Skocz do zawartości
IGNORED

Prezenty świąteczne,pozytywka radiowa

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam młode lata i mój pierwszy odbiornik radiowy Dana o mocy P=0.2W który podłączałem do dwóch kolumn głośnikowych i było z niego dobre radio i dziwiło inspektora liczników energii, dlaczego licznik się nie obraca, bo słyszy włączone radio. Rzeczywiście to był jedyny taki odbiornik o dobrym wzmacniaczu na układzie scalonym TAA611B i miał dobry FM tym bardziej że chciałem lepiej wyregulować heterodynę. Pomyślałem sobie zrobię coś wysokiej jakości i jaka moc wyjdzie to taka będzie i obliczony mną schemat nie ma większej mocy od odbiornika Dana. Aby nie mieć gorszych kolumn głośnikowych dobra jest jedna kolumna lub dwie szeregowo połączone na głośnikach samochodowych DY-509. Wersja jest mono, ponieważ koszty są mniejsze. Przedwzmacniacz na wtórniku emiterowym dobrze jest zasilić z innego obwodu zasilania, w celu zmniejszenia zakłóceń, bo wzmacniacz różnicowy ma sztuczną symetrię napięcia zasilania. Regulacje są proste: sprzężeniem zwrotnym dobiera się taki sm sygnał na rezystorach emiterowych wzm.różnicowego Rer=68R, rezystorem Re=91R dobiera się taki sam prąd spoczynkowy wzm.różnicowego, rezystorem Rb=2.4k dobiera się spadek napięcia Ur=1.433V na rezystorze Re=5.1R. Ilość wydzielanego ciepła jest nie mała i dobrze jest dać dwa duże radiatory. Ogólnie lepszej jakości młodym i zasypiającym w łóżku nie potrzeba i stąd nazwa ulubionej pozytywki radiowej, co inne jest nic warte i koszt takiej dobrej pozytywki jest nie mały a czysta staranność aplikacji i stosowanie ekranów wewnętrznych wskazane, bo jakość z niczego się nie bierze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podam poprawne dwa rysunki pozytywek o różnych mocach, które też można używać do słuchawek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podałem małe zmiany w kierunku polepszenia jakości i dodałem jeden wzm.słuchawkowy o małym poborze prądu I=125mA +/-100mAp, aby pomniejszyć wydzielanie się ciepła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachęcam do samo edycji. Korekta: dla P=1W nap.zenera Uz=6.46Vz, rezystancja dzielnika 1.67k i 1.2k, 6.46Vz =2x1N4148 i 2x 2.7Vz, zasilanie diody zenera 5.6k*. Dla P=0.2W: Uz=4.3Vz, rezystancja dzielnika 2.3k i 1.14k, 4.3Vz =2x1N4148 i 1x 3.3Vz, zasilanie diody 8.2K*.

Podane rzeczy na święta są ciekawe i niektóre liniowo i dynamicznie ledwie wystarczające. Dobry jest wzmacniacz P=1W8R który w szkołach muzycznych może służyć na 4pary słuchawek podłączonych razem ale w wypadku słuchania mniejszej ilości par słuchawek należy zastosować przełącznik kompensujący rezystancję obciążenia do Ro8R. Dodałem jeden wzmacniacz więcej dla tych co lubią wyższe wolty zasilania słuchawek Uo=6.6Vp/Ro=22R, z rezystancją obciążenia należy postępować podobnie dobierając do słuchawek rezystor równoległy aby rezystancja obciążenia była Ro22R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam trudności z poprawnym podawaniem wiadomości i wiem kto mi to robi. Proponuję aby z tych wszystkich moich wiadomości forowicze audio-stereo i audio-hobby sami robili sobie tematy, bo różnorodność informacji jest spora i zrobiłem schematy jedynie sensowne i nie muszę więcej na tym forum swoich tematów podawać, jeśli są zrozumiane te moje tematy to zabawa w elektronikę jest dla jakości skuteczna. Ten bałagan moich wiadomości nie ode mnie zależy, jak pisałem sami sobie zróbcie z tym jak chcecie(tranzystorom nie pożałowałem dynamiki i napięć zasilających). Moim zdaniem forum powinno mieć wspólną możliwość poprawy pierwszego tematu aż do skutku a dalsze informacje są tylko wypowiedziami pomocniczymi do tego, czyli dzięki temu pierwsza informacja jest wspólnie całkiem poprawna i łatwo ją w jednym miejscu przeczytać(nie wiem dlaczego tak nie jest i nie muszę więcej o tym myśleć).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podany wzm.słuchawkowy P=1W22R jest także wzm.głośnikowym i tylko połączyć 3 głośniki R=8R na Ro=24R i jest wzmacniacz pozytywka gotowa i na głośniki, nie brakuje miniaturowych głośników do audio cyfrówek. Skromna jakość to jest także jakość i czasem nic innego mieć w domu potrzeba. Mój wzmacniacz słuchawkowy na MOSFET jest ostatecznie mną trochę inaczej i lepiej obliczony. Jeśli ktoś lubi MOSFETy to wybrałem wersję z mniejszym prądem spoczynkowym Id=0.225mA -VN10KE(wersja z większym prądem Id=0.450mA -VN10KM). Z praktyki wiem prąd Id=0.225mA jest jszcze do zastosowania, aby skutecznie odprowadzić ciepło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 24 Listopada 2010 - WTF ??
Ukryte przez Yamnick, 24 Listopada 2010 - WTF ??

