Skocz do zawartości
IGNORED

Taśma ATA/SATA - też gra ...

matee

Rekomendowane odpowiedzi

w związku z Twoim postawieniem w jednym rzędzie najtańszej Yamahy i Marka Levinsona

Cześć.

Czy ktoś już przeprowadził w końcu taki test? To przecież nie jest budowa rakiet. Wystarczy zebrać parę osób, trochę sprzętu, zrobić wreszcie ten test, wrzucić filmik na YouTube i w końcu odwieczny spór by się skończył a jedna ze stron (nawet mam swoją opinię która) musiała by posypać sobie łby popiołem i przestać pisać głupoty.

Na początek chyba najłatwiej przetestować źródła i kable - nie wymaga specjalnych przełączników i dodatkowego kombinowania.

pozdrawiam

Czy ktoś już przeprowadził w końcu taki test? To przecież nie jest budowa rakiet. Wystarczy zebrać parę osób, trochę sprzętu, zrobić wreszcie ten test, wrzucić filmik na YouTube i w końcu odwieczny spór by się skończył a jedna ze stron (nawet mam swoją opinię która) musiała by posypać sobie łby popiołem i przestać pisać głupoty.

Na początek chyba najłatwiej przetestować źródła i kable - nie wymaga specjalnych przełączników i dodatkowego kombinowania.

pozdrawiam

oczywiście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wnioski słyszących też oczywiste :)

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

mam już zamknąć ten wątek czy jest jeszcze szansa na jakąś konstruktywną dyskusję?

Chcesz KONSTRUKTYWNIE dyskutowac o tasmach ATA/SATA?! Rany boskie, mlb, nawet ignorancja ma swoje granice. Na bocznice z tym watkiem i to juz!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

oczywiście:

http://www.audiostereo.pl/wielkopolski-test-abx_58391.html

Napisz jeszcze coś koniecznie o Lutku;-) Gdybyś znał specyficzne cechy jego głośników wiedziałbyś dlaczego wyszło tak jak wyszło. Zresztą nie będę się wysilał bo nie ma z kim gadać;-)

I jeszcze jedno: nie manipuluj Pawełku, podejrzenie o głuchotę i ignorancję to był kolejny wpis w związku z Twoim postawieniem w jednym rzędzie najtańszej Yamahy i Marka Levinsona. No ale Ty sobie musisz popłakać że Cię tu na forum nie lubią i stale biją;-)

ale twoje WSZYSTKIE wpisy takie są. I ja nie płaczę, nie piszę, że mnie tu nie lubią i nie piszę, że mnie biją. Możesz znaleźć takie posty i odszczekać ?

>Jancio wyluzuj;-) Na forum pojawiają się ostatnio debilne tematy a to jest jeden z nich.

Ależ...pisałem zupełnie wyluzowany. Temat wcale nie jest debilny, pokazuje tylko pewne zjawiska w świecie audio.

Większość wątków, niestety, pewnie już idących w grube miliony na forach audio całego świata, do "deblinego poziomu" sprowadzają sami uczestnicy tych dyskusji.

Emocje, zacietrzewienie, chęć powiedzenia "ostatniego słowa"...

I tego się już nie odkręci.

Osobiście, współczuję początkującym "w te klocki". Trafiają na piramidę poglądów, której podstawę stanowią opinie ludzi kierujących się opiniami innych, marketingowców, subiektywnych doświadczeń innych przedstawianych jako obiektywne prawdy...i często, niestety, są wpuszczani w zbędne koszta i tzw. maliny.

Powolne przechodzenie w cyfrowy świat, daje nadzieję na wysłanie choć części tego do lamusa, a wątkodawca - zgaduję oczywiście - chciał pokazać że można rzucić dowolnie absurdalną tezę, i zawsze znajdzie się ktoś, kto ją poprze i ktoś, kto w nią uwierzy.

> Cała te żenująca pseudo kampania dzieje się z udziałem założyciela wątku - orędownika ABX który niedawno zakupił Oppo i złapał Pana Boga za nogi.

No i...widzisz. Zamiast spokojnie rozmawiać, wartościujesz i oceniasz..

Taki styl pisania nie sprzyja dochodzeniu do wartościowych, logicznych wniosków.

> Pod tekstem Grzegorza7 podpisałem się z pośpiechu i przyznaję że dość opacznie. Chodziło mi raczej o to że niektórzy lepiej zaczęliby słuchać swojej muzyki na dobrych systemach niż zajmować się ABX i innymi pierdołami.

Ale skąd u Ciebie przekonanie, że oponenci nie posiadają dobrych systemów?

