Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra Sony TA-FA30ES ?

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć jak gra Sony TA-FA30ES ?

Czy jest on równie nieudany jak TA-FA3ES ?

O TA-FA3ES słyszałem wiele negatywnych opinii, natomiast o TA-FA30ES jest cicho.

Przymierzam się do kupna jakiegoś ładnego z wyglądu wzmacniacza w kwocie do 800zł.

Wpadł mi w oko szampański 30ES.

Wzmacniacz musi wyglądać w miarę nowocześnie, tak aby ładnie komponował się w eleganckim pokoju. Dobrze byłoby też, gdyby miał pilota.

Oczywiście jakość dźwięku także ma spore znaczenie.

W tej cenie jest to dobry zakup, czy można kupić coś lepszego i równie ładnego ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/73906-jak-gra-sony-ta-fa30es/

technics'y są ładne i potrafią kosztować 800zł a nawet sporo więcej (na Allegro same okazje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HI HI)

gorzej z dźwiękiem (CLASS AA czyli klasa B)

co do Sony TA-FA30ES w środku nie wygląda głupio

service manual

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a za 800zł chyba może będzie coś lepszego

pozdro

post-28147-013115500 1289773039_thumb.jpg

post-28147-012071600 1289773051_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre Technicsy w tej cenie to tylko SU-V6/V8, ale to stare dziadki.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dobre :D

Wikipedia radzi:

# B - wzmacniacze przeciwsobne, w których pół sygnału wzmacnia jedna lampa lub tranzystor, pracujące w płaskiej części swojej charakterystyki, a drugie pół druga. Sprawność wzmacniacza jest rzędu 78%. Największe zniekształcenia występują przy przejściu sygnału przez 0, dlatego tak klasa częściej jest stosowana w sprzęcie estradowym niż w w HiFi.

# AA - Jest to sposób budowy wzmacniacza "dwa w jednym", czyli dobrej jakości wzmacniacz małej mocy, pracujący w klasie A, i drugi, który pracuje w klasie B, o większej mocy. Oba wzmacniacze są połączone specjalnym mostkiem tak, aby przy małych sygnałach pracował ten o mniejszej mocy, przy większym zaś sygnale płynnie włączany jest drugi, mocniejszy. Wzmacniacze takie mają niskie zniekształcenia nieliniowe i bardzo małe przesunięcia fazowe. Wzmacniacze takie propaguje m.in. Technics. Jest to bardziej klasa marketingowa, niemająca wiele wspólnego z tradycyjnym podziałem wzmacniaczy na klasy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No tak, 78% absolwentów szkół średnich kontynuuje naukę na studiach, i co z tego wynika? ano tylko to, ze jesteśmy pod tym względem drugim państwem za Australią;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rośnie procent matołów z wyższym wykształceniem kupujących sobie tytuły za pieniądze. Dzisiaj każdy jest magistrem i każdy jest najmądrzejszy. Jedynym wymaganiem w takiej szkole jest kasa. Można być tumanem i leserem.

A na forum owszem - idzie nowe. Coraz więcej tematów o niczym.

Technicsa V8 mialem okazje miec u siebie w domu przez 2 tygodnie to kawal elektrowni gra dosyc fajnie wszystko zalezy kto co lubi i za ile sie kupi taki wzmacniacz np. V8 zagral dla mnie ciekawiej niz Sony TA-F690ES ktorego mam do dzis 690ES gra bardzo neutralnie technics jest bardziej dynamiczny ma mocny bas gra cieplej niz sony ;)

A jesli chodzi o tego TA-FA30ES to juz dosyc dlugo chyba jest na alledrogo i brak zainteresowania nie wiem jak on gra ale chyba gdyby gral dobrze to juz dawno by go w ofercie nie bylo bo w takim kolorku cieszy oko tylko czy ucieszy ucho ???

patkos weź sobie denona, marantza, onkyo, cambridge audio tylko NIE Technics nie będziesz miał szczęścia i kupisz shit

możesz nie trafić technicsa V8 (jeden z niewielu wzmacniaczy z jajami (pracuje w klasie AB i sankeny w końcówce w środku przypomina fest lepsze wzmacniacze))

Nie mogles sie zdecydowac na tego FA30ES to ja wzielem z allegro tego czarnego za 699zl. Zobacze jak gra i czy jest tyle wart. Jeden pozostanie u mnie. Albo 30ES albo dalej bede siedzial na PM7000.

Czytalem troche o poprzedniku FA30ES czyli FA3Es i niby jest mulowaty. W sumie mnie to ucieszylo, bo moze ladnie sie zgra z moimi dosc liniowymi kolumnami. Licze ze bas sie nieco zaookragli, a srednica sie nieco ociepli.

?👈

No cos napisze napewno. Mam nadzieje ze ociepli mi on conieco. Troche sie boje ze moze byc za slaby, ale zobaczymy. W sumie PM7000 i PM7200 to to samo.

Co do ryzyka to szkoda ci 20zl na ewentualny zwrot? :)

Napisze mi ktos jeszcze z ktorych lat to wzmacniacz i ile kosztowal?

