Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, kroob napisał:

Używałem mc452 i różne Mcintoshe przy zmieniających się napięciach i nigdy nic nie brumiło.

a ja mam 611 i delikatnie brumi , więc może nie słyszałeś albo nie zwróciłeś uwagi. 

1 godzinę temu, DariusMaximus napisał:

a ja mam 611 i delikatnie brumi , więc może nie słyszałeś albo nie zwróciłeś uwagi.

Próbowałem w salonie filtry po 20tyś i więcej nic nie daje ten typ tak ma inne marki jak naim brumią jeszcze głośniej .

5103.jpg

W dniu 27.08.2022 o 17:16, klepek1 napisał:

W ten weekend zrobiłem „małą aktualizację” mojego systemu. tym razem Mcintosh MA12000 (który wciąż uważam za wybitny sprzęt) został zastąpiony sprzętem z tej samej stajni, czyli przedwzmacniaczem lampowym C2700 i dwoma monoblokami MC611. Wszystko ze sobą połączone kablami xlr nordost tyr2. Obecnie lampy się wygrzewają, więc nie będę się zbytnio rozpisywał o dźwięku, ale jest on zdecydowanie pełniejszy i bardziej przestrzenny i już w każdym z odsłuchanych wcześniej utworów pokazuje więcej szczegółów. Ogólnie jestem zadowolona ze zmiany i czekam na efekt końcowy.

Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

05414F09-072E-4539-9AD8-FCF39E0C96D2.jpeg

D6C4427E-AB9F-405E-86AA-F68B81F8D5F5.jpegc2700 czy lampy brumią bo za jakiś czas będę na kupnie 

Godzinę temu, kroob napisał:

Zwracałem uwagę czy brumią, odkąd mam lampowe urządzenia maca także są ciche ale z nimi używam mpc1500. Może jakość po pandemi się obniżyła.

462 kupowałem przed pandemią , a wcześniej miałem 312 i też delikatnie brumiła. Moim zdaniem to urok wysokoprądowych końcówek a druga sprawa to napięcie.  

4 godziny temu, DariusMaximus napisał:

462 kupowałem przed pandemią , a wcześniej miałem 312 i też delikatnie brumiła. Moim zdaniem to urok wysokoprądowych końcówek a druga sprawa to napięcie.  

18 minut temu, klepek1 napisał:

Moim zdaniem główną i jedyną przyczyną jest tylko i jedynie prąd jakim zasilamy nasze urządzenia audio. Oczywiście im większy/mocniejszy transformator w sprzęcie tym bardziej zmiany w prądzie będą wpływały na słyszalne „brumienie”. Prosty przykład odnośnie tego niemiłego zjawiska: miałem Hegla h590, który buczał tak mocno, że wieczorem słyszałem go przy cichym słuchaniu muzyki. W tygodniu burczał niemiłosiernie, a w weekendy jak ręką odjął był cichy w 100%. Kombinowałem z różnego rodzaju dc-blockerami, kondycjonerami itd. I efekt był żaden by wyeliminować to zjawisko. Wysłałem go do serwisu do Warszawy i tam…przez miesiąc testowali i nic im nie burczało. Na stronie Hegla jest napisane, że to normalne zjawisko i nie jest to podstawą do reklamacji. Sprzedałem go i u nowego właściciela nie buczał. 

Edytowane przez klepek1

Odnośnie obecnego sprzętu: C2700 jest cichy w 100%, a końcówki mc611 delikatnie burczą przy nadstawieniu ucha na odległość około 20cm od nich. W miejscu odsłuchowym jest totalna cisza i nie słychać burczenie zarówno w dzień, w nocy czy też weekendy. 

Edytowane przez klepek1

Dziękuję za odpowiedź kurcz myślałem że mam popsuty wzmacznicz mogłem wcześniej wejść na forum a nie jeździć po salonach trochę w kurza ten brum ale tylko w nocy ale wygląd i dzwięk rekompensuje wszystko 

W dniu 3.10.2022 o 19:01, szeitas napisał:

Dziękuję za odpowiedź kurcz myślałem że mam popsuty wzmacznicz mogłem wcześniej wejść na forum a nie jeździć po salonach trochę w kurza ten brum ale tylko w nocy ale wygląd i dzwięk rekompensuje wszystko 

a tak z ciekawości , to możesz zmierzyć napięcie w gniazdku?

