczej ten kabel wypięty jest z tego gniazda nie bez przyczyny.

Pozdrawiam

Powiem tak, w standardowej lampizacji CA 540/640 NIE MA potrzeby odpinania czegokolwiek od płytki. Jeśli kolega coś nabroił i odpił kabel celowo to tylko fachowiec wysokiej klasy może zweryfikować co jest nie tak. Tak jak pisali koledzy wróżenie przez forum nie na wiele się zda ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.