Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Akkus X4 czy AA Hyperion IIIs ?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

slaawek nie znam tych głośnikó ATC SCM11 ale jak one są w closed to nie spodziewaj się po nich dużego niskiego basu.

rabies w cenie uszerów a nawet taniej jest masa nowszych lepszych głośników jak cała seria Prestige Seas czy Daytony. A kto na nich robi ano Audio Academy, Harpia, Sonics, Joseph Audio i wielu innych.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Slaaawek,

Basu doświadczysz, nie martw się, podstawa basowa będzie cały czas obecna, wszystko spoko, naprawdę...

Tylko jak porównasz jak wspaniale słychać bas przy wyższych poziomach głośności z jego oddaniem przy cichym słuchaniu, to odczujesz pewną różnicę.

Ja jestem w nich zakochany, moja żona się ze mnie śmieje, kiedy zachwycam się przy odsłuchu kolejnej płyty i cmokam z zachwytu :o)

W przyszłości (za jakieś 2 lata, jak mi córa podrośnie) przejdę na SCM40 i to będzie finał. Tak przynajmniej myślę, he, he...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Slaaawek,

Basu doświadczysz, nie martw się, podstawa basowa będzie cały czas obecna, wszystko spoko, naprawdę...

Tylko jak porównasz jak wspaniale słychać bas przy wyższych poziomach głośności z jego oddaniem przy cichym słuchaniu, to odczujesz pewną różnicę.

Ja jestem w nich zakochany, moja żona się ze mnie śmieje, kiedy zachwycam się przy odsłuchu kolejnej płyty i cmokam z zachwytu :o)

W przyszłości (za jakieś 2 lata, jak mi córa podrośnie) przejdę na SCM40 i to będzie finał. Tak przynajmniej myślę, he, he...

Super...więc cieszę się Emilio, że ATC SMC11 tak Ci trafiły w słuch...gust...Mój pokój 23m2 i mam nadzieje ze nie znikną? Co Ty na to?

Tez bym chciał SMC40 ale te koszty jeszcze...jak moje dzieci podrosną to moze tez je sobie sprawie....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ja pokój mam 26 m2 i jest ok. Co do znikania, to nie "znikają" one aż tak jak potrafią inne monitory, ale świetnie oddają akustykę miejsca, gdize nagrwyano płytę (pogłosy, itp.) oraz zamierzenia realizatora, tzn. czasem grają większą przestrzenią, czasem mniejszą, nie za każdym razem robią show w tym aspekcie. Cały czas coś w nich odkrywam, co mnie zadziwia.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ja pokój mam 26 m2 i jest ok. Co do znikania, to nie "znikają" one aż tak jak potrafią inne monitory, ale świetnie oddają akustykę miejsca, gdize nagrwyano płytę (pogłosy, itp.) oraz zamierzenia realizatora, tzn. czasem grają większą przestrzenią, czasem mniejszą, nie za każdym razem robią show w tym aspekcie. Cały czas coś w nich odkrywam, co mnie zadziwia.

Cieszę się że potwierdzasz mój wybór...Spędziłem trochę czasu zanim "wynalazłem" sobie te ATC...Dziękuję za opinie i wszelkie uwagi na temat ich grania...

Napiszę jeszcze do Ciebie Emilio na priv...mam kilka pytań

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• 3 miesiące później...

Witam

Mam pytanko a nie chce zakładac nowego tematu:) Rozgladam sie za nowymi kolumnami do mojego zestawu i myśle czy nie zainteresować sie ta firma. Myslalem o Monitor Audio GS20 lub jamo concert 11 ale bardzo interesuja mnie kolumny firmy akkus:) Chodzi mi konkretnie o modele X4 i V2. Jaka jest roznica w brzmieniu serii X a V ? Ktory model (x4 vs v2) bedzie lepszym rozwiazaniem do elektroniki copland. Copland gra bardzo szczególowo, swietna scena ale jest tez otwarty/ostry i nie chcialbym zeby kolumny to jeszcze bardziej podkreslaly... Obecnie smigam na epos es22...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Wszystko zależy od tego co byś chciał uzyskać. X4 da niezłego kopa, nisko schodzący bas oraz bardzo przyjemne dla ucha granie. Niskie tony płynnie przechodzą w średnicę, dzięki temu nie ma się wrażenia oddzielenia poszczególnych pasm od siebie. Wysokie tony nie są natarczywe. Szczegółowe, ale nie ostre i nie męczące. V2 to już jest trochę inny rodzaj grania, bardziej dostojny, wyrafinowany, gdzie słychać naprawdę niuanse w muzyce. Bas potrafi zejść prawie tak nisko jak w X4 ale jest on bardziej kontrolowany, szybszy. Znakomita średnica i wysokie tony które spójnie się przenikają, powodują harmoniczne zgranie tych kolumn. Konstrukcje Akkusa łączy kilka wspólnych cech, znakomita przestrzeń oraz scena, dźwięk odrywający się od głośników, realistyczne odwzorowanie pozornych źródeł dźwięku. Kolumny nie są męczące, słuchanie na nich muzyki sprawia przyjemność dla słuchającego :) Do tej elektroniki zdecydowanie polecam model V2.

