Skocz do zawartości
IGNORED

Grado sr60i + forum608 +?odtwarzacz CD?

kuzi1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Myślę że po temacie domyślacie się że posiadam słuchawki Grado SR60i oraz za nie długo wzmacniacz Forum608. Chciałbym do tego zestawu skompletować jeszcze odtwarzacz cd. Była jeszcze opcja odsłuchu muzyki na komputerze poprzez zakup karty dźwiękowej jednak opcja 1 z odtwarzaczem wydaje mi się zdecydowanie lepsza (jeżeli się mylę czekam na jakieś ciekawe propozycje). Jeżeli chodzi o przedział cenowy to myślę max 500 złoty (chyba ze warto będzie lekko podnieść cenę to się zastanowię).

Z góry dzięki...

kuzi1989

https://www.audiostereo.pl/topic/74178-grado-sr60i-forum608-odtwarzacz-cd/
  • 3 tygodnie później...

Podpinam się pod wątek z pytaniem czy ktoś słuchał z Forumem Sennków 595 ,obecnie grają z wyjścia Marantza Sacd7001 bo z Pro-Jecta jest klapa za mało basu i jakieś takie bez jaj. Mam tez Grado Sr80 jako uzupełnienie i tez jestem ciekawy jak on radzi sobie z 32ohm słuchawkami.

Słuchałem HD555 z Forumem II i jak dla mnie było to bardzo dobre połączenie, z HD595 będzie jeszcze lepiej.

Forum bez problemu sobie radzi ze słuchawkami o niskiej impedancji, konstrukcja godna polecenia.

cos ostatnio cicho bylo w temacie legendarnego wzmacniacza oraz jego rownie legendarnego konstruktora :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Niższe Grado nie są zbyt wrażliwe na wzmak. O ile masz cichego kompa, to kup sobie dźwiękówkę/sensowny DAC. Asus XONAR DX jest ostatnio polecany, nie słuchałem. Sam mam Prodigy 7.1 HiFi i jestem całkowicie usatysfakcjonowany jakością która oferuje. Ale op-amy z ciekawości sobie podmienię :)

Tak z ciekawości zapytam kolegę czy ten Asus, ale u mnie raczej wersja D1 (pci) zagra łagodniej od SB2,nie narzekam na Grado przy kompie, bo góra jest nawet nawet , gra to lepiej nawet niż z mojego 7001 ( co mnie zadziwia), ale gdyby dało się jeszcze to minimalnie docieplić to byłoby cudownie,w grach(tylko rpg) Grado sprawują się fantastycznie, słychać wszystkie efekty jak na dłoni, dialogi i muzyka brzmią rewelacyjnie.

Witam, no cóż mam w domu Foruma608 i sobie tak porównuję hd380pro, 595 i Grado sr80 na nim i na dziurce Marantza... , cóż mogę napisać jak dla mnie to krok w bok przynajmniej na tych słuchawkach , szczerze najwięcej zyskały 380Pro, dostały takiej kontroli na niskim basie że szok, może to będzie herezja ale na tych niskoohmowcach 608 gra podobnie jak cd , lepszy numer na 595 jest mniej basu na 608 a reszta bez zmian, co do Grado tutaj najmniejsza różnica, może na cd mocniejszy bas,ale jedno wyobrażam sobie połączenie z hd650(chyba wzmak jest robiony pod nie) to może być odjazd bo forum ma bardzo dobrą kontrole basu tylko na moich słuchawkach ma go ciut mniej niż Marantz( i to jest kluczem lepszego brzmienia 380pro), to tylę na pierwszy rzut uchem.

Mogę dodać że słuchanie Massive Attack "Mezzanine" na 608 i 380Pro to zupełne nowe podejście do zejścia basu na tej płycie,wibrację są wręcz odczuwalne fizycznie w uchu (ja tak lubię ale niektórzy mogą przez to nie przejść podejrzewam).

Bo Forum608 to klasa A i lekkie ocieplenie dzwieku.

I najlepiej wypadna tu sluchawki przejzyste, dobrze odwzorowujace szczegoly i niuanse.

Kazde cieplejsze beda coraz bardziej dominowaly na basie.

Forumy spisuja sie dobrze z modelami HD-600, HD-650 ale Piotrek stroil chyba kazda sztuke pod konkretne sluchawki zamawiajacego. Takze byly i do Bayerow i do AKG.

Nie jestem pewien czy kazdy egzemplarz gra tak samo z kazdymi sluchawkami.

Beda pewnie roznice w impedancji.

U mnie w co by nie wlozyc HD-600 to i tak najlepiej jest z Forumem.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Wychodzi więc na jedno,HD650 staną się optymalnym celem w niedalekiej przyszłości, lubię granie z mocnym basem i lekko ocieplona sygnaturą i dopalona średnicą coś jak moje Dynaudio52,a 650 miałem okazję mieć w domu na testach tylko wtedy nie miałem Foruma i nawet wtedy mi się bardzo podobały muzycznie,myślałem tez nad Denonami D2000 oraz Beyerami 990pro ale to chyba niezbyt dobry kierunek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.