Bo głoszą przeciwne tezy do Twoich? W ten sposób sugerujesz że posiadasz monopol na dojście do dobrego systemu.

Algebra Boole'a się kłania.

I ponownie, to nie jest dobry wstęp do dyskusji, raczej do kolejnej przepychanki.

> Zresztą ABX jest przykładem ogromnej manipulacji i opiera się na specyficznej socjotechnice.

A ja uważam, że jest to znakomity sposób wykonania rzetelnego porównania dwóch lub więcej obiektów, gwarantujący wyeliminowanie czynnika najbardziej przeszkadzającego w obiektywnej ocenie/porównaniu - sugestii i nastawienia.

Manipulacja, w moim przekonaniu, to stawianie tez niefalsyfikowalnych, sugerowanie że zawsze jest "coś więcej" etc etc.

ABX pozwala powiedzieć "sprawdzam". Jest dobrowolne etc etc.

Nie widzę w tym manipulacji ani socjotechniki. Dlaczego tak uważasz?

Jest plugin ABX do foobara, pozwalający na uczciwe porównanie formatów plików n.p.

Każdy może, za darmo, w domowym zaciszu, uczciwie porównać czy słyszy różnicę między formatami, kiedy kompresja (i czy w ogóle) jest słyszalna etc..

a wnioski zachować dla siebie. Jakaż w tym manipulacja?

> Dobry sprzęt to dobry sprzęt i obojętnie czy 16 18 20 czy 24-bitowy jak jest dobry to gra. Dobry wzmacniacz produkuje wysokiej jakości dźwięk.

>Nie musi mieć wypaśnych dużych kondów czy wielkiego trafa. Wystarczy dobra, przemyślana konstrukcja. Dobry magnetofon szpulowy potrafi być

>rejestratorem klasy o jakiej wielu nawet się nie śniło. Podobnie jest z gramofonem. Tyle że ten nie nagrywa a jedynie odtwarza:-)

I wszystko to prawda. Gdybyś tak pisał, żaden Jancio słowem by nie jęknął, że coś nie tak, naprawdę :)

> Podobnie jest także z kolumnami: może być kopułka ale może także być wstęga czy wysokiej klasy tuba. Dobry projekt + dobre wykonanie (komponenty)

>= dźwięk z najwyższej półki. Tyle że czasem (ale tylko czasem) za ten dźwięk trzeba trochę zapłacić. Jak ktoś ma orientację nie da się omamić ani

>sprzedawcom ani sloganom reklamowym.

Ależ, dokładnie tak. Podpisuję się pod tym - czym tylko mogę.

Przyznaję, że nie rozumiem teraz Twojej linii rozumowania. Wnioski podajesz, ogólnie, bardzo słuszne.

A równocześnie, odrzucasz n.p. ABX czy pomiary - jako coś, co pozwala w prosty sposób do takich właśnie wniosków dojść.

Zadziwiające :)

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Napisz jeszcze coś koniecznie o Lutku;-) Gdybyś znał specyficzne cechy jego głośników wiedziałbyś dlaczego wyszło tak jak wyszło. Zresztą nie będę się wysilał bo nie ma z kim gadać;-)

Ale tam były też testy na B&W... też są specyficzne ? I dopóki nie wyrównano poziomów, to różnice były, nawet: "oczywiste" :)

Chcesz KONSTRUKTYWNIE dyskutowac o tasmach ATA/SATA?! Rany boskie, mlb, nawet ignorancja ma swoje granice. Na bocznice z tym watkiem i to juz!

Jeśli można dyskutować o kablach cyfrowych, IC, głośnikowych, wzmacniaczach i CD. To czemu nie o kablach SATA ? Bo tu wyraźniej widać, że to bzdura słyszenie ich ? ;) Eee tam ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Różnice w klockach były, są i będą. Manipulacja socjotechniczna zwana ABX nic tutaj nie zmieni;-)

Sądzę, że nazywanie socjotechniką kuglarskiej sztuczki w stylu testów ABX w audio to zbytnia nobilitacja dla tego zabiegu.

; )

Ukryta Zawartość

Cześć.

Tam jest niestety napisane: "piopio orzekł, że nie ma sensu robić testu ABX, jeśli na "jawno" różnice znikły...".

Chodzi o to, żeby wykonać test na tyle profesjonalnie, żeby wnioski były trudne do podważenia.

