Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik 200 mm

PEDRO/Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Co mam?

Taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kupiłem kiedyś okazyjnie i leży. Wiem, że nie jest to wzmacniacz taki jak Irka, nie jest to wzmacniacz na tuzinie 300B, jakość taka jak cena. Ale... dokładnie o to chodzi, aby było tanio.

Potrzebuję...

Głośnik niskotonowy, 200 mm - mniejszy nie (bo co to za sub na 10cm głośniczku), większy też nie (bo mi go panel nie zasili). Chcę zrobić malutkiego suba o objętości max 40 litrów. Bass reflex, bo będzie miękki pomruk a i basu więcej niż z closed. Co kupić? Nie chcę STX, bo mam ku temu powody - nie i koniec dyskusji. Tonsil? Chyba za mało gotówki. W takim razie co? Budżet do 40 PLN i tych wytycznych się trzymajmy.

Sub do filmów (raczej stonowane słuchanie, bez trzęsienia ziemią) i polskiego hiphopu (nie moje rejony). Sub nie dla mnie, ot dla dzieciaka. Lepsze to niż wieża filipsa.

Pomożecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/74314-g%C5%82o%C5%9Bnik-200-mm/

tanio się nie da

sprzedaj wzmacniacz do subwoofera (super wzmacniacz)

i kup

np coś takiego

Ukryta Zawartość

2 wyjście niech obudowę i głośnik załatwi ci dobry znajomy (audiofil)

Ukryta Zawartość

Mam wzmacniacz, mam dużo mdf 22mm, kołki, klej i fornir. Chcę kupić głośnik i o to pytam.

pawlik7294, a gdybym zapytał o metr przewodu do lampki nocnej, poleciłbyś mi zakup całej fabryki Kimbera? :P Dla siebie to mogę kupić i Krell Master Reference Subwoofer, ale wątek ma inny cel :)

A jeśli już miałbym kupować coś w okolicach 5 stówek, to bym kupił Kodę SW1000. A forum to DIY :)

Co mam?

Taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kupiłem kiedyś okazyjnie i leży. Wiem, że nie jest to wzmacniacz taki jak Irka, nie jest to wzmacniacz na tuzinie 300B, jakość taka jak cena. Ale... dokładnie o to chodzi, aby było tanio.

Potrzebuję...

Głośnik niskotonowy, 200 mm - mniejszy nie (bo co to za sub na 10cm głośniczku), większy też nie (bo mi go panel nie zasili). Chcę zrobić malutkiego suba o objętości max 40 litrów. Bass reflex, bo będzie miękki pomruk a i basu więcej niż z closed. Co kupić? Nie chcę STX, bo mam ku temu powody - nie i koniec dyskusji. Tonsil? Chyba za mało gotówki. W takim razie co? Budżet do 40 PLN i tych wytycznych się trzymajmy.

Sub do filmów (raczej stonowane słuchanie, bez trzęsienia ziemią) i polskiego hiphopu (nie moje rejony). Sub nie dla mnie, ot dla dzieciaka. Lepsze to niż wieża filipsa.

Pomożecie?

Tutaj są nawet dwa 20 cm głośniki, trochę się różnią - ale nic nie kosztują:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

toptwenty - jeśli już mam wydać 100pln, to na jeden głośnik, niż 2x high i 2x low, które nie wiem gdzie sobie mógłbym włożyć ;)

witek_z - a czytałeś pierwszego posta? Napisałem w nim czego potrzebuję i co ma wątek na celu.

A ja proponuje suba na 18cm glosniku do tego celu wlasnie przystosowanego. Mialem go w br, teraz mam z membrana bierna i spokojnie naglasnia 20m^2, a buda maksymalna buda to 12litrow... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

powiedz PEDRO/Piotr czy ty czytałeś swojego pierwszego posta?

jak nie to kup Kodę SW1000

A masz dojście do Kody SW1000 tak do max 40 pln? To wyciągnę głośnik i sprawa zamknięta :)

Widzę, że specjaliści nie są w stanie doradzić mi co mógłbym kupić do max 40 pln za 20cm głośnik.

Sprawa jest bardzo prosta - potrzebuję jeden GŁOŚNIK niskotonowy, a nie kilka głośników, kodę sw100, tonsila za 500pln, krella i do tego zasmażkę :P

Możemy trzymać się tematu?

EDIT

Dzięki dolphin123, rzeczowo i na temat :) W sumie to mógłbym dołożyć kilka złociszy i skusić się na STX'a.

Ale znalazłem takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak na mój gust - idealny zestaw. Przynajmniej zaoszczędzę na BR. Kostka o boku 37,4cm (mdf 22mm) da 36 litrów :)

Ukryta Zawartość

Czyli ostatecznie co robic panowie? Kupowac czy nie kupowac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ????????????

Zostalo pare godzin do konca aukci.

Ukryta Zawartość

PEDRO/Piotr osobiście uważam że trochę nie teges ten głośnik do tego wzmaka. wiem że ma być tanio, ale chyba bez przesady ;) czy może jednak będziesz w stanie dołożyć trochę gotówki? podobno 8" calowy alphard całkiem sobie radzi, no albo znacznie droższy MDS08.

Skoro jesteś już w stanie kupić STX’a to zamiast GDN-17-200-8-SW proponuję Ci ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po pierwsze jest on trochę wiekszy(GDN-17 ma 181mm, a GDN-22 227mm średnicy) przez co będzie w stanie przepompować więcej powietrza (będzie więcej „mięsa”), a po drugie GDN-17 ma 87 dB efektywności, a GDN-22 91,1 dB więc twój wzmacniacz spokojnie sobie z nim poradzi. Poza tym uważam, że GDN-17-200-8-SW jest głośnikiem stricte do Car Audio.

Ukryta Zawartość

Powiem w ten sposob - za 40zl imho nie kupisz za bardzo niczego sensownego. Osobiscie z tanszych egzemplarzy polecalbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam mam go w subie ktory jest podlaczony pod komputer i radzi sobie calkiem niezle. Cena 82 zł jest coprawda dwukrotnie wyzsza od budzetu aczkolwiek uwazam ze warto poczekac i dolozyc te pieniazki.

Ukryta Zawartość

Mialem i 22SCX i 17SW w br, teraz koncze suba na 17SW+MB. Nie jest prawda ze 22SCX przepompuje mniej powietrza od 17SW. 17SW gra owszem troche ciszej, ale rownie dobrze naglosni pokoj 20m^2 jak 22SCX. Jesli chodzi o porownanie ich- 22SCX (niecale 35litrow) jest szybszy i z wiekszym wykopem, nadaje sie bardziej do muzy, jest lzejszy w odsluchu. Natomiast 17SW(12litrow)nizej schodzi i bas jest bardziej miesisty, elegancko nadaje sie do kina. Na pewno zagralby szybciej w 8-10litrach i w musie tez elegancko by sie sprawdzil. Teraz bede niedlugo testowal go w obudowie z membrana bierna i zobaczymy jak zyska na tym glosnik. Najzwazniejszym atutem jednak jest jego bardzo mala obudowa (5-12litrow wg producenta)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

witek_z - a czytałeś pierwszego posta? Napisałem w nim czego potrzebuję i co ma wątek na celu.

Ok,ok, ale dalej nie rozumię, stać Cię na Krell-a a chcesz jak najtaniej!!!? (tym bardziej dla swojego dziecka)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.