Skocz do zawartości
IGNORED

Zastępstwo Koss Porta Pro

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No właśnie... Było już co najmniej kilka wątków na ten temat ale żaden nie rozwiązuje ostatecznie zagadnienia. Kossy Porta Pro mam i sprzedawać nie zamierzam ale chcę mieć drugie słuchawki przenośne o nieco innym, może jaśniejszym ale bardziej neutralnym (bez skłonności do przybasowienia) i bardziej analitycznym dźwięku. Załóżmy że cena do 150 PLN. Pierwszy wybór to Sennheiser PX 100. Co jeszcze brać pod uwagę? AKG K 403? Jakaś AudioTechnica? Bardzo proszę o propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/73700-zast%C4%99pstwo-koss-porta-pro/

Wykosztować się na Sennheiser HD418, ale one są mało skuteczne jak na portable, tzn. markowy player jak iRiver je pociągnie, nawet na mieście w hałasie zapasu głośności mnie przynajmniej nie brakuje, ale z jakiejś "zapalniczki" Creative to nie wiem jak będzie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Prawdę mówiąc na Twój wpis liczyłem:-) Słuchawki będą zasilane z MD Sony MZ-R bodaj 501 albo 701 - nie pamiętam. Porta Pro zostawiam do telefonu:-)

te HD 418 to chyba trochę za duże są;-) Nie chcę nauszników na ulicy;-)

Cześć! Proponuję wypróbowanie AKG K 450...sam ich używam do sprzętu przenośnego (w tym także do MD)...nic nie dudni, nic nie piszczy, nic nie szeleści....pozdrawim - Andrzej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chciałbym tutaj podziękować Michałowi - Micheleangelo. Kupiłem od niego tak znienawidzone PX 100 w wersji mkI. Dźwiękowo są inne od Porta Pro i o to chodziło. Znudził mi się dudniący bas (który notabene kiedyś chwaliłem). PX 100 są bardzo plastyczne, mogłyby mieć więcej szczegółów na górze ale bas jest taki jak chciałem. Jak trzeba jest jak nie - nie narzuca się. Na pewno można lepiej pytanie tylko po co? Domowy sprzęt jest do długiego delektowania się muzyką. Przenośny do tego żeby się z nią nie rozstawać. Przy okazji przesłuchałem bodaj HD 438 i jak na mój gust to średnica jest zbyt mocno wycofana choć słychać więcej detali na górze. Po HD 600 dźwięk nie do zaakceptowania.

discomaniak - to powinienes zwrocic uwage na iGrado - one sa jeszcze lepsze od PX100, a na gorze sa detale.

HD438 sa niezle ale to prawda ze do HD600 startu nie maja, ba nawet do HD380Pro nie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kopaczmopa chodzi o to że do HD 600 jestem przyzwyczajony. Lubię średnicę i dobrą, detaliczną górę. Bas jest wtedy kiedy trzeba. To już nie chodzi o jakość słuchawek ale jakość źródła które je napędza. MZ-R 501 to tylko przenośny MD. Ile kosztują te iGrado i gdzie je można kupić?

iGrado to niestety glownie w USA za 50usd, ale i na allegro sie pojawiaja za ok 200zl. Mialem jakis czas PX100 i KPP i uwazam ze iGrado sa jednak wyzej, maja lepszy bas (jest go mniej niz w KPP ale ma impakt, czystsza srednice i wyraziste wysokie a przy tym sa nadal cieple). Z tym ze nie krytykuje Porta Pro ani PX100 to nadal swietne sluchawki.

HD600 to kapitalne sluchawki, nie wiem czemu ludzie sie na nie uwzieli, tak samo jak do 650...

iGrado rzeczywiście lepsze, ale zapomniałem o tym modelu, bo dawno nie miałem z nimi do czynienia. One są typu neckband i chyba nie były dla mnie zbyt wygodne. Na HD600 raczej nikt się nie uwziął, a temat HD650 na tym forum jest stary jak te słuchawki, tylko co jakiś czas wypływa.

Wygoda PX 100 (mkI) powoduje że chce się ich słuchać... Choć nie są przepastnie lepsze od Porta Pro. Ba, nie są w ogóle lepsze. Są inne.

no a co z tą wielkością? zmieszczą sie pod kask?

Naczytalem sie o sluchawkach i chyba kupie Sennheiser PX-100 to beda moje pierwsze sluchawki maja byc wygodne i uniwersalne czyli komp. ipod. mam nadzieje ze bede zadowolony chcialem kupic jakies do 300pln polotwarte bo zalezy mi na wygodzie zeby sluchawek nie bylo czuc na glowie i zeby sie uszy nie gotowaly po 2 godzinach jednak jest tyle sluchawek ze juz zwariowalem i moze na poczatek te tanie PX-100 mnie zadowola ? co o tym myslicie ?

hmm... lubie dosyc glosno ale bez przesady tak zeby bylo slychac dobrze muzyke czy beda one przeszkadzaly innym np. ogladajacym tv w tym samym pomieszczeniu gdy ja np. bede siedzial przy laptopie i sluchal muzyki ?

Robert73

Wow to by bylo mile zaskoczenie tylko czy ktos jeszcze moze to potwierdzic ?

To co zauwazylem to II maja kabelek 1,2m a te starsze 1,4m ale to juz nie jest takie wazne najwazniejszy dzwiek ;)

A i jeszcze kabel jednostronny chyba te nowe maja ;)

Robert73

Fajne te Hd238 wierze ze dzwiek lepszy bo to nawet po ich wykonaniu widac ze to juz cos lepszego niz PX jednak sa wieksze do kieszeni sie ich nie schowa raczej wiadomo moga wisiec na szyji ale jednak PX sa bardziej mobilne i to ich duza zaleta a ze dzwiek gorszy to z tym sie juz trzeba pogodzic bo inaczej to za chwile dojdziemy do HD 800 ;) nie no to tylko taki zart z tymi HD 800 ;)

Dzieki za podpowiedzi kupie te PX-100 II bo ten kabelek z jednej strony to duza zaleta a jesli ta wersja bedzie grala lepiej niz pierwsza to juz bedzie cudownie tak mysle ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.