Może są chętni do odwiedzenia mnie w Gdańsku z np. przyzwoitym odtwarzaczem? Zapewniam lokal, kawę i dokumentację foto.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Różnice w klockach były, są i będą. Manipulacja socjotechniczna zwana ABX nic tutaj nie zmieni;-)

Proszę o uzasadnienie dla użycia słowa "manipulacja socjotechniczna" w odniesieniu do specyfikacji testów ABX.

Po prostu, używając logiki i dostępnej mi wiedzy o specyfice działania zmysłu słuchu (podstaw psychoakustyki), a także wiedzy inzynierskiej o pomiarach i interpretacji ich wyników, no i wreszcie wiedzy o socjotechnikach - nie rozumiem, dlaczego miałyby nią być - i proszę o objaśnienie.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Proszę o uzasadnienie dla użycia słowa "manipulacja socjotechniczna" w odniesieniu do specyfikacji testów ABX.

Gdzie mogę znaleźć coś takiego jak "specyfikacja testów ABX"?

Ciekawe. Miało być żartobliwie i do pewnego momentu było, a tu nagle ktoś wyjeżdża z ABXem i co najciekawsze nie jest to ich zwolennik. Oczywiście zaraz pojawia się następna gwiazda forum słynąca z "konstruktywnych" i szalenie "merytorycznych" prowokacji i wycieczek osobistych. A potem są lamenty i donosy do moderatorów spowodowane tylko tym, że ktoś nie lubi monopolu na "wiedzę" i argumentów typu "ja słyszę" popartych conajwyżej osobistymi wycieczkami i tekstami w stylu "nie stać cię" albo "ile masz płyt", "jakich kabli słuchałeś". Totalny absurd.

Przepraszam, czy nie możecie sobie założyć osobnego tematu do ABXow srixów itp itd??? Ludzie tu chcą pogadać o kablach ewentualnie o dyskach HDD i SSD a nie o jakiś durnych testach. Dziękuję z góry.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

MLC to się nie dziw. Trzeba było SLC kupić... I na tym możemy chyba zakończyć.

Gdzie mogę znaleźć coś takiego jak "specyfikacja testów ABX"?

O ile nie chcesz czepiać się niefortunnego sformułowania (mogłem napisać, oczywiście - "zasady przeprowadzania testów"), to możesz zacząć stąd :

Ukryta Zawartość

Jancio

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

O ile nie chcesz czepiać się niefortunnego sformułowania (mogłem napisać, oczywiście - "zasady przeprowadzania testów"), to możesz zacząć stąd :

http://en.wikipedia.org/wiki/ABX_test

Jancio

Wybacz ale będę upierdliwy.

Użyłeś stwierdzenia "specyfikacji testów ABX" co miało czynić przekonanie u nieuświadomionych maluczkich, że jest jakiś dokument/dokumenty ściśle opisujące właśnie specyfikację testów ABX.

Więc proszę nie wyjeżdżaj mi teraz z Wikipedią proszę.

To trochę śmiesze.

rochu: załóż sobie wątek na temat 'specyfikacji testów ABX' i po kłopocie. Jesteście jacyś szurnięci z tymi testami??????

rochu: załóż sobie wątek na temat 'specyfikacji testów ABX' i po kłopocie. Jesteście jacyś szurnięci z tymi testami??????

A jakie kable ATA/SATA polecasz ?

lepiej ATA czy SATA dla dźwięku ? Intuicyjnie czuję, że ATA... Jakoś tak bliżej analogu.

Wybacz ale będę upierdliwy.

Użyłeś stwierdzenia "specyfikacji testów ABX" co miało czynić przekonanie u nieuświadomionych maluczkich, że jest jakiś dokument/dokumenty ściśle opisujące właśnie specyfikację testów ABX.

Widzę głód wiedzy z Twojej strony, wiec proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

maluczki, czy takie publikacje Cię przekonują... ?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

maluczki, czy takie publikacje Cię przekonują... ?

Ale tutaj jest mowa nie o ABX jako takim, bo w końcu nie rozmawiamy o ślepym teście dajmy na to koziego sera, lecz o ABX w kontekście porównywania sprzętu audio.

Interesuje mnie specyfikacja testu ABX dla sprzętu grającego.

Jest taka w ogóle czy to tylko kuglarstwo pana Kruegera?

Ale tutaj jest mowa nie o ABX jako takim, bo w końcu nie rozmawiamy o ślepym teście dajmy na to koziego sera, lecz o ABX w kontekście porównywania sprzętu audio.

Wiesz Rochu, największym kuglarzem to tutaj jesteś Ty. Albo przynajmniej tak Ci się wydaje.

musisz najechać myszką na link jaki Ci dałem i nacisnąć. Będziesz potrafił ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.