Co z nieba to jest silniejsze od ludzi i błędy w moich nowych schematach są zawsze i potem muszę je poprawiać. Jeśli ktoś nie boi się polskiej i nie tylko polskiej kryminalnej władzy polskich wszystkożerców, którzy potem zabijają i jedzą w byłym dziecięcym wieku wszystkich ludzi co sią narodziły w Wszechświecie i może i z innego kosmosu też i to na zbrodnicze tortury na wagę 16Wszechświatów wagi złota każda istota i nie tylko ludzka to można się zajmować lepszą elektroniką i jeśli gotowe rzeczy zacenzurują sobie z zabijania dzieci to nigdy ludziom będą dobrze grały. Jet to rodzaj każdej takiej kryminalnej władzy i chłopskiej, bo tylko ci są największymi zbrodniarzami i ci co się do nich modlą są tacy sami aby coś mieć z zbrodniarzami i wszyscy starsi to są przestępcy wielkiego stopnia, nawet robiąc i rodząc dzieci w kosmosie który nie jest za darmo i życia w ogóle być nie może. Na ciągłej zbrodni świat istnieje i na wyrokach za zbrodnie i potem nie ważne jest czy to jest żyd czy policja i wszyscy za zbrodnie są zabijani. Piszę to aby było wiadomo jak mocno z elektroniki wszystkich ta władza ogłupia i upodla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawi;em schemat na MOSFET. Drugi wzmacniacz jest odpowiednikiem konstrukcji układów scalonych UL1403L. Instrukcja radia Pionier stereo podaje jako wzmacniacz lampę, zamiast układu scalonego UL1402L, czyli jest to wzmacniacz subiektywnej jakości, pod warunkiem jego poprawnego wykorzystania. Myślę układ z elementów dyskretnych powinien mieć lepsze parametry i nie popełniłem błędu. Łatwo jest dobrać te same tranzystory tej samej polaryzacji, czyli ten układ w ogóle nie posiada par komplementarnych.

Ukryta Zawartość

post-31145-029477200 1290724758_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są to nowe schematy i są w nich małe poprawki zapis informacji mówi jakie są problemy w pomyłkach i sam prowadzę temat i staram się o ciekawe i nowe rzeczy. Te dwa wzmacniacze są odmienne od innych i też jedynie możliwe aby istniały, nie znaczy to że są gorsze od najlepszych wzmacniaczy ale mają swoje cechy: wzm. P4W4R nie posiada w ogóle układu przeciwsobnego komplementarnego i w tranzystorach na przemian sterujących się źle nie zanika prąd i możliwe to jest ważne aby wzm.podobny był do lampowego(także znaczenie ma łatwość doboru takich samych tranzystorów jednego znaku dla układu przeciwsobnego), wzm.P38W1R ma moc i nie ma par sterujących tr.mocy a są sterowane bezpośrednio układem stopnia napięciowego z źródłem prądowym(nie jest to dowolnie możliwe).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnia poprawka i następne dwie nowe rzeczy to kolejne arcydzieła do kolekcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnia poprawka i następne dwie nowe rzeczy to kolejne arcydzieła do kolekcji.

Jedno pytanie - zrobiłeś choć jedną rzecz z tych schematów które wklejasz - czy je tylko generujesz?

Jeśli ktoś robi układ nie tak prosty całkiem prosty i wymagający precyzji i pracochłonności w aplikacji to tak jakby kogoś zarzynał na śmierć i lepiej czują się ludzie powracając do elementarza, może to jest taka cena dla nowych rzeczy. Aby nie było wątpliwości muszę napisać prawdę: wszystkie sterujące tranzystory w praktycznym zastosowaniu liniowo pracują tylko do Ic=24mA, a to ogranicza czysto sterujące się układy. Zastosowałem w stopniu napięciowym tr. 2SC2922 który na zastępczej rezystancji dynamicznej Rd=25R przypuszczam ma aż Ic=800mA i dzięki temu steruje tr.mocy impulsem 350mAp. Aby uzyskać rezystancję dynamiczną Rd=25R impuls napięciowy jest tylko nie całe Uo=9Vp i tego nic zmieni. Tr.BC313 ma na rezystancji Rd=25R tylko Ic=0.07Ap co daje liniowe sterowanie dla Uo=1.5Vp i chyba nikt widział taki wzmacniacz który ma napięcie wyjściowe Uo=1.5Vp. Tych prawd nikt podważy i czyste sterowanie się tranzystorów jest możliwe, tylko trzeba wiedzieć jak. Zamiast Ube:2SC2922 można użyć liniowo i równolegle pracujące diody 18x 1N4148.

