Skocz do zawartości
IGNORED

Moj pierwszy odsluch

Adam Sikora

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna ogarnelo mnie pragnienie kupienia nowego sprzetu hi-fi.

Odszukalem w internecie sklepy hi-fi i pojechalem tam zobaczyc z bliska owy sprzet.

Odwiedzilem za jednym razem dwa sklepy , w kazdym akurat byly osobne pokoje do odsluchiwania sprzetu.

Nie mialem pojecia ze w sklepie mozna w taki sposob odsluchiwac sprzet!!

Siada sie na kanapie posrodku pokoju, z przodu stoi z 20-30 roznych typow glosnikow, przed kanapa jest monitor ktorym dotykowo wybieram typ odtwarzacza CD i typ glosnika. Wlozylem swoja CD do odtwarzacza Rotel 06 SE i zaczelem odsluchiwac wszystkie glosniki po kolei. Nie pamietam juz nazw wszystkich firm, nie patrzalem tez na cene glosnikow, jedno wiem napewno ze z tego co uslyszalem to najlepszy dzwiek mialy dwa glosniki i byly to akurat tej samej firmy,firmy Focal. Po powrocie do domu zaczelem szukac informacji na temat tej firmy i dowiedzialem sie ze ta firma produkuje najlepsze glosniki na swiecie!

Szkoda ze dlugo nie moglem odsluchiwac bo przyszli inni klienci ktorzy zarezerwowali sobie termin na odsluchiwanie sprzetu.

Ogolnie bylem pod wrazeniem bardzo wielkiej roznicy jaka jest pomiedzy roznymi glosnikami!

Roznica jest kolosalna! Wywnioskowalem z tego ze decydujaca role w sprzecie Hi fi odgrywaja glosniki.

Chyba samymi odtwarzaczami CD czy wzmacniaczami nie ma sie co podniecac, najwazniejsze sa chyba glosniki ??

Jezeli ktos zna lepsze glosniki niz Focal to prosze podac nazwe, przy nastepnej wizycie w sklepie zwroce na nie uwage.

https://www.audiostereo.pl/topic/73150-moj-pierwszy-odsluch/

No proszę - jednak to JM Laby są najlepsze na świecie. Kto by pomyślał ? A tylu ludzi podnieca się jakimiś scan-speakami, lowtherami, tannoyami, usherami, morelami, audaxami, vifami, seasami i innym badziewiem ...

Gra cały system i akustyka pomieszczenia. Tobie spodobał się dany CD w połączeniu z danym wzmacniaczem i danymi kolumnami w pomieszczeniu o danych właściwościach akustycznych, że o kablach i akcesoriach audio nie wspomnę.

Ale skoro Focale sa najlepsze to kup hi-endowe CD z allegro za 150zł + działający hi-endowy wzmacniacz w cenie do 300zł + Focale ;-)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

To niezmiernie ciekawe, bo rzadko osoba rozpoczynajaca przygode z audio i pierwsze odsluchy wybiera focale, ktore swoim charakterem, a wlasciwie jego brakiem zwykle odstraszaja poczatkujacych ;-)

To niezmiernie ciekawe, bo rzadko osoba rozpoczynajaca przygode z audio i pierwsze odsluchy wybiera focale, ktore swoim charakterem, a wlasciwie jego brakiem zwykle odstraszaja poczatkujacych ;-)

No wlasnie , czytalem na tym forum ze takie i owakie glosniki sa super np. B§W ,a z tego co pamietam to wypadaly fatalnie! Przy odsluchu mojej CD, dwa rozne typy focali byly najlepsze sposrod ok.20-30 innych glosnikow .

Zamierzam ponownie jechac do innego sklepu, mam nadzieje ze nie spotkaja mnie kolejne niespodzianki.

Ale ogolnie przy pierwszym odsluchu bylem zszokowany ze jest tak duza roznica pomiedzy roznymi glosnikami!

Jako laik w tej materii zawsze uwazalem ze to nie gra zadnej roli , a tu zonq.