W dniu 25.02.2022 o 22:19, klepek1 napisał:

U mnie MA12000 podłączony jest do AQ Niagara5000. Pamiętam jak go kupiłem to po podłączeniu go do Hegel H590 dźwięk znacznie zyskał na przestrzeni. Wcześniej miałem Isotek EVO3 aquarius ale z nim nie było aż tak dużego efektu wow. Niagara napewno coś miesza w prądzie na plus, ale np. Słychać jak nie gra muzyka burczenie trafo w Mcintoshu. Hegel burczał zawsze w tygodniui to znacznie głośniej, a w weekendy był kompletnie cichy. Także Niagara napewno nie czyści ze śmieci prądu, a jedynie coś w nim koryguje.

Jaki kabel masz podłączony do Niagary 5000? Próbowałeś różne modele? Też kupiłem Niagarę 5000.

4 godziny temu, Miltoniusz napisał:

Jaki kabel masz podłączony do Niagary 5000? Próbowałeś różne modele? Też kupiłem Niagarę 5000.

Audioquest Hurricane hc, a wcześniej Isotek Evo3 opitmum. Z AQ niby lepiej ale w ślepym teście chyba bym poległ. Sama Niagara dużo dodała do dźwięku w moim przypadku, a jak Twoje pierwsze wrażenia?

Edytowane przez klepek1
W dniu 3.10.2022 o 19:01, szeitas napisał:

Sprawdź jak to jest u Mc. 
Prund w gniazdku ma być z lewej strony.. w zależności od kabla możesz odwrotnie włączyć do gniazdka i wtedy sprwadź czy nadal brumi bo temat wałkowany z różnymi efektami 🙃 

DF7E535F-887E-4940-B85B-552444AE9F1D.png

20 godzin temu, Niepokorny napisał:

Sprawdź jak to jest u Mc. 
Prund w gniazdku ma być z lewej strony.. w zależności od kabla możesz odwrotnie włączyć do gniazdka i wtedy sprwadź czy nadal brumi bo temat wałkowany z różnymi efektami 🙃 

DF7E535F-887E-4940-B85B-552444AE9F1D.png

W załączonym rysunku jest błąd, nie ważne jak podłączysz do gniazdka. Ważne jest aby na wtyczce którą wkładasz wzmacniacza, amplitunera, cd itd.. po PRAWEJ stronie był prąd. Prawa strona to ta kiedy środkowe wejście jest u góry. Inaczej mówiąc odwrotnie aniżeli kolega w załączonym rysunku zawarł. 

17 minut temu, klepek1 napisał:

W załączonym rysunku jest błąd, nie ważne jak podłączysz do gniazdka. Ważne jest aby na wtyczce którą wkładasz wzmacniacza, amplitunera, cd itd.. po PRAWEJ stronie był prąd. Prawa strona to ta kiedy środkowe wejście jest u góry. Inaczej mówiąc odwrotnie aniżeli kolega w załączonym rysunku zawarł. 

Czyli powinno być tak:
image.thumb.png.25017d1fb7a9eeb5b89558200e8ceed0.png

12 minut temu, MarcinQoo napisał:

Czyli powinno być tak:
image.thumb.png.25017d1fb7a9eeb5b89558200e8ceed0.png

Nie interesuje Ciebie gniazdko w ścianie.  Ważny i poprawny jest rysunek trzeci czyli końcówki którą podłączasz do sprzętu. Tak dobrze jest to narysowane, po prawej ma świecić. Jeśli jest inaczej czyli świeci po lewej, to odwracasz wtyczkę którą podłączasz do gniazdka w ścianie i jest Ok. To samo dotyczy kabli podłączanych do kondycjonera. 

1 godzinę temu, klepek1 napisał:

W załączonym rysunku jest błąd

Przedstawiony rysunek gniazda w urządzeniu jest poprawny tylko ty „za prędko myślisz”. Do tego gniazda wtyk kolegi przedstawiony na zdjęci 3 pasuje idealnie i z poprawną orientacją.. 

4 minuty temu, Niepokorny napisał:

Przedstawiony rysunek gniazda w urządzeniu jest poprawny tylko ty „za prędko myślisz”. Do tego gniazda wtyk kolegi przedstawiony na zdjęci 3 pasuje idealnie i z poprawną orientacją.. 

