Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmaK do ciepłych CHARIO?

SIRTOM75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.Potrzebuję fachowej rady co do zakupu odpowiedniego wzmacniacza do kolumn Chario Hiper 1000T.kOLUMNY - dźwięk jest raczej ciepły, lekko zaokrąglony, z dużą ilością ciepłego basu.Na wzmacniacz mogę przeznaczyć kwotę do 2000pln i może on być z drugiej ręki.Bardzo proszę o jakieś wskazówki bo nie bardzo wiem czego mam szukać.Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/7443-jaki-wzmak-do-ciep%C5%82ych-chario/

Powierzchnia pomieszczenia to 15m2, Chciałbym móc zapanować nad basem w tym pomieszczeniu, a lubię brzmienie ciepłe aczkolwiek nie przebarwione upodobaniami producenta wzmacniaczy - na lampę to mnie chyba nie bedzie stać.Pod tym adresem jest specyfikacja moich kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hm 4 ohmowce, nie za wysoka skuteczność - tutaj trzeba mocnego tranzystora: do 2 tys. może byc ciężko chyba że second hand -z nowych powinien się sprawdzić Rotel RA 1062 za 2999 zł lub Nad C 372 za ok. 4 kzł. CA 500 lub Creek 4330 mogłyby mieć problemy z 4-ohmowcami, ale kto wie.

Proponuję Vincenta SV-129 (2500 zł - za nowy). Miałem okazję porównać go z 8 konstrukcjami z przedziału 2800-4000 zł. Był najtańszy, wypadł najlepiej: zdystansował dużo droższe wzamaki renomowanych wytwórców - Exsposure 2010, Creeka 50i, Arcama Diva 75 plus(wszystkie powyżej trójki). Vincent ma bardzo neutralną barwę i wzorcową w tej cenie szybkość i kontrolę basu. Poderwie twoje Chario jak piórko.

-sirtom75

Czy mogę spytać czy te Chario zostały kupione na Allegro ? Sam przymierzam się do Chario Syntar 300 ale nie mogę znaleść żadnych recenzji. Jeżeli mogę prosić o opinię to proszę .

IMO Rotel czy Creek to te konkretne kolumny tylko zamuli. Myth 3 może być dobrym wyborem, ale jak zwykle trzeba by tego wcześniej posłuchać. Do 2000zł może uda ci sie takowy znaleźć - ja swojego sprzedałem za 2500zł kilka lat temu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie mam pojęcia co może z tego wyniknąć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

--pbor--

Nie słyszałem nigdy Chario syntar 300 ale Mam syntar 200 i według mnie grają bardzo ciekawie.Ich dźwięk jest ciepły, lekko zaokrąglony, z dużą ilością ciepłego basu.Średnica jest troszeczkę cofnięta a góra moim zdaniem bardzo przejżysta i szczegółowa - bardzo dobra stereofonia.Ja zdecydowanie polecam 200 - 300 podobno mają więcej basu i trzeba się z nimi troszeczkę pogimnastykować w pokoju aby go opanować.Jakość wykonania tych głośników to pierwsza klasa - w tym przedziale cenowym moim zdaniem nie spotykana

hmm - jestem chyba fanem chario bo najpierw mialem syntary a teraz sie pzresiadlem na lynxy, kolumny chario nie sa latwe do wysterowania wiec po 1 polecam mocny wzmak po 2 raczej jasny wzmak bo wlochy graja dosc aksamitnie - vicek jest siwetnym pomyslem - odradzam nada(jak dla mnie to cieplawy mulers), rotela (malo szczegolow) i creeka (slabeusz) -- ja gram obecnie na ... harman kardon hk 690 :) a mialem wczesniej m.in lfd mistrala i electrocompanieta eci-2 - norweg akurat gral niezle ale brakowalo troche poweru aczkolwiek barwa byla ze tak powiem narkotycznie wciagajaca - niektore kawalki wypadaly swietnie a niektore po prostu zbyt misiowato czyli cos za cos - obecny harman pzrypadkiem podlaczony do tych lynxow dal im solidnego kopa i lynxy po prostu sobie zniknely - barwa czysta i dynamika tez super - ten harman to chyba ostatni wielki wzmak tej firmy bo w ogole nie pzrypomina hk 680 i hk 670 tzn one wygladaja w srodku pzry nim wrecz nedznie - odnosze wrazenie ze ten hk 690 to ten sam projekt co jeff rowland concerta bo podobienstw konstrukcyjnych jest tyle ze az jest to podejrzane - suma sumarum polecam raczej mocne kloce bo ten bezduszny potwor hk 690 z moimi lynxami sie bardzo polubil - na koniec powiem 2 zreczy - primo chario nie robi banalnych kolumn i pzry odpowiednim wzmaku zagraja delikatnie mowiac wciagajaco , po 2 kolumny tzra wygzrac jak sa nowe i moje lynxy pogrywaly ze 2 miechy zanim sie calkiem "otwozryly" , na stronie www.chario.it mozesz luknac jaki mocowo wzmak jest polecany do twoich nabytkow czyli jesli polecaja np wzmak od 50 do 150 w to znaczy ze aby kolumny zagraly jak nalezy poztrebny jest wzmak wlasnie w okolicach 150 w :) moje lynxy tak maja i teoretyczne wydajny eci-2 nie byl dosc wydajny jak na nie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.