Dopiero w sklepie zrozumialem jak wazne jest odsluchanie sprzetu! Ktos kto kupuje w ciemno zapewne zyje w swiadomosci ze slucha muzyke dobrej jakosci :)

Adamie, pomijając szereg błędnych założeń i tak wybrałeś najlepszą metodę spotkania ze stereo. Część wniosków jest poprawna - kolumny to ważna rzecz, ale jest też sporo wpadek - zwróć uwagę, że:

1. Akustyka - jak wspomniał kolega wyżej, przy porównywaniu czegokolwiek w audio powinna być Tobie znana, no i koniecznie musi być taka sama dla wszystkich testowanych urządzeń.

2. Gra cały system - wąskie gardło w postaci np. niewydolnego wzmacniacza potrafi zepsuć granie najlepszych kolumn.

3. Nie ma "najlepszy" (nawet jak jest, to nie Tobie to oceniać, sorry) - oczywiście znajdziesz kolumny, które będą Ci się najbardziej podobać, a to nie to samo.

4. Nie oceniaj marki po jednym modelu - Focal nie musi być wcale najlepszy a B&W najgorsze, nawet dla Ciebie.

Tak czy inaczej, "idź tą drogą" :)

Posluchaj glosnikow Wilson Audio - tak dla porownania ( z elektronika Spectrala byloby wsam raz-ale pewnie sie nie uda),dla wyznaczenia pewnych obszarow w swiecie audio.A swoja droga, to gratuluje dobrego podejscia do ugryzienia tematu audio.

...patrzałem, zaczełem...

co to to cholery, Konopielka?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie pamietam juz nazw wszystkich firm, nie patrzalem tez na cene glosnikow, jedno wiem napewno ze z tego co uslyszalem to najlepszy dzwiek mialy dwa glosniki i byly to akurat tej samej firmy,firmy Focal. Po powrocie do domu zaczelem szukac informacji na temat tej firmy i dowiedzialem sie ze ta firma produkuje najlepsze glosniki na swiecie!

Focale najlepsze na świecie? Przecież Tonsile są najlepsze na świecie!!! :)

A teraz do rzeczy: Nigdy nie można tak uogólniać, właśnie szkoda że nie patrzyłeś na ceny gość w sklepie mógł po prostu sobie z Ciebie zakpić i dał Ci posłuchać np. Electry1027 a potem zaraz podłączył tanie Bowersy lub też jakieś inne budżetówki.

Dlatego uogólnianie i twierdzenie że coś jest najlepsze na świecie jest wielkim błędem.

To jest tak jak z samochodami jeden powie że Audi TT jest najlepsze na świecie a drugi powie że jest do dupy bo małe i niewygodne.

No i słowa kolegi mojego przedmówcy jarexa też powinieneś sobie przemyśleć kolego Adamie.

Życzę owocnych przemyśleń oraz nowych jeszcze bardziej ciekawych doświadczeń w dziedzinie audio.

Pozdrawiam, paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

gość w sklepie mógł po prostu sobie z Ciebie zakpić i dał Ci posłuchać np. Electry1027 a potem zaraz podłączył tanie Bowersy lub też jakieś inne budżetówki.

Ja nie wiem jak sie odsluchuje sprzet w Polsce ?? Nigdy w Polsce nie bylem w taki sklepie.Ja mieszkam w Holandii.

W Holandii jest strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na tej stronie mozna odszukac sklepy zajmujace sie owym sprzetem. Odszukalem sklep z okolicy,pojechalem tam i odsluchiwanie polega na tym ze sa osobne pokoje , na srodku jest kanapa , z przodu stoi z 30 roznych ponumerowanych glosnikow , przy scianach sa regaly ze sprzetem,wzmacniacze,odtwarzacze itd.

Nie wiem dokladnie jak to jest wszystko zorganizowane i polaczone ?? Ale poprostu wkladam swoja CD np. w odtwarzacz Rotel , wlanczam muzyke, siadam na kanapie i tam na monitorze moge zmieniac po kolei wszystkie glosniki.Caly czas leci ten sam utwor a ja poprostu przeskakuje sobie po roznych glosnikach.Wtedy to slychac roznice!!Gdy chce sluchac z innego odtwarzacza to musze podniesc tylek :) i wsadzic CD do innego odtwarzacza i znowu moge kolejno odsluchac wszystkie glosniki po kolei.