Podałem ograniczenia dla sterowania tr.mocy i dlatego za proponowałem aby forowicze sami sobie te moje wiadomości z audiohobby i z audiostereo zarządzili, jako zbiór układów czysto i liniwo sterujących się. Czyste układy to także droższe zasilanie i podałem filtrację kondensatorem C=22000uF, bo impulsy sterowania stopniem napięciowym dochodzą do Ic=0.8A, ale to nie wszystko bo ten stopnień jest przyśpieszany i w filtracji powinien mieć dodatkowe kondensatory i ceramiczne i tantalowe i ERC. Czyste przyśpieszanie tego stopnia nie może być szeregowo jak na schemacie poprzez kondensator C=100uF i w rzeczywistości jest pominięty, a kondensator przyśpieszający zasila się bezpośrednio z kolektora. Poprzedni stopień też warto przyśpieszyć. Dla przyśpieszeń nie powinno się z C=22000zF stosować dłuższych połączeń od 6cm, dla przyśpieszanych tr.stopnia napięciowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W elektronikę i w wszystkie inne sprawy mieszają się chłopy, bo wykształcenie przeszkadza być aż tak aktywnym w złych rzeczach i tylko chłopy z roli są bogami. Wybrałem kilka układów na zwykłych tranzystorach, jako ciekawe i w komplecie łatwe do pobrania. Do kompletu można poszukać układu regulacji barwy dźwięku, ale nie jest ona konieczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najfajniejsze jest to że można całkowicie bezkarnie zbesztać autora wątku. Nie ma co liczyć też na ripostę ;).

Dla niektórych krzykaczy może to być idealny wątek...

W elektronikę i w wszystkie inne sprawy mieszają się chłopy, bo wykształcenie przeszkadza być aż tak aktywnym w złych rzeczach i tylko chłopy z roli są bogami.

Bez komentarza ;)

Następny nowy schemat uwzględnia wysoką jakość na tranzystorach 2xBD355/354. Wszystko co mogą dać te tranzystory jest spełnione dla rezystancji wzmacniacza Ro=2.67R, czyli dla trzech równolegle połączonych głośników 8R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podany wzmacniacz właściwie jest dla biznesu np. w restauracjach, aby tylko coś grało z wysoką jakością. Obciążeniem tego wzmacniacza jest 8 sztuk połączonych równolegle Hi Fi głośników samochodowych ALPHARD: ETP7112 na rezystancję obciążenia Ro=0.5R. Ilość głośników zapewnia normalne nie spalenie się cewek głośników, oraz artystyczna jakość jest właściwa i przeznaczenie tak drogiego prezentu wzmacniacza służy ogółowi ludzi.

Jest to nowy schemat i jest w nim pomyłka i tr.mocy powinny mieć dwa razy większe wzmocnienie.

Ukryta Zawartość

post-31145-066615100 1291202565_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moze wrzuc jakies pogladowe zdjecie swoich wypocin bo srednio chce mi sie wierzyc ze to w ogole chodzi... A jakbys przedstawil przebiegi wzmaka byloby cudnie :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Każdy praktykujący elektronik wie że jakość zależy tylko od dokładności sterowania się tranzystorów. Sprawdzają układy ci co się znają, bo wiedzą co są warte. Podaję trochę jednoznacznych informacji dotyczących jakości wzmacniaczy.

Ciekawa informacja dla napięciowych stopni sterujących.

Napięciowy stopień sterujący z źródłem prądowym ma pewne

ograniczenia. Wynikają one z dużych rezystancji dynamicznych,

które ograniczają liniową dynamikę wzmocnienia tych stopni i

ich górne pasmo akustyczne. Takie samo ograniczenie jest dla

komplementarnych tranzystorów sterujących tr.mocy.

Dla liniowej dynamiki stopień napięciowy powinien być obciążony

rezystancją dynamiczną Rd=1---1.5k, w zależności od napięcia

zasilania wzmacniacza. Co to znaczy liniowe sterowanie się

tranzystorów -to nic innego jak stała amplituda wzmocnienia

dynamicznego każdego stopnia wzmocnienia i do tego ta

informacja jest nie inna. Na rezystancji dynamicznej Rd=1.5k

stopień napięciowy może dać tylko prąd obciążenia Is=7mAp

(bo Io=14.5mA) co daje napięcie sterujące tym wzmacniaczem

tylko Us=10.5Vp max, a w praktyce napięcie wyjściowe

wzmacniacza jest jeszcze mniejsze i wynosi tylko Uo=5,2Vp, bo są

straty napięcia na sterowanie z zabezpieczającymi rezystorami

szeregowymi bazy, oraz głównie ze względu na małą dynamikę

sterowania tr.BD355/354, który na rezystancji dynamicznej Rd=50R

daje liniowo prąd tylko Id=125mAp+25mA-prąd spoczynkowy.