?👈

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No cos napisze napewno. Mam nadzieje ze ociepli mi on conieco. Troche sie boje ze moze byc za slaby, ale zobaczymy. W sumie PM7000 i PM7200 to to samo.

Co do ryzyka to szkoda ci 20zl na ewentualny zwrot? :)

Napisze mi ktos jeszcze z ktorych lat to wzmacniacz i ile kosztowal?

Witam mogę Ci ewentualnie podać link do strony z tabelą od soniaczy i se zobaczysz w których latach były produkowane modele sonego ,masz tam prawie wszystko. POZDRO.

A i link :http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/audio/sony/91-00.htm

Zrezygnowałem z kupna Sony TA-FA30ES. Dzisiaj za 700zł z przesyłką kupiłem Onkyo Integra A-8850 z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz zbiera bardzo dobre opinie, jest to chyba o wiele pewniejszy wybór niż Sony 30ES. Waży 16kg. Przy okazji jest także ładny :). Jak do mnie dotrze, to podzielę się wrażeniami. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłem :)

Ukryta Zawartość

No tak, 78% absolwentów szkół średnich kontynuuje naukę na studiach, i co z tego wynika? ano tylko to, ze jesteśmy pod tym względem drugim państwem za Australią;-)

no spoko ale to zawdzieczamy naszym rzadzacym itd, ze zamiast zapewniac byc mlodzierzy dobry start prace jakies mozliwosci rozsadne zarobki to nic jak tylko metody opoznienia problemu (JAK NAUKA) i przerzucenie ich na inna kadencje, niech sie martwia ze po szkole i tak beda miec to samo bo nic nie zrobili zeby bylo dobrze ale to juz bedzie problem innych i tak mlodzierz nie majac zadnych perspektyw pcha sie do szkol wraz z tymi z bogatych czy wplywowych rodzin i na koniec wraz z naprawde zdolnymi - tylko ze oni i tak za granica jesli juz chca zarobic zgodnie z umiejetnosciami

a tak swoja droga daj se spokoj z ta budzetowka a bierz np to bedziesz zadowolony :D:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Zrezygnowałem z kupna Sony TA-FA30ES. Dzisiaj za 700zł z przesyłką kupiłem Onkyo Integra A-8850 z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz zbiera bardzo dobre opinie, jest to chyba o wiele pewniejszy wybór niż Sony 30ES. Waży 16kg. Przy okazji jest także ładny :).

Moim zdaniem Sony ladniejsze :)

Ukryta Zawartość

?👈

Bede mial w przyszlym tygodniu. Na Hi-Fi Leipzig A-8850 stoi taniej jak FA30ES choc i tak ogolnie ceny maja wysokie. PM7000 jeszcze drozsze, ale sam sprawdze jak cena sie ma do brzmienia.

?👈

Dzisiaj przyjechał kurier z moim szampańskim Onkyo A-8850. Jestem już po kilkugodzinnych odsłuchach z uśmiechem na twarzy :). Zacznę od wyglądu. Wzmacniacz jest bardzo szeroki, głęboki, jak i wysoki. Sprawia majestatyczne wrażenie. Trafił mi się bardzo zadbany egzemplarz. Jak wygląda, tak też gra. Dźwięk jest bardzo czysty. Gra neutralnie, ale za to ze sporym wykopem. Dźwięk jest dynamiczny, nie ma mowy o muleniu. Bas jest dość mocny i dobrze kontrolowany. Cieszy też to, że nie rzuca wysokimi tonami na prawo i lewo. Świetnie sprawdza się przy dynamicznej muzyce. Generalnie wzmacniacz gra bardzo sympatycznie, da się go polubić :).

Moim zdaniem za takie pieniądze to świetny zakup. Przypasował mi bardziej niż Cyrus 2 + PSX.

Zestaw odsłuchowy to: Onkyo A-8850, Tonsil Siesta Front, Sony CDP-950 (gruntownie przerobiony).

Zdziwiło mnie tylko jedno : maksymalny pobór prądu to tylko 220W, a to jest ogromny wzmacniacz, waga 16kg. Moc wzmacniacza jest bardzo duża, do Siest wystarczyłoby połowę tego. Pioneery o podobnej masie i wielkości pobierają ok 800W. Czyżby Onkyo robił energooszczędne wzmacniacze :)?

W czym tkwi sekret ?:)

Pioonery o ktorych mowisz pracuja w klasie A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No nie wiem:

Pioneer A-402R - 440 Watts

Pioneer A-504 - 500 Watts

Pioneer A-604 - 650 Watts

Pioneer A-656 - 650 Watts

Pioneer A-717 - 820 Watts

Pioneer A-757 - 820 Watts

Pioneer A-777 - 820 Watts

Wszystkie te modele są już wiekowe, nowe Pioneery np A-A9-J mają dużo niższy pobór prądu, rzędu 200W.

Z tego, co pamiętam, to któryś z wyższych modeli pieców Cambridge Audio też ma pobór coś koło 800W.

Pozostaje się chyba tylko cieszyć, że moje Onkyo ma taki mały pobór maksymalny. Prąd w Lublinie jest drogi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.