Klient robi to sam, sprzedawcy nie musi byc przy tym, nikt mi zadnych kabli nie przeklada:

Moge nawet wstac podejsc blisko do danego glosnika i sprawdzic czy rzeczewiscie ten glosnik gra.

Pomieszczenie jest jedno i to samo,wiec akustyka jest dokladnie ta sama. Glosniki sa ustawione w rownym odstepie do kanapy w systemie:

ABCD ABCD.

Ogolnie ciekawa rzecz! Nastepnym razem musze sie umowic, zarezerwuje sobie pokoj i bede odsluchiwal :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie wiem jak sie odsluchuje sprzet w Polsce ?? Nigdy w Polsce nie bylem w taki sklepie.Ja mieszkam w Holandii. [...]

Bardzo fajne możliwości porównywania sprzętu. W Polsce chyba jeszcze nigdzie nie ma tak pięknie. Korzystaj, słuchaj, porównuj - doświadczenie w audio to rzecz bezcenna.

Pomieszczenie jest jedno i to samo,wiec akustyka jest dokladnie ta sama. Glosniki sa ustawione w rownym odstepie do kanapy w systemie:

ABCD ABCD.

Inna sprawa, że to duży błąd logiczny w tym całym eksperymencie. Kolumny stojące obok siebie nie maja takich samych warunków akustycznych.

Inna sprawa, że to duży błąd logiczny w tym całym eksperymencie. Kolumny stojące obok siebie nie maja takich samych warunków akustycznych.

Niezrozumialem, lepszych warunkow chyba nie idzie wymyslic.Trzeba by bylo dla kazdej pary glosnikow taki sam pokoj wybudowac ?? :)

Glosniki staja w takiej samej odleglosci od sluchacza po promieniu. Tak samo glosniki miedzy soba stoja takze w tej samej odleglosci , po obwodzie. Majac np. 4 pary glosnikow AA , BB, CC, DD ustawia sie je ABCD ABCD.

Wow w necie znalazlem firme

Ukryta Zawartość

Tam sa galerie zdjec ktore zrobili klienci ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /galerie_ansehen.php?ausgabe_start=10

Znalazlem nawet osobe z Polski, jakis pan Mariusz,

prosze sie przyznac i pochwalic kto to jest, podejrzewam ze jest uzytkownikiem forum :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezrozumialem, lepszych warunkow chyba nie idzie wymyslic.Trzeba by bylo dla kazdej pary glosnikow taki sam pokoj wybudowac ?? :)

Kolumna przestawiona 20cm bliżej ściany zagra już inaczej. Nie wspominam już nawet o dogięciu czy stosunku rozstawu bazy do odległości miejsca odsłuchowego - to zupełnie inne warunki akustyczne. Aby kolumny porównać poprawnie powinno się je postawić w tym samym miejscu.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 16 Grudnia 2010 - kryptoreklama
Ukryte przez Fr@ntz, 16 Grudnia 2010 - kryptoreklama

Przy stosowaniu metody szybkiego przełączania do porówania kilku (dwóch, trzech par) głośników po kilku minutach masz jeden wielki mętlik w głowie, a co dopiero przy testowaniu dwudziestu par kolumn ;-).

Podejmowanie decyzji o zakupie kolumn za kilka, -kilkanaście tys. PLN po takim "odsłuchu" to droga loteria.

Najlepsze byłoby wypożyczenie za kaucją i sprawdzenie u siebie 2 -3 kompletów.

Jeżeli już w salonie audio, to wg mnie właściwa ocena głośników może być przeprowadzona w pomieszczeniu o gabarytach zbliżonych do wymiarów docelewego miejsca przeznaczenia kolumn.

No i słuszna uwaga: to co wybierzesz, to najbardziej Ci odpowiada, ale niekoniecznie jest najlepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.