Wiem co piszę ponieważ posiadam Akkus V1 :)

Jamo bardzo fajne, ale nie wiem czy zgrały by się z Twoim sprzętem. Są to kolumny natarczywe, dosyć ostre w graniu. Monitor Audio nie miałem okazji posłuchać, ale z tego co się orientuję ten model ma lekko zaostrzoną górę oraz gra mało neutralnie.

Tak naprawdę to musiał byś sam dokonać wyboru na podstawie własnych odsłuchów, najlepiej na swoim wzmacniaczu.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytania zapraszam, chętnie na nie odpowiem.

Dzieki za info. Po twoim wpisie bardziej v2 do mnie przemawia. Lubie niuanse, dobra i szczegolowa srednice i nienatarczywa gore;-) Skoro v2 ma dobra scene to z coplandem powinno byc jeszcze lepiej. Chetnie bym zobaczyl na zywo te v2. Czy w okolicy Jeleniej, Legnicy sa jakies salony audio?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Lubię takie wpisy SEAS SZMACIANKA, USHER POTĘŻNY MAGNES... Ręce opadają. Trzeba się zastanowić tylko czy każdy jedwabny tweeter gra dobrze i każdy basowiec jak do suba też... A prawda jest taka, że po modelu samego głośnika i jego budowie i parametrach można sporo wyczytać ale nie mniej ważna jest aplikacja, zestaw towarzyszącego sprzętu i pomieszczenie. Akurat tak się składa, że kolega z pracy posiada Exposure 3010 AMP + CD i kit Akkusa na tych osławionych węgłówkach. Nie wiem wprawdzie czy to jest odpowiednik z serii V czy X Akkusa, ale co do brzmienia można sobie wyrobić pewne wrażenia. A że akurat Audio Acedemy Hyperiony trójki słuchałem również z budżetowym NADem, bodajże 372 i Creekiem Evo 2 więc mogę też powiedzieć jak to gra na tych ponoć śmieciowych głośnikach. Zacznę od kitu Akkusa. Gra to na stałe w salonie około 30 metrów, dobrze wytłumionych grubymi kotarami i grubym dywanem na 3/4 podłogi. Swietna scena, stereofonia, wokale, detale. Wokale i gitary jak dla niektórych aż nadto podane na twarz i jak to recenzenci piszą chropowate. Mnie akurat się bardzo podoba, bo stwarza wrażenie, że kapela gra faktycznie w domu a nie zza kotarki i odtwarzacza cd. Zresztą ta problematyczna chropowatość, to raczej zasługa Exposure a nie głośników bo na poprzednio posiadanych przez kolegę Audiovectorach grało to w tym zakresie dość podobnie. I teraz dochodzimy do tego nie mniej problematycznego basu. Akurat w tym dobrze wytłumionym pokoju, z kolumnami odsuniętymi od ścian o jakieś 50 - 60 cm basu jest aż zanadto, jest wręcz przytłaczający przy wyższych poziomach głośności. Człowiek odczuwa to jako czasami przytłaczającą kompresję. Owszem bas jest mięsisty, świetnie kontrolowany ale czasami przytłaczający. Może więc faktycznie monitory na tych węglówkach z Akkusa ?

Co zaś się tyczy Hyperionów. Kiedyś też byłem gazetowym słuchaczem i wyczytawszy, że w środku są najtańsze Vify serii TC od razu stwierdziłem, że oprócz klasycznego wyglądu i świetnej stolarki akademiki nie mają za wiele do zaoferowania. Do czasu. Do czasu aż u pewnego kolegi z forum, który ma te kolumienki i może też się ujawni z recenzją, wraz ze znajomym z pracy, który akurat jako łodzianin przesłuchał chyba większość kolumienek pana Kęcerskiego udaliśmy się z jego Creekami do tegoż teraz już wspólnego kolegi na piwne odsłuchy. I jestem pod wrażeniem tego jak te "kiepskie" Vify z mikro magnesikami grają basem. Chylę czoła przed projektantem Hyperionów, bo tak pięknie zestrojonych i uniwersalnie grających kolumienek rzadko się słucha. Na Creeku Evo 2, który już trochę kosztuje ze względu na swoje ciepłe i żywe brzmienie, to podstarzały i budżetowy NAD powinien nie zagrać z "cienkimi" ponoć Hypkami. A gra pięknie. Świetna stereofonia, świetne detale, fajny spręzysty bas, nie napompowany ale też i nie akompaniujący. Jak potrzeba, to przywali stopą aż miło i do tego fenomenalne gitary, czuć każdą strunę jak gra. I ta szmaciana:-) kopułka. Miodzio, nie szeleszczy, nie cyka, każdy detal miotełek na perkusji.

Nie powiem więc koledze czy Akkus czy Hypki, bo to kwestia gustu i dobrania do sprzetu ale życzyłbym wszystkim krytykującym, diyajowcom i producentom by udało im się z budżetowych głośników zrobić takie zestawy jak robi to Audio Academy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.