Tak mały prąd liniowej dynamiki na rezystancji dynamicznej Rd=50R

daje 125mA x 50R=Us=6.25Vp i oczywiście dalsze straty są na

rezystancji Rb=27R + wzrost dynamiczny napięcia bazy tr.mocy

Ubp=0.2---0.3Vp. Kto chce czyściej od lamp sterować tranzystory

to inaczej nie może postąpić, a osiągane moce takimi schematami są

podwójnie nie małe, bo ilość głośników zwielokratnia moc

akustyczną. Podany przykład takiego gotowego wzmacniacza może

być większej mocy i wystarczy zwiększyć wzmocnienie tr.mocy na

b=180 i b=172 oraz tylko dodać więcej po jednym tranzystorze

mocy, co da dwa razy większą moc i tyle razy więcej głośników

ETP7112 tzn. 16sztuk na jeden kanał co daje P=3W na jeden

głośnik i ta ciągła moc normalnie nie niszczy głośników.

Same tr.mocy mają trochę dynamiki prądowej ale na małej rezystancji

dynamicznej i jak dla tego wzmacniacza wynosi ona Rd=1R/5.2Ap.

Myślę dla szkół trzeba urządzenia, jeśli to możliwe właśnie normalne.

Moc P=26.5W1R powinna starczyć dla szkolnej sali do lekcji tańca.

Elektronik to rozumie tą drogą inaczej wzmacniacza nie można zrobić,

czyli jest to jedyny taki schemat, dla osiągnięcia wysokiej jakości, bo

audio tranzystory są takie same lub bardzo podobne.

Kto bogaty to coś nie głupiego może szkole zafundować.

Ukryta Zawartość

post-31145-093468700 1291308557_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie poprawiłem szkolny wzmacniacz i dodałem domowy wzmacniacz małej mocy, który też można używać jako samochodowy. Wzmacniacze małej mocy i wysokiej jakości różnią się tylko od wzmacniaczy mocy większym kosztem zasilania i droższymi tr.mocy. Po prostu co kto lubi to wybiera. Te świąteczne schematy są prawie wszystkie nowe i mną wyliczone i dlatego w schematach jest tyle poprawek.

Najlepsze układy nie można dowolnie projektować i na ile się chce sposobów i takie schematy są jedyne i jedynie sensowne. Korektą dla nowego schematu jest rezystor w wzm.różnicowym i w emiterze należy dać rezystor Rez=108R a nie Rez=130R. Od razu nowych i dobrych rzeczy poprawnie nie można podać. Prawie wszystkie schematy są złe i nic robić ludziom nie potrzeba a kupować i dobrze aplikować układy scalone lub hybrydowe. Te mną wyliczone układy muszą najlepiej działać i nie może być inaczej, jeśli ktoś jest nie zadowolony i ma dobre wiadomości dla dokładnego wykonania rzeczy to tym bardziej może się rozczarować, bo urządzenie może być cenzurowane i nawet na całe życie źle działać. Jeśli ludziom z kosmosu chłodzą bogiem cewki głośników(czego nie można zanegować) to czego nie cenzurować, bo to jest opłacone nie zabijanie tyłka tego co źle i na opak ludziom robi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz jest bardzo prosty ale nie tak bardzo tani, ale widać jak na dłoni klasa A steruje klasę A i stopień napięciowy bezpośrednio steruje tr.mocy i to rozwiązanie dla wykonania wzmacniacza bardzo polepsza jego skuteczną jakość. Mimo nie zastosowania w stopniu napięciowym, w wzmacniaczu różnicowym źródeł prądowych, zniekształcenia są małe a jakość lepsza. Sam stopień napięciowy jest dla jakości bardzo precyzyjny, a więc dla małej mocy ten schemat to klejnot elektroniki. Może sobie wsadzicie to do dużego i uzdolnionego komputera i w jakości będzie komplet.

Klejnot elektroniki to ten schemat będzie dobry.

Ukryta Zawartość

post-31145-071184600 1291724815_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cały ten chaos projektowania świątecznego na koniec podsumowałem aby nie szukać po całym temacie poprawnych schematów i były w jednym miejscu.

Ukryta Zawartość

post-31145-004886200 1291799484_thumb.gif

post-31145-054829700 1291799498_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.