Ale żeś teraz namieszał. Za dużo informacji. Według mnie nie przedstawiłeś widoku gniazda tylko wtyczki. Jeśli to gniazdo w naim to jak najbardziej jest tak jak piszesz i masz rację.  Trzymajmy się ostatniego rysunku-3 (wtyczka) i jest Ok. 

Edytowane przez klepek1
8 minut temu, klepek1 napisał:

Ale żeś teraz namieszał… Według mnie nie przedstawiłeś widoku gniazda tylko wtyczki.

Ja namieszałem bo ty źle zrozumiałeś rysunek i pomyliłeś gniazdo z wtykiem.. 😄😄

Fajne fajne..

Miłego weekendu 

Jezu.. zależy jak patrzysz.. jeśli stoisz na wprost to masz po prawej. Podobnie jak z kierowcą w samochodzie który siedzi u nas po lewej stronie ale jak patrzysz na wprost to po prawej 

..jak w gniazdku😉

5 godzin temu, klepek1 napisał:

Nie interesuje Ciebie gniazdko w ścianie.  Ważny i poprawny jest rysunek trzeci czyli końcówki którą podłączasz do sprzętu. Tak dobrze jest to narysowane, po prawej ma świecić. Jeśli jest inaczej czyli świeci po lewej, to odwracasz wtyczkę którą podłączasz do gniazdka w ścianie i jest Ok. To samo dotyczy kabli podłączanych do kondycjonera. 

Gniazdko w ścianie interesuje. W srebrnym gniazdku z grafiki nie obrócisz wtyczki, bo bolec uziemienia pozycjonuje ją w jednym położeniu. W Schuko możesz obrócić, tylko że w PL standardem jest to z bolcem.

Panowie, dużo zależy od poprawnie zrobionej instalacji zasilania waszych gniazd audio do skrzynki elektrycznej z bezpiecznikami.
  Czy jest prawidłowe uziemienie/ground, czy instalacja jest współczesna miedziana 3 żyłowa, czy też aluminiowa 2 żyłowa jak blokach z wielkiej płyty. 
   Nawet najtańsze amplitunery Yamahy mają z tyłu tego typu zacisk na Uziemienie/Ground. To naprawdę nie jest żadna filozofia, żaden koszt i tym bardziej nie boli i nic was nie kopnie. 
  Wystarczy sprawdzić kawałkiem drutu od wskazanego na zdjęciu zacisku do bolca w gniazdku lub śruby montażowej w listwie. Tani eksperyment który czasem działa. Jeśli efekt zadowalający i brumi mniej lub wcale wówczas kupujecie np 1m przewodu w lince grubości 0,25 do 0,75 lub inny jeśli macie pod ręką + w Castoramie 2 Oczka jak na foto i wystarczą kombinerki (najlepiej zaciskarka) by wyglądało to w miarę profesjonalnie i bez obciachu łączycie na sztywno.

Amen

286B3CA0-1E4C-46F1-8573-8717C9F9F8B1.jpeg

B4C2A8ED-2CE5-4BC7-A8F9-2FB5DC750F81.jpeg

Zdarza się również że wpływ na sprzęt audio oraz brumienie mają zakłócenia sieci całego mieszkania.. czy w czasie brumienia działa pralka, mikrofala itp. 
 Dla własnego spokoju do listwy i gniazda audio nie podłączam TV, routerów itp.. 

Edytowane przez Niepokorny
2 godziny temu, spokojnie napisał:

Gniazdko w ścianie interesuje. W srebrnym gniazdku z grafiki nie obrócisz wtyczki, bo bolec uziemienia pozycjonuje ją w jednym położeniu. W Schuko możesz obrócić, tylko że w PL standardem jest to z bolcem.

Prawdziwy audiofil nie ma gniazdka z bolcem, prawdziwy audiofil ma gniazdko Schuko. 😀

A tak na poważnie to podając swoje mądrości nie pomyślałem o gniazdku z bolcem. Ale w tym przypadku odkręcisz gniazdko zmieniasz L z N i jest git. Trzymajmy się jednego toku rozumowania bo jak bym czytał jako „laik” nasze porady to nadal nie wiedziałbym co i jak i gdzie ma świecić a gdzie nie. 
Spokojnego weekendu przy…ulubionej muzyce wszystkim życzę. 

Edytowane